OK2A v květnovém 2. subregionálu 2023

For translation from Czech you can use the Google translator.

V pátek 5.5 pro nás začala už 49. VKV krušnohorská contestová sezóna.

 

před závodem jsem byl v rozpacích, zda s tímto počtem lidí má vůbec smysl dráždit hada. Ale přes zimu a jaro jsem dodělal 9cm zařízení s 20-ti W posilovadlem - a otevřeně -> ačkoli to bylo spíše jen  tak  pro radost - ale přesto bylo vhodné ten nový vehikl vyzkoušet. Jenže tentokrát jaksi nejsou lidi - náš nejlepší µW operátor OK1KN marodí a ještě bylo třeba poopravit 70cm SSPA, který se nechoval už v UHF Contestu podle předpokladů a ještě večer před odjezdem se objevil nečekaný a hloupý trabl. Láďa tedy dostal za úkol přivézt trochu problematický PA HA1YA a já jsem se již pomalu smiřoval s tím, že budu společně s Karlem alternovat u zařízení DIXe, což mne nelákalo ani trochu, protože jsem před závodem dvě noci nespal a doby, kdy jsem vydržel vysílat hodiny a hodiny už jsou min. 2 desítky let pryč. Navíc mělo být ošklivé počasí a stavět antény za krušnohorského deště taky není moc dobrá zábava. Trn z paty nám naštěstí vytrhli kamarádi z OL9W. Díky. Na kopec jsme přijeli v pátek ráno za svítání a již před polednem se v pouhých 4 mužích dali do stavění 70cm antén. Nakonec jsme to do večera stihli. Díky Majko za pomoc! S ohledem na moji artritidu kyčle jsem toho měl po celodenním skotačení ve funkci jeřábníka v pátek večer opravdu dost. Ale namísto spaní přijeli kluci z Moravy a tak se zase šlo spát až okolo 3 ráno. Teprve v sobotu se proto stavěly žížalky, 3cm a 23cm šly poměrně hladce, horší to bylo s třetím stožárkem pro 9cm, takže se na 23 a 3cm začalo později o 2,5 hodiny, což mělo za následek, že nám utekly RS condx na začátku závodu. Smůla. Konfiguraci 70cm zařízení jsem s ohledem na problém s PA HA1YA musel přestavět - no, nakonec jsem to stihnul právě na začátek závodu, i když jsme museli použít stařičký postrkovač s GI7b do severního stacku. Nakonec to ale nevadilo, protože z toho směru šlo silné rušení od nějakého VN sršení. Snad to ČEZ do PD spraví... Po celý závod, byť rosničkáři tvrdili opak, nám nepršelo (tedy s výjimkou noci z pátku na sobotu, kdy to nevadilo). PLC mezi pracovišti chodilo bez výpadků a v pondělí jsme vše složili a na výročí WWII. se odebrali v pořádku na naše mezikontestová stanoviště. Díky OK2PWR a OK2MWR za podporu na 70cm a Sašovi OK2VYG za slušný výsledek na 3cm. Obecně bych podmínky hodnotil jako průměrné, jen zklamala nižší účast stanic - a nejen v DL. Tak snad zase příště.

73 de OK1VPZ
 


Jak ten závod viděl OK1TEH:

Rok se s rokem sešel, v dubnu roztály sněhy na přístupové cestě, a tak jsme opět přivítali na Spáleništi a s ním novou závodní sezónu. Bohužel závodu se nemohl zúčastnit ani Jarek, OK1KN ba ani Ivan, OK1DAQ, slíbená páteční pomoc dalších propagonistů z DL i OK1 domluvený pro výpomoc se stavěním antén se rovněž nekonala, naopak jsme ale byli posíleni triem přátel z OL9W - OK2MWR, OK2PWR a OK2VYG (snad se jim závod líbil, TNX!). Pokud jde o HW, na 70cm ke změně nedošlo, na 23cm i nadále velký PA nedává plný výkon a na 3cm je taky zdá se vše při starém, hlavní inovací ovšem bylo tentokrát zbrusu nové zařízení na 9cm.

9cm byla jedna věc, ale nejprve jsme se na Spáleniště museli dostat. Vyjeli jsme extrémně pozdě a dorazili tam až za svítání...


Ale úvodem tedy zpět k devítce - upgrade tohoto pásma byl v plánu již řadu let, ale neustále bylo v popředí zájmu pásmo 70cm, kde bylo nutné neustále opravovat drobné poruchy dané komplikovaností technologie a natřásání při transportu několikrát do roka 300km tam a 300km zpět. Postupně se nicméně podařilo dát dohromady všechny komponenty. Krabici daroval OK1VAM (TNX), profi feed RFS Pavel, OK1AIY, LNA DG0VE jsem při jedné příležitosti koupil od DL2AM, poslední vyrobený kus transvertoru i SSPA od Michaela, DB6NT, k tomu připočítejte Bodnara GPSDO a aby byla jistota odfiltrování 5G, tak na výstupu LNA je ještě umístěn robustní interdigitální BPF od PE1RKI, který výrazně potlačuje pásmo nad 3410 MHz (tnx za přenastavení Alešovi, OK1FPC), no a neskromně podotknu, že všechny komponenty byly zafinancovány z kapsy nejmenovaného budoucího OP hi. Ještě bych asi neměl zapomenout poděkovat za uříznutí chladiče Karlovi, OK1FLY a především DM3JAN & klukům od DM7A za parádní lehoučkou 1m parabolu s hustým pletivem. Zařízení se poprvé podařilo zprovoznit již o Velikonočním závodě, kde jsem ho odpanil spojením s OK1FQK & OK1FPC. Na Spáleništi jsme ho zatím provizorně osadili pouze cca 2m nad úrovní bunkru, protože je to zařízení poměrně těžké a hlavně nebyl moc čas na převrtávání trubek. Nicméně zařízení šlapalo jak hodinky ze švajcu, takže nezbývá, než udělat pukrle a všem zúčastněným ještě jednou poděkovat, zejména pak OK1VPZ za kompletaci.

Pokud jde o stavění antén, na kopec jsem s VPZ dorazil v pátek v 5:30h ráno, následoval krátký spánek, příprava bezdrátové telegrafie plné kabelů a "vzhůru teď", výlet do 17m nad zemí. Počasí nám naštěstí přálo, takže nebylo ani nutné vytahovat holinky vzor Konrád Henlein a přestože nás bylo 4,5 lidí, tak stavba 70-tkových antén zdárně pokračovala bez větších problémů. Dokonce jsme "na pankáče" zkusili postavit v subminimálním počtu i 12x6el a přes chmurné předpovědi zůčastněných, jak že to bude na prdlačku se podařilo díky elektrickému navijáku vytáhnout anténu jako po másle, takže v pátek kolem 18h již všechny antény na 70cm stály a byl taky nejvyšší čas, protože venku se spustil lijavec, jaké snad ještě staré Rakousko nezažilo. Bohužel na stavbu SHF pracoviště na bunkru již nebylo ani pomyšlení, takže jsme se utábořili u vyhřátých kamen, hodovali, frejířili, popíjeli Láďův soudek z rodinného pivovaru Mlýn, hráli na kytáru Blue Effecty, no bylo nám docela hej. Kolem 21h dorazili na kopec i kluci z OL9W, takže jsme naši tradiční sestavu Rum, Kontušovka, Čert doplnili domácí mandlovicí, meruňkovicí + slivovicí. Zatím co jsme prováděli českomoravskou družbu, já jsem zapojoval ve vysílací místnosti 70cm, což jsem dokončil někdy kolem 2h ranní. Všechno tedy svítilo včetně LNAs na stožáru, poslouchalo a tak již "jen" zbývalo nabrat sil na budování vyšších pásem.


Sobotní vstávání bylo Krušnohorsky krušné, navíc venku ještě pršelo a tak jsme měli 3cm včetně velké 23cm paraboly postavené až teprve kolem sobotního oběda, což zapojování veškeré technologie dost pozdrželo. Jak se později ukázalo, toto zdržení se pak protáhlo i do začátku závodu, navíc jak jsme zjistili, tak pro trubky pro nové zařízení na 9cm se povedlo zapomenout provrtat díru pro náš standardizovaný šroub M8.. No nakonec jsme to nějak vyřešili, ale stálo nás to necelé 3h pauzy v nejvýživnější hodině závodu, kdy navíc na 3cm chodily tučné RS.. No není každý den posvícení, ale potom již naštěstí vše běželo ve vyjetých kolejích. Navíc počasí se také umoudřilo a další déšť i vítr se nám již definitivně vyhnul. Na 3cm mezitím dorazil Saša OK2VYG a tak jsme mohli provést startovní výkop.

Začátek závodu na 23cm byl extrémně pomalý, pajlapy se nekonaly a tak přes řadu pěkných QSO do OZ včetně SM6VTZ na 890km body naskakovaly jen zvolna. Nemá asi smysl vyjmenovávat stále stejné stanice, nicméně tropo condx nechodily skoro nikam, aktivita stanic byla prach-bídná a tak meta 100 QSO padla teprve až v sobotu ráno, věru takto slabý začátek závodu nepamatuji. Na 9cm nicméně zařízení šlapalo, stanice, které dřív na FLETku byly čajíčky, tak burácely a tak alespoň zde panovala 100% spokojenost. Kromě jiného podařilo se přes letadlo udělat Jožeho, S51ZO 480km, přes vyšší les Uweho, DL1SUZ, Sláwka DL6SH do JN48 SSB a jako zlatý hřeb Zlatka, 9A2SB 695km s celkem pěkným signálem ve špičce poctivých 559. Připomínám, že anténa byla pouze 2m nad zemí pod úrovní okolních stromů hi.

Kolem půlnoci se pásmo vyprázdnilo, venku byly +4°C, takže jsem si konečně mohl pustit elektrický přímotop a hned bylo v našem plastovém vajíčku veseleji. Po asi 3h spánku v sedě mě probudil východ Slunka a z okna bylo vidět, jak se vše pod úrovní Abertam koupá v mracích inverze. Už jsme si mnul ruce, že "v Pyrenejích se už na nás dělá fronta", ale na podmínkách se toto optické bílé moře příliš neprojevilo, snad až na pohodovém 853km QSO s Ivanem YU1LA do Bělehradu a dlouhém 23cm QSO s Danim alias YP2DX. Zkoušel jsem i LZ2T, ale na těch cca 1200km je to přeci jen z našich končin poněkud daleko.. To samé platí s IK7UXW z JN80, kterého jinak dělává s prstem v nose OE3JPC včetně půlky Slovenska a Moravy.. Nicméně závod se na 23cm konečně rozbíhá podle mých představ, sice se nekonají pileupy, ale stanic konstantě přibývá, stále je koho dělat a to až do konce. V logu se uhnízdí Maurice z Paříže, F6DKW 780km, John G3XDY 827km, řada ON, PA, DL z JO31, zkrátka pohoda jazz. Konec závodu dojíždím s vesměs podobným výsledkem, jako v minulém roce na počet QSO, ale asi o 10 000 bodů méně, holt cca 3h prostoje se již dohonit plně nepodařilo, naštěstí na konkurenci to zdá se stačí.. Co ale musím zmínit, je parádní počet 11xI a to jsem další 2 Italy slyšel, klucí taliánský mi již několik závodů po sobě dělají velkou radost a nahrazují z mého pohledu upadající aktivitu v OK nebo i HB.. 23 a 9cm tak nakonec velká spokojenost (a to i přes často nepříjemné rušení od OK2M..).

Na 3cm to již tak slavné nebylo, něco málo k tomu snad ještě Saša napíše. Zařízení sice chodilo ok, ale scatter na začátku závodu jsme prošvihli a pak již kvůli horšímu tropu nebylo vesměs koho dělat, nepovedly se skedy s S51ZO, 9A1CMS, HA1VHF, S59P a dokonce zpočátku ani s OM3RRC či OM1GX. V neděli kolem poledne naštěstí přes letadla prošel alespoň Gigi, IK3GHY a Saša uklohnil i PA4ZP. Asi tak hodinu před koncem závodu se udělal velmi pěkný RS někde nad JN48, který jsme využili pro RS QSO se Salvem DK3SE, bohužel ač jsme slyšeli velmi pěkně maják HB9BBD, tak IQ1KW z toho nebyl a nepodařil se ani nikdo z ON, škoda.. Zkusili jsme ještě scatter v JN77, který byl ale pro nás již na okraji dosahu, Jože ZO nás slyšel (máme 20W na feedu), ale s 2W se nás marně snažil dovolat. Celkový výsledek tak na 3cm je asi nejhorší za uplynulé roky a je cítit, že by to asi chtělo větší parabolu, nicméně na bednu to snad opět stačilo.. Mimochodem aby nechyběl folklór, tak OK2C nás opět na 3cm odmítli udělat, ale jejich škoda ;)

Pak už jsme jenom balili do pozdních večerních hodin, na bunkru to nebylo nic moc, protože pofukoval nepříjemný zimní vítr a pocitová teplota byla někde kolem 0C, ale další nečekané události se již nekonaly, takže následovalo klidné balení, pozávodní relax a následná cesta domů.

Při zpětném pohledu se výsledek včetně možného hattricku na mikrovlnách jeví býti velmi příjemným a jen si říkám, že je škoda, že nemohly být zejména na 3cm o trochu lepší podmínky, asi by to i Sašu při jeho premiéře na tomto pásmu o něco víc bavilo. Ale jak se říká, není každý den posvícení.

Díky Sašovi, za dobrou spolupráci, všem kdož zavolali a na slyšenou v červnu se těší

Matěj, OK1TEH


Saša OK2VYG doplňuje:

tak jsem "zavzpomínal" a posílám mé postřehy a pocity z 2. subregionálu:

Ve srovnání s minulými léty, kdy jsme absolvovali pravidelně všechny VKV závody v roce, vyjma případy, kdy to počasí, resp. sněhová pokrývka na Radhošti (JN99CL) nedovolovala, jezdíme poslední 4 roky (tým OL9W v obsazení Aleš OK2MWR, Ivo OK2BDQ, Roman OK2PWR a já Saša OK2VYG) pouze MW, VHF a UHF contest a pásma 144, 432, 1296 a 2320 Mhz. Asi vzhledem ke skutečnosti, že jsme opět díky nepřízni počasí jeli naposledy loňský jednopásmový VHFC, se "abstinenční" příznaky projevily již v polovině dubna společnou myšlenkou, že bychom letošní sezónu zahájili vyjímečně 2. subregionálem. Avšak až mail od Matěje 1TEH, jenž dorazil týden před závodem, zda-li nemáme chuť spojit dobré s užitečným, a přijet do Krušných hor, udeřil hřebíček přímo na hlavičku, jasno bylo velice rychle a po 12 letech, kdy jsme spolu s kamarády z OK2KKW okupovali Klínovec ve VHFC 2011, pojedeme do Krušných hor opět závodit. Pojedeme však jen ve třech, Ivo 2BDQ aktuálně řeší problémy se zády a páteří, cesta v osobním autě by určitě nebyla správná léčebná terapie, rozhodl se tedy zůstat doma, a tak zbývalo doladit jen časový plán cesty. Aleš to má z vesničky poblíž Třince na západ nejdál, vyráží v pátek svým autem kolem 14.00 hod, za půl hodiny v Ostravě nabírá mně, najíždíme hned na D47, cca po hodině nabíráme v Kroměříži Romka, a pokračujeme po dálnici směr Spáleniště. Na to, že je pátek, to odsejpá hezky, vyjma průjezd Brnem, po D1 přes Brno kolem 17.00 hod by to bylo pěšky asi stejné jako autem, kolem 19.00 projíždíme prázdnou Prahou, na D7 ještě jedna zastávka nevím kde v KFC doplnit/vyprázdnit nějaké ty člověčí potřeby a ve 21.30 jsme skoro z nejvýchodnějšího místa naší země do skoro nejzápadnější lokality po 630 km na místě. No nakonec to není přes celou republiku až tak moc daleko - 7 hodin. Přivítání s Matějem 1TEH, Vláďou 1VPZ, Láďou 1DIX, Majkou 1DYX a Karlem 1FLY proběhlo důstojně, srdečně, jako bychom se naposledy viděli včera, spát se šlo asi později, než obvykle, ale to se dalo tušit.

Ráno, dopoledne a vlastně celý sobotní čas až do začátku závodu byl již ve znamení práce na přípravě a postavení antén a pracoviště na bunkru, tj. pásem 23, 9 a 3cm. V nádherném počasí však žádný problém. Při té příležitosti jsme se také od domácích stratégů dozvěděli plán rozdělení našich sil a schopností, 2MWR, 2PWR budou trápit spolu s 1DIX 70 cm, já jdu s Matějem do přívěsu a budu se snažit o co nejlepší výsledek na 10 GHz. No, je to výzva, 3 cm jsem ještě opravdu v žádném závodě za 20 let kontestování celých 24 hod nejel. Několik málo QSO ano, ale to nestojí za řeč. Příprava celého pracoviště však stále neměla konce, 14.00 nic, 15.00 stále nic.

Finišuje se s 23 a 9cm, dostávám info že 3 cm je již QRV a tak první spojení na 3cm loguji v 15.59 UTC s DL1SUZ a 360 km, vcelku pěkný výkop. Matěj začal ještě trochu později a tak v 16.41 UTC zahajuje na 23cm. Samozřejmě zpočátku jsem "koukal" jak zjara, z časových důvodů jsme žádné naše vybavení, ani osobní (klíče, sluchátka a nějaké ty interfacey) sebou nebrali, a tak jsem se musel s veškerým vybavením nějak seznámit, odstranily se rychle také počáteční mouchy, kdy nefungovalo klíčování ani přímo pastičkou ani z VUSC, také jsem opravdu nebyl zvyklý na velmi stísněné sezení v přívěsu, což při mé postavě a skoro 110 kg živé váhy potřebovalo nějaký čas k seznámení s prostorem a nalezení té správné polohy. Vůbec si nestěžuji, jsem zvyklý na ledacos, a tak uzavírám popis prostředí - jsme v teple a suchu - zlatý přívěs. Seznamování pokračuje, nejen se 3 cm, ale i s fungováním všeho okolo, dost mi z počátku vadí brutální zvuk ventilátorů jednoho z PA na 23 cm při TX, ale opakuji, zvyknout se dá na všechno. Druhou zásadní informací je spolupráce s Matějem, ten má na starost 23 a 9 cm, chatuje i pro 3cm na KST, prostřednictvím interní sítě předává domluvené skedy i pro mne, hlídá RS-ky, vzhledem k omezenému přístupu k datům o letících letadlech obsluhuje AirScouta, veškerou "administrativu" ale zvládá bravurně a já se můžu soustředit jen na RX/TX, skedů dostávám tolik, že jsem plně zaměstnán. Co je nejdůležitější, že spojení přibývají, 10 qso je v 17.30, 20 qso ve 20.20 UTC, sobotní ODX OM3KII 394 km. Jejich číslo spojení a deklarované body na Slovhf.Netu dávají tušit, že jsme pozdním začátkem možná přišli o RS-ku, otázkou je samozřejmě, jestli bychom na ni byli schopni "dosáhnout" i z JO60. Zvykám si na sílu signálů, většina těch vzdálenějších je opravdu slabých, tropo podmínky nejsou nic moc, a tak skedy s OM3RRC a OK2KYZ nedopadají dobře a domlouváme opakování na neděli. Sobotu uzavírám s 21 qso v logu ve 20.49 UTC, jdu spát na barák. Matěj pokračuje dál, dohání bez problémů počáteční pauzu jak na 23, tak na 9 cm..

Neděle ráno s modrou oblohou, prakticky bezvětřím a krásnou inverzí směrem na Šumavu mne popohání posnídat, vzít něco i Matějovi a kolem 5.00 utc jsem v přívěsu. Matěj mezitím vyrábí na 3cm nový ODX IK3GHY 544 km a ten také zůstává nepřekonán až do konce závodu. Usedám, no, usedám, ukládám se k pracovišti na 3cm tak, aby to co nejméně bolelo mé letos 60-ti leté klouby a kosti, zjišťuji, že mi do logovacího PC přibyla live mapa počasí s možnými predikcemi RS-ek, Matěj mne seznamuje se základy práce tímto druhem provozu, via RS-ku jsem nedělal QSO ještě ani jedno. Mezitím se mi podaří udělat domluvený sked s PA4ZP, krásných 527 km. Kolem 11.30 UTC toto miniškolení začíná mít smysl, možnosti pro QSO via RS se otevírají. Z jiného zdroje, myslím, že z KST chatu mi Matěj dohazuje možné směry odrazu, střídám Azimut natočení antény, poslech a CQ TEST. Dělám svá první RS spojení, v logu je DK3SE, DL1ATI, DL6NAA, DL4DBX a poslední DL3IAE, sice žádné "špeky", ale bodík k bodíku, známe to, že. Bohužel skedy s S51ZO, 9A1CMS nebo S59P a také opakovaně s OM3RRC a OK2KYZ se nedaří dokončit úspěšně. A tak končím s počtem 32 QSO a cca 6.500 bodů. Za mne spokojenost s odvedeným výkonem i výsledkem, prakticky co jsem slyšel, to jsem udělal. Matějovi díky za vzornou spolupráci.
 

Původní plán ihned po závodě vyrazit k domovu jsme přehodnotili a po zkušenosti s relativně rychlým pátečním přesunem ještě přiložili ruku k dílu i při rozebírání antén. Kolem 19.00 SEČ jsme se rozloučili a nasadili směr Severní Morava. Zpáteční cesta po poloprázdných silnicích ubíhala velmi rychle, Aleš se s tím nepáral a o půlnoci jsem otevíral dveře domova.

Tak na slyšenou v Mikrovlném závodě z Radhoště

73 Saša OK2VYG 


 

Co napsal OK1DIX:

Jarek, OK1KN, Ivan, OK1DAQ a ani nikdo z našich německých přátel se nemohli zúčastnit. Stavět 4 pásma ve čtyřech a půl lidech a se dvěma operátory bylo už na hraně. Naštěstí se podařilo domluvit s kolegy z OL9W a ti nám oplatili naše návštěvy na Radhošti. Jako obvykle jsme dorazili na kopec s XYL Majkou, OK1DYX ve čtvrtek a provedli rituální naražení soudku s osvědčeným ležákem z pivovaru Mlýn. Připravili jsme co nejvíce na páteční stavbu, neboť předpověď slibovala na sobotu déšť. Během dne přijel Karel, OK1FLY a čekali jsme OK1VPZ s OK1TEH. Ty však pronásledovala příkoří v podobě problémů s PA, který se stále vzpouzel. OK1VPZ ho do poslední chvíle krotil, kvůli čemuž přijeli až pozdě v noci.

V pátek jsme se pustili do stavby 70cm, která v málo lidech probíhala sice pomaleji, ale nakonec jsme bez větších problémů vytáhli nahoru i stack 12x6. Na stožáru mi asistoval Matěj a k večeru bylo postaveno, bohužel právě v okamžiku kdy začalo pršet a už jsme tedy nemohli pokračovat se stavbou mikrovlnných pásem.
 

Večer přijeli naši přátelé z OL9W Aleš, OK2MWR, Roman, OK2PWR a Saša, OK2VYG. Přivezli zvláště jemné doma pálené speciality, takže večer byl veselý i přes nepříznivé počasí, které nedovolilo posezení u ohně.

V sobotu se oproti předpovědi vyčasilo a mohli jsme už s pomocí kolegů z Moravy postavit mikrovlnné pracoviště. Při oživování pracoviště 70cm se objevuje první problém. PA ME1200-U z dílny HA1YA opět nefunguje. Tentokrát to vypadá elektronku, která nevydržela transport, protože i když všechna napětí jsou přítomna, neteče klidový proud. Už mě to ani moc nepřekvapuje. OK1VPZ zapojuje náhradní PA s GI7B. Soustava zdá se funguje, ale později se objevuje nepříjemnost v podobě nepořádku v přepínání antén na příjem.

Závod rozjíždím na čas, nicméně hned je vidět, že aktivita není příliš vysoká a DL stanice „již tradičně“ začínají se zpožděním. Nicméně stav, kdy v první hodině jsou často i 3 minuty bez volajících stanic je tristní. Podmínky také nic moc zejména směrem V a JV, kde je fronta, která nás v noci přešla. Potěší jen PA0WMX, PI4GN a YU7Q, zjevně přes letadlo. Ve druhé hodině jsou potěšitelné stanice z I a konečně přijde i něco z 9A a OM. Projevuje se však vážný problém. Objevuje se rušení, zjevně ze sršícího izolátoru z nedalekého 22kV vedení. Nejprve jen v krátkých intervalech, ale pak už stále. Maximum s úrovní S5 je sice ze směru SV, který není příliš produktivní, bohužel ale zasahuje také trochu do stacku 12x6, kde zvyšuje úroveň šumu asi o 1S, což postihuje zejména slabé stanice z JO31. Po více než 2 hodinách a zhruba 110 QSO předávám pracoviště našim hostům, aby si též užili provozu z Krušných hor.

V dalších hodinách je provoz víceméně stejný. V a JV chodí špatně, prosadí se jen big guns jako 9A2SB nebo 9A6K. Občas něco přijde něco lepšího ze Z. Povedou se tradiční G3XDY a IQ1KW, ale jinak to není žádná sláva. Situaci trochu zachraňují stanice z I a na sked SM6CEN. Pozdě večer si k tomu opět sedám. Pásmo už se v souhlasu s dnešním trendem vylidňuje, ale s večerem a vlhkostí mizí rušení od VN a tak se povede několik slabých stanic ze S a SZ. Po 2300Z je ale pásmo prázdné a tak udělám pro kontrolu QSO s OL3Z. Zjišťuji, že máme o 18 QSO víc, a spokojeně jdu také spát. Nad ránem se probouzím, u stanice ještě nikdo není a tak projedu pásmo a na sked udělám IK4ADE (701km), který právě napsal jako na zavolanou. Za chvíli přichází Roman, kterému to předám a jdu ještě dospat. V absenci rušení pak udělá ODX Ivana, YU1LA (853km).

Dopoledne probíhá skoro stejně jako předchozí den. Účast slabší a podmínky spíše podprůměrné. I domlouvání skedů tentokrát vázne, protože dost stanic, které jindy mívají i vyšší pásma, jsou tentokrát jen na 2m. Střídáme se s Alešem a Romanem. Dodělávají se stanice z JV kam to chodí o něco lépe než v sobotu, ale dojem opět kazí QRM ze sršení, které nastalo po vyschnutí noční vlhkosti. Za zmínku stojí, že se podařilo QSO s Mauricem, F6DKW do Paříže, 9A6A (851km) a jediná YO stanice YP2DX. Podmínky dost kolísají. Jednu chvíli přijdou za sebou 3 stanice z PA a ON a pak 10 minut nic. V tomto duchu závod končí. Nakonec jsme se dostali přes metu 400 QSO, což v sobotu vůbec nevypadalo. Výsledek 401 QSO a 128 tis. bodů je těsný s OL3Z, kteří mají sice méně QSO, ale díky své poloze větší kilometrový průměr. Kdyby nebylo toho rušení mohlo to být lepší. Uvidíme po vyhodnocení. K pozitivům patřilo, že zařízení až na maďarský PA fungovalo dobře a jelikož bylo sucho, fungovalo tentokrát i PLC spojení mezi pracovišti bez závad. Negativně se projevila pouze nedostatečná kapacita sudu s pivem, který došel již v sobotu.


Aleš, Roman a Saša nám ještě pomohou se sundáním antén ze stožáru a s pokácením stožárů na MW a vydávají se na 500km dlouhou cestu domů. Pomohli nám velice a rádi je na našem kopci zase uvítáme. Se skládáním nám přišli pomoct i naši stálí pomocníci Jarda, OK1JJI a jeho kamarád Radek. Jarda, který se již v praxi osvědčil, mi sekundoval na stožáru a tak všechno proběhlo v pořádku (TNX). Zůstáváme spolu s OK1VPZ, OK1TEH a OK1FLY do pondělního rána, kdy opět oproti předpovědi neprší a tak všechno v pohodě donakládáme a bez nehod dorazíme domů

OK1DIX

 
OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:
 
Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *) I x *)
70 cm 128 104 401 319 YU1LA           KN04FR 853 2500 12x6, 2x8x8el, 4x8el, 38el Y 229 (+8) 67 (-13) 15 (-6)
23 cm  57 327 165 347 SM6VTZ         JO58UJ 893 700 240cm DISH+ 2x150cm dish 81 (-15) 24 (-23) 11 (+3)
9 cm    6 611  28 236 9A2SB         JN95GM 691 20 1m dish 16 (+13) 7 (+6)  
3 cm    6 536  32 204 IK3GHY         JN65DM 544 20 65cm dish 21 (-5) 5 ( -4) 1 (+0)
         Note: *) in comparison with 2022 contest .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  https://www.ok2kkw.com/log_cz.htm
 

432 MHz:


1296 MHz:


3400 MHz:


10368 MHz:


PS:  pochopitelně doplníme ještě statistiky a mapy. Logy ze závodu jsou dostupné tady. Obrázky jsou i zde.