75. OK VKV POLNÍ DEN ve stanici OK2A

                                                                                                 Překlad pomocí strýčka Google.

Jen pár dní před závodem jsem na našem webu zmínil, že počasí o PD bude "standardní". A takové také bylo - vystřídalo se horké letní počasí s pálícím Sluncem, nepříjemný SZ vítr, mnohahodinový silný déšť, prudké ochlazení a mlha. Ale ne, vskutku nemám nic společného s rosničkáři... Prostě - protože to o PD jinak ani být nemůže - byl to pravý opak toho, jak vypadal náš oblíbený mikrovlnný závod jen před měsícem. Proč bych ale lkal. Šlo jen o typické krušnohorské počasí. Bylo k nám vlastně docela příznivé - téměř celý pátek bylo hezky na stavbu našich 70cm antén s příslušenstvím, které vždy na vozíku přiveze OK1DIX a po 4 hodině odpolední nám to všechno už stálo, resp. pevně viselo. Ale - jak známo - smůla vždy přichází ve trojicích (a čtvrtá smolná událost není výjimka, ale začátek nové trojice) a tak připomenu,jak jsem si cestou na kopec poprvé "namočil" - zamknul jsem auto a šel jsem foukat kola. Když jsem je nafoukal, zjistil jsem, že auto nejde otevřít. Zamyslel jsem se, kdy naposled jsem měnil v klíčku baterii? Hádejte! No, nikdy... A auto má rok výroby 2002. Ale naštěstí mi nové baterie poskytla paní u pumpy, byť na zaplacení (vše bylo zamčené v autě) jsem neměl. Baterii se podařilo úspěšně vyměnit a první smůla byla zažehnána. V pátek jsme přivítali Roberta F1OET, kterého jistě znáte coby operátora stanice F6KFH a dokonce jsme po stavbě 70cm antén stačili vztýčiti i antény pro 3 a 23cm. Protože navečer se už opravdu nepříjemně rozpršelo, poslední, malý stožárek pro 9cm a vyhledávací "velrybu" pro 23cm jsme nechali na sobotu. Škoda, že lilo jak z konve a proto jsme museli "společenský oheň" tentokráte odpískat.

PS: byl jsem poučen, že 2023-1949 = 74 a nikoli 75. Polní den. Je to k neuvěření, ale je to pravda, zkuste si to napsat do Excelu. První Polní den nebyl nultý, ale skutečně první a letošní byl proto už 75...

Ale zpět k průběhu PD: V sobotu se objevil Fred DH5FS, Matěj se právě věnoval zapojování všeho toho zařízení pro 70cm - je v tom skvělý a tuhle nepříjemnou práci jsem mu s radostí přenechal.  Než jsme postavili třetí stožárek na bunkru, byl s tím hotov a jal se zapojovat GHz pásma. Vrátil jsem se na 70cm stanoviště, že oživím aktivní technologie - ale ouvej...nastal druhý problém. Kabel k LNA a anténnímu relé u jižního stacku 8x8 el.Y. vykazoval zkrat. Nabízelo se celý stack pracně demontovat, nebo závod odjet bez LNA,  ale nakonec jsme vyřešili i to a na vrchu stožáru umístili k této anténě náhradní LNA a relé. Tím jsme zahnalii druhou smůlu. Jenže začal závod a byl tu třetí smolíček - nefungovala počítačová síť mezi pracovišti, což nás nepochybně stálo na 23cm mnoho pěkných QSO... Škoda! Problém jsme se pokoušeli různě analyzovat, ale spojení se nerozeběhlo... Tenhle třetí smolíček pacholíček tak s námi zůstal až do konce a ztracené body nám v pořadí budou zatraceně chybět...

U zařízení jsem seděl jen krátce, takže tuhle episodu přenechám k hodnocení jiným. U 70cm se většinou střídali OK1DIX a DH5FS na 23 a 3cm OK1TEH a F1OET. Při nočním dešti 70cm antény vysušoval Karel OK1FLY. Já jsem tradičně zastával roli jeřábníka (obsluha vrátku při zvedání a spouštění antén) a potěšilo mne, že všechno zařízení fungovalo správně. Brzy asi zase něco napíšu do HW koutku.

ZÁVĚREM: díky F1OET a DH5FS za pomoc a hezký víkend!

Díky všem, kteří nás zavolali a budeme se těšit zase někdy příště.

73 OK1VPZ


Láďa OK1DIX to viděl asi takhle:

Polní den, nejtradičnější VKV závod, si nelze nechat ujít i když předpověď počasí byla všelijaká. Scénář je už zažitý. Vyjíždíme s XYL Majkou, OK1DYX ve čtvrtek a kolem poledne jsme na kopci. Tam na nás již čeká tradiční účastník PD Jarda, OK1JFB. Neleníme a jako první povinný úkon je rituální naražení soudku osvědčeného ležáku z rodinného pivovaru. Počasí je ve čtvrtek ještě krásné a tak posíleni dobrým mokem se dáváme s Jardou do práce a sestavujeme antény pro páteční vztyčení. Máme s sebou tentokrát i splittery, což nám umožňuje kompletně osadit všechny antény do stožárů a zagumovkovat konektory. V podvečer jsme hotovi a užijeme si něco specialit grilovaných na ohni. Večer přijíždějí další účastníci zájezdu. Nejprve Karel, OK1FLY a v noci jako obvykle OK1VPZ s OK1TEH. Škoda, že se nemohou zúčastnit naši senioři OK1KN a OK1DAQ.

Páteční ráno už není tak vymalované, ale naštěstí neprší. Pofukuje však vítr, občas dosti silně. Včerejší práce se vyplatila a tak stačí jen namontovat skříňky s LNA a anténním relé a stacky mohou nahoru. Asistentem na stožáru je mi opět Matěj, OK1TEH. Práce jde dobře a stacky i dlouhá 38 el. M2 jsou vytaženy v rekordním čase i když vítr nám trochu komplikuje život. V průběhu stavby přijíždí náš host Robert, F1OET, kterého po slezení ze stožáru vítáme welcome drinkem značky Čert. On se nenechá zahanbit a vybaluje jemné francouzské speciality v podobě vybraného červeného vína a Armagnacu. Díky náskoku z předchozího dne jsou 70cm antény hotovy neobvykle brzy již kolem 14:30. Dáváme si na oběd domácí svíčkovou, kterou připravila Karlova XYL a přesouváme se na bunkr na stavbu mikrovln.

Na bunkru se ale počasí začíná kazit. Fouká a padají i nějaké kapky deště. Přijíždí však Fred, DH5FS a s jeho pomocí to jde lépe. Stožáry 3cm a 23cm jsou až na nějakou tu nekázeň a zmatek v kabelech bez problémů postaveny. Začíná však více pršet a tak necháváme stavbu malého stožáru s 9cm a třetí 23cm parabolou na druhý den. Musí se ještě připravit upevnění paty stožáru, abychom neměli potíže jako při MW závodě.

S večerem déšť houstne a znemožňuje posezení u ohně a tak mezinárodní hamfest musíme přesunout do domečku. Díky všem pochutinám od dobrého ležáku přes Čerta až k francouzským specialitám byla i tato část velmi vydařená. Matěj stihne i zapojit část zařízení na 70cm.

V sobotu stavíme poslední stožár. Matěj zůstává na bunkru a staví zařízení. Jarda, OK1JFB a já rektifikujeme antény a OK1VPZ zkouší 70cm rig. Objevuje se však problém, jižní stack neposlouchá. Je zjištěn zkrat v RX koaxu. Chvíli uvažujeme o spuštění stacku, ale naštěstí je k dispozici náhradní krabice s anténním relé a LNA. Vylézáme tedy s Fredem na stožár, TX propojku od stacku použijeme jako přívod od antény (anténní relé je bez napětí přepnuto na TX) a na plošině instalujeme náhradní krabici. OK1VPZ hlásí, že to funguje a slézáme dolů. Teď už se zdá, že je všechno OK a tak je 70cm i přes tuto potíž QRV neobvykle brzy, již kolem poledne. Toho využijí F1OET a DH5FS a rozdají body v PDM.

Všechno funguje až na podstatný problém s počítačovou sítí mezi pracovišti v domečku a na bunkru. Opět je zde potíž s nestabilitou spojení, kdy dochází ke ztrátě okolo 50% paketů. Důvod je nejasný, neboť o 2. subru fungovalo spojení bez závad. Je zde i problém s připojením do Internetu, kdy Matěj musí router mnohokrát restartovat, což má na síť též neblahý vliv. Spolu s Fredem konfigurujeme lokální náhradní připojení na Internet pomocí hotspotu na mém smartfounu, takže máme alespoň přístup do KST chatu a data pro AirScout.

Loučíme se Jardou, OK1JFB, který má ještě jiné povinnosti a ve 1400Z provádím výkop. Začátek je, jak už je v poslední době obvyklé, spíše pomalejší, ale už v první hodině se dělají zajímavá QSO, YU7Q (758km), PA1BVM, IK3VZO, IZ3QFG, I3QJZ, I4CIV (714km) a ON4KBE. Je vidět i výborná práce Freda s chatem a AirScoutem. Po asi jeden a půl hodině a 80 QSO střídáme s Fredem pozice. Podmínky se zdají být celkem dobré, zejména jih chodí před postupující frontou. Zavolá 9A8D (711km), I1RBO, IK3TPP, OP5Y, ON4CCM a na sked tentokrát bez problémů SSB SM6CEN (780km) i Maurice, F6DKW z Paříže. Provoz pokračuje uspokojivě, dělají se další ON a PA stanice. Rozpadající se fronta nás přešla a tak se dělají DL stanice z JO31/32 a pak i sked s IU4CHE. Dohadujeme další skedy a odměnou jsou 9A4V (715km) a YP2DK(781 km) přes AP.

Po opadnutí počátečního rumraje po 1800Z se dělají i další stanice z JV, 9A4P, 9A1I, HA3GO a samozřejmě Ivan, YU1LA (853 km). Podle potřeby se střídáme s Fredem. Zkusíme na chvíli CW a vyplatí se to v podobě IQ1KW, PA4VHF a skedu s G0VHF/P (819km), později pak HA5OO a G6IPU/P (835 km). Později večer také zjišťujeme, že konkurenční OL3Z mají o 5 QSO více, což na Polní den a vyšší účast OK stanic, není špatné. Aktivita na pásmu trvá také neobvykle dlouho - až téměř do 2300Z. Problémem je ale stále nefunkční spojení mezi pracovišti, což omezuje domluvu skedů. Občas se dozvíme, že QSO na vyšších pásmech už máme a jsme tak trochu za chaoty.

V noci přebírá žezlo Karel, OK1FLY na svou tradiční misi, která se tentokrát velmi vyplatí, neboť na rozdíl od jiných závodů nějaké stanice na pásmu pořád jsou. HB9N, 9A5C a řada DL stanic jsou přínosem. Karla střídám kolem 0400Z. Z běžného provozu se náhle vyloupne G5LK/P (807 km), pak i 9A2SB. Za chvíli přijde i G3XDY (827 km), čtvrté QSO do G. Je vidět, že podmínky na Z jsou lepší. Za pár minut pak pěkný sked s SM6VTZ, který projde hladce CW. Mezitím vstává i Fred a zapojuje se do dění. Děláme IZ5NOC/5 a po několika nezdarech i OM3KHU (669 km). Dopoledne probíhá v obvyklém duchu. Občas jsou hluchá místa, jelikož mnoho stanic je již udělaných, jen F4FCW nechává pozdravovat Roberta, F1OET. Za zmínku z té doby stojí ještě ON7MB, OZ2ND, IK4ADE(701 km) a YR5C (839 km). Pak v pravé poledne dělá Fred ODX YR7J (913 km), který je na CW slyšet velmi dobře. Po obědě to trochu upadá, občas se dlouhé minuty nedaří udělat QSO a i žádosti o skedy zůstávají bez odpovědi. Výjimku tvoří YU1EM, který projde bez problémů SSB. Hodinu před koncem si k tomu opět sedám a nečekám už nic zvláštního. Až do 1330 se také nic neděje. Pak se Matějovi podaří domluvit na MW chatu skedy s YU7AJM (758 km), OZ9GE, OZ6OL a DK7UP. Jdou pěkně na CW. K tomu přijdou OM2DT a DC3XQ přes 400 km. Dá to dohromady přes 3200 bodů, což je důstojný závěr závodu. Výsledek 427 QSO a 143 tis. bodů je prakticky totožný s loňským a i s výsledkem OL3Z. Uvidíme, jak dopadne vyhodnocení.

I přes rozkolísané počasí to byl pěkný závod. K pozitivům patřila tentokrát bezvadná funkce rigu a prakticky nulové rušení (TNX okolním stanicím OK1KAD a OL70KV). I sršení VN izolátoru, které nás obtěžovalo při 2. subru, bylo odstraněno. Díky! Velký problém však představovalo síťové propojení pracovišť přes PLC. I když už nepršelo a zvedli jsme vedení z trávy, bylo z nejasného důvodu stále velmi nestabilní a negativně ovlivnilo zejména domlouvání skedů mezi pásmy a tím i celkový výsledek. Je to nejdůležitější téma na řešení do UHF/SHF Contestu.

No a pak už jen skládání. S pomocí našich hostů to jde velmi dobře. Fred je výborným asistentem na stožáru, což umožňuje Matějovi zůstat na bunkru a připravit všechno na shození MW pásem. 70cm je dole bez ztráty desítky. Po pokácení stožárů na MW pracovišti se s námi loučí Fred i Robert. Myslím, že se jim závod líbil. My velmi oceňujeme jejich pomoc, bez které bychom to jen obtížně zvládali a doufáme, že se s nimi opět brzy setkáme. V omezeném počtu lidí trvá rozebrání a naložení veškerého herberku déle a končí až za tmy, avšak neprší a tak si nestěžujeme. Zůstáváme do pondělního rána, všechno donakládáme a vyrážíme k domovu. Cesta domů proběhne bez zvláštních příhod.

NSL nejpozději v UHF/SHF Contestu, OK1DIX.


 


Na našem GHz stanovišti byl naším nejdůležitějším operátorem Matěj OK1TEH, který tentokrát m.j. alternoval Roberta F1OET při slabých CW signálech a byl nezbytným aktérem nejen na 23, ale také na 9 a 3cm pásmu. I když se mu dařilo, tak čas, který věnoval jiným pásmům pochopitelně nakonec musel chybět na 23cm a v pořadí  to bude znát. Matěj své vystoupení hodnotí asi takto:

Polní den bývá na VKV jedinečným závodem a spíš než o závod zaměřený na výsledky ho spousta lidí vnímá jako společenskou událost, kdy se na kopci za letního počasí potkají přátelé, kteří grilují, hrají na kytáry, popíjejí kořalky sladké i mocné a vysílání je pro ně až přidružená aktivita.

V JO60JJ alias GK45f pamatuji za těch cca 28let co tam na PD pravidelně jezdím, řadu divokých akcí, když jsme například v roce 2008 s Davidem, OK1RK tak silně slavili, že po vytažení Vency OK1XNG ve 3h ráno ze spacáku málem došlo na volání hlídky PČR a v sobotu jsme pak nebyli schopni několik hodin vysílat ;) O rok později zase zavítal na náš kopec na svém motocyklu značky Harley Davidson Charlie, EI5FK se slovy, že nám jenom potřese rukou, což nakonec vyústilo v 3denní nezapomenutelnou společenskou akci, kdy v sobotu přišla na Spáleniště šílená bouřka, kterou předznamenalo tak silné sršení výbojů Eliášových ohňů, jako jsem nikdy předtím ani potom nezažil. V roce 2010 jsme poprvé vyjeli s novým 70cm SSPA a na 3cm jsme zažili s Jarkem famózní RS pile up do oblasti Paříže, tj téměř 800km. O rok později přišel PD, kdy jsme poprvé vyzkoušeli nový transvertor DB6NT na 23cm, nicméně hlavně to byl PD, kdy David s Majkou v galá navštívili nedaleký Mezinárodní Filmový Festival, což mělo veselou dohru, když oba přivezl na kopec řidič A8 s bílými rukavicemi a při spatření antén a společenského života v 2h ráno na kopci mu poněkud spadla sáňka ;) V roce 2013 zase byl PD provázen super tropákem do Anglie do oblasti IO92, v roce 2014 zase s námi PD odjel Sláva, ER1LW. O pár Polňáků dál jsme zase s Davidem ve 2h ráno u ohně dopili Demänovku a následně sledovali, že po nás jde asi nějaké UFO, protože v lese se zčistajasně objevilo hafo světýlek různých barev. V pondělí po závodě sedím se svým šéfem Martinem v kantýně a on má na sobě tričko "Noční Krušnohorský běh", kdy jsem se následně dozvěděl, že se ve 2h ráno účastnil nočního běhu z Božího daru do Horní Blatné ;)
No zkrátka o Polňáku to u nás žije.

Bohužel PD2023 už takovou živou kratochvílí nebyl, členové klubu raketově zestárli, David už 4 závod v řadě s námi contestuje pouze v hlasu dávače výzvy na 70cm a stále nám velice chybí.. Jarek OK1KN je vážně nemocen a Ivan OK1DAQ měl rozbité auto. Aby toho nebylo málo, stejně tak Tomáš musel kvůli propadlé SPZ zůstat v Berouně a tak jsme byli rádi, že nás alespoň navštívil věčně usměvavý Robert, F1OET a Fred, DH5FS (mimochodem jen o rok starší než já ;), s kterým jsme o týden před závodem spolu s Jankem vymetli hospodu na setkání ve Friedrichshafenu.

Když už píši o akci FH, tak v neděli po setkání jsme udělali menší návštěvu Spáleniště s 3x 45kg vážícími 70cm PA, což kromě posekané trávy pro přípravu stavby antén vyústilo i ve slušného housera, když jsem se pak v pondělí v kanclu válel na koberci v křečích.. No ale naštěstí za pomoci koňských dávek diclofenaců jsem se nakonec dal dohromady a o 3 dny později všechno potřebné železo odnosil na svých plecích do auta.

Možná by stálo za zmínku, že před příjezdem na Spáleniště ve 2:30h ráno jsme se málem střetli u Zlatého kopce s monstrózním asi 14ti-terákem, který se pyšně procházel po silnici jako na nějaké předváděcí akci na nedalekém MFF. Není asi třeba zdůrazňovat, že ten náš přetížený cirkus na kolečkách má poněkud delší brzdnou dráhu, ale dali jsme to.


Než jsme se ráno probudili, tak nás v 7h ráno navštívil ve svazarmovské uniformě rosničkář Jirka z 3km vzdáleného Blatenského vrchu a přinesl nám dobré počasí (asi ho příště necháme pro jistotu vylézt i na žebřík k severnímu stacku), na kopec přijel jak Karel OK1FLY se svým flying blue shack, tak Jarda, OK1JFB a tak nám dílo šlo rychle od ruky a antény jsme postavili v rekordně krátkém čase. Svůj podíl na tom měly i nové spojky pro G1000 rotátory, tnx Karle. Po postavení antén na 432 MHz a odjezdem na bunkr se silně změnilo počasí, nejdřív jenom trochu pokapávalo a začal foukat vítr, ale zanedlouho jsme promokli až na kůži a teplota spadla na červencových "letních" +5°C. Nicméně všechno se povedlo postavit včas, zkontrolovat útlum odrazu (tnx Karle) a pak už jsme se mohli na baráčku oddávat společenskému večírku ve 4 různých jazycích, společnost nám dělal Indonéský rum, skvělý Armagnac, točené pivo a hafo různých pochoutek. V tom nejlepším mumraji jsem se rozhodl ještě ověřit funkci alespoň předzesilovačů a záhy bylo jasné, že je tam zkrat, takže bylo jasné, že ráno se zase poleze do oblak..

Sobotní ráno bylo krušnohorsky krušné a zatímco všichni ostatní hodovali, tak jsem začal už v 8h ráno postupně zapojovat veškeré 70cm zařízení, skončil jsem v 11h a vydal se tuto činnost zopakovat na bunkru a protože nebyly potíže, vše bylo připraveno asi 30min před finálním výkopem. Na 23 a 9cm jsem seděl já, na 3cm Robert, F1OET.


Začátek závodu nebyl tentokrát nic moc, aktivita byla poledňová a nějaké super pajlapy se nekonaly. Ještě krátce před příchodem další frontální poruchy chodil trochu směr na východ a tak se mi povedlo udělat několik pěkných QSO, zvlášť pěkná byla půlhodinka po 16h UTC, kdy mi přišlo na výzvu 5x 9A v průměrných vzdálenostech přes 650km, FB. Nicméně ač jsem dělal dlouhé fláky, aktivita v DL byla pod očekáváním, navíc to na západ přes frontu ani moc nechodilo a krom toho jsem se musel poměrně dlouze rovně věnovat i pásmu 3cm, protože Robert není zrovna first class CW operátor. Ale všechno se tak nějak postupně dařilo, hodinové průměry se zvedaly a do naprosté idyly chyběl už jen nějaký příjemný RainScatter.. Ale opět (jako o 2.subru) zase pro nás nic použitelného nebylo. No vlastně ještě jedna komplikace, kromě nefunkčního dohazování spojení ze 70cm došlo k vyviklání PTT cinche na FT847, takže jsem při klíčování z PC musel držet mikrofon.. Asi je docela známá moje averze k tomuto pseudo-konektoru, v tomto případě byl problém hlavně v tom, že cinch byl zaletovaný na tišťáku a pak pouze prostrčený dírou ven a ne chycený k panelu, jak by to každý slušný technik udělal.. takže se po letech uvolnit zkrátka musel.. Příště si asi radši vyrobím i sekundární vyvedení PTT přes mikrofon, co kdyby.. V noci přísun stanic pokračoval, povedl se Coen PA5KM alias PI4Z, s kterým jsme před týdnem popíjeli ve FH, Ivan YU1LA do Bělehradu s famózním signálem na 853km přes Airbus A380, Palo YU7AJM do slovenské diaspory ve Vojvodině, Dani YO5LD alias YP2DX 781km a další. Poslední spojení jsem udělal v 00:39h UTC přes zapomenutý noční spoj s G5LK/P JO01 807km alias Paralel Line contest group a šel jsem spát.
V neděli jsem se probudil po 3h spánku v sedě a pokračoval v krasojízdě s tím, že jsem se víc věnoval i 9 a 3cm. Neděle mě docela pozitivně překvapila, na to, že 100 spojení jsme dosáhli poměrně pozdě, tak nedělní přísun stanic byl vydatný, zvláště pak ze směru do Paříže, jen těch HB9 stanic jsem čekal trochu víc. Závod jsem skončil se 184 QSO, což bych řekl, že je spíše průměrný výsledek, za to ale s vysokým průměrem 347km/QSO. Dalo se toho ale udělat určitě ještě o něco víc, protože jsem dost času věnoval DX skedům na 3cm. Co k 23cm dodat, pohodový závod, dokonce ani nebylo moc rušení od OK2M, docela pohoda. O to víc mě roztrpčil nějaký idiot na začátku závodu, který mi chtěl vysílání znechutit pískáním na mé frekvenci. Že se podobné věci dějí na 2m jsem si už tak nějak zvyknul, ale na 23cm je to nějaké nóvum, asi že je teď víc skvrn na Slunci..

Nyní ještě krátce k dalším pásmům.

Na 9cm mi nové zařízení dělá radost. Anténa byla o 2m výš a bylo to znát. Dokonce jsem velmi dobře slyšel i PI4Z (mají 70W), ale na QSO náš výkon nestačil. Taky mě trochu mrzí, že jsem nezkusil delší sked s G3XDY, který šel na 23cm velmi dobře, rovněž jsem velmi dobře slyšel i Zlatka 9A2SB, ale letecký provoz nám tentokrát nepřál a QSO se nepodařilo dokončit. Naopak S51ZO hrál super, potěšilo parádní QSO s OM6A na 455km, snadné spojení s OK2R, SP6GWB, DL1SUZ a k úplné radosti už jen chyběl DK1KC/P, kterému bohužel něco odešlo v transvertoru. Po shlédnutí konečných výsledků konkurence určitě spokojenost.

Na 3cm sice nebyl RS, ale v sobotu se mi povedlo udělat pěkné QSO na tropo na cca 400km s OM3KII, OM3LQ, OM1GX a OM3RRC, škoda, že nevyjeli i OM6A. Záhy dělám přes letadlo i Giorgia, IK3GHY 544km a pěkné tropo QSO s OZ1ALS/p na 545km. V neděli ráno se mi podařilo po delším boji přes letadla poskládat puzzle s PA4ZP 527km i PI4GN 532km. Potěšilo rovněž rychlé QSO s Rolfem, DK2ZF/P do JO43 na 390km a nečekaně i s OK2C ;) Hlavním hřebem 3cm contestu bylo nicméně spojení přes letadla a to především s IN3HOG, kteří vyjeli na Mt. Nero JN63GN, QRB 761km(!). Odrazy super asi jako od IK3GHY a oboustranná spokojenost operátorů neznala mezí, nutno znovu zopakovat jaká je to radost, když na druhé straně sedí schopný a inteligentní CW operátor, TNX! Celkový výsledek přes 10 200 bodů bez RS je vzhledem k nízké účasti důstojný a velký podíl měla na něm i velmi dobrá spolupráce s Robertem F1OET, TNX.

Závěrečné skládání veškerého železného, měděného a hnilíkového herberku zabralo několik hodin, nicméně v pondělí jsem si vybral v práci volno, takže to bylo bez nervů, zkrátka pohoda, jazz, zvlášť když je v červenci tak dlouho vidět a neprší.. Snad k nám bude říjnové počasí stejně milostivé, byť tma bude tódle dobó jak v pytli.

Díky všem za spolupráci na solidním výsledku, Fredovi a Robertovi za návštěvu, protistanicím za zavolání a pokud nám to zdraví dovolí, budeme se těšit v říjnu na slyšenou (o VHF-C asi recipročně operátorsky posílíme OL9W).

73
Matěj, OK1TEH


Se svým vyjádřením ještě přišel Robert F1OET. Dole najdete překlad.

This year F6KFH weren't to be active at the beginning of July. Denis, F6DCD regularly participates in this contest as a single operator on 2m,  Antoine F4ELX does tests on 70cm in the Alsace plain, Jean Luc, F1ULQ was at the REF stand in Friedrichshafen all the weekend before as well as Bertrand, FG8OJ who left for Guadeloupe then. The other OMs in the team had family obligations.

Hope to drink one or more beer in the “Krušné hory“ with friends seemed to me a good solution for this contest week, then.

Friday morning I woke up at 4 AM packed warm clothes and some for the rain as the weather in JO60JJ is quite fantastic and surprising.  After 7 hours of "Autobahn" drive without problem I had seen from afar DIX and TEH on the mast mounting the 70cm antennas. They worked hard. Time to put on work clothes. Marie, OK1DYX greeted me with a big smile and asked me right away if  I'm hungry.

What would these big boys do without OK1DYX??


Not understanding Czech except for a few words, I saw that Vlada looked satisfied so the assembly of the 70cm antennas seemed to have gone well. Around 4 PM we went to set up the 23cm, 9cm and 3cm antennas. During the assembly the wind and rain arrived and the temperature dropped. We took shelter for a while. In the meantime Fred, DH5FS joined us. I was happy to see him again. We finished the assembly in the mist.

Friday evening hot meal, beer and palaver while Matej worked on the 70cm station. Given the complexity of this station, the wiring requires concentration.



On Saturday hyper stations had been finalized and everything worked. At 4 PM it starts. During the contest I stayed with Matej to assist him. Lada, OK1DIX and Fred, DH5FS settled at 70cm station.

Let's go! The log software VUSC is in Czech, but it's fine for the basic functions (I had installed VUSC on my PC at home in English to study it). More complicated is the QWERTY keyboard with keys that I didn't know. Moreover we used a trackpoint instead of a mouse, so we would have to stay focused to avoid typos hi hi...

And what caused me the biggest problem was the geographical position. If you do VHF/UHF contests for 20 years from the same locator square, you decode a few letters of the callsign and a piece of the locator of your correspondent and you instinctively know where to turn the antenna. In JN39OC the azimuth to DL is from 0° to 160°, PA azimuth 300° to 360°, I azimuth 140° to 180°, etc. I almost lost some QSOs by turning the antenna in the wrong direction. I absolutely must prepare notes for the next time. The comments on the propagation and the results, I would leave that to Matej and Lada not knowing enough the possibilities of the site. Just that this was the first time that I worked on 9cm (not allowed in France) and there was no RS in 3cm.

I thank the OK stations who all kindly answered me in English. Sunday at 4 PM the contest was over, the result seemed good. I again helped to dismantle the antennas and left at around 8 PM for about 7 hours drive with a few ideas in mind to apply for F6KFH.

 Conclusion: I would come back the beer was good hi hi hi hi hi hi

I thank the OK stations who all kindly answered me in English. Sunday at 4 p.m. end of the contest, the result seems good. I again helped to dismantle the antennas. I left around 8 p.m. for about 7 hours of driving with a few ideas in mind to apply for F6KFH.
 

 73 Robert F1OET


A ještě neumělý překlad s pomocí Google:  

Letos stanice F6KFH nebyla na začátku července aktivní. Denis F6DCD se pravidelně účastní této soutěže jako single operátor na 2M, Antoine F4ELX testuje v 70 cm v Alsace Plain, Jean Luc F1ulq byl na stánku Ref ve Friedrichshafenu po celý týden předtím a Bertrand FG8OJ odcestoval. Ostatní kolegové týmu měli rodinné povinnosti. A tak jsem doufal, že vypití pár piv s přáteli v „Krušných horách“ bude dobrým řešením pro tento soutěžní týden. V pátek ráno v 4:00 jsem vstal, zabalil teplé oblečení a proti dešti, nicméně počasí v JO60jj je docela fantastické a překvapivé. Po 7. hodinách strávených na „Autobahnu“ jsem bez problémů dorazil a už jsem viděl z dálky DIX a TEH na stožáru na montáž 70 cm antén. Život je tvrdý. Je čas si obléknout pracovní oblečení, Marie mě pozdraví s velkým úsměvem a hned se mě zeptá, jestli mám hlad. Co by tito velcí chlapci zvládli bez Majky OK1DYX??

Nerozumím česky s výjimkou několika slov, vidím však, že Vláďa se zdá být spokojený, takže se zdá, že montáž 70 cm antén proběhla dobře. Kolem 4:00 jdeme na postavení 23 cm, 9 cm a 3 cm antény. Během toho ale dorazí vítr , déšť a pokles teploty, stavíme tedy jen část a půjdeme se schovat. V tom ale přijel Fred DH5FS, jsem rád, že ho znovu vidím. Dokončíme postavení dvou stožáru již v mlze, resp. v mracích. V pátek večer máme teplé jídlo, pivo a pohodu. Tlacháme ve všech jazycích, ale rozumíme si, zatímco Matej staví 70cm stanici. Vzhledem k složitosti zařízení stanice to vyžaduje zapojení koncentrace. V sobotu jsou dodělávky hyper stanice dokončeny a všechno funguje. Ve 4 hodiny odpoledne to začíná. Zůstanu s Matějem během soutěže, abych mu pomohl. Láďa OK1DIX a Fred DH5FS se usadili na pracovišti 70 cm. Tak pojďme na to! Software contest logu je v češtině, ale bude to pro mne v pořádku pro základní funkce (nainstaloval jsem VUSC na počítač doma v angličtině, abych jej prostudoval). Komplikovanější je pro mne klávesnice qwerty se zkratkami, které neznám, navíc je používán trackpoint místo myši, musím se proto soustředit, abych se vyhnul překlepům hi, hi ... A co mi způsobí nejvíce problémů, je geografická pozice. Když děláte soutěže VHF-UHF po dobu 20 let na stejném lokátoru, znáte protistanice, dekódujete několik písmen volacího znaku a kus lokátoru vašeho korespondenta a instinktivně už víte, kam obrátit anténu. Z JN39OC  je azimut do DL od 0 ° do 160 °, PA azimut 300 ° až 360 °, a azimut 140 ° na 180 ° do HB atd.
Tady jsem se téměř ztratil já, nebo rozdělané QSO otočením antény v nesprávném směru.
Musím si připravit poznámky na příště. Pro připomínky podmínek a výsledků bych to nechal na Matějovi a Láďovi - bohužel nevěděl jsem všechny možnosti webu. Toto bylo taky poprvé, co jsem vysílal na 9 cm (není povolen ve Francii). Bohužel žádné RS na 3cm nebyly. Jako vždy jsem byl ohromen Matějem ve správě slabých signálů, zejména na 3 cm. Během této soutěže jsem se i bavil. Začínám chápat, jak funguje OK2A. Až přijedu příště, pokusím se být funkčnější a především musím zapracovat na mém CW. Děkuji stanicím OK, které mi všichni laskavě odpověděli v angličtině.

Neděle ve 16:00
Konec soutěže, výsledek se zdá být dobrý. Znovu jsem pomohl demontovat antény. Odjel jsem kolem 20:00. Asi 7 hodin jízdy mne napadly několik nápadů, které bychom mohli aplikovat v F6KFH.

Závěr: musím se vrátit, nejen proto, že pivo bylo dobré, hi, hi, hi, hi, hi....

F1OET

A nakonec ještě závěr OK1VPZ: díky, díky, díky všem! Byl to pěkný víkend, bude na co vzpomínat.

Jo, a pokud by Vám tyhle obrázky nestačily, tak se podívejte sem https://www.rajce.idnes.cz/ok1teh/album/pd-2023-u-ok2kkw-ok2a, je jich tam nohem více a navíc ve vysokém rozlišení. Naše logy ze závodu najdete tady: https://www.ok2kkw.com/log_cz.htm


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:
 
Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *) I x *)
70 cm 143 620 422 340 YR7J              KN15FI 913 2500 12x6, 2x8x8el, 4x8el, 38el Y 220 (+11) 75 (-21) 15 (+1)
23 cm   63 886 184 347 SM6VTZ         JO58UJ 893 700 240cm DISH+ 2x150cm dish 80 (+1) 32 (-9) 11 (+0)
9 cm     7 450  34 219 PI4GN             JO33II 532 20 1m dish 14 (+11) 13 (+7)  
3 cm   10 248  40 256 IN3HOG         JN63GN 761 20 65cm dish 17 (-5) 11 ( -4) 2 (+1)

         Note: *) in comparison with 2022 contest .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  https://www.ok2kkw.com/log_cz.htm

 

432 MHz:

 

 

1296 MHz:

 

3400 MHz:

 

10 GHz: