EME okno OK1TEH (říjen - listopad 2013)

Vážení čtenáři a příznivci DX provozu na VKV, zdravím vás u posledního vydání EME okna v roce 2013. Chtěl bych Vám poděkovat za čtenářskou přízeň, za vaše příspěvky a popřát krásné prožití vánočních svátků a do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a úspěchů. První část EME okna začíná jako obvykle čtenářskými příspěvky.

První report poslal Martin, OK1UGA :

Řešení zvedání 2m EME antény OK1UGA & OK1CU, více zde.

 

Podzim byl pro mě celkem úspěšný. Na září byla ohlášená expedice PE1L do Turecka. PE1L je známý pořádáním velmi úspěšných expedic. Ačkoliv si tentokrát bral jen velmi skromnou výbavu bylo snadné ho udělat. Pro mě to nebyl takový úspěch ale Slávek měl radost z nové země. Další expedice byly H44HP a YJ0HP. H44 jsem měl udělané už od minule ale na YJ0HP jsem se těšil. Bohužel ale expedice vyjela na 2m jen ve čtvrtek a pátek kdy jsem byl v práci a o víkendu byli jen na 70 a 23 cm. A pak expedici ukončili. To mě velmi zklamalo. Další expedice byla do vnitřní Číny. Čínu už sice dělanou mám, ale ne potvrzenou. Expedice ohlásila že bude na pásmu celý týden. Nakonec se ale objevili asi s týdenním zpožděním a vysílali asi 2 hodiny po kterých se zase odmlčeli. Znovu začali vysílat až v pátek před ARRL contestem. A ukázalo se že mají značné technické problémy. Zařízení jim neposlouchalo a zřejmě ani nevysílalo. Měli dvojče dlouhých antén a 1 kW výkonu. S takovým zařízením měli být snadno dělatelní. Místo toho byli tak slabí že většinu času kdy byli na pásmu nebyli slyšet a když už náhodou vylezli natolik že jsem je začal brát oni neslyšeli mě ani desítky stanic které je volaly. Jen výjimečně a velikými časovými odstupy sem-tam udělali nějaké, přesto jsem ale nakonec patřil mezi šťastlivce kterým se QSO po dlouhém boji podařilo.

Další příležitost udělat pár QSO byla v druhém kole ARLL contestu. Podmínky byly docela dobré, rušení žádné, takže inity přibývaly. Povedlo se i pár čtverců a jeden WAS stát. Škoda promarněných šancí na nové země, ale velká aktivita mi přinesla řadu initů a čtverců. Těsně jsem se přiblížil k magické hranici 1000 initů.

A výpis nových stanic:
UY2QQ, ZL2MQ, ZL2LN, VK4AMG, VK7JG, DL8MAI, LZ3RX, SP2OFW, PI9CM, YL3CT, BJ9TA, SV9ANJ, YL3AEV, K1RA, F8WAK, RX8XR, UA1MC, LZ1DX, PA0C, IQ9UI, LZ1VPV, SK3MF, KA0RYT, OE9ICI, RA6C, N4WY, DF9UX, N0QJM WAS#47, CX2SC, KD8BZY, SP1JNY, WF1F

Martin, OK1UGA

Díky Martine a congrats k pěkným spojením. Další příspěvek poslal Jirka, OK2PMS:

 

Těsně před loňským UHF contestem jsem namontoval doma na stožár anténu pro pásmo 432 MHz. Chtěl jsem hlavně vyzkoušet, zda se na tomto pásmu dovolám dále než na vedlejší kopec. Přeci jen nebydlím v ideálním VKV stanovišti, ale vysílání s nadsázkou připomíná provoz ze dna hrnce. Během ročního občasného provozu mě překvapilo, že by i 70cm nemuselo být úplně nejhorší. Když se přiblížil po několika letech čas montáže elevačního mechanismu (za jeho výrobu musím opět poděkovat Pavlovi OK2IFS), uzrála ve mě myšlenka ještě posílit anténu a z jednoduché antény udělat dvojče. A tak se i stalo. Veškerá montáž všeho na stožáru se mi nakonec protáhla asi na trojnásobek plánovaného času. Prostě jak to bývá..... vše jde pomaleji a hlavně pokazí se, co snad jen může. U mě se projevila nejméně očekávaná závada při dotahování N konektoru na jedné z antén, kdy panelová zásuvka se pěkně rozdělila na dvě části. Taky samotná montáž jde pomaleji, když se musím se vším ke stožáru vyšplhat až na samotnou špici střechy. Ale nakonec se vše podařilo a antény jsou již i otestovány v provozu. Aktuální stav je tedy 2x19el. pro 70cm, 4el. na 6m a snad již ne dlouho stará 7el. pro pásmo 2m. Vše v designu podle DK7ZB.

Po úspěšném upgrade 70cm antén a zprovoznění mechaniky pro elevaci jsem měl v plánu pokusit zachytit i nějaký EME signál. O víkendu jsem se ze zajímavosti podíval na 70cm EME chat a tam jsem viděl info o výzvě stanice HB9Q. No koho jiného zkusit než Dana s jeho 15-ti metrovou parabolou. Šel jsem tedy do hamshacku zapnout rádio, zvednout antény za Měsícem a ...... byl tam. Jelikož nemám doma koncový stupeň ani předzesilovač, byl jsem značně nejistý, zda uslyší i mé volání s 50W. Přeci jen degradace nebyla zrovna nejlepší. Ale Dan mi odpověděl a spojení již bylo dílem okamžiku, byl jsem u něj -25dB.

V říjnu byla aktivita převážně soustředěna na 1. kolo ARRL EME contestu. Já jsem si v něm vybíral inity a zajímavé stanice. V závodě byla aktivní DL expedice na Krétu pod značkou SV9ANJ a podařilo se mi je udělat na EME a před východem Měsíce i přes meteority. Během samotného závodu mi radost udělaly nejprve nové WAS státy – MD a MS a pak i spojení s FM8DY a LU1C, což byly pro mě nové DXCC 83 a 84.

Po nedávné EME expedici do FP se Hermann DL2NUD doma moc neohřál a už vyrazil opět na cestu, tentokrát na expedici do Pacifiku, kde aktivoval dvě zajímavé DXCC v pásmech 2m – 13cm. Nejprve byl aktivní krátký čas z hlavního města Šalamounových ostrovů Honiara. pod značkou H44HP. Do Pacifiku je to od nás daleko a tak jsou okna, kdy je možné teoreticky spojení navázat, dost krátká. Podařilo se mi naplánovat jedno okno, jel jsem na EME QTH, ale tam jsem zjistil, že je Hermann bez proudu a z provozu nic nebude. Poté se přesunul o něco jižněji do Vanuatu a byl zde aktivní z hlavního města Port Vila pod značkou YJ0HP. Já jsem měl čas až druhý den jeho provozu na 2m a stejně si mi nepodařilo být na pásmu celé okno, ale pouze polovinu, což znamenalo jen asi ¾ hodiny času. Měl jsem ale opět smůlu, poněvadž v tuto dobu procházel do našich končin ve vertikální polarizaci a další příležitost pro pásmo 144 MHz se již nenaskytla.. Po návratu z Vanuatu zpět do Honiare žehral Hermann na poškozený tubus s anténami a tak vysílal nejdříve 70 cm (nepoškozená ANT) a vyšších pásmech, pak už pro mě konečně na 2 m v časech pro severní Ameriku, až konečně přišly na řadu 3 dny, kdy chtěl být aktivní v časech pro Evropu. Hned při první příležitosti jeho provozu na 2 m jsem tedy vyrazil na EME QTH zkusit štěstí. Měsíc zrovna vycházel a já naladil jeho kmitočet 144.146. Už při jeho první sekvenci vidím pěkné stopy od RRR předchozího spojení a tak jsem se přidal k velkému zástupu volajících. Jaké bylo milé překvapení, když mi Hermann okamžitě na první zavolání odpověděl a než se mi stačil koncový stupeň pořádně zahřát, už jsem jej mohl zase vypnout. Slyšel jsem jej nejlépe -22dB a dostal jsem report dokonce -19dB. Zajisté dopomohl ground gain, spojení bylo uskutečněné při elevaci pouhý 1°.

Jednoho běžného listopadového rána během pracovního týdne jsem si zajel jen tak zkusit EME a odměnou mi bylo během 1,5 hodiny 8 initů, to také potěší. Můj poslední EME provoz jsem absolvoval v druhém kole ARRL contestu. Podařilo mi navázat mé další EME CW QSO s IT9CJC, přidat do sbírky opět další 2 WAS – SD a MA a také znovu udělat CX2SC, tentokráte z nového QTH a tedy v jiném čtverci než doposud – GF15.

Seznam nových stanic:

ZL2ADU, ZL2MQ, GM4VVX, RN3A, KE7NR/P, RW3WR, ON4AOI, UA6BAC, VK4AMG, YL3CT, PI9CM, OT7K, YT1AR, 4X1DG, SK6EI, K5WBM, K3RWR, FM8DY, ES5PX, W6YX, LU1C, SV9ANJ, K3JYD, NJ2R, OK1KIR, YL2OK, DL8MAI, SK5AA, F4DJK, UY9VY, EA4CYQ, YL2GC, H44HP, 3Z4EME, IT9CJC, LZ1VPV, UA3MBJ, 9A9T, IZ2DJP, SK3MF, DK0KK, YO9HP, IQ9UI, PA0C, S56P, KB7TLE, W3SZ, N0QJM, N1DPM, OZ1CT, CX2SC, SP1JNY

73! Jirka OK2PMS

Díky Jirko a gratulace k novým zemím DXCC. Další příspěvek došel od Igora, OM7AC, který ve zkrácené podobě napsal:

Ahoj Mateji. Tematike EME sa už venujem dlhšiu dobu. Najskôr som sa snažil získať čo najviac informácií ohľadne problematiky . Vybudoval som si doma v činžiakových podmienkach celkom solídny hamshack pre prácu na VKV. Keď mi to už vo VKV pretekoch a MS fungovalo,chcel som to vyskúšať aj s EME. Vlani som pri ECHO Teste videl,že to funguje. Po pár minútach testu ma na chate ON4KST jedna VE stanica upozornila, že videla moje odrazy. Ale na výzvu na EME som si ešte netrúfol. 27.októbra 2013 som znova skúšal ECHO EME TEST a svoje odrazy som registroval v celkom slušnej sile. Za chvíľu som na obrazovke uvidel dekódovaný signál zo spojenia medzi UT5DL a LU1C. Hneď na to ma na chate volal LU1C,aby sme to skúsili. Kým som sa spamätal , bol už ale mesiac u neho pod obzorom. Teraz už čakám na vhodné okno, aby som to znovu skúsil.

Môj setup: IC910H,antény 2x9el DK7ZB, predzosilovač od HA8ET pri anténe vzdialenej od shacku cca 25m. Jeden kábel RG213 je v RX ceste a druhý ,Aircom vo vysielacej ceste, PA s GI7b.

Igor, OM7AC

Díky Igor za report a držím palce v dalších EME pokusech.


A co je nového u OK1TEH ?

ARRL EME Contest 2013

Hlavní událostí podzimu bývá už od roku 1978 tradiční ARRL EME Contest. Závod se na pásmech 6m – 23cm koná ve dvou víkendech a je dobrou příležitostí pro začínající EME stanice pro první pokusy. Pravidla ARRL pro tento závod již delší dobo budí mezi EME komunitou velké vášně. Stále více stanic na 2m totiž preferuje pouze provoz JT65 a tak CW segment kolem 144.050 MHz většinou zůstává doménou pouze hrstky lidí, mezi nimi jsou například Jimmy SV1BTR a Standa OK1MS. V ARRL se před pár lety pokusili tento problém vyřešit tím, že z pravidel závodu byla odstraněna kategorie Assisted a tak všechna závodní spojení je dnes možné navazovat pouze na randomu, tedy bez použití jakéhokoliv EME chatu. Předpoklad byl, že stanice jezdící JT65 nebudou bez internetu moci navazovat spojení a tím se podpoří aktivita v telegrafním segmentu. Čáru přes rozpočet tomu ale udělal JT65 skimmer MAP65, který dovoluje každé stanici, která používá SDR simultánně dekódovat většinu JT65 signálů v celé šířce EME segmentu. Od EMEistů, kteří nemají rádi WSJT a kteří si žertem říkají Klub dinosaurů (SM4IVE, SM2CEW, DL5MAE a HB9BBD) byly vzneseny dost nevybíravé námitky, že každý kdo v závodě používá MAP65 je vlastně podvodník, protože v takovém případě již prý nelze mluvit o random QSO. Oponenti zase namítli, že dnešní běžnou praxí v EME závodech zvláště na 23 cm, kde se jezdí téměř výhradně telegrafem, je používání různých SDR přijímačů, které ve spojení s prográmky jako je HDSDR umožní udělat si dokonalý přehled o stanicích pracujících v celé šíři CW segmentu, nemluvě o tom, že díky propojení přes CAT kabel s rádiem stačí na signál na vodopádu pouze kliknout a TRX se na tu kterou stanici automaticky přeladí. To vše nemluvě o CW skimmeru, který umí automaticky CW signály dekódovat, hi. Dá se tedy vůbec mluvit o tom, že telegrafní provoz v EME závodech probíhá na randomu? Jiní zase píšou, zda-li není problém nechuti některých hamů ke všemu, co souvisí s WSJT fakt, že právě díky WSJT tyto QRO stanice přišly o své dominantní postavení nedostižných „borců“ a že EME je tak dnes na rozdíl od minulosti otevřené praktický každému?

OK1TEH: 23el DK7ZB a LNA BOX pro pásmo 70cm

Diskuze na EME konferencích se na toto téma postupně čím dál tím více vyostřuje a není vyloučeno, že v příštím roce budou obě víkendové části rozděleny na část výhradně telegrafní a na část pouze pro módy MGM (což bych osobně uvítal hi). Jelikož ARRL si nezadá svojí byrokracií a arogancí s některými svými chudšími evropskými příbuznými a pravidla závodu tudíž spíše zůstanou stejné, není vyloučeno, že vznikne paralelní „vzbouřenecký“ závod vyhrazený pouze telegrafu, hi.

Report OK1TEH – 432 MHz

Nyní ale k mému reportu ze závodu. Soustředil jsem se výhradně na pásmo 432 MHz v kategorii „Single Operator All Mode“ se svojí jednou 23el DK7ZB a 600W na dipolu. Byl jsem QRV v říjnovém i listopadovém kole a dohromady se mi na randomu podařilo udělat 13 spojení v JT65 (K4EME, HB9Q, PI9CAM, OH2PO, DF3RU, UA3PTW, DK3WG, ES3RF, OH2DG, LZ1DX, NC1I, SM2A, WA4NJP) a 3 QSO telegrafem OZ4MM, DL7APV a SV1BTR.

Velkou radost mi udělalo zejména spojení s SV1BTR. Jimmy používá 6,1m parabolu, a i když toto spojení nemůžu počítat do závodu, protože proběhlo přes předem domluvený sked, bylo výsledkem řady pokusů v průběhu posledních 2 let a je to moje v pořadí již 87. mixed „iniciál“ a 27. „iniciál“ dělaný na tomto pásmu pouze telegrafem. Mimochodem Jimmy je také jednou z nejvhodnějších stanic pro vaše první CW EME QSO na 2m. Pro QSO na 2m stačí pouze 200W a 9el yagi!

  Jimmy, SV1BTR v pozadí svých EME antén, na levé fotce paraboly o průměru 4,9 a 6,1m, na 2m používá 16x6el XP yagi 1WL. Jimmy je ročník 1968 a EME se věnuje od roku 1993. Do dnešního dne udělal na EME cca 3000 QSO (vše telegrafem a SSB, JT65 nejezdí). Zatím jeho nejmenší stanici, s kterou měl na 2m telegrafní spojení byl KC3RE/p, který používal pouze 120W a 15el yagi. Od roku 1993 vyzkoušel na EME přes 13 různých anténních systémů, v 90. letech byl známým experimentátorem s XP yagi na 70cm. QTH se nachází na předměstí Athén a na 2m a 70cm používá PA podle LZ2US. V současnosti je QRV EME v pásmech 2m, 70cm, 23cm a 13cm. Jeho oblíbená frekvence během EME contestů je 144.051 MHz. Jak silný signál můžete očekávat pokud použijete k příjmu anténu 2x10el YU7EF je možné si poslechnout zde. Návod jak na QSO s SV1BTR najdete zde. Email pro sked: jimmyv@hol.gr

OK1TEH - stopy po VF elektrickém oblouku v relé Tohtsu CZX-3500

Potěšilo ale i random JT65 QSO s Gennou, ES3RF, který si postavil ke své staré anténě 8x19el F9FT nový PA s elektronkou GS35 a poprvé s ním vyjel právě v říjnovém kolem ARRL Contestu. Síla signálu -25dB je na hranici slyšitelnosti ve sluchátkách.

Na konci závodu se mi přihodila zajímavá porucha, která mi znemožnila rozšířit počet udělaných stanic v nedělním listopadovém kole. Nejdřív mi stále častěji hrál SWR alarm v PA, nakonec nešlo už vysílat vůbec. Nejdřív jsem to přičítal špatnému SWR antény, protože venku byla hustá mlha a teplota přesně na bodu mrazu. Měření SWR (pomocí měřicích přístrojů) ale bylo \zcela v rámci normy, tedy lepší, než -20dB. O týden později, když se zlepšilo počasí jsem se rozhodl udělat za pomoci táty kompletní inspekci a renovaci RX/TX cesty včetně sundání dipolu, proměření všech kabelů a renovaci krabičky s LNA a koaxiálním relé. Nejdříve se zdálo, že je problém vyřešen, ale pak se SWR alarm začal ozývat znovu..

Došlo tedy k měření směrové odbočnice v PA pod výkonem a nastavení komparátorů a opravdu se potvrdilo, že problém je skutečně špatné SWR. Když se přidávalo buzení, vracející se výkon byl minimální, ale pak najednou někde došlo k průrazu a ve zlomku sekundy se vracel plný výkon. Asi již tušíte, že problém byl nakonec nalezen v koaxiálním relé uvnitř PA. Zmíněné japonské relé CZX-3500 je tak zkonstruováno, že z každého N-konektoru vede relativně tenká tyčka, na kterém je nasazen a zaletován malý váleček, který slouží jako místo dotyku při přepínání kontaktů. Díky v továrně špatně zaletovanému kontaktu a vyšší teplotě součástky (při 800W out na FSK) se po 3 letech používání tento váleček poněkud vysunul z původního místa a těsně se přiblížil ke krytu dna relátka, což mělo za následek, že při vyšším výkonu zde došlo k zahoření VF oblouku a tím vypnutí PA následkem SWR ochrany. Ovšem při měření pomocí malého výkonu bylo vždy vše OK. V místě mezi válečkem a dna relátka jsem tak po otevření relé našel pěknou spáleninu. Relé je naštěstí opravitelné a všech 8 tranzistorů tuto událost díky ochranám přežilo (uff). Plyne z toho ale poučení, že ne všechny profesionální výrobky jsou vždy bez závad a hlavně že dobrý systém ochran nešitých horkou jehlou a pokud je to možné, tak zejména cirkulátor na výstupu by měl být součástí všech SSPA. Navíc není asi úplně vhodné používat u relátek pracujících s velkým výkonem na hranici svých parametrů ve vyhřátém hamshacku kabely H1000 s N konektory, které se dost zahřívají, díky čemuž se toto teplo přes konektor přenáší i do relátka. V mém případě se našlo řešení v použití kratší kabelové propojky udělané z teflonového kabelu RG393/U.

Jinak na 2m se toho u mě příliš nedělo, takže na závěr jsem si pro Vás připravil povídání z úspěšné EME expedice na ostrovy St. Pierre and Miquelon (FJ).

 

Expedice FJ/DJ4TC & FP/DL2NUD

Po jejich úspěšné expedici do Větnamu v březnu se Hermann DL2NUD a Peter DJ4TC rozhodli zvolit jako cíl jejích další expedice ostrovy St. Pierre and Miquelon. Tyto dva ostrovy se nalézají asi 25km východně od Newfoundlandu a jsou francouzským zámořským územím, pozůstatkem kolonie Nová Francie ze začátku 18. století. Mimochodem je zajímavé, že je to vlastně jediné území Evropské unie nalézající se v Severní Americe (a kde se tedy platí Eurem, hi ;)

Hermann a Peter museli hned od začátku řešit nemálo problémů. Cesta vedla z Německa přes Toronto a Halifax, odkud pokračovali na ostrov Saint Pierre, kde přenocovali a následně 8. září dorazili na ostrov Miquelon nacházející se v exotickém čtverci GN17TC. Na Miquelonu si pronajali pokoj v jediném motelu na celém ostrově (rozloha 205km2, počet obyvatel 600), který se nalézal přímo na pobřeží s perfektně otevřeným horizontem pro východ Měsíce nad Atlantikem. Problém ale byl, že nedošly 3 krabice s zařízením, které na ostrov poslali již před svým odjezdem. Vzali sebou antény "pouze" pro čtyři pásma (2m, 70/23/13cm).

Naštěstí problém se zavazadly pomohl vyřešit Serge VE1KG, který vyřídil řadu telefonátů a nakonec zjistil, že všechno zařízení je skladováno v místní loďařské firmě na letišti na ostrově Saint Pierre. Firma následně potvrdila, že všechno zařízení bude doručeno na Miquelon do 11.září.

Hermann, DL2NU, vpravo Serge, VE1KG

Hermann a Peter přicestovali na letiště Miquelon ve středu s očekáváním, že firma zařízení doručí včas. To se ale nestalo, pouze jim bylo telefonicky sděleno, že došlo ke zpoždění a že krabice budou doručeny zítra. A v tom okamžiku se na scéně objevil další problém, pověstná Newfoundlandská mlha. Tato mlha je známá jako jedná z nejkonzistnějších a nehustších na světě, což se projevilo i tentokrát. Všechny přílety na ostrov Miquelon byly zrušeny pro následující 2 dny. Pán Murphy se opravdu činil, protože do toho bylo ještě oznámeno, že trajekt spojující tyto dva ostrovy má poruchu motoru a čeká na opravu. Jediná šance pro přepravu mezi ostrovy byl malý minitrajekt, který ale nemohl připlout k molu a který bylo nutno ukotvit 100m od břehu. Přepravu mezi lodí a břehem obstarávaly nafukovací čluny a všichni pasažéři museli pochopitelně mít navlečeny záchranné vesty.

Nyní si představte, že takovýmto způsobem bylo nutné přepravit těžké bedny se zařízením. Po 26 km cestě k půjčovně nafukovacích člunů a cestě na Saint Pierre i přes veškeré sliby zaměstnanců loďařské firmy krabice se zařízením nebyly k nalezení. Peter proto cestoval na místní letiště, kde měla tato firma kancelář a zjisti, že přišel už po zavírací době.. V té chvíli dostal telefonát, že zařízení bylo mezi tím již přesunuto k molu.. Pouze pár minut před dohodnutou dobou pro odplutí se boxy konečně objevily na palubě. Jak Peter řekl, bylo to, jako když se potkají v jeden den Vánoce s Velikonocemi hi. Cesta zpět na motel proběhla bez dalších problémů a expedice mohla oficiálně začít po šesti denním zdržení 14. září.

Použitá 2m anténa 17el Hpol yagi

EME condx byly naštěstí dobré, takže se za 6 dní aktivity expedici podařilo udělat 294 EME QSO, převážně na 144 MHz. Na všech 4 pásmech s expedicí měly spojení OK1KIR a HB9Q. Bruce PY2BS s expedicí pracoval na 70/23/13cm. Expedici se podařilo udělat také několik 2m singleYagi - singleYagi EME QSO, například i s OK1TEH ;-) Expedice byla nakonec velkým úspěchem a svojí zásluhu na tom měl i Jean Pierre FP5CS, který byl velmi ochotný pomoci a který prohlásil, že ze všech dřívějších KV expedic na ostrov si nepamatuje žádnou, která by mu byla sympatičtější.

Zatímco Peter měsíc po expedici zůstal doma, Hermann se vydal na další EME expedici na Šalamounovy ostrovy (H44) a Vanuatu (YJ), to už je ale jiný příběh.

A to je pro tentokrát opravdu všechno. Na shledanou v dalším vydání EME okna a na slyšenou na VKV v novém roce 2014 se těší

Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz

 

 

Napsáno pro Radiožurnál SZR 6/2013.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.

PS: obrázky z expedice do FP byly použity z článku DF2ZC - http://www.df2zc.de/downloads/emenl201310.pdf