EME okno OK1TEH (říjen - listopad 2012) 

Vážení čtenáři EME okna, vítám vás u posledního vydání v roce 2012. Nejdříve mi dovolte poděkovat za vaší čtenářskou přízeň i za příspěvky a především popřát v novém roce hodně zdraví a úspěchů v rodinném i osobním životě.

Tajná zbraň W7CJO pro EME na 10 GHz :-)

[mimochodem jedná se o fotku z STS-132]

Uplynulý rok přinesl mnoho zajímavých expedic i hardwarových novinek a je potěšitelné, že se na EME neustále objevují nové stanice z OK i OM, díky čemuž si naše oblast Evropy udržuje velmi dobré jméno ve světové komunitě VKV radioamatérů. Bohužel, jak jsme konstatovali na srpnovém mezinárodním EME setkání v Cambridgi, naše VKV komunita rapidně stárne, nejmladším účastníkům podobných setkání bývá kolem 40 let a co chvíli se objeví zpráva, že další známý „EMEista“ je S.K..

Je možné spekulovat, co za dnešním úbytkem stanic na VKV stojí a každý na to má asi trochu jiný názor, například jaký je vliv radiového smogu a finanční situace. Já si osobně, stejně jako Volker DF5AI myslím, že hlavní vinu na dnešním stavu mají zejména současné radioamatérské organizace, které nedokáží reflektovat soudobou realitu a namísto rozvíjení radioamatérského vysílání ho pouze udržují, což postupně vede k celkovému úpadku. Nelze totiž udržet radioamatérský koníček přitažlivý pro nové zájemce, pokud se bude bez nových vizí lpět na propagaci desítky let starých ideálů a málo atraktivních cílů, které jsou relativně snadno dosažitelné. Příkladem takovéto chybné propagace je politika velké většiny soudobých radioamatérských organizací vycházející z myšlenky, že je třeba na národním telekomunikačním úřadu lobovat za co nejjednodušší podmínky pro získání koncese (zřejmě podle svazarmovského modelu podpory "masovosti" na úkor kvality) a že je především třeba dostat co nejvíce nových koncesionářů na KV (což mimochodem velmi nahrává zájmům komerce) a jako cíl a měřítko kvality radioamatérské činnosti brát pouze navazání co největšího počtu spojení..

Jak píše DK5AI, je třeba se zaměřit na získávání dokonalosti ve všech oborech radiového výzkumu a radiového konstruktérství propagováním inovací, experimentálními a dokonce i teoretickými studiemi, spolupráce s profesionály a dokonce i s průmyslem. Většinu těchto věcí účelně spojuje například právě špičkový DX provoz na VKV jako je EME, protože bez špičkových znalostí, nejnovější techniky, ale ani trpělivosti nelze na tomto poli dosáhnout větších úspěchů. Je ovšem nutné se vyvarovat chybnému způsobu podpory nových zájemců o provoz na EME, kdy některé lokální radiokluby „naservírují“ novým zájemcům o DX provoz na VKV již připravené zařízení včetně antén, protože samotný provoz je na rozdíl od provozu na KV v případě EME již jen pomyslnou třešničkou na dortu. Zajímavý nápad podpory VKV vzniknul v okolních zemích, kde místní radioamatérské organizace propagují EME provoz například v rámci skautingu Jamboree On Air nebo Echoes of Apollo, kdy se pořádají různé expedice na velké radioteleskopy a umožňují prvá EME spojení i začátečníkům se vskutku jednoduchým zařízením.

Bohužel radioamatérské vysílání je dnes věrným obrazem naší společnosti ve které čím dál tím více převládá lhostejnost, honba za vlastním egem a majetkem a závist, takže změna způsobu myšlení zřejmě nastane až v okamžiku, kdy spadneme na samé dno a je otázkou, jestli pak na radioamatérský provoz již nebude příliš pozdě..

Ale nyní již od depresivních filozofických úvah zpět k vašim příspěvkům. První se tentokrát ozval Jirka, OK2PMS:

Ahoj Matěji, v říjnu a listopadu jsem uskutečnil na EME QTH sporadické kratší výjezdy. Zatím co v říjnu jsem byl naprosto spokojený až nadšený, tak v listopadu jsem byl velice zklamán a litoval jsem, že jsem raději nezůstal v teplé posteli. Prostě jako den a noc.

12.10. jsem byl QRV před naším západem Měsíce, abych se pokusil o nějakou novou stanici ze západu. Zavolal mě s pěkným signálem XE2AT, což byla pro mě nová DXCC č. 76. Pak jsem ještě udělal další 3 inity a mohl jsem jet po západu Měsíce domů. Ráno před východem Měsíce jsem již zase QRV na pásmu a zažil jsem úžasné podmínky především na VK/ZL. První zavolal VK5FA, jenž používá čtyřče a pouze 80W a já jej konečně slyšel a udělal oboustranně -20dB.


2m anténa VK5FA - 4x 9el LFA

EME anténa XE2AT - 4x 9el Y

Že se nejednalo o výjimku, potvrdilo spojení s JH0BBE. I zde jsme se o spojení marně pokoušeli vícekrát za mou dvouletou aktivitu a až nyní jsme se konečně udělali oboustranně za -24. Yuu má pouze jednu 17el. anténu a 250W. Při spojení s ZL4PLM a VK3AXH byly obě stanice nádherně slyšet na reproduktor. Spojení se stanicí VK7JG z Tasmánie bylo delší, dlouho jsme čekali, až zdekóduje můj signál. Nakonec se po 25 minutách podařilo a ono ráno to byla další stanice s jednou 18el. anténou. Velmi nadějně vypadalo i spojení do VK4, ale proti totálnímu namlsání se postavil Měsíc, který již ve VK zapadnul.

V listopadu jsem byl aktivní týden po prvním kole ARRL EME contestu, kdy měla být nejlepší degradace, ale na pásmu to tak nevypadalo a navíc byla minimální aktivita stanic a musel jsem být rád za jeden init z SP. Letošního ARRL contestu jsem se nezúčastnil, poněvadž obě kola vycházela na horší podmínky, což není nic pro mé EME QRP
.
Seznam nových stanic na 2m: XE2AT, YU7XL, EA1YV, W7IUV, VK5FA, JH0BBE, YL2GD, VK7JG, SP4KM.

73!, Jirka OK2PMS

Další report poslal Láďa, OK1DIX:

Ahoj,
Výsledek mé účasti v ARRL EME Contestu bylo čistých 150 QSO z toho 3 CW. Násobiče ještě nemám, protože musím dohledat u W a VE stanic státy a provincie podle lokátorů. Zajímavé DXCC byly: CX2SC, FM8DY, HL5OQ, KH7Y, KL7UW, LU1C

Slyšel jsem ještě XE2AT, ale bohužel nedával CQ a na moji výzvu nepřišel. Další pěkné stanice jako např. IS0CAK jsem neudělal kvůli rušení ze současně probíhajícího A1 Contestu. Bylo znát, že je to ARRL Contest, účast W a VE stanic byla vysoká.

Výsledek mohl být o dost lepší. Jednak jsem měl určité technické problémy, které mě připravily tak o 6-7 hodin provozu a zejména se na celé věci podepsal velmi nevhodný termín 1. etapy v době A1 Contestu s ohromným rušením. Druhá pak byla poznamenána celkem špatnými podmínkami (degradace přes -5dB). V signálech byly hluboké QSB, což dělalo problémy na CW. Upadá též CW aktivita. Mnoho stanic, které mají vybavení na CW spojení upřednostňuje JT65. Celkem jsem proto dělal pouhá 3 CW QSO. OZ1HNE, SP7DSC a SV1BTR. Zdržovaly též stanice, které volaly znovu ve 2. etapě. Největší borec byl v tomto směru W3SZ, který se mnou udělal celkem 4 QSO.

Další report poslal Martin, OK1UGA:

V poslední době se na EME nedělo nic moc zajímavého. Takže jsem se na EME QTH objevoval spíše sporadicky a nedělal jsem nic zvláštního. Jediná expedice která se objevila, byla E51APA. EME okno pro spojení s nimi však bylo velmi krátké. Než jsem se o QSO s nimi mohl pokusit, jim ale odešel PA, takže jsem měl smůlu. Zajímavé bylo QSO s VK5FA, který měl 80W s krátkým čtyřčetem a RA3POV s jednou krátkou anténou a 100W výkonu.

Výčet QSO: KC2HFQ, UT5ZN/p, CX2SC, DL1SUN, UR5NOY, N3RG, I7FNW, RK9CXM, DG8YHH, II5ISS, UT5DL, VK5FA, OK1RD, UA6UED, IZ1GZA, KG7HF, NC2V, RA3POV.

Martin OK1UGA

Díky Martine za příspěvek. Na závěr pár slov co je nového u OK1TEH:

Na podzim jsem byl QRV téměř výhradně via FB tropo, které se několikrát otevřelo do F a G, na EME už nebyl příliš času. Na 2m se mi podařily 2 nové stanice NC2V a zejména Bob, W1ICW, z Vermontu, což je pro mě již 43 americký stát pro 2m diplom WAS. Během druhého kola ARRL EME Contestu jsem rozdal body na 70cm, kde se povedly random JT65 QSO s LZ1DX, DK3WG, UA3PTW, DF3RU, DL7APV, OH2PO, JA6AHB a K1JT. Na CW jsem slyšel SM4IVE a SV1BTR bohužel QSO NC. Většinu času jsem ale strávil pokusy s CX2SC na 2m, což by byla moje 100. země DXCC s jednou yagi. Již jsme se několikrát vzájemně slyšeli, takže snad se mi brzy spojení podaří.

Špatná zpráva přišla v době uzávěrky EME okna od Simona, ZL4PLM, který po návartu domů našel spadlý stožár s jeho čtyřčetem pro pásmo 2m a navíc jeho pád poškodil i blízkou novou 7m parabolou pro pásma 70 a 23cm.. Simon píše, že důvodem pádu byl silný poryv vichřice, který přišel i přes perfektní předpověď počasí.. Více informací najdete na webu zl4plm.com

Chystané 2m EME expedice v roce 2013:

 5W Samoa: Tým německých radioamatérů připra-vuje na duben 2013 expedici do čtverce AH36

 9Z Trinidad: 9Z4BM bude od začátku roku 2013 QRV na 2m s 4x9el LFA a 100W PA.

 AF Afrika: skupina kolem Reného, PE1L připravuje expedici do Afriky na 13.duben 2013

 OA Peru: OA4TT připravuje na rok 2013 opět aktivaci 2m EME s jednoduchou 20elY a QRO

 OX Grónsko: OZ1DJJ bude brzy opět QRV 6/4/2m MS/Es/EME jako OX3LX Z HP15

 UN/DL9LBH je QRT a v roce 2013 se vrátí do DL

 Pacifik: DL2NUD připravuje 2m+70cm EME expe-dici do nové DXCC v Pacifiku

 ZA Albánie: na rok 2013 se připravují 3 expedice (OK1DFC, HA0DU, ...) na pásmech od 6m až po SHF

 ZL Nový Zéland: ZL/YU7AA bude QRV 2m EME od cca 20. ledna 2013 z lokátoru RF73hc s 300W PA a 18el Y

 ZP Paraguay: W9CPI bude od února 2013 opět QRV 2m EME jako ZP9EH

 

Další zprávy z pásem:

Z nových stanic je na 2m aktivní KG7HF FN42 s 2x12el Y a QRO, K5SOP EM23, RK9CXM MO06 s 4x9elY a 350W, brzy bude aktivní RU9UB NO33ur 4x10elY a 300w, připravuje se též VK2NX, na 70cm si pořídil nový 450W PA ke svému čtyřčeti v Novém Mexiku K5DOG.

Pišta, YT3I Silent Key

19. října 2012 přišla zpráva, že v 65 letech navždy umlkl klíč YT3I, kterého jste možná znali i pod jeho druhou značkou YU7EW. Pišta byl velmi známou VKV stanicí již od roku 1978 a aktivně se věnoval kromě EME i provozu via FAI. Několik týdnů před svou smrtí získal svůj vysněný 2m diplom DXCC.


A to je pro tentokrát vše. Na slyšenou na VKV se těší:

Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 6/2012.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.