Glosář OK1VPZ na neděli

Upozorňuji, že mé níže uvedené poznámky k několika drobným událostem minulého měsíce budou řadou lidí jako obvykle posuzovány jako zcela neobjektivní, lživé a osočující. Proto pokud jste nekritickými členy ČRK, OK5Z, OK2KJT, či přáteli těch čestných chlapců, co spolu mluví, nebo pokud dokonce trpíte zvýšeným krevním tlakem, ulevte prosím tenzi své rozechvělé duše, pramenící z toho, že jste omylem otevřeli tento glosář a přejděte raději pomocí kliknutí zde plavně na mnohem objektivnější zprávy...


Víte, pobavil jsem se nedávno při čtení tohoto článku.  A už se těším, až nám někdo ze CB-čkových přátel "dlouhých vln" vyjede v EME subbandu, kde přece dotyčný nikoho před začátkem svého dlouhého QSO na téma APRS neslyšel. To budeme teprve koukat...

Úspěšně jsme přežili poslední volby. Už se všichni těšíme na další. Kdo by dal na nějaké hnusné pomluvy. Aktéři si přece zaslouží odehrát nějaké to kabaretní vystoupení. Zvlášť když je tohle show tak dobře placené z našich daní. V ČSSD ještě nepochopili, že vůdci nesmí být dva, ale musí být tři. Vedení ČRK by jim mohlo být zářným příkladem. Omerta je přece osvědčenou zkušeností!   :-)

V Radiožurnálu SZR se mezitím objevily některé fotky a info o Lexovi ex OK1KW převzaté z webu OK2KKW. Bohužel jaksi bez odkazů na zdroj. No a co..

OM3BH připomněl, že na zasedání IARU Region II v mexickém Cancúnu byla přijata změna band plánu pro pásmo 2m. Vzhledem k nízké VKV aktivitě v této oblasti byl kmitočtový segment 144.00 až 144.025MHz přidělen amatérské družicové službě. Nepochybně to časem ovlivní i provoz v I.Regionu IARU. Máme se radovat?

V Radiožurnálu SZR jsem se dočetl ve výpravném článku OK2ZI, jak se má vyhrávat VHF Contest. Když se v OE sejdou chlapci z vedení některých středoevropských organizací IARU, nainstalují příslušné multikilowatty a multibeamingy (čert vem nějaké dodržování povolených výkonových limitů, že) a stovky anténních prvků, je přece jasné, že vyhrát musí. Však to také hrdě věděli už předem... Bohužel výsledek stanice 5P5T jim poněkud udělal čáru přes rozpočet, hi. Ale OK2ZI už ví, že jejich parta je připravena vyhrát alespoň z důvodu nižší chybovosti. Bodejť by také ne, když tihle "kameraden" mají přístup k edi logům všech stanic v 1.regionu IARU. A že by si dodatečné korekce ve svém logu nikdy nedovolili? Většina asi ne, někteří ale bohužel takové morální zábrany nemají - stačí si přece připomenout tuhle událost. Ale asi těm čestným lidem jen nechutně závidím.  :-))

Když mluvím o tom přesvědčení a předem vyhraném závodu, multikilowattech a zklamaných nadějích, nedá mi to nevzpomenout na výsledek multikategorie v letošním VHF Contestu v OK. Ale to zase jen určitě hnusně osočuji ty, kteří by si nějaké to nedovolené překročení výkonového limitu nikdy nedovolili. Třeba nakonec nebudou třetí, ale druzí. V každém případě to byl moc hezký výsledek z takové kóty. Congrats! Ještě, že tomu nerozumím, hi.

Slovenský SZR oznámil, že již nadále nehodlá respektovat pravidla IARU a bude v případě chyby v contestovém logu škrtat body nikoli oběma, ale už jen jedné stanici. Hned jsem si vzpomněl, jak nám OK2C v letošním UHF Contestu na 70cm dali (omylem) číslo 223. Protože ale Davidovi v té chvíli někdo přinesl kafe, zůstal náhodou na jejich kmitočtu naladěný o pár vteřin déle a tak slyšel, jak další stanici dávali číslo 254... Někde to máme i nahrané.. Že by snad ti chlapci, co spolu mluví, už věděli, že ČRK tenhle závod bude vyhodnocovat také podle toho slovenského návodu? (VKV manažer ČRK o změně způsobu vyhodnocování samozřejmě směrem k veřejnosti mlčí a ne, že by to někoho překvapovalo.) Ještě že alespoň víme, že na straně OK2C to zcela jistě nebyl žádný zlý úmysl, jen nevinný chvilkový pohled jinam. Alespoň takhle nějak to Davidovi na jeho dotaz, které číslo tedy platí, vysvětlili. Pokud bude ČRK nadále škrtat za chybu v soutěžním kódu body už jen jedné stanici je to "jistě spravne a tak to musí byt.."

OK5Z opět v UHF Contestu všem předvedli,  jak se jezdí multi v kategorii single. Není přece důležité si hezky zavysílat - důležité je vyhrát! Zatímco v reakci na jejich vítězné tažení během PD se zvedla vlna protestů, nyní všichni spořádaně mlčí (..disciplína na vojně musí být...). Abych pravdu řekl, já mlčím také. Jen jsem trochu přizvedl obočí, hi. Divil bych se proto, pokud by se to (nejen v singlebandovém MMC) neopakovalo..

Je začátek listopadu. Jaképak že jsou ty stanovy ČRK? Neměla se už konat nějaká ta další zasedání Rady ČRK a neměly se z nich zveřejnit zápisy? Nebo že by nebylo o čem jednat? Třeba o tom ekonomickém průšvihu, který čouhá jako sláma z bot z přílohy zápisu srpnového jednání Rady toho spolku? A myslíte, že ČRK má nějakou relevantní potřebu stále do světa vykřikovat nepravdy o počtu svých členů?... Nu, popřejme aktérům příjemnou zábavu!

Poslední měsíc nám přinesl prekvapeni z toho, že můžeme na pásmu potkat několik staronových značek. Například se objevili OK1AVK, OK1PC, atd... Čekám, kdy se zase na pásmu objeví OK1CH, OK1WI a OK1DGA...

Hezká je i změna pravidel ARRL pro uznávání nových zemí DXCC. Asi to souvisí s novou expedicí do Kosova za účasti jednoho lampióna z vedení IARU, kterému posledně ARRL ukázal prostředníček dlouhý, jak na plovoucí soše Davida Černého. Že bychom se tak konečně také dočkali uznání Jižní Osetie za novou DXCC zemi?  Mimochodem, měli sudetští Němci v roce 1939 také svůj vlastní prefix?

Jeden citát tvrdí, že k tomu, aby svině zvítězily, postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic. A to se přesně mezi radioamatéry děje. Rulez!

Tolik ty mé zcela neobjektivní poznámky na tuhle neděli. Přeji vám hezký zbytek víkendu!

Tož zase někdy příště, guys  :-)

73 OK1VPZ 

PS: pokud jste to dočetli až na konec a jste z obsahu toho článku upřímně zhnuseni, vězte, že si za to můžete sami. Varoval jsem vás!
Příště proto zavítejte raději sem, nebo dokonce sem!