OK2A - IARU UHF/SHF Contest 2022
(for  translation click here)

Je třeba přiznat, že předpověď počasí na závod příznivá nebyla a dokonce se nakonec ukázalo, že i odpovídala realitě - vichr a krušnohorský déšť, který padá zespodu nahoru, ale věrni zkušenosti, že není důležité, zda vzpomínky jsou dobré, pokud jsou dostatečně silné, jsme byli na kopci už v noci ze středy na čtvrtek.


 

Jak to viděl OK1DIX:

 

UHF Contest, vrchol sezóny na UHF/SHF pásmech. Nemůžeme chybět i když předpověď počasí nevěstila nic dobrého. Též nemůžeme zklamat naše pozvané hosty Dirka, ON5GS s jeho otcem Frankem, ON6MP a Freda, DH5FS. Vzhledem k předpovědi jsme vyrazili s XYL OK1DYX už ve čtvrtek ráno, abychom toho postavili co nejvíce za ucházejícího počasí. OK1FLY a OK1VPZ s OK1TEH se vypravili už ve středu večer, ale kvůli defektu pneumatiky u karavanu dorazili druzí jmenovaní až pozdě v noci. Při našem příjezdu jsme je našli ještě v peleších, ze kterých je vytáhl až zvuk naráženého sudu s osvědčeným ležákem z pivovaru Mlýn.

Stihli jsme ve čtvrtek kompletně sestavit na zemi všechny stacky na 70cm, takže na pátek zbylo jen vytažení na stožár. Na stožáru mi tentokrát asistoval OK1TEH a všechny antény byly nahoře už brzy odpoledne. Stavba mikrovln na bunkru probíhala také bez větších problémů. I 23cm ozařovač deformovaný po pádu na zem se kalibrovanými údery podařilo uvést do provozuschopného stavu. Během stavby přijeli ON5GS a ON6MP a později i OK1FEN a DH5FS s nímž neočekávaně přijel Mario, DH5YM. Počasí bylo v pátek příznivější než tvrdila předpověď, takže večer došlo na tradiční oheň, pochutiny opékané i tekuté a na kytaru a zpěv, který doufám neplašil lesní zvěř.

Sobotní ráno nás přivítalo mžením z mraků a začal zesilovat vítr. Později se dalo i do silného deště. Množství vody na elektrickém vedení mělo neblahý vliv na komunikaci po PLC mezi pracovišti. Dalším nedostatkem byl problém s AirScoutem. I přes registraci na OpenSky a zřízení vlastního ADS-B přijímače jsme měli jen omezený přehled. Těsně před startem závodu navíc zjišťuji, že silný vítr protočil stožár s dlouhou M2. Naštěstí počítačové ovládání umožňuje rychlou rektifikaci, ale v průběhu závodu se to muselo ještě několikrát zopakovat.

Závod začínám s několikaminutovým zpožděním a rozjíždí se to pomalu. V dešti to moc nechodí, zejména JV je úplně zavřený. Za prvních cca 90 minut jsou přes 500 km jen stanice z jihu, IK3SSG, IU4FNO, I3QJZ, IK4ZIF, IK4PMB, z východu jen OM3RLA. Pak na sked SM7GVF (746 km). Žádné 9A, S5, YU, HA. První 9A8D (711km) se dělá až v 1606Z, YU7Q (758km), YR5C (838km) a YR7J (803km) vylepšují dojem, ale jsou to jen jednotlivosti, navíc dohozené přes chat, kterému se Fred, DH5FS při absenci AirScoutu silně věnuje. Fred pak po značném úsilí uvede do chodu software pro RX ADS-B, ale je to poměrně zklamání, neboť ukazuje jen omezeně využitelná relativně blízká letadla.
 

Okolo 1630Z předávám na nějakou dobu žezlo našim hostům. Přijdou M1CRO/P (819km), ON7ARQ (638km) a HB9AOF (688km). Škoda, že jich tam není víc, zdá se, že na JZ by to chodilo lépe. Jinak je to provoz v spíše podprůměrných podmínkách i když občas přijdou stanice jako G3M (807km) a 9A2SB (691km). DL stanice samozřejmě chodí stále, ale účast je zjevně kvůli špatnému počasí slabší. Večer si k tomu zase sedám, ale dlouhé stanice chodí prakticky stále jen z jihu I4CIV (714km), IK4RAS (674km), IK4ADE (701km), IW2HAJ (694km), IU4CHE (705km) a YP2DX (781km). Hodně se chatuje a výsledkem jsou OZ2ND (689km) i I3NPF (724km). Přijde i HA68V (701km), ale JV je stále velmi bídný, zvláště stanic z S5 je velmi málo. Unaven předchozími šplhy na stožár odcházím pak zaujmout ležící pozici. Fred s Dirkem ještě zůstávají a udělají F6KRK (796km), PE1EWR (660km), IQ1KW (765km) i Ivana YU1LA (853km) a nakonec YT5W (902km), který zůstane naším ODXem.

Probouzím se v noci okolo 0100Z, stanice je opuštěná a tak k tomu na chvíli sedám. Pásmo je ovšem v hlubokém spánku. Zkouším CW, ale jsou to jen paběrky. Udělám pár CW QSOs, při spojení s OL3Z zjišťuji, že mají právě o jedno QSO více a po hodině a něco opět zalézám.

Ráno už sedí u rigu Fred a snaží se něco vydolovat. Udělá OZ1SKY (674km) a IK4WKU (658km). Jinak počasí je snad ještě horší než v sobotu. Vítr lomcuje anténami a spojení na pracoviště na bunkru je stále velmi nespolehlivé, což ztěžuje dohazování mezi pásmy. Také se opět trochu protočila ve větru M2 a musím ji zase rektifikovat.

V neděli dopoledne jako obvykle aktivita roste, dělají se SM7ECM (608km), na sked SM6CEN(780km), F6DQZ (707km), G3XDY(827km) a I4GHG(734km), ale jinak to není nic moc. Dirk zapojuje do hry i svoji vlámštinu a francouzštinu, já mu občas pomůžu zejména se slovenštinou a CW, ale vítr a déšť dělají své. Objeví se F6HMQ z JN18 (765km) a na chatu si dohodím E70AA (851km). Matěj domluví Maurice, F6DKW z Paříže (784km), kterého uděláme tak tak. Opět z chatu SM6VTZ (893km), pak nečekaně F5FL (764km) a F1GGS/P (852km). Do F by to asi trochu chodilo, ale není tam mnoho stanic. Pak už se spíše paběrkuje, občas přijde něco lepšího jako ON7CL, OZ8ZS, HA8AR (734km), I1RBO (683km) a poslední QSO PD0FSB (608km).
 

Závod končí s výsledkem 547 QSO a pár desítek bodů chybí do 190000. Na ty podmínky asi maximum, co se dalo udělat. Jak se později ukáže, je to opět o pár QSO více než OL3Z, ale tentokrát vzhledem k podmínkám mají oni o něco více bodů. Víc ovšem ztrácíme na OL4A z Lesné, kteří mají asi 197000 bodů i když mají jen o 4 QSO více. Mohutná příprava a 104 antén se vyplatily (my jich máme pouhých 33).

Začínáme skládat přičemž nás střídavě kropí déšť. Naštěstí máme opět pomoc v podobě Jardy, OK1JJI a jeho kamaráda Radka. Loučíme s Dirkem, Frankem a Fredem a těšíme se, že nás opět navštíví. Do setmění je všechno na zemi a rozebráno, ale uložení a naložení zůstává na pondělní ráno, které oproti tradici není jako vymalované. Jen snad trochu méně prší než v neděli, ale vítr je stále silný. Do Prahy dojíždíme bez zvláštních příhod.

Co říct na závěr. Počasí nás vzalo u huby, ale na druhé straně až na potíže se spojením mezi pracovišti a protočenou anténu všechno fungovalo i v extrémních podmínkách. Pozitivní bylo zejména, že všechny PA konečně fungovaly jak měly i s příslušnými výkony a nedocházelo k přehřívání ani jiným problémům. Také je třeba zmínit docela nízkou úroveň rušení za což patří dík okolním stanicím OK1KAD na Klínovci a OL80WPN na Blatenském vrchu. Dokonce i tradiční rušení na CW od OK1OPT bylo slabší než obvykle.

Skvělá byla společenská atmosféra s našimi hosty z ON a DL, i když Mario DH5YM si vyvrtnul v noci ve tmě na bunkru kotník. Těšíme se, že se příští rok opět s nimi setkáme.

NSL OK1DIX.


 

OK1VPZ krátce:

 

Spolehli jsme se na to, že v pátek na stavění antén by mělo být hezky a vyjeli jsme. Bohužel někde poblíže Poděbrad nám na přetíženém karavanu (Matěj do něj nakládá, dokud je místo) bouchla pneumatika a tak jsme nejprve vykládali, abychom se dostali k rezervní pneumatice a potom zase nakládali. Výsledkem bylo, že s přetíženým autem jsme vyjeli z Prahy až kolem 11h večer. Ve čtvrtek jsme věnovali sestavení anténních stacků a dalších přípravných prací. V pátek přijel Dirk ON5GS spolu se svým otcem ON6MP, který je studnicí dobré nálady, přijel i Robert OK1FEN, aby nahradil Jarka OK1KN, který marodí, potom naši klasickou partu OK1DIX - OK1DYX - OK1TEH - OK1FLY - OK1VPZ ještě doplnil Fred DH5FS a nakonec nečekaně i Mario DH5YM z DM7A, což potěšilo. Operátorů tedy bylo tentokrát dost.

Do večera všechny antény stály, resp. visely, dokonce bylo i téměř bezvětří, takže jsme se nakonec všichni sešli u ohně, kde se zpívalo a hrálo, opékalo a ochutnávaly se různé tekuté produkty. V sobotu došlo na postavení a úspěšnému prokabelování zařízení. Přitom mi spadnul 23cm měděný kotlík ozařovače (made by OK1VMS) a poněkud se zdeformoval. Vyřešila to sekyra a trubka - ozařovač sice už nebyl tak krásný, ale kupodivu se dokonce těmi kalibrovanými údery zlepšilo přizpůsobení velké antény. Technické problémy nastaly jen s PLC komunikací mezi oběma pracovišti, protože to už hustě pršelo, části silového vedení pro napájení GHz stanoviště ležely ve vodě a mezi vodiči se držely vydatné vodní kapky. Budeme muset s touto datovou linkou něco udělat...

 

Start závodu na GHz pásmech se trochu protáhnul, protože Matěj se ještě rozhodnul postavit třetí, nezávisle otočnou 23cm anténu, ale zakrátko jsme byli ON. Ovšem podmínky byly mizerné, protože všude kolem nás byly stromy nacucané vodou, v jejichž jehličí se naše signály beznadějně ztrácely. Navíc se v tom vichru ukázalo, že kotvení antén nebylo dostatečně silné, velká 23cm anténa se na svém stožáru nebezpečně nakláněla a nakonec se na rotátoru protočila. Ostatně stejně, jako dlouhá single M2 na 70cm... Pronesl jsem při nápravě, že tento závod vyhraje ten, komu to všechno nespadne...

 

Zařízení pracovalo celý závod spolehlivě a to mne potěšilo. Ještě se k tomu na našem webu vrátím. Kdyby konstruktéři v ITB četli dost pozorně datasheet jednoho typu tranzistoru, nestálo by mne to asi 3 týdny práce a cca 20 tisíc Kč...  Člověk se furt učí. V neděli balíme - jak jinak - v dešti. Protože v říjnu je už brzy tma, není možné sbalit všechno včas a tak zůstáváme do pondělí. Z kopce tedy odjíždíme až v pondělí okolo poledne. Ačkoli jsme nevyhráli, já osobně vnímám technicky bezproblémový provoz 70cm celého setupu jako svůj vlastní úspěch. Takže zase někdy!

OK1VPZ

 

PS: Díky moc Jardovi OK1JJI a Radkovi za pomoc při demontáži antén! A Mariovi, který si poranil v noci na bunkru nohu, přejeme všichni rychlé uzdravení!

 


Jak to viděl OK1TEH:

UHF Contest je pro nás v klubu hlavním závodem sezóny a tak tomu pochopitelně odpovídala i příprava. Bohužel již předem bylo jasné, že řada lidí nepřijede, protože Ivanovi 1DAQ se rozbil samohyb, Jarek 1KN je nemocen, pro Jardu JFB byla zima a Tomáš urychleně pospíchal s dostavbou nového domu. Naštěstí s námi jel tentokrát "grill commander "Karel, OK1FLY, bez kterého bychom všechno nepostavili a který mimo jiné provedl významný upgrade starého hromosvodu, o pekáči plného perníku nemluvě (TNX). Na závod rovněž v pátek dorazili i Dirk ON5GS s Frankem ON6MP, kteří jsou vždy hlavním zdrojem dobré nálady (TNX) a na 3cm nás přijeli "na samotě u lesa" podpořit též Robert OK1FEN s Fredem DH5YM. Velmi pozitivní byl i dohodnutý příjezd "party čundráků" OK1JJI a jeho kamaráda Radka na pomoc při nedělním skládáním (TNX), protože skládání všeho toho železa ve špatném počasí a navíc v říjnu, kdy bývá brzy tma, bývá docela prekérní "Šituace"..

Jak se blížil termín závodu, nejvíce nás pochopitelně zajímal vývoj předpovědi rosničkářů. Dlouhou dobu to vypadalo, že se budou opakovat slejváky a blizáry, naštěstí nakonec to vypadalo, že pršet a foukat začne snad až v sobotu a jelikož jsme tentokrát měli 28.9 státní svátek ve středu, padlo proto nezvyklé rozhodnutí vyjet na kopec již na Sv. Václava, potkat se tam večer s Láďou DIXem a Karlem, FLY a využít čtvrtečního slunéčka k přípravě antén na 70cm. Ve středu jsme vyjeli, vše se zdálo být OK a pak na 10km D11 před Černým mostem se zničeho-nic ozvala rána a u značně přetíženého karavanu explodovala levá zadní pneumatika.. Dobelhali jsme se na krokem 1km vzdálenou odbočku na Úvaly a následovala výměna, bohužel rezerva se nacházela na dně karavanu vycpaného contestovými krámy a tak se oprava poněkud protáhla. Nutno podotknout, že podobná věc se nám stala přesně před 17ti lety u Lubence, tehdy ale praskla dokonce celá náprava.. Z Prahy následně vyjíždíme až kolem 22:30h.. Potom ale již bez problémů jedeme a vše se zdá ok, ve 23:23 jsme dokonce svědky při jízdě po D8 masivního zeleného bolidu, který se rozpadal asi po dobu až 5-7s kdesi nad Milešovkou a v 01:20h konečně přijíždíme na Spáleniště, přivítáme se s Karlem, který nám mezi tím zatopil (TNX) a pak hurá do postele.

Ve čtvrtek po noční eskapádě máme trochu problém se probudit a tak nás nakonec budí Láďa, který přijíždí někdy kolem 10h. Láďa vyvalil 30l sud s pivem Mlýn (TNX) a po natočení prvního piva prohlásil naše "olympijské hry" za zahájené ;) Majka měla přijet až v pátek, takže ve 4 lidech nám jde příprava všech těch stacků trochu pomaleji, počasí je ale agfa color, přistupujem k tomu s námořnickou rozvahou a v podvečer máme již vše připravené k pátečnímu ztopoření. Ve čtvrtek večer se v našich 1042m nad mořem teplota drží těsně nad nulou a veškeré dříví je ještě ze středy zvlhlé, nicméně panuje úplné bezvětří, takže na pomoc přichází "Pepa z depa" a u ohýnku hrajeme a zpíváme Krylovky až do pozdního večera ;)

V pátek jsme ráno brzy na nohou a následuje šplh do výšky 18m nad zemí, pěkné počasí zatím trvá, je chladno, ale téměř bezvětří, navíc nás doplňuje Majka a tak všechny 70cm antény máme postavené ve 4,5 lidech v rekordně krátké době 4h. Slézáme dolů, Majka nám dělá z nedaleko se vyskytnuvších obřích hřibů vynikající smaženici a už pádíme na bunkr stavět mikrovlny. U prostřed stavby přijíždí Dirk s Frankem a tak nám jde práce od ruky hned trochu líp, jediné co nám trochu kazí náladu, je pád hrncového feedu na 23cm z výšky asi 1,5m na beton, při kterém se deformuje, nicméně po mírném pobouchání sekyrou se zdá, že na SWR či funkci "rostlináře" to nemělo negativní vliv.

Slunce zapadá kolem 18h, všichni se vytrácejí k ohni a tak na bunkru zůstávám jenom já s VPZ, abychom zprovoznili do karavanu elektriku, protože víme, že zítra se má zkazit počasí. To už u ohně propuká frej a veselí mocně umocněné Elixírem z Habany a v hraní na kytáru nepřestáváme ani po prasknutí struny G :) Zároveň též dorazil Robert, OK1FEN, který nám přivezl k ohni na gril nějaké pochutiny (TNX) a vyzvedl u mě v práci BPF PE1RKI pro ADS-B (TNX). Ideálně by bylo v této chvíli zapojit na příjem všechny směry aby byly vidět ve tmě ledky na LNA krabicích, ale vzhledem k probíhající veselici zapínám pouze LED pro M2 na vršku. Nad námi se mezi tím tyčí krásná jasná obloha s výrazným pásem Mléčné dráhy a extrémně jasný Jupiter, který je Zemi nejblíže od roku 1963. Oslava graduje, až dochází k pádu jednoho z nás do ohně, naštěstí to odnesl jenom shořelý pásek na čelovce ;)

Sobotní exhumace je nářez a to ještě je mi jasné, že bude následovat několikahodinové zapojování veškerých jumperů a dalších částí našeho "bezdrátového" systému. Nakonec někdy kolem 11h je vše připravené a můžu se konečně přesunout na bunkr. Tam se mezitím už žení čerti, silný horizontální Krušnohorský déšť a vichřice duje rychlostí v nárazech kolem 100km/h. Největší strach jsem měl o naší velkou 2,4m parabolu, protože utahovací svěrka pro rektifikaci na rotátoru se povolila, čímž se parabola otočila přímo proti větru a svírala tak vůči zemi úhel asi 45 stupňů.. Naštěstí za pomoci právě dorazivšího Freda DH5FS a Roberta jsme schopni nakonec parabolu otočit a zajistit. Stavím zařízení na 23 a 3cm a mezitím po obědě dorazí také Mario, DH5YM, který přivezl zařízení na 13 a 9cm. V intenzivním dešti lezou kluci na kluzkou střechu karavanu a nakonec se jim daří anténu se zařízením přidělat na stožár pro 3cm. To ale již začíná závod a já ještě nemám ani postavenou 3. anténu na 23cm.... Pro tento závodě jsem přivezl zbrusu-nový 6m stožárek tak, aby byla anténa trochu výš nad střechou karavanu a mohl jsem zároveň do budoucna vyzkoušet nový systém kotvení, který chci aplikovat pro nové zařízení na 9cm. Nakonec 30min po začátku závodu jsem konečně schopen začít vysílat.

Závod:

První spojení dělám až 39min po začátku závodu a v 15:00 už jich mám v logu jen 20. Za druhou hodinu připisuji dalších 20. Občas také přeskočím ke 3cm a zatímco kluci venku ještě stále zprovozňují 13 a 9cm, dělám přes RS s pěkným signálem Ralfa, DK2ZF. Zpět na 23cm je začátek pořád tak nějak pomalý a nevýrazný, když jde všechno dobře a je dobré počasí a funguje dohazování, mívám v této době již kolem 60 QSO, takže start nic moc. Navíc nejde ve větru moc točit a taktéž není možné se panujícím fičáku úplně spolehnout na rektifikaci rotátoru. Vzhledem k počasí rovněž nefunguje ani síť PLC propojující bunkr s o 400m vzdáleným 70cm pracovištěm a to i přesto, že Dirk s Robertem ráno celou linku pečlivě vyzvedli z trávy na metrové kolíky. Nepomohl ani zbrusu nový stíněný ethernetový kabel Hudlavej, který jsem zakoupil v Zielenci.. Ale zpět k závodu, dobře alespoň chodí Airscout a tak se daří zužitkovat delší škedy.

Velkou radost mám ze spojení na 853km s Ivanem YU1LA do Bělehradu, tentokrát to šlo opravdu super. Mimochodem Ivan měl delší dobu problém s nespolehlivým LNA, tak ho nakonec nahradil tlustým koaxem a zdá se, že se "tento systém opravdu v praxi osvědčil". Následují pěkná QSO jako např s Danim YP2DX 781km, Henrikem OZ8ZS 609km, IK3GHY, IV3NDC, 9A8D, naopak zdruhé strany nás již zdraví Robert, F1OET alias F6KFH, který u nás byl v karavanu o Polňáku, dále ze Sárska DK050BN, 9A6AR, z Dolomit se super signálem S9+ IQ3XL, M1CRO/P 819km, G3XDY 827km a další. Aktivita i počet QSO utěšeně rostou, po dlouhé době nemám žádné problémy s rušením (TNX OK2M) a tak hranici 100 QSO oproti předchozímu roku prolamuji již s hodinovým předstihem. Průběžně se též na slovhf.net rozkoukávám, jak je na tom konkurence. OL4A tentokrát na výsledek nejedou, DL0GTH zůstali kvůli počasí u DK0NA, OM3KII mají výrazně míň, OM6A zdá se 23cm nejedou a tak hlavní boj nastává s DR9A. V noci mají drobný náskok asi o 2000b, na spojení jsme na tom zhruba stejně. Pokračuji v krasojízdě, přes OK1 přešla nejhorší část fronty a tak se večer konečně začínají zlepšovat condx směrem do S5. Mezi 20:00 a 2049 dělám 5xS5 a zavolá dokonce i 9A3JN či 9A1W, bohužel směr na západ tentokrát přes mokré stromy příliš netáhne. Oproti jiným závodům je zejména cítít horší účast v oblasti JO31 i JN58 a téměř úplně chybí stanice v HB9. Někdy po půlnoci se daří nicméně zkompletovat velmi snadné spojení s F6KRK do Paříže, signál pěkných S9 a QRB 796km mi zvedne náladu :) Potom ještě zkouším pár spojení na 3cm (podrobněji viz část o 10GHz).

V tu chvíli na 13cm zkouší posledních pár skedů Mário DH5YM s tím, že půjde spát. Nicméně při vylézání z karavanu uklouzne ve dveřích, ozve se výkřik (!!) a mizí kdesi ve tmě pod bunkrem. Krve by se ve mě nedořezal, protože tohle klidně mohl být smrťák, první patro bunkru je o 1,6m pod úrovní karavanu, pak je krátký betonový ochoz a pak následuje asi dalších 5m pod bunkr. Naštěstí Mário zdá se kromě silného šoku ve tmě dopadl na beton balkónu pod dobrým úhlem, jen se trochu potloukl a odnesl to zdá se jen kotník.. Mário se dobelhá do auta pod bunkrem, kde hned upadá ve spánek a nám v hlavě straší představa, aby to nebyl těžký otřes mozku. Nicméně zdá se, že to bude OK, takže v neděli brzo ráno se Mário dává dohromady a později nám posílá QTC z RTG chirurgie v Drážďanech, že kotník není zlomený, ale jen pohmožděný bez dalších následků, uff.. Padá mi kámen ze srdce.
 

Přes noc klimbám jen asi hodinu, v karavanu je kvůli větru a dešti pěkná kosa nostra, teplá deka, kterou jsem si pořídil pro tento případ, zůstala na baráku a tak se brzy dávám dohromady a ve 04:00h UTC jsem znovu QRV. Začátek vypadá slibně, daří se I4CIV, F6DQZ na SSB do JN19, 9A2SB, 9A3DF a pak vydřeně i PA0O, nicméně počet QSO je kolem 7h hrozně nízký a na slovhf.net sleduji, jak se mi DR9A raketově vzdalují a nabírají náskok až o cca 5000 bodů.. Když proladím pásmo, tak slyším asi jen 5 stanic, nějaká lepší aktivita se nekoná.. Zkouším alespoň štěstí na 3cm a tam se pár pěkných QSO daří. To ale už se vrací do karavanu Robert OK1FEN a tak se 23cm začínám věnovat o něco víc. Někdy po 8:30h UTC si všímám, že z chatu mizí DR9A a nevidím je ani na slovhf.net. Říkám si, že jim asi vypadla wifina a tak se o to víc snažím vytěžit momentální situaci. Radost hned udělá Chris, SM6VTZ, který má na 893km krásný signál a je mým konečným ODXem. Těsně před obědem se podmínky zlepšují a podaří se šňůra krásných spojení do Itálie. Velkou radost mám zejména ze spojení s I0NLK JN62 na 867km. Signál opravdu super a je to mé první spojení do JN62 ze Spáleniště. Do logu přibývají též IK2RHE, F1AZJ/p JN28, OZ9GE, 9A2UV 691km, F6DKW 784km a další. Před koncem závodu pile up na jaký nejsem v této době zvyklý a podaří se domluvit i udělat navíc pěkná QSOs SM7DTE, SM7GVF 746km (škoda jen že nebyl G4ZTR, ON4KBE či SM6BFE) a před koncem zavolá i F1TRE od Mullhouse. Celkový výsledek 78 384bodů a 224 QSO sice není o chlup rekordní, ale patří rozhodně k těm lepším a vzhledem k téměř zcela nefunkčnímu dohazování ze 70cm, panujícímu počasí a nízké aktivitě v DL je téměř až neuvěřitelný. Naprostou bombou je pak počet 14xI na 23cm (a to jsem nedělal ani jindy běžné I1KFH & IV3DXW)! Závod na 23cm tedy z mé strany jednoznačný úspěch, vše fungovalo (až na PLC na 70cm pracoviště) k naší plné spokojenosti a tak jen doufám, že to nebyl vzhledem k zdravotním problémům v našem klubu 23cm závod poslední, stále totiž čekám na podmínky z UHF Contestu 1995.. Po závodě se dozvídám o událostech u DR9A, kterým spadl jejich vysoký 800kg vážící stožár a tak mám z dobrého umístění v Evropě tak trochu zmenšenou radost, protože takovou hrůzu bych opravdu nikomu nepřál. Ale alespoň že se u nich nikdo nezranil.. GL s rekonstrukcí!

Nyní ještě pár postřehů k pásmu 10 GHz. Tentokrát vše fungovalo "na první dobrou", i když očekávaný RS se opět jaksi nekonal. Nad Německem byla sice řada slibných mraků, ale skedy s PI4GN skončily na prázdno. Když Robert s Máriem připravovali 13cm, tak jsem na začátku závodu alespoň udělal rychlé QSOs s DL1SUZ 360km, DL3IAE 347km a DK2ZF/p 390km. S DL1SUZ jsme se mimochodem potkali během EME konference v Praze v srpnu a nechali pozdravovat jeho "dvojče" Norberta, DL1SUN, který před pár lety utrpěl mozkovou příhodou podobně jako Standa, OK1MS, takže již není na SHF aktivní. Škoda. Stejný osud mimochodem jak jsem se dozvěděl potkal i dalšího starého známého ze 3cm SP6ASD, tímto jestli tento příspěvek oba čtou, tak přeji páni dobré zdraví!

Ale zpět ke 3cm, zpět jsem se na pásmo vrátil až po pádu "super" Mária z bunkru někdy kolem 1h ráno a podařilo se mi kromě DK1KC na 3cm pěkné tropo QSO s S51ZO 483km a S59P 485km. Téměř klaplo též spojení s 9A1CMS na 503km, bohužel jsem nebyl po delší době spolehlivě přečíst jednu číslici. Škoda, jak jsem později zjistil, možná nás to stálo první místo v Evropě proti DL0GTH. Ráno jsem pak dělal QSO s OK2R 303km a přes letadlo rychlé QSO s Georgim, IK3GHY na 544km. Před koncem závodu jsem ještě na chvilku vystřídal Roberta a podařilo se mi šťastnou náhodou díky vhodně umístěného letadla dokončit QSO s PA4ZP na 527km. Bohužel s PI4GN jsme se sice krátce slyšeli, ale QSO se tentokrát nepodařilo. Rovněž po delší době potěšilo pěkné QSO s DF0MU do JO32 na 428km. Bohužel chyběla řada jindy běžně dělatelných stanic z JO62, nebo např LX1DU, OZ7Z, HB9MDP, OM3RRC, DL3IAS, OK2TUH, atd, všechno vesměs asi oběti velmi větrného počasí, které nepřeje venkovním trojnožkám. Trochu mě též mrzelo, že se nepodařilo 3cm QSO s Honzou, OK1VAM, pro kterého byl tento závod jeho prý posledním na tomto pásmu. Snad si to ještě rozmyslí. Nicméně i když se nám tentokrát nepodařilo překročit magickou hranici 10368km na 10368 MHz, konečný výsledek je myslím vzhledem k počasí a účasti více něž dobrý a je to též důsledek velmi dobré spolupráce s Robertem, OK1FEN a Máriem, DH5YM, oba díky!!

Pak už následoval jenom masakr balení. Hned po závodě sice přestalo pršet, ale vydrželo to jen poměrně krátce. Po rychlém sklopení parabol k zemi se převážná většina osazenstva přesunula k baráku, aby se podařilo sundat za světla stacky na 70cm a tak jsem na bunkru na delší čas osiřel. Bylo jasné, že do 2h přijde další ukrutný chcavec, do toho pořád pěkně foukalo, takže prioritu mělo rychlé sbalení choulostivé elektroniky do auta a že ji není málo.. Nějaké 3h po konci závodu přišla tma, vítr a parta asi 40 nutně podroušených mladých Němců - turistů a zároveň vyznavačů punku, kteří na bunkru hledali cestu na 10km vzdálený Plešivec. S lucernou v ruce jsem je jako Cháron poslal po louce směr Abertamy kolem rašeliniště, když tu přišel totál brutál chcavec.. No nebudu to dramatizovat, v nouzi nejvyšší dorazil konečně kolem 22h na bunkr táta VPZ, věci jsme za svitu přenosné lampy dobalili a mohli se konečně vydat k baráčku. Naštěstí na pondělí jsem měl v práci volno, takže nebylo třeba nějak extrémně spěchat a mohli jsme tak dojet zbytek piva na dně sudu. Nejhorší úder vichřice přišel někdy po půlnoci, ale to již byly téměř všechny ohrožené antény kromě nástřešáku dole a tak jsme v pondělí ráno s Láďou, Majkou a Karlem v ještě probíhajícím silném větru a pršení všechno dobalili a někdy kolem 12h vyrazili na 260km dlouhou cestu do "slunného Polabí". Pak už následovalo "pouze" vynošení všech těch kil železa po schodech do kopule (tnx brácho), výlet s karavanem do Lhoty a v pondělí kolem 2030z dokonáno jest.

Co bych ještě dodal? Možná zmínku k Airscoutu, bez kterého by těch 14xI v 23cm logu nebylo. Již před VHF Contestem nastala situace, že přestal chodit feed PlaneFinder. Jediné co pomáhalo, byl feed OpenSky, pro který ale bylo nutné provést pro zdárnou funkci registraci a stažení nové verze AS 1.4.1. V průběhu záři jsem tak chatoval s kamarády z DL a ptal se, jak to řeší tam (viz např DL2AKT). Odpovědí mi bylo, že jediné 100% řešením je si udělat vlastní přijímač, který by krmil AirScout daty na přímo. RTL dongle sice funguje, ale výrazně lepší řešení je použít SDR Airspy R2 s LNA. Zde ovšem nastává trochu problém, že i když se LNA pro ADSB (1090 MHz) prodává se SAW filtrem, ten ani zdaleka nemá takové potlačení na 1296 MHz, aby mohl přežít v prostředí MW vyzářeného výkonu. Odpovědí byl speciální interdigitální filtr - viz kalkulátor VK3UM. Protože závod se kvapem blížil, nakonec jsem sáhnul po mechanicky dokonalém řešením Berta, PE1RKI. Jeho BPF poskytuje na 1090 MHz průchozí útlum 0,5dB s potlačením na 23cm o 80dB, takže je ho možné použít i v karavanu. Trochu problém byl se SW, který neběží pod Win7 a vyžaduje buď Linux nebo Windows 10, ale nakonec se podařilo vyzkoušet i to (tnx Láďo za notebook). V závodě jsme si vyzkoušeli, že je možné pro krmení dat použít i toto řešení a během mého vysílání byly vidět i letadla ve vzdálenosti přes 300km. Bohužel jako anténa byl použi pouze vertikál a zde je asi největší dilema - použití ziskového systému který zabírá pouze kousek horizontu, nebo všesměrový omni s nízkým ziskem? Pokud budeme živi a drávi a v roce 2023 opět zavítáme na Spáleniště, v duchu si pohrávám s představou využít pro ADSB nějakou kolineární rakvičku z telekomunikačního "GSM smeťáku", co myslíte?

No a pak zazvonil zvonec a toho mého užvaněného reportu je konečně konec..

Děkuji za vaši přízeň pokud jste dočetli až sem, díky všem kdo nás zavolali a budu se těšit znovu na slyšenou na VKV

Matěj, OK1TEH


OK1FEN k tomu dodal:

Cestu na UHF contest jsem původně plánoval rovnou z práce. Potom mě ale Matěj poprosil ještě o vyzvednutí balíčku s filtrem. Háček byl v tom, že balíček se v tu chvíli nacházel na Václaváku (na tom s koněm a muzeem a páteční Prahou všude kolem). Jet až tam autem jsem neměl dost odvahy, takže jsem s mírnými obavami nechal auto plné pípacího cirkusu v Letňanech a na Václavák dorazil autobusem a metrem. I do Letňan se popojíždělo zácpou, ale předávačku jsem těsně stihl a zdržel jsem se tím jen slabou hodinku. Zbytek cesty už byl pohodový. Dorazil jsem akorát, když se začínalo stmívat. Oba stožáry na bunkru v tu dobu už stály, takže do zvedání jsem se nezapojil.

Večerní počasí bylo přívětivé. U táboráku se povídalo a zpívalo v několika jazycích. Překvapilo mě, jak nádherně byla vidět mléčná dráha. Ráno už bylo o poznání sychravěji a než jsem se probral k použitelnosti, tak začalo i pršet. Mezi dešti jsem pomohl se zvedáním vedení (prý pro transport jakéhosi mluna :) na tyčky a metrové dráty. Stavění třetí antény pro 23cm pak už bylo trochu v časové tísni a dešti.

Pak jsme ještě s Mariem DH5YM už po začátku závodu instalovali 1m parabolou a transvertory na 2G3 a 3G4. Parabolu jsme uchytili na už stojící stožár s 10 GHz jen do asi 4m, kam jsme z žebříku dosáhli. Mé 80cm WiFi síto a pouhých 15W jsme tedy zavrhli (asi by v následných deštích stejně dlouho nevydrželo).

Bohužel mi v dešti promokla bunda a velká chyba byla, že jsem si nepřibalil druhou.

Ještě jsme už uvnitř karavanu zapojili krabičku zajištující, že při vysílání nedojde ke zničení LNA druhého z pásem, a mohlo se závodit. Já byl u 10GHz a Mario na 2G3 a 3G4. Většinu spojení mi dohodil Matěj z 23cm a menší část přišla z KST chatu. O azimut jsme se v sobotu ani moc neprali. Když byly rainscattery, zkoušel jsem volat výzvu do mraků (tentokrát už jsem jen mačkal F1 :), ale random přišly za celý závod tak tři QSO. Po jedenácté večer už byly 3cm docela marné, takže jsem Mariovi prakticky jen točil stožárem.  Na 2G3 a trochu i na 3G4 se i po půlnoci dala nějaká spojení udělat.

Vydržel jsem do dvou hodin ráno. Přespal jsem v baráčku a po nezbytném ranním kafi jsem "už" v půl deváté byl u karavanu. U 10GHz seděl Matěj a snažil se o AP QSO. Nedělní část závodu byla také o dohazování z 23cm a hlídání použitelných RS. Zkoušel jsem i po chatu lákat stanice přes RS tím, že jsem jim počítal azimut na dešťový mrak, do kterého jsem cékvil. Několikrát během neděle došlo i na situaci, že dělám QSO na 2G3, do toho Matěj, že mám volat někoho na 10GHz a v chatu se červená "voláme vás na 3G4". Nevím, jestli nakonec všechno dopadlo, ale s jedním stožárem to byl docela stressík. Ještě se projevoval efekt, že jsme se 70W na 2G3 byli u protistanic "jak dělo" a tak nás pak nepřesně nasměrováni na 3G4 s našimi pouhými 5W těžko hledali.

Na 23cm jsem udělal právě 1 SSB spojení (s pastičkou neumím), když byl Matěj u 10GHz. Asi to chtělo školení v ovládání, protože jsem nevěděl, která páčka s čím točí. Na to ale bohužel nezbyl čas.

Balení a skládání stožárů po závodě bylo také v dešti. Naštěstí rychle přešel, takže už bylo jen krušnohorské sychravo. Po složení stožárů na bunkru jsem ještě pomohl s "loupáním" samosmršťovek chránících N konektory 70cm stacků. Moc dobře to prokřehlými prsty nešlo, ale nějak jsme se o tu spoustu eNek podělili. Už téměř za tmy jsem vyrazil zpět. Navigace mě cestou nasměrovala v mlze s viditelností tak 10m na jakousi velkou plochu, potom se cesta podivně otáčela kolem nějakých budov a pak jsem v mlze rozeznal typickou siluetu věže a pochopil, že jsem na Klínovci. I takhle může vypadat premiéra... Zbytek cesty už byla rutina.

Závod mi přišel jako v celku dobrý a podmínky šíření průměrné. Trochu mě limitovalo, že jsem se až večer před odjezdem sebral z následků předchozího nachlazení a hlavně v neděli už nebyl úplně v kondici. Překvapivé (příjemně i nepříjemně) byly říjnové rainscattery. Sdílení více bandů na stožáru jsem už párkrát absovoval. I tentokrát se celkem dalo koexistovat, ale pravidlo "co operátor, to vlastní stožár" je prostě etalon.

73 Robert OK1FEN

A závěrem Dirk ON5GS k naší pocontestové diskusi o optimalizaci antén dodává:
 

Stations from oz and sm were almost all on the kst chat and pulled in the log by sked. I worked a few ones with the little north stack, but further than that there was not so much going on on the north stack. The 12x6 stack pulls in quite a number of qso´s and is performing very good. The wide horizontal opening angle is most important to work as much as "sundaymorning go-once-over-the-band-and-work a few" stations as possible. We had a very good co-operation going on between fred, lada, matej and me...so the on4kst chat delivered us a big number of extra qso´s. The second pair of ears running the kst-chat really makes a difference. I wouldn´t change much on the antennas as it is. It´s really performing magnificent. Really happy to be part of it again. I take off my hat for all the efforts you guys keep on putting in the contest station! On6mp and i had a great weekend. Greetings to all and best 73! 

Což v jednoduchém překladu zní asi takto:

Stanice z OZ a SM byly téměř všechny na KST chatu a vytáhl jsen si je na sked a do logu. Pár jsem jich udělal na malý severní stack, ale dál už se toho na severní anténu tolik nedělalo Stack 12x6 táhne docela dost QSO a funguje velmi dobře. Široký horizontální úhel otevření je nejdůležitější pro práci co nejvíce stanic typu "nedělní ráno jdi-jednou-přes-pásmo-a-udělej-několik-stanic". Velmi dobrá spolupráce probíhala mezi Fredem, Ladou, Matějem a mnou... takže nám ON4KST chat dodal velké množství QSO navíc. Druhý pár uší, který zároveň provozuje KST-chat, přináší opravdový rozdíl. Na anténách bych toho moc neměnil, tak jak to je. Funguje to opravdu skvěle. Opravdu jsem rád, že se na tom mohu opět podílet. Smekám klobouk za všechno to úsilí, které do contestové stanice stále vkládáte! ON6MP a já jsme si užili skvělý víkend. Zdravím všechny a přeji 73!


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results (2022):

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *) I x *)
70 cm 189 879 547 350 YT5W    KN04OO 902 2 500 2x8x8el, 12x6el.Y, 4x8el, 38el M2 290 (-37) 85 (-18) 22 (+2)
23 cm   78 384 222 353 SM6VTZ   JO58UJ 893    700 240cm DISH, 170x125cm dish  103 (+ 6) 37 (+1) 14 (+2)
13 cm     8 355  33 253 IQ1KW     JN34OP 765      70 100cm DISH 19   6  2
9 cm     2 999  16 187 DL1SUZ   JO53UN 360       5 100cm DISH  11 (+7)   4 (+1) -
3 cm   10 220  40 255 IK3GHY   JN65DM 544     20 65cm DISH 22 (+ 0)   9 (- 2)  1 (+0)
Contest logs are herehttps://www.ok2kkw.com/log_cz.htm                                                                              *) Note: compare to the last year (2021) UHF contest
 

432 MHz:

    

     

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
WWL        : 26xJO31   20xJO30   20xJN68   19xJO70   19xJO60   18xJO50   QSO v QRB
             18xJN89   18xJN58   17xJO51   17xJN79   16xJO52   16xJN59   ----------------
             15xJO40   15xJN48   13xJO62   13xJO61   13xJN69   12xJN88        < 100   37x
             11xJO42   11xJN75   11xJN49   10xJO43    9xJO32    9xJN99    100 - 199   98x
              9xJN76    9xJN39    7xJO71    7xJN54    6xJO53    6xJN85    200 - 299   96x
              5xJO41    5xJO21    5xJN98    5xJN97    5xJN87    4xJO65    300 - 399  101x
              4xJN55    4xJN38    3xKN06    3xJO90    3xJO80    3xJO73    400 - 499  103x
              3xJO63    3xJO54    3xJO22    3xJO20    3xJN66    3xJN65    500 - 599   49x
              3xJN63    3xJN57    3xJN37    3xJN18    2xKN05    2xKN04    600 - 699   28x
              2xJO44    2xJO01    2xJN95    2xJN86    2xJN78    2xJN47    700 - 799   19x
              2xJN36    2xJN19    1xKN16    1xKN09    1xKN08    1xJO82    800 - 899    9x
              1xJO81    1xJO77    1xJO75    1xJO74    1xJO72    1xJO67    900 - 999    1x
              1xJO64    1xJO58    1xJO56    1xJO55    1xJO46    1xJO33   ----------------
              1xJO23    1xJO11    1xJO10    1xJO02    1xJN93    1xJN77  
              1xJN74    1xJN64    1xJN56    1xJN45    1xJN44    1xJN35  
              1xJN34    1xJN29    1xJN28    1xJN15                      

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   70  18211  260  668 IU4FNO         11   4   4   4  12   3  18  14
15-16   56  17081  305  746 SM7GVF          7   1  10   5   8   6  12   7
16-17   49  18339  374  839 YR5C            4   2   7   8   8   7   8   5
17-18   45  16777  372  807 G3M             7   3   3  10   -   3  11   8
18-19   35  11970  342  714 I4CIV           3   -   4   6   7   3   9   3
19-20   33  10985  332  781 YP2DX           1   4   3   5   4   3   4   9
20-21   27  11135  412  724 I3NPF           2   -   3   6   7   1   5   3
21-22   17   6720  395  689 OZ2ND           1   2   -   2   3   -   5   4
22-23   15   6823  454  796 F6KRK           -   -   1   5   2   2   5   -
23-24   10   5069  506  902 YT5W            -   -   2   3   3   1   1   -
00-01    1    402  402  402 DH8IAB          -   -   -   -   -   -   1   -
01-02    3    787  262  405 OM1RV           -   -   1   1   -   1   -   -
02-03    2    205  102  154 DG5RC           -   -   1   -   1   -   -   -
04-05    8   3206  400  674 OZ1SKY          2   -   -   1   -   1   1   3
05-06   16   5567  347  658 IK4WKU          1   1   2   2   3   3   3   1
06-07   14   6066  433  780 SM6CEN          3   -   3   2   1   1   3   1
07-08   21   6696  318  827 G3XDY           4   -   4   1   -   4   5   3
08-09   26   8640  332  765 F6HMQ           -   1   2   1   4   6   5   7
09-10   19   8440  444  893 SM6VTZ          2   -   2   3   1   4   3   4
10-11   14   5347  381  632 SP8WJW          -   1   3   5   1   1   1   2
11-12   21   8922  424  852 F1GGS/P         1   -   -   5   2   5   5   3
12-13   20   6589  329  734 HA8AR           2   1   1   3   3   1   5   4
13-14   20   5890  294  608 PD0FSB          1   2   5   2   3   3   -   4
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 542 189867  350  902 YT5W           52  22  61  80  73  59 110  85

1296 MHz:

  

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
            
Pocet WWL  : 76                                                          QSO v QRB
WWL        : 11xJO50   10xJO60    9xJO70    9xJO61    9xJO51    9xJN79   ----------------
              8xJO31    8xJN59    7xJN48    6xJN69    6xJN58    5xJO62         < 100  25x
              5xJN89    5xJN86    4xJO80    4xJO52    4xJO42    4xJN97     100 - 199  41x
              4xJN88    4xJN87    4xJN75    4xJN68    4xJN65    4xJN64     200 - 299  40x
              4xJN49    3xJO71    3xJO53    3xJN95    3xJN39    3xJN37     300 - 399  26x
              2xJO33    2xJO30    2xJO21    2xJO20    2xJO01    2xJN99     400 - 499  30x
              2xJN98    2xJN76    2xJN54    2xJN18    1xKN06    1xKN05     500 - 599  29x
              1xKN04    1xJO93    1xJO91    1xJO90    1xJO83    1xJO77     600 - 699  13x
              1xJO75    1xJO74    1xJO73    1xJO66    1xJO65    1xJO63     700 - 799  12x
              1xJO58    1xJO55    1xJO54    1xJO46    1xJO44    1xJO43     800 - 899   6x
              1xJO32    1xJO22    1xJO11    1xJO02    1xJN85    1xJN78  
              1xJN66    1xJN63    1xJN62    1xJN57    1xJN56    1xJN47  
              1xJN45    1xJN34    1xJN28    1xJN19  


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   19   3551  186  420 DG1KDD          4   -   4   5   1   -   3   2
15-16   21   5848  278  765 IQ1KW           3   -   4   5   1   3   1   4
16-17   22   8685  394  853 YU1LA           5   -   1   4   5   4   2   1
17-18   17   6129  360  827 G3XDY           -   1   2   1   3   2   5   3
18-19   19   5815  306  734 IN3HOG          3   1   4   2   1   -   5   3
19-20   17   6712  394  807 M0UGA/P         -   -   2   7   1   4   2   1
20-21   13   5294  407  609 9A3JN           -   -   -   3   4   1   3   2
21-22    7   3193  456  705 IU4CHE          1   2   2   1   1   -   -   -
22-23    8   2775  346  796 F6KRK           1   -   1   2   -   1   2   1
23-24    4   1321  330  528 S50L            -   -   1   -   1   2   -   -
04-05    3    545  181  266 DM6EE           -   2   -   -   -   -   -   1
05-06    1    112  112  112 OK9ATD          -   -   -   1   -   -   -   -
06-07    7   2234  319  707 F6DQZ           -   1   1   -   2   -   2   1
07-08    5   2396  479  691 9A2SB           1   -   -   2   -   -   -   2
08-09   11   3949  359  701 IK4ADE          -   -   1   1   2   -   4   3
09-10   11   5465  496  893 SM6VTZ          2   -   1   1   2   3   2   -
10-11   15   6609  440  867 I0NLK           1   1   1   4   2   1   1   4
11-12   10   3762  376  637 PI4Z            1   -   2   -   -   2   1   4
12-13    4   1619  404  684 OZ9PZ           1   -   -   -   -   -   2   1
13-14    8   2366  295  746 SM7GVF          2   1   -   -   2   2   1   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 222  78380  353  893 SM6VTZ         25   9  27  39  28  25  36  33

2320 MHz:


3400 MHz:


10368 MHz:


Videa a fotky:

Navštivte rovněž tento web:  https://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2022_u_OK2KKW_OK2A/  Najdete tam další fotky v plném rozlišení.