Zhruba jednou za desetiletí se zase můžeme trochu zasmát...  automatic translation

Jakkoli situace ve zdravotnictví, společnosti, ekonomice i mezinárodní politice je spíše chmurná až ponurá, alespoň několik radioamatérských souvislostí nám dává možnost se pousmát, když vidíme chaos a šlendrián, týkající se pořádání a vyhodnocování VKV závodů v I.Regionu IARU. Nu a pochopitelně - jakmile někde zazní nějaká švanda, ČRK u toho nesmí chybět. Když už jsme u té historie, připomeňme si, jak spolek ČRK sebe sama jmenoval za člena IARU, ačkoli k tomu neměl pražádné oprávnění, vzpomeňme, jak OK2ZI vyhodnocoval VKV závody ve prospěch vlastního týmu, pobaví i mimořádné úsilí členů jednoho pražského týmu přetvořit svou, jen tak "malinko přicinklou" chybovost k vítězství nad Davidem OK1RK v PD 2015 - nu asi jak jinak, než nahlédnutím do jiných, již poslaných logů na serveru ČRK... ale nechme toho - když jim to nevadí..., ať si to dotyčný užije. Přece jen někteří lidé na VKV soutěžení hledí jako Formuli jedna a každá, i jen ta malinká podpásovka u těchto pragmatiků moci z prostředí komunální politiky se dá využít - a to podle rčení, že "účel světí prostředky". Nu a tak na jedné straně proti sobě bojují soupeři s 11-ti, či kolika anténními systémy, ale jen jedním, či jen dvěma PA (hi), na straně druhé outsideři s výkony pěkně v legálním limitu - zato však v pohodě a bez naběhlé "žíly prakovky". Co je víc?

Nu a do tohoto vypjatého prostředí , kdy jedna strana má pocit, že prostě musí zvítězit nad nenáviděnými ne-normalizovanými ne-svazarmovci, přišla informace z IARU, že každá stanice, která chce byť jen pomýšlet na vítězství v mezinárodním závodě, musí odeslat svůj log do hodnocení o týden dříve, než ostatní. Nu a protože jsme v poslední době v mezinárodní výsledkové listině IARU trochu bodovali, hned to byl důvod ke smíchu, že teď musíme poslat log dříve, aby si podle něj mohla konkurence opravit chyby :-).  Je to samozřejmě blbost - ale zase tím jen vznikne další chaos a podezřívání - protože ne případné korekce vlastního logu podle audionahrávek mohou něco rozhodnout, když protistanice často dává úmyslně vadné číslo QSO, ale právě jen a pouze to, že "vyvolení" - tedy ti "normalizovaní" si zajistí přístup k již odeslaným logům na mezinárodním serveru a svoje logy si ještě před odesláním mohou stačit opravit. Ne, nemyslím si, že se to děje (nebo že se to bude dít) masově, ale historie nás učí, že každý podvůdek, který je možné zneužít, dříve, nebo později zneužit bývá... Komu a čemu tím tedy moudré hlavy v IARU pomohli? No přece - další kanalizaci VKV soutěžního provozu do KV pásem... Zamyslel se někdo nad tím, proč během posledních cca 5-ti let posílaly přední stanice své logy do vyhodnocení skutečně až za 5 minut dvanáct? Snad proto, že je do poslední minuty opravovali jak motorová myš? Houby s octem... důvod je mnohem prozaičtější - aby si rival nestačil podle jejich logu opravit vlastní chyby, neboť zkušenost nás učí, že v době cloudů, čmoudů  a jiných podezřelých datových úložišť, nad kterými bdí Velký bratr, již žádné tajemství a ochrana diskrétní databáze není dost velká, aby tajemství už nebylo "poloveřejné" (minimálně pro někoho). Nu a právě o to běží. Jak nekonečně naivní jsou lidé z ČRK, kteří tenhle pochybný nápad z IARU okamžitě převzali (aniž by je s radioamatérskou veřejností konzultovali) i pro hodnocení závodů v rámci OK. Asi aby si připadali světově normalizovaní...
V takovém případě si vždy vzpomenu na ten kreslený vtip z roku 1968:

PS: udělali jsme v březnu z domova přes okno pár bídných spojení s miliwattovým výkonem na 9cm. Nu a protože syn posílal logy z 23 a 3cm, poslal se log z 9cm pochopitelně také Tedy v pondělí. Ovšem OK1KLL, kteří mají na 9cm výkon i celkový počet bodů řádově vyšší, tak neučinili. Mohl bych se prosím svého - dle výše uvedených pravidel ČRK - více, než pochybného vítězství - vzdát v jejich prospěch??? 

PPS: závěrem jen něžně připomínám, že uvedené rozhodnutí IARU C5 se týká VÝHRADNĚ VYHODNOCOVÁNÍ A Z VYHODNOCENÍ PLYNOUCÍHO MEZINÁRODNÍHO POŘADÍ V ZÁVODECH IARU R1  :-))))

ok1vpz