OK2KKW - Marconi Memorial Contest 2022 z Prahy "od krbu"

For translation from Czech you can use the Google translator

Telegrafní MMC se u nás v klubu těší dlouhodobě velké oblibě, bohužel kvůli 3km vzdáleným OL7C ho nemůžeme již jezdit z našeho závodního QTH a tak je vždy na řadě otázka, odkud to zkusíme příště. Alfou a omegou je pro nás hlavně počasí. V Krušných horách, tedy v nadmořské výšce přes 1000m je to vždy tak 50 na 50, jestli přijde námraza, v nižších polohách například v námi oblíbeném Polabí zase o dešti, protože už nám není 20 a tak se nechceme brodit po rozbahněném poli.

V týdnech před MMC byla dlouhou dobu inverze, sluníčko a tak bylo jasné, že na MMC zase příroda připravuje "kontestové počasí". Bylo tedy jasné, že nakonec zase zůstaneme v Praze a půjde spíš o rozdávání bodů, protože na malé střeše není možné stavět nějaké větší anténní systémy. Ve srovnání s MMC21 jsem nicméně tento rok připravil zlepšení.. Již asi 20 let se nám ve skladu válela stařičká 16el anténa z dílny OK1TN podle návrhu OK1RI a tak jsem se rozhodl, že postavím druhý dostatečně robustní stožár a anténu vyzkouším. Zní to jako řešení hotové lusknutím prstů, ale znamenalo to koupit masivní ocelovou trojnožku, uzemnění k hromosvodu, výložníky a největší mazec bylo zakoupení a přemístění celkem 8 kusů betonových tvárnic s váhou 46 kg (50x50x5cm). Dlaždice jsem ve provrtal a pak po laně dostával na střechu "per partés". Na střeše tohle monstrum stojí na tlustých polystyrenech. Další problém byl s anténou OK1RI. Předně původně byla používána na 75 Ohm, takže bylo nutné překopat zářič a aby toho nebylo málo, tak samozřejmě se kousnul hliník do hliníku na konci ráhna, což znamenalo neuvěřitelný několikahodinový os*r při vyprošťování a úpravách. Leč vše nakonec podařilo stihnout a tak jsem mohl tuto 10m dlouhou obludu vztyčit nějakých 5m nad úroveň střechy a odjet v srpnu Alpe Adria Contest. Na MMC jsem tedy již věděl do čeho jdu a tak jediná změna byla v poněkud delších trubkách, takže anténa se dostala o 1m výš. Počasí před MMC se mělo zejména v pátek zhoršit a tak jsem ve čtvrtek večer strávil na střeše s čelovkou několik hodin práce tak, abych ještě před příchodem deště mohl provést měření PSV. To se podařilo kolem 1h ráno. Na závod tak byly připravené 10el DK7ZB ve výšce asi 8m nad střechou, 16el OK1RI ve výšce 6m a malá 8el I0JXX ve výšce asi 4m nad střechou na dřevěném hranolu - všechny 3 antény na samostatných rotátorech.

V pátek se přes ČR prohnal intenzivní déšť, nicméně antény byly už ztopořeny tak nebylo nutné nikam pospíchat. V sobotu ráno přijel Láďa DIX a začali jsme řešit, jak propojit veškerý ten HW - krystalové filtry, transvertor DB6NT, předzesilovače, budič atd.

Plán byl jasný, řekl Patejdl - po obědě dopít zdejší archivní dobroty a potom rychle postavit všechen ten vercajk (letos jsme vsadili na K3S a transvertorem DB6NT) a chutě si zavysílat. Jenže člověk míní a šedá je každá teorie. Zařízení ne a ne správně uklíčovat RX/TX. Pánové našeho technika tak zblbli (což v jeho věku už není takový kumšt), že začal závadu hledat v homodomo obvodech letitého budiče.

 

Dokonce jsme si v noci nad TV vysílačem vyfotili nějaké UFO, hi
 

Když už se mu podařilo zajistit, aby fungoval "katolicky", tak po jeho přemístění na jeho místo přestal fungovat znovu a v obvodech se objevovaly podivné napěťové potenciály okolo 21V, což se samozřejmě nelíbilo DIXovi, který se bál, aby mu to nepoškodilo klíčovací obvod v jeho vymazleném zařízení. A tak bylo nakonec po  cca 2 hodinách experimentů do budiče (protože má na hrbu už celých 20 let a nemá instalován náš standardní sekvencer)  implantováno malé 12V relé, že ho budeme spínat rovnou z transceiveru přes transvertor a MF krystalové filtry od OM3TRN. Jenže opět tahle sestava nefungovala a zařízení po zaklíčování neodpadávalo na příjem. Pojali jsme podezření, že místní TV vysílač Ládví (cca 300m daleko) asi zase posílil a do zařízení nám leze VFka, která nechutně cvičí s obvody PTT. A taky že jo... Nastalo rychlé ověřování, do které pixly to DVB-T svinstvo leze a podařilo se nám identifikovat, že jde asi o PTT obvody krystalových filtrů. Ani to ovšem nebyla celá pravda. V krystalových filtrech byly "jenom" vadné konektory CINCH (nekvalitní zem). A VFka lezla rovnou do PTT obvodů transvertoru. Zdá se, že v tom transvertoru to není úplně dobře zablokované. Pomohl až cirkulátor, aby po kabelech nelezla VFka zpátky od PA do zařízení. Nakonec jsme tedy provoz rozjeli až okolo 6 hodiny večer místního času, tedy s brutálním zpožděním. Nejprve nás ani nikdo nevolal a teprve cca za hodinu jsme se dostali do tempa. Patejdl šel s Láďou něco pojíst a následně se Vláďa věnoval láteření na nespolehlivé konektory PTT, které někdy zem mají a jindy ne. CINCHE jsou podle OK1VPZ nejporuchovějším dílem v našem zařízení. Matěj jen připomněl, že boj s VFkou je v hamshacku už takový evergreen, nelze například měřit ani na kleštinovém ampérmetru.. No když to zkrátím, tak závod jsme nakonec doopravdy rozjeli asi 3h po jeho začátku.
________________________________________________________________

Nu a potom pánové už "jen" závodili, jak by napsal OK1VPZ. Dejme proto raději slovo OK1TEH:

Začátek závodu jel převážně Láďa OK1DIX. Západ je u nás neproniknutelně zavřený blízkým mokrým lesem a tak jsme si alespoň užívali pileupu z Itálie, kam 16el yagi chodila dobře a kam to mám z mého QTH mezi paneláky otevřené. Podmínky byly v sobotu průměrné, poměrně dobře chodily S5, 9A/E7, povedlo se i několik pěkných F stanic, naopak špatně to chodilo oproti jiným MMC do YU a HB. Nejhorší směr tohoto závodu byl do OM, kam byla po většinu závodu otočena 8el I0JXX. Tak málo OM stanic jsme snad ještě v závodě nedělali a když už někdo zavolal, tak to byl signál slaboučký jak 2x převařený čaj.. Radost alespoň dává pěkné 840km QSO s LY2WR za pomocí letadla, který zůstane až do konce naším ODX, taktéž příjemně překvapil Kjell, SM7GVF přes kopec, tnx. Večer si k zařízení sedám já a volnou chvíli bez pilupu vyplňujeme dobrou Makarskou slivovicí. Někdy kolem 2h ráno už není koho dělat, takže si dáváme asi 3h spánek.

Nedělní ráno je pošmourné a očekávané zlepšení podmínek se jaksi nekoná. Snažíme se věnovat především západnímu směru a vydolujeme Gaetana, ON4KHG JO10, bohužel další skedy příliš nevycházejí. Závěr závodu pak patří pokusům o F6DWG, bohužel ani nejde to ani přes ideální vypasenou A380 ve 12km.. Celkový výsledek v závodě je na počet spojení celkem fajn, ale km průměr je pod bodem mrazu.. Říkám si, že se nám alespoň podařilo překonat hranici 100 000 bodů..

Co říci závěrem? Rušení tento rok celkem šlo, chvilku byl problém s OK5Y, ale po upozornění na KSTéčku již bylo vše ok. Přes počáteční výrazné zdržení je výsledek téměř shodný a potěšilo, že přes velmi blízkou vzdálenost antén nedošlo k žádnému dalšímu zásadnímu problému a rovněž se umoudřilo i relé CX600 v Tajfunu.

Takže když to shrnu, tak i když jsme neudělali žádný super výsledek, dostatečně jsme se vyblbli s naším oblíbeným telegrafem a pokud vyšší moc dá, tak snad se znovu odněkud ozveme i v příštím roce.

Díky všem, kdo nás zavolali, nebo alespoň zkoušeli volat

OK1TEH


Srovnání (comparison) with 2021 year

Band Δ Points Δ QSOs Δ DL Δ OK Δ OM Δ I Δ HA Δ 9A Δ S5 Δ SP
144 MHz -15 411 -39 -39 +7 -1 +0 +1 +0 +9 -5

Contest log is herehttps://www.ok2kkw.com/log_cz.htm

 

Výsledky (Results):

   

OK1TEH MMC 2022 pics:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/MMC_2022/