OK2A ve 2.subregionálním závodě 2022

For translation from Czech you can use the Google translator.


Chtělo by se mi napsat - Contest as usual - jenže, co je dnes "as usual"? Za zády nám zuří válka, radioamatéři, blízcí vedení "demokratického" spolku ČRK raději nezávodí, když nemají zajištěno, že by vyhráli... z webu postupně mizí radioamatérské stránky, známí VKV radioamatéři odešli na věčnost, na pásmu se rojí neznámé dvoupísmenné značky těch, kteří se stydí za svou CB minulost, IARU přijímá rozhodnutí, které má za účel podrazit nohy špičkovým stanicím... Je to celé nějaké divné... Co je na tom normálního?

Ale nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být hůře - a konec konců vše závisí na lidech - buď budou dále jen sklánět hlavu a přikyvovat těm, kteří to všechno vedou do psí, nebo se situace změní a zase bude lépe. Samozřejmě, že jednou bude lépe, ale - především není tak špatně, aby nás to zlomilo. Už jsme něco za ty desítky let VKV závodění zažili a vždycky je dost času to poslat k šípku.

A tak jsme tedy opět vyrazili - tentokrát v trochu zúžené sestavě - naši přátelé z DL vyjeli na pásmo sami, protože jedou jakousi soutěž, která aktivuje privátní calls, náš saxofonista Dirk ON5GS měl kulturní závazky, OK1KN marodí a tak jediným operátorským povzbuzením byl Robert OK1FEN, který na sebe vzal operátorské břímě pásma 10GHz a i přes jeho první účinkování s daným zařízením a QTH udělal pěkný výsledek. Díky! Hlavně však svou účast přislíbili a také splnili kluci OK1JJI & spol. kteří nám vydatně pomohli se stavěním antén už v pátek a nakonec spolu s ostatními hrdinně promokli při demontáži anténního systému v neděli podvečer. Tnx!

Protože se většinově starám o HW vybavení, začnu s technickými problémy - to naše rivaly vždy potěší :-) Na zařízení jsem začal pracovat už v únoru - dvojitý 70cm SSPA měl z celkem 20-ti tranzistorů po loňském UHF Contestu vybouchané 4ks a tak jsem začal PA restaurovat směrem k lepšímu chlazení. Jenže to šlo moc pomalu a termín 2. subru se kvapem blížil, instaloval jsem proto do mechaniky toho PA dva hotové 700W moduly s 50V napájením. Práci jsem dokončil 3 dny před odjezdem na kopec. Horší to bylo u letitého (1989) PA s elektronkou GS31, která vzala při posledním závodu za své a při své cestě do elektronkového nebe si s sebou vzala VN zdroj včetně transformátoru, který chytil zkrat mezi sekundáry. Dva dny před závodem bylo trafo převinuto, VN zdroj opraven, ale protože novou elektronku z lipového dřívka nevystrouháš, zůstal tento PA doma a museli jsme vzít alespoň malý PA s GI7b. Od UHF contestu byly i nějaké další HW úpravy, ale ty byly poměrně marginální, takže nemá smysl je zmiňovat. Už na kopci jsme zase zaznamenali vylomenou kleštinu v jednom N konektoru v děliči 1:2 - budeme muset zase shánět nové konektory s opravdu pružnými "beryllium copper" kleštinami. Na 23cm chvílemi větší PA ztrácel výkon, ale protože to nebylo trvalé, snad to nebude fatální.

Janek z DM7A se přijel podívat alespoň na skok a přivezl nám dárek pro 9cm. Díky moc!

Antény, rotátory, děliče a LNA se oproti jiným závodům nezměnily, jen toho sumárního VF výkonu bylo tentokrát poněkud méně. Ale dobrým zjištěním bylo, že upgradovaný SSPA pro 70cm závod přežil, byť jej z hlediska oteplení nebylo možné využívat na víc, než cca 550W out. Jinak řečeno, zase jsem si přivezl domů nějakou tu práci, hi...

Na pásmu byl vcelku klid, OK1KAD zainventovali do nového zařízení a výsledek byl výborný (tnx!), OL4A i OL3Z hodili do ringu ručník a tak závod proběhl bez jakéhokoli rušivého pnutí. Příště to už asi takhle dobře nepůjde.

Vše ostatní fungovalo více-méně standardně a dokonce jsem musel na 70cm sednout několikrát k zařízení jako operátor. Protože jsem už dlouho nevysílal, nikdy jsem to déle jak cca hodinu nevydržel. Pokud jste tedy dělali QSO právě se mnou, vězte, že šlo o relativně unikátní okamžik. Díky všem, kteří nás zavolali a na slyšenou zase příště!

73! ok1vpz



PS: po příjezdu na chalupu, kde parkujeme karavan a antény nás čekalo nemilé překvapení - vjezd byl zablokován několika stovkami složených polystyrenových tvárnic pro zateplení domu. Takže jsme je museli ještě odklidit jinam. Vskutku příjemná kratochvíle.


Jak to viděl Robert OK1FEN:

Cesta na Spáleniště vedla nádhernou krajinou. Sice mě navigace z Mělníka vedla nepochopitelně přes Louny, ale pak i jarně rozkvetlým údolím podle Ohře. Můj příjezd se tím opozdil, takže jsem dorazil právě ve chvíli, když se šlo stavět mikrovlnné pracoviště na bunkr. Na to existuje dohodnutý postup, který jsem ale neznal. Tak jsem jen rozmotával kotvy, podával trubky a šrouboval matky. Asi jsem při tom působil i trochu dezorientovaně. Když jsme vše na bunkru dostavěli, tak se akorát začalo šeřit a rapidně se ochladilo. Přesunuli jsme se na baráček k ohýnku, kde na mě již čekal upečený buřt. Foukal sice mírný, ale postupně stále studenější vítr, až jsem se balil do deky. Postupně jsme se trousili do baráčku, kde jsem přespal i já.

V sobotu ráno bylo bezvětří, ale teplota na kulicha. Tak už to v 1000m nad mořem bývá. Po ospalém postupném probuzení osazenstva a snídani pokračovaly přípravy na vlastní závod. Asistoval jsem při montáži 70cm 4-čete na baráčku. Kvůli správným klíčům, držákům a větším karabinám se lezlo nahoru asi tak čtyřikrát. Mě důvěrně známá situace "jak jen to bylo loni na podzim zapojený" nastala i tady. Sice s komplikacemi, ale nakonec se povedlo to čtyřče na rotátoru rozchodit k použitelnosti.

V již dosti pokročilém čase jsem se přesunul na mikrovlnné pracoviště, kde Matěj 1TEH ještě zapojoval 23cm. 10GHz pracoviště už bylo téměř připravené. Tak jsem na stožár pro 10GHz upevnil Flat anténu a k ní provizorně zavěsil transvertor na 2,3 GHz. Pak jsme instalovali 9cm a k tomu mi Matěj ještě nastavoval VUSC, připojení do sítě a na mé zvláštní přání ještě zkoušel připojit touchpad.

Tím se zapojování protáhlo přes první půlhodinu závodu. Já jsem záhy zjistil, že bez ovládání myší to prostě nedám, a tak jsem se vydal na baráček, abych si tam nějakou půjčil. Překvapilo mě, že v KKW vůbec nepoužívají SDR s vodopádem, ani žádný panadapter. Tak jsem po návratu s myší do RX cesty (MF od 10GHz) vřadil přepínač a provizorně na poslech zapojil svoji IC705. Rozjezd závodění nebyl kdovíjaký. Rainscattery v OM byly daleko a na pásmu málem nikdo. Vzhledem k 20W výkonu (doma mám 0,2W a v klubu jezdíme s 2W) jsem usoudil, že bych měl dávat výzvu. Bohužel nám chyběla jakási propojka mezi PC a transceiverem, takže nezbylo, než cékvit na pásmu ručně. Ventilátory konce pro 23cm uvnitř karavanu docela hučely. Sluchátka byla sice dobře tlumící, ale stejně jsem s tím měl problém a dlouhodobě to unavovalo.

Spojení v logu sice zvolna, ale přeci jen přibývala. Matěj dohazoval z 23cm a mocně napovídal, koho mám zkusit. Postupně jsem se sžil i s VUSCem, chatem a používáním bouřkového radaru. Vybavuji si, že jsem si v zápalu závodění v sobotu popletl směry a následně chtěl opravit rektifikaci rotátoru. Že má rotátor i rychloposuv jsem zjistil až v neděli. Celou sobotu jsem točil rychlostí pro jemné dosměrování. V Ne dopoledne mi zamrznul notebook. V první chvíli jsem se lekl, že jsem utrhl kablík myši. Naštěstí se Matějovi po restartu povedlo vše obnovit. Na 23cm jsem mezi tím asi 15 minut volal výzvu a udělal 1 (nebo možná 2) spojení.

Kolem poledne narostly použitelné bouřkové mraky v Krkonoších a později i poblíž Prahy. Cékvil jsem do nich horem dolem, ale asi nás už všichni v dosahu měli v logu. Myslím, že přes rainscatter jsem udělal tak 2 spojení. Před koncem závodu vyrostly bouřkové mraky přímo nad námi. Zkoušel jsem i do těchto mraků směrovat, ale bylo to bez efektu. Mezitím nás spláchl vydatný déšť, až jsem náhle zjistil, že mám mokro v rukávu opřeném o okno. To už ale byl v podstatě konec závodu. Balení bylo za deště, ale při největším lijáku jsme na 20 minut zalezli.

Na cestu domů jsem se vydal krátce po setmění. Navigace mě protáhla po úbočí hor až k elektrárně Prunéřov. To by za jiných okolností byla asi hezká projížďka, ale ve tmě a místy docela husté mlze v těch serpentinách nic moc. Potkal jsem 3 srny a jednoho statného jelena (naštěstí se všichni klidili ze silnice).

Použít na 13cm jen Flat anténu byla špatná volba. S 200mW jsem udělal asi jen 5 spojení. Na 10GHz jsem měl na konci závodu dojem, že jsem prošvihl snad 5 OK stanic a že místo německé hláskovací tabulky jsem si měl raději připravit odškrtávací seznam.

Vybavené OK stanice na vyšších kopcích, které z polabské nížiny pohodlně a rutinně dělám jsem ani hodně špatně nezaslechl. Dobrý byl otevřený směr do Berlína. Účast tam také není kdovíjaká. V neděli kolem poledne mi dávali čísla mezi 4 a 7, ale byla to pohodová SSB spojení. Bodový výsledek je prý ale dobrý a v deníku vidím dost QSO kolem 250 km. ODX (IK3GHY, 544 km) na 10GHz udělal Matěj v Ne ráno, když jsem se teprve probouzel.

Většinu času jsem strávil v lehké zimní bundě, občas i kulichu a k večeru došlo i na svetr, šálu a rukavice. Doma to prý bylo skoro na tričko. A když se mě doma zeptali: "Jaký máš první dojem ze závodu?" ... odpovídám, že pořád dokola klofám výzvu a nikdo neodpovídá :-).

Takhle tedy vypadalo mé úplně první vysílání z Krušných Hor na mikrovlnách. Byla to dobrá příležitost, jak vystoupit z rutiny pořád stejného závodění. V mnohém poučná, v něčem překvapivá a jsem rád, že jsem se nechal zlákat. Nezvyklé a pohodlné pro mě bylo, že jsem nezajišťoval techniku a přijel jen "nalehko". Děkuji všem za pozvání a veškerou podporu.

73 Robert OK1FEN


Report Ládi OK1DIX:

2. subregionál 2022. Jeden z vydařených závodů zejména na 70 a 23 cm. O 23 cm jistě napíše své dojmy Matěj. Jako obvykle jsme s XYL Majkou, OK1DYX vyrazili již ve čtvrtek odpoledne. Hned na počátku na nám Murphy připravil zapeklitou situaci s připojením přívěsu s anténami. Držák elektrické zásuvky tažného zařízení u auta byl ohnutý tak, že zástrčku nešlo zastrčit. Naštěstí v dvorním servisu rychle pomohli a mohlo se jet. Po cestě bylo několik docela silných přeháněk, ale dojeli jsme v pořádku a předpověď slibovala zlepšení. Netypicky nás na kopci už očekával Karel, OK1FLY. Popřipravovali jsme něco pro zítřejší stavbu. Pak Majka zapálila první letošní oheň a mohli jsme ochutnat letošní opečené buřtíky. Později večer dorazili jako obvykle OK1VPZ a OK1TEH s nimiž jsme prodiskutovali strategii do závodu při troše legendárního jemného likéru jménem čert.

Stavba antén na 70cm probíhala v pátek celkem v pohodě. Počasí se zlepšilo a přišli nám na pomoc Jarda, OK1JJI s kamarády Michalem a Radkem. Pomoc to byla opravdu neocenitelná, neboť se tentokrát nemohl zúčastnit Jarek, OK1KN a Ivan OK1DAQ přijel až později. Nepřijeli ani naši němečtí přátelé Fred DH5FS a Janek DM3JAN a ani Dirk, ON5GS se nemohl uvolnit. Mým novopečeným asistentem na stožáru byl tentokrát Michal, který projevil pro tuto práci vynikající talent. I stavba mikrovlnných antén na bunkru proběhla bez zvláštních potíží. Počasí se dále zlepšilo a tak opět došlo na večerní oheň, opékané dobroty, lahodný ležák, čerta i hudební produkci.

V sobotu se dávalo dohromady zařízení, kde na 70cm oproti loňsku došlo k významným změnám. Nový dvojitý PA a absence historického PA s GS31 si vyžádaly novou konfiguraci. Vyhořelý PA s GS31 nahradil PA s GS23b tzv. Maďar (PA ME1200-U z dílny HA1YA). Při zkouškách se projevil problém u budiče, který budil onoho Maďara. Pravděpodobně ne zcela dobré vstupní SWR "Maďara" způsobovalo výpadky ochran a tím i PTT na novém budiči, takže tento PA jel asi 6 hodin jen na necelých 100W. Problém se podařilo odstranit až večer přepojením na jiný budič, který ho už vybudil na cca 400W. Tento problém bude nutno ještě prozkoumat.

Další problém byl, že na 70cm nebyli přítomni obvyklí operátoři, takže jsem byl na celý závod skoro sám. Nezbylo než aby si OK1VPZ připomněl své mládí a několikrát mě vystřídal - nejen v době fyziologických potřeb. :-) Noční šichtu pak odjel jako obvykle Karel, OK1FLY. Jinak ale závod byl skvělý. Velmi dobré podmínky, zvlášť směrem na západ, vysoká účast zejména v DL a I a absence dříve obtížného rušení udělaly ze závodu jednu velkou radost. Jen počáteční rozjezd přerušil smrdící zadřený ventilátor v novém dvojitém PA. OK1VPZ zvaný Patejdl si s tím však rychle poradil a stálo se jen pár minut. Díky opravdu tichému pásmu bez rušení (za což patří velký dík zejména Petrovi OK1CLU z OK1KAD na Klínovci, který upgradoval jejich rig) bylo možno pracovat i se stanicemi, které jinak zanikají v obecném humusu.

Chodily zejména DL stanice z lokátorů JO31 a JO30, už po 30 minutách F6KFH, pak ON4CCM, F6GTH, PA1BVM a PA0WMX. Následovali YU7D (758 km), hned za ním YU7A (736km), a série IZ4IRJ, I1RBO, 9A8D (711km), I3QJZ, IV3BLQ a IK2RHE. To všechno v prvních 2 hodinách. Pak osvěžení krásným signálem G8T (843km) a YU7Q (758 km). K tomu mnoho DL stanic přes 400 km. V 17:40Z pak přišel na random zjevně přes AP ODX F1NZC (891km) a pak i známý M1CRO/P (819 km). Z dalších stojí za zmínku 9A5R (715 km), I1LSN, IQ1KW, IK4PMB, OZ8ZS, OZ1SKY, SM7ECM, ON4KBE a PA1TK a opět jako třešnička G3XDY (827 km). Kolem 2300Z přebírá žezlo Karel, OK1FLY. Pásmo není kupodivu zcela mrtvé a tak dělá několik pěkných QSO jako F4FCW nebo HA5OO. Kolem 05:30Z opět přebírám žezlo. Pásmo se už probouzí, opět začínají chodit DL stanice, mezi kterými je i mnoho těch, které jsme nikdy předtím nedělali. Zvláštností je SP5UFK z KO02 (608 km), který projde i přes masiv Klínovce. S ránem se rozchodil i jih. Během jedné hodiny dělám IK4ADE (701 km), IK5AMB (748 km), IK3XTT, I4ABG, IW4BET/4 (691 km) a IU4CHE (705 km). Celkem je to nakonec 21 I stanic, které přinesou jen o 1000 bodů méně, než všechny OK stanice dohromady. Už se také dohazují stanice přes ON4KST chat a tak se povedou OZ2ND a SM6CEN (780 km), který jde tentokrát bez problémů SSB, i náš dobrý známý Maurice, F6DKW z Paříže. Z dalších dopoledních stanic jsou ještě pěkné YU7CA (770 km), I4CIV a několik PA a ON stanic přes 500 km i 600 km. K polednímu jde trochu i JV, který byl tentokrát ve srovnání se Z a J poněkud slabší (pouze 10 OM stanic), takže se podaří HA8V (701 km) a před koncem potěší sked se starým známým Ivanem, YU1LA z Bělehradu (853 km).

Závod končí se skvělým výsledkem, 432 QSO a přes 146k bodů. Na výsledku je zajímavých 21 I stanic a mnoho nových DL stanic zejména z lokátorů JO30 a JO31. Je to nejlepší výsledek našeho klubu na 70cm v historii subregionálních závodů (tj. všech závodů vyjma UHF Contestu). Hlavními faktory úspěchu byly až na maličkosti bezporuchová funkce rigu, žádné rušení a nadprůměrné podmínky i účast zejména v DL a I.

Úspěch ale Murphy nedává zadarmo. Při skládání nás postihl silný déšť právě v době, když jsme byli s Michalem na stožáru. Promokli jsme fest, ale díky pomoci jeho, Jardy a Radka je všechno složeno v relativně krátkém čase (TNX). Nikam nespěcháme, zůstáváme na kopci spolu s OK1TEH, OK1VPZ a OK1FLY do pondělního rána, které je jako vymalované. V poklidu dokončíme nakládku a domů dojedeme naštěstí bez dopravních problémů a s přáním, aby i následující závody byly stejně úspěšné.

NSL OK1DIX


Komentář OK1TEH k pásmům 23/9/3cm: Bylo nebylo a opět začala nová závodní sezóna na Spáleništi v ex. GK45f. Posledních několik měsíců nám přineslo řadu různých hrůz od covidu, různé nemoce až po válku na Ukrajině, problémů v soukromém životě i v práci, nemocí a úmrtí kamarádů a tak už jsme se v klubu docela těšili zase na nějaký ten pořádný počin, byť někteří z nás zůstali po zimě značně fyzicky i psychicky unavení....

Jelikož cesta k našemu baráčku není v zimě prohrnovaná a zima byla opět krušná, jak už to v Krušných horách bývá, panovaly obavy, zdali budeme schopni projet přes vstupní závoru do naší Rooseweltovy ulice. Naštěstí inspekce o víkendu před závodem dopadla pozitivně a tak jsme mohli baráček konečně odzimovat. Kvitovali jsme s povděkem, že v říjnu vyměněná střecha již zabránila dalšímu zatékání do vysílací místnosti a dokonce jsme (zdá se) alespoň na nějaký čas konečně vymýtili i lokální hlodavce. Taktéž stav dalších rekreačních gastrointestinálních prostor vykazoval po zimě kvalitu známku 1A. Horší zjištění bylo při odjezdu, kdy jsme zjistili, že je opět uzavřen most v Celné za Výsluním, což znamenalo delší objížďku. Most byl zavřen již minulý rok a nechápu, že ŘSD může oprava trvat víc jak rok. No nic.

Na závod jsme pak vyjeli jako již tradičně ve čtvrtek a první problém následoval hned po příjezdu do Lhoty, kde parkujeme náš contestový karavan - v místě vjedu do stodoly stál velký železný kontejner na stavební odpad. Naštěstí problém se nám podařilo vyřešit uvázáním kontejneru za našeho závodního čtyřkolkového Pašíka, který to dal a odtáhnul kontejner z cesty. Po dalších peripetiích jsme nakonec přijeli opět do Prahy, nanosili zařízení a kolem 20h večerní jsme se vydali na 150km cestu na Spáleniště. Tentokrát se nám podařilo přijet ještě před půlnocí, takže jsme absolvovali welcome drink, vyhnali z díry babočku minerál a mohli jít do hajan. Mimochodem Majka před naším příjezdem viděla po kopci se potulovat vlka samotáře, takže na našem kopci to pořád žije..

V pátek ráno následovala obvyklá taškařice ohledně stavění antén. Oproti jiným závodům nás byl tentokrát menší počet lidí, protože Jarek OK1KN od silvestra marodí a Tomáš musel po nemoci zůstat taktéž doma, naštěstí nás posílila skvadra azura v podobě naší party krkonošských "čundráků" kolem Jardy OK1JJI, bez kterých bychom rozhodně antény nepostavili včas, díky moc!! Mimochodem jestli jste viděli fotky ze závodu a ptáte se, který "expert" nechal kleště na prvcích jižního stacku při stavění, tak jsem to byl já ;)

K pátečnímu večeru přijel na kopec i Robert, OK1FEN, kterého se mi povedlo vylákat na závod, za což jsem byl velmi rád. Venku bylo počasí typu AGFACOLOR, ale na večer po západě Slunce klesla teplota těsně nad nulou a začalo trochu foukat, nicméně vzhledem k opožděným čarodějnicím jsme zapálili "fatru svrchovanosti" a za zvuku kytar a flétny(!) pokračovala party až cca do 2h do rána.

V sobotu, zatímco všichni jedli a pili a brebentili, tak jsem se vrhnul na kabelování všeho našeho zařízení. Sedmdesátka byla zapojena v pravé poledne a následovala 23,9 a 3cm včetně postavení 3. antény na 23cm. Bohužel asi už jsem vyšel ze cviku nebo se mi po pátečních bakchanáliích dostalo pořádné kocoviny či co, ale trvalo mi to o dost déle a tak zařízení jsem měl hotové až asi 30min po začátku závodu. Všechno taky nechodilo úplně podle očekávání, opět byl problém s vypadáváním konektivity po PLC ze 70cm stanoviště, 9cm zůstávalo trvale zaklíčováno a hlavní PA na 23cm nahodile padal ze 400W na necelých cca 200W.. Teprve až 3 týdny po závodě jsme doma zjistili, že problémem zřejmě byl vylomený úhlový SMA na výstupu z budiče uvnitř PA. Ten 4 závody předtím pracoval bez problémů až do 2.subru. Aby toho ještě nebylo málo, z neznámého důvodu přestal pracovat tlačped na Thinkpadu na 3cm a nebyla po ruce myš, což znamenalo tak trochu fopá pro naší návštěvu, sri.

Ale přes všechny problém se závod rozběhl a až na poklesy výkonu zdá se všechno fungovalo vesměs normálně a deník se plnil pěkným počtem QSO. Hned od začátku závodu bylo cítit, že jsou sice vesměs spíše průměrné condx – no, možná i drobně nadprůměrné směrem do JO31, ale hlavně bylav tomto směru velmi slušná aktivita stanic jak v PA tak i v ON. Záhy přišel na mé CQ Filip OP5Y/P JO20SS 514km, což je domovský klub Dirka ON5GS, (který se omluvil, protože v sobotu vystupoval na koncertě). Velmi pěkně též hrály stanice z 9A jako například 9A8D 711km, Ivica 9A2UV 691km, Zlatko 9A2SB 691km atd. Velmi příjemným překvapením byl též 9A3DF, který měl nově 100W a měl na Spáleništi – jen 3km od německé hranice super SSB signál. V první hodině závodu jsem dokonce velmi solidně slyšel i Ivana YU1LA z Bělehradu QRB 850km, takže jsem si již mnul ruce jak to bude brnkačka, když v tom Ivanovi odešel LNA, škoda... Na západ to ale stále pěkně chodí, v logu si píši PI4Z 637km, PE1CKK, PE1MMP, PA0S, ON4CJQ/P, ON4CDU, M1CRO 819km S9 fb a další. Hranici 100 QSO pokořuji již v 1917 UTC. Za zmínku rovněž stojí pěkné CW QSO s Henrikem OZ8ZS a s Pavolem ze slovenského radioklubu z Vojvodiny YU7AJM na 764km, TNX. Později též dělám i Danyho YO5LD, který tentokrát vysílal jako YP2DX z KN05IS, QRB 781km TNX. Mezi tím, když povolil provoz, tak jsem zjistil, že jsem jen špatně zapojil kabel na 9cm a tak se mi daří pár QSO i tam. Pár pěkných QSOs mi přišlo i po půlnoci takže spát jdu až v 01:00h UTC po zakulaceném 140 QSO s DK1KC/P, které vzápětí kompletujeme i na 3cm a dobrý počet QSO naznačuje, že by snad zase jednou mohla padnout i magická hranice 200QSO, což je počet QSO, na které jsem v květnovém závodě ze Spáleniště ještě nedosáhl.

Ráno mě budí táta v 04:30UTC, kdy dělám QSO s PI4GN. Několik dalších minut sedím na 3cm a zkouším různé skedy korunovaných úspěchem s PA4ZP a IK3GHY. Velmi pozitivní byl zimní upgrade Arduino SW OK1DIX pro ovládání našeho speciálně upraveného Spidu, takže směrování sedí perfektně, TNX! Po příchodu Roberta sedám zpět ke 23cm a daří se mi vylákat na sked YU7C, kterého na 718km zapisuji v zápětí. TNX. Nedělní dopoledne je super, třetí anténa na pouze 2m vysokém stožárku (na oji karavanu) kupodivu docela táhne a na výzvu mi přijde mimo jiné Fabio HB9DWK, André HB9HLM a Emil HB9BAT/p, stejně jako Robert IK4ADE. U IK4ADE je zajímavé, že ačkoliv z Prahy dělávám různá spojení do Itálie, tak s ADE to skoro nikdy na 23cm nejde a ze Spáleniště je to vždy brnkačka, TNX. Taktéž vzpomínám na naše eye-ball QSO během EME setkání 2016 v Benátkách. Stejně tak musím zmínit QSO s Mauricem, F6DKW, který je tentokrát na 784km super na SSB, takže to dokonce zkoušíme i na 3cm, ovšem zde s nulovým výsledkem. Škoda jen, že to nezkusil i Hervé, F5HRY nebo F5DQK, určitě by to vyšlo.

 

Za zmínku rovněž stojí QSO s 9A1W, OZ2ND, super signál OM5AW, pokořuji magickou hranici 200QSO za spojení s Fredem DM3F a po obědě zavolal i John, G3XDY na 827km. Bude to tradiční ODX? 2 h před koncem závodu sleduji, že na DX clusteru F5FEN z JN25 spotuje DH9NFM a DL0GTH. FEN nicméně není na KST chatu, tak nechávám delší dobu 2,4m parabolu v jeho směru a ejhle F5FEN přijde na mé CQ na SSB, QRB konečných 839km random! Dokonce mě ještě i spotuje na DXclusteru, JN25 jsem ještě na 23cm nikdy nedělal, super! Zkoušel jsem též troufale spojení s F1NZC JN15 891km, bohužel i přes počáteční záchvěvy slyšitelnosti jsme i za pomocí letadel QSO z minulého roku nezopakovali. Škoda. Bohužel Chris SM6VTZ tentokrát nebyl QRV a nikoho dalšího pro QSO přes 800km jsem již na chatu neviděl. Poslední spojení s pořadovým číslem 213 dělám 6 minut před koncem závodu s DB2DY z JO30, to ale již venku řádí velmi silný lijavec, jaký snad (Rakousko) ještě nezažilo.. Naštěstí z toho mraku nevyběhl klikatej, takže po nutném kratším spláchnutí při balení nakonec dobalujeme už bez deště a můžeme si vychutnat, že není nutné spěchat domů a můžeme do pondělí přespat na kopci. Celkový výsledek na 23cm je super, nemám co bych dodal.


K pásmu 9cm: na začátku závodu nás navštívil Janek DM3JAN a přivezl nám od Freda DM3F parádní 1m precizní síťovou parabolu pro budoucí použití na 9cm, TNX. V závodě jsem ale musel vzít za povděk 8 let staré zařízení s 0,1W do pidi 8el patch antény. Podařil se standardní ODX s Rudim OE5VRL na 244km, první QSO s OK2M, OK1KKL na Kozákov na 179km a pár dalších QSO, nicméně podmínky směrem na jih a jihozápad nebyly moc dobré, takže se tentokrát nepovedlo QSO s DK1KC a pár dalšími stanicemi, sri. Snad se jednou dočkáme pořádného zařízení i zde.

Na 3cm bojoval Robert, OK1FEN viz jeho příspěvek. Byl jsem za to moc rád, protože jinak bychom museli nechat 3cm doma a spolupráce byla fajn. Z doby, kdy jsem u RIGu seděl, tak se mi povedlo vydolovat pár pěkných QSO např s DL1SUZ 360km, DK1KC/p 254km, OK2R 303km. Slyšel jsem velmi čajově i OK2TUH, bohužel QSO tentokrát nevyšlo. Ve vzduchu bylo hodně vlhkosti a tak byl asi větší útlum, nepodařilo se ani jindy běžné QSO s OM1GX. Taktéž vzdálenější stanice jako DF0HS nebylo tentokrát slyšet a aktivita byla obecně o dost nižší.. V neděli ráno se condx trochu zlepšily a tak, ačkoli očekávané RS condx nepřišly,se mi povedlo po velkém boji vydolovat tropo PA4ZP z JO21RK 527km, DJ5AR 332km a jako zlatý hřeb IK3GHY 544km, který šel tentokrát jak z praku a QSO bylo přes letadla se super signály hotové během asi 5ti minut, TNX. Bohužel lepší RainScatter se nekonal, takže i když nás například slabě slyšel HA1YA, žádné QSO do 9A, S5 nebo HA se nepodařilo. Taktéž bylo cítit, že je výrazně nižší aktivita v OM, škoda.

Co říci závěrem - přes menší problémy velmi příjemný závod, žádná fatální porucha, nikdo se nezranil, spousta pochutin, dobré točení pivo (tnx DIX) a tak jediné co nám trochu zkazilo na radosti byl pondělní příjezd zpět do Lhoty, kde na nás tentokrát na vjezdu do stodoly sice nečekal kontejner, ale obrovská halda obkladového polystyrénu, který jsme uklízeli ve 2 lidech dobré 2h. Nic těžkého, ale zbytečný opruz a ztráta času. 73 a díky všem kdo nás zavolali (s výjimkou OK2C s 3cm OP, který se tradičně řídí svazarmovským hamspiritem)

Matěj, OK1TEH
 


Karel OK1FLY byl jako obvykle mimořádně stručný: To důležité o 70cm, kam jsem se taky zamotal, už napsal Láďa. Skoro 3500 nočních bodů v době všeobecného nočního útlumu je po dlouhé době mimořádný výsledek. V neděli už to taková hitparáda podle mého pozorování nebyla, ale celkový výsledek je pro nás mimořádný.

Tak to v životě podle Murphyho zákonů chodí. Do poslední chvíle boj o zprovoznění techniky, o dostatečný počet rukou na vybudování celého herberku, o dostatečný počet operátorů na samotné obsazení pásem. A nakonec nečekaně hladký průběh i vynikající výsledek, také díky neobvykle vysoké aktivitě především v sobotu na západě a jihu. K tomu vyjma nedělního odpoledne vynikající počasí s ohledem na roční dobu a nadmořskou výšku. Bůh asi existuje a už jsme si to zasloužili. Vynahradil si to na guláši, který se mi tentokrát hrubě nepovedl, aniž bych tušil proč. (Asi i za to může Putin! :-))
Tak zas příště.
Karel



 


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *) I x *)
70 cm 146 622 434 339 F1NZC            JN15MR 891 2300 12x6, 2x8x8el, 4x8el, 38el Y 221 (+44) 80 (+21) 21 (+9)
23 cm   67 905 213 318 F5FEN           JN25JC 839 700 240cm DISH+ 2x150cm dish 106  (+43) 41 (+20) 8 (+1)
13 cm       598    5 118 OE5VRL         JN78DK 244 0,2 small FLAT 3 (+3) 1 (+1)  
 9 cm       934    6 155 OE5VRL/5       JN78DK 244 0,1 8el PATCH    2  (-3) 3 (+0)   
3 cm    8 497  40 212 IK3GHY         JN65DM 544 20 65cm dish 26 (+6) 9 ( +3) 1 (+0)

Note: *) in comparison with 2021 and 2019 contests .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  https://www.ok2kkw.com/log_cz.htm


 

 

 


 


 


 


 


Fotky:
(většinu fotek ze závodu najdete ve vysokém rozlišení tady: https://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2022_u_OK2KKW_OK2A/)