OK2KKW - UHF-SHF Contest 2006

Po ráně osudu, která nás postihla před Polním dnem a s tím související vynucené pauzy ve VHF Contestu se náš tým opět sešel "na kopci". Sice bez OK1DIX, který si právě vydělává dolary v USA, ale zato posíleni Jirkou OK1ZAD, což se posléze pro náš výsledek ukázalo jako naprosto klíčové. Ale k tomu se ještě dostanu...

Teď už budeme muset na kopec všechno vozit...Poučeni životem a předchozími nezdary, po čemž nám zůstaly jen fragmenty původního vybavení antén a stožárů, jsme se tentokrát rozhodli, že budeme napříště vozit na kopec už úplně všechno = tedy vedle zařízení rovněž všechno ostatní HW haraburdí, počínaje stožáry, kolíky, kotvicí lana, kabely, rotátory, antény, žebříky, atd, atd... a konče nádobím a příbory. Červencové rozčarování bylo přece jen kruté! A tak jsme se na téměř 350km cestu z domova na naše contestové stanoviště vydali vedle obligátního karavanu i s poněkud obskurním nákladem dvou stožárů, z nichž jsme ovšem nakonec v závodě využili jen jeden. Dopravu tohoto nadměrného nákladu na kopec naštěstí ve čtvrtek večer, ale i na zpáteční cestě domů v noci z neděle na pondělí před zraky naší dopravní policie milosrdně skryla temnota. To, že někde existují contestová stanoviště, kam stačí přijet s transceiverem v podpaždí, otočit klíčem, připojit ho k řadě vedle sebe stojících paralelně provozovaných kW PA, k nimž jsou připojeny antény, jejichž elementy se počítají ne na desítky, ale na stovky, a zapnout PC, připojený k pevné lince, nám v tomto neklidném kraji připadá tak trochu jako pohádka z jiného světa. Máme však kvůli tomu rezignovat? To ani náhodou! S očesaným zařízením a ještě očesanějšími anténami sice protentokrát zcela určitě nic nevyhrajeme, ale alespoň dáme světu o sobě zase vědět - jsme tu a musí se s námi zase počítat! Dostat se na původní úroveň sice bude jistě chvíli trvat a bude to stát dost úsilí a peněz, ale flintu do žita ať házejí jiní.

Počasí bylo po probuzení v pátek ráno typicky krušnohorské - déšť, mlha, voda, voda. A asi +6°C.  Předpověď počasí také nestála za nic - v pátek déšť, v sobotu nic moc, v neděli ochlazení a přeháňky. Nic, co by vzbuzovalo nějaké přehnané naděje. U moravské konkurence sice jako obvykle svítilo Slunko a bylo krásně teplo, ale na tuto trvalou nepřízeň hor krušných jsme si tentokrát ani  nevzpomněli - nebyl na to totiž čas. To, že jsme vyrazili o den dříve se totiž vyplatilo - bylo třeba vyrobit nový mechanický interface mezi stožárem a rotátorem - a to se neobešlo bez objíždění mechanických manufaktur v okolí a nezbytných soustružnických prací. A tak v pátek večer stál u baráčku zbrusu nový stožár s jednou jedinou dlouhou anténou na 70cm.

U večeře jsme se v hospůdce "U Otty" sešli poklábosit s našimi kamarády z DL0TUD/DF0MTL/DM7A. Také to nemají lehké, všechno musí tahat na kopec stejně jako my téměř 200km - ale jejich zaujetí a usilovnou snahu to zase jednou "nandat" konkurenci z DL0GTH by jim mnohé naše stanice mohly závidět.

Když jsme u toho zaujetí: každý by si asi měl před závodem vytýčit nějaký cíl, aby se mohl poměřovat s ostatními, se svou mezinárodní, celostátní, či lokální konkurencí, nebo alespoň se svými předcházejícími výsledky. Také my jsme si takový cíl vytkli - vzhledem k tomu, že s jedním PA a jednou anténou dočasně ostatním nemůžeme pořádně konkurovat (ostatně na 2m i 23cm jsme přišli o PA i anténu), tak po štastném  úspěchu  na 3 cm o letošním polňáku, kdy jsme poslali OL2R až na nejnižší příčku té imaginární "bedny" a na 70cm vybojovali "bronz", jsme se rozhodli, že se pokusíme tento červencový úspěch zopakovat a alespoň na jednom z provozních pásem udělat lepší výsledek, než další mnohem lépe výkonově i anténově vybavené stanice. A navíc na kopec vezmeme i holý transvertor pro 23cm, který by měl "papírově" dávat asi 13 až 15 W, připojit ho do naší matrace, což je jediná anténa, která nám na 23cm zbyla - a alespoň rozdat body, případně zkusit dohodit nějaké to QSO na 3cm. Leč bylo to trochu jinak a dobře, že jsme 23cm měli.

Byl to pěkný liják. Kde jsou ale všechny ty rainscattery?První vážný problém nastal při instalaci zařízení pro 10GHz. Čtvrt století starý, ale až dosud spolehlivý transceiver FT290 začal stávkovat - při příjmu se postavil S-metr na doraz a ze zařízení jsme nedostali ani hlásek. Po chvíli marného laborování zjišťujeme, že závod právě začal. Padá rozhodnutí, že namísto FT290 tedy na 3 cm postavíme FT847 a oželíme podporu pásma 23cm. Jenže - transceiver není schopen (přes "dvouvýfukový" interface pro 23cm) naše 3cm zařízení vybudit. Rychlá kontrola prokázala, že výkonový útlum v krabičce "interface" jistě nemá projektovaných 10dB. Jde tedy dolů kryt a začíná měření - při předchozích závodech bylo zřejmě zaujetí OK1TEH na 23cm tak velké, že výkonový útlumový článek je pěkně poničený - odpor 100R má asi tak 640 Ohmů a podobně je na tom i další odpor v pí článku. Kuchám narychlo jiné zařízení a skládám dohromady jakž-takž podobné odpory. Když se vše složí dohromady, ukazuje se, že transvertor na 3cm dává stejně málo - odhadem tak slabé 3W. Asi jej Matěj při jeho DX RS provozu do nepřizpůsobené antény ve tvaru malé horny sletované z tišťáku v létě tak trochu "vytavil". Ach jo... Budeme se muset tedy prozatím spokojit s málem. Ostatně stejně pojedeme na 3cm, či příležitostně na 23cm jen QRP a nový malý motorgenerátor, který přivezl Jirka OK1JFR,  nám nějaké výraznější výkonové kejkle rovněž nedovolí.

 

Probíhá instalace počítačové sítě - jako obvykle až po začátku závodu. Ale spojení WIFI tentokrát nefunguje a nefunguje. OK1BAF bastlí narychlo podivnou hrncovou anténu, ale ani potom se modemy nevidí... Budeme tedy muset podporu 3cm od 70cm pracoviště oželet. Jak nám v tu chvíli chyběl softwarový "mág" OK1DIX je těžko vyjádřit. Zatímco na 70cm má David už asi dvě desítky spojení, Matěj teprve začíná svůj závod prvním soutěžním spojením s OK1VAM. Po cca hodině a půl se probouzí stará FT290 - asi konečně po vlhké noci vyschla a bolístka v ní "srostla". V naději, že bude zařízení pro 3cm dávat víc, ji zaměňujeme za FT847 - ale 3cm PA stejně víc nedává. Nu alespoň budeme mít na "dohazování" navíc pásmo 23cm.  Venku se mezitím strhnul liják jako v horkém létě.  Protože jsme právě "v tom", v provazcích vody se na 3cm prakticky zcela ztrácí všechny slabší signály. Uvědomujeme si, jaké "žně" ale tato srážkově vydatná oblačnost nabízí naší konkurenci! Ech - co, hlavně, že slouží zdraví. Jakmile  déšť trochu poleví, lezeme na střechu karavanu namontovat "matraci" na 23cm a zprovozňujeme zařízení. Ale také tohle zařízení dává málo - namísto projektovaných 12 a více Wattů jen asi polovinu. Snad nás někdo uslyší. K zařízení si sedá Jirka OK1ZAD a já se před ním za toto velice skromné zařízení tak trochu stydím... Na 23cm pracoviště stavíme "záložní" stařičký Notebook s WIN98, protože David, Jirka, BAF ani Slovan ty své PC nepřivezli  - ale ten už je v takovém stavu, že nefunguje ani síťová karta, ani paměťový CW provoz z VUSC4WIN. Jirka bude muset na 23cm dávat CW i SSB výzvu ručně. Ostatně stejně, jako OK1TEH na 3cm. "Změkčilosti" automatického telegrafního dávače si budou muset pro UHF Contest 2006 oba odpustit a vrátit se tak k provozním praktikám 70-tých let.

David OK1RK v sobotu večer na pracovišti 70cm.Na 70cm pracovišti zatím panuje vcelku pohoda. Davidovi se podél fronty dokonce daří spojení do JN25 a to je daleko. Závod se tedy zatím odvíjí jakž-takž slušně. Horší je to však s rušením na pásmu - DL0GTH na to, že jsou od nás téměř 150km neskutečně "prasí" - prakticky ± 30kHz nelze přijímat stanice slabší, než S9. Také DL1ARJ/p se "předvádí" a stranou pochopitelně nezůstávají ani naši sousedi z DM7A. Když se na pásmu objevuje OL7C, je zkáza téměř dokonána a vzdáleným protistanicím musíme připadat jako idioti. Kličkujeme po pásmu jako zajíci. Nicméně, nikdy nebylo tak špatně, aby nemohlo být hůře - kdo nás se svou "kvalitou" signálu na pásmu opravdu překvapil, je OL7G. Na to, že jsou zhruba 200km daleko, je jejich signál po pásmu o dost "rozlezlejší", než z 9km vzdáleného Fichtelbergu... Pochopitelně je upozorňujeme. Ale chybějící stanice ze směru do S5 nám to nenavrátí. Jedeme na 267, posléze na 270 a potom až téměř do konce závodu na 432.287. Teprve téměř na konci závodu zjišťujeme, že tam v JO31 seděl celou dobu DJ8EN a proto jsme se v téhle oblasti nemohli prosadit. Přišli jsme tím o dost pěkných QSO. Zkrátka, chybí nám výkon. David se navíc zlobí, že v našem letitém PA pro 70cm se po poslední repasi asi něco stalo a rozlaďuje se. Skutečně se anodový proud během závodu poměrně často a na první pohled bez příčiny mění. Měřím PSV. Hodnota kolísá mezi 1,5 až 2. To je průšvih. Ale venku je už tma a anténa 20m nad zemí. Utěšuji se, že to snad je jen voda na anténě, protože po dešti je venku 100% vlhkost a voda je přítomná úplně všude. Před půlnocí v PA plesklo. Po nahození ale jede dál. Nezdržujeme se tedy prozatím hledáním příčiny (až později se ukazuje, jaká chyba to byla) a i to "rozlaďování" se s časem trochu umoudřuje, což je v mých očích potvrzením teorie o zkondenzované vodě.

OK1TEH se tváří hrdě. Právě udělal na 3cm svoje první spojení do Velké Británie! V pozadí se u transceiveru pro 23cm zubí OK1ZAD.Na 3 a 23cm zatím bojují Matěj s Jirkou ZAD. Tomu se provoz i s tímto QRP zařízením docela líbí, protože to z důvodu opožděného začátku na 23cm dost "odsejpá" a díky staronovému vynálezu je v karavanu docela příjemně.  OK1TEH je spokojen, že má o půlnoci téměř stejně QSO jako DL0GTH, a také na 70cm, kde stále sedí OK1RK, to zatím docela jde. Před půlnocí se pásmo trochu otvírá na jihovýchod, daří ze několik spojení do YU. Jen západ je stále tragicky zavřený. Nepamatujeme, že bychom až do nedělního rána neměli prakticky žádné QSO do Holandska! Co nám to matka příroda nachystala?  Překvapuje QSO s OK1NOR, který má skoro o dvacet spojení více, než my. Za chvíli nás naštěstí uklidňuje OL9W, že OK1NOR má také více spojení, než OL2R. Aspoň že tak!

Ráno jako vymalované. Nedělní idylka s novým stožárem a 70cm anténou OK4W.Nad ránem na 70cm střídá Davida OK1KN. Na východě i západě se pomalu vstává a aktivita se zvětšuje. Počasí se vylouplo do překrásného dne. Dopoledne si k zařízení na chvíli sedám sám. Provoz je standardní, snad jen registruji trochu přizvedlé podmínky do HB9. Rušení je po pásmu všeobecně stále S9. Před polednem mne volá F9ZG. Než z něj v rušení vydoluji lokátor, chvíli to trvá. Stále mi přijatá písmenka k sobě nezapadají. Konečně mám všechno. Lokátor IN98JW představuje QRB 1020km! Wow! Během chvíle dělám ještě F5MGD 966 km! Volám, ať vzbudí Davida. Ten rozjíždí serii pěkných DX spojení přes 900km. Dokonce i téměř 1100km QRB se najde.  To už jsme v závodě na 70cm nedělali dávno! Konečně se pásmo otvírá i do dosud zavřeného Holandska. Venku je mezitím neděle a počasí "Agfa Color". Krásně teplo, téměř bezvětří, sytě modrá obloha. Kam zmizela deštivá a chladná sobota?Také na pracovišti 23cm si Jirka ZAD plácá ušima - dělat s QRP zařízením a náhražkovou anténou na 23cm QSO do Holandska s reporty 59 se nedaří pokaždé. A zvlášť je spokojený, když se v logu objevuje za chvíli i G3XDY! Paráda! Pásmo 23cm se konečně otevřelo a žije bohatým contestovým životem.  S každou odpolední hodinou závodu se počet QSO za hodinu zvětšuje!

Deset minut po druhé odpolední v tom nejlepším pile-up zvovu pleskne PA na 70cm. Po nahození VN už neteče žádný klidový proud! Konec závodu v tom nejlepším? Horečně zjišťuji, co se stalo. Je to jasné, PA nevidí anténu! Během 3 minut se rozhodujeme, zda hodíme do ringu ručník, nebo ne. Nevzdáme to!  Stožár jde dolů. Zjišťuji vadnou spojku mezi silným svodem a pružným koaxem okolo rotátoru. Bleskurychlá oprava a stožár jde nahoru. Už během zvedání stožáru David zase contestuje! Za deset minut tři stožár zase stojí - tak rychle jsme ho nepostavili ještě nikdy. Naštěstí bylo bezvětří. A tak se na jazyk vkrádá otázka: Kolik spojení jsme asi v závodě ztratili špatným PSV?


 Nakonec přehlídku 70cm DX úspěchů korunuje osm minut před koncem GW8IZR s QRB 1221km !

Neděle byla jako v lázních. Vlevo pohled na Fichtelberg (DM7A), vpravo na Klínovec (OK1VAM).
 

Končit, jdeme bourat! Vlevo OK1KN, vpravo OK1JFR. Matěj OK1TEH mezitím dodělává poslední QSO na 3cm.Také na 3cm je závěr závodu impozantní: OK1TEH dělá na 3cm (!) své první spojení do Velké Británie. Signály G3XDY jsou na začátku skedu na úrovni šumu a jen občas se malinko vyhoupnou, ale po vzájemném dosměrování jdou nahoru a během spojení dále sílí. Až na solidních 559! Krásný, čistý a stabilní tropo signál! Úžasné. Také na pásmu 23cm je velice rušno a dělá se jedno spojení za druhým - až prakticky do poslední minuty závodu. Vždyť i to, že poslední QSO na 3cm je datováno časem 13.57 UT hovoří samo za sebe...

Skromné zařízení na 3cm pracovišti.Bohužel závod končí. Co bychom dali za to, aby trval ještě o hodinu, dvě déle!  Nejen, že bychom nepochybně dohnali svou východněji položenou konkurenci, ale možná, že bychom i s našim velmi skromným zařízením tentokrát mohli dosáhnout výše i evropském pořadí. Škoda, přeškoda. Zvlášť ta ztracená třičtvrtěhodina na 70cm v tom nejlepším čase, kdy průměrný počet QSO za hodinu přesahoval 40  je zcela nenahraditelná a ztracených přibližně 10 tisíc bodů nás nepochybně bude stát minimálně jedno, nebo možná i dvě místa ve výsledném OK pořadí. Také na vyšší pásmech se podmínky otevřely pro nás už příliš pozdě. A naše QRP výkony na 23 a 3 cm nám pro tentokrát bohužel neumožnily dokončit řadu pěkných QSO.


Možná, že to vyznívá až moc optimisticky. Ale my jsme to tak opravdu cítili - nádherné nedělní počasí a výborné podmínky na konci závodu nám daly na chvíli zapomenout, že k plné spokojenosti a možnosti opravdu zabojovat o první místo v tomto závodě nám toho chybí opravdu dost: nejméně dva další kW PA na 70 cm s důstojnými anténními systémy, alespoň 300W na 23cm s 2 až 3 metrovou parabolou, nějakých 30W na 3 cm, funkční počítačová síť, asi tak 300 metrů nadmořské výšky - a ještě nějací ti zkušení operátoři...

Ale i tak - stálo to za to! Výsledných cca 480 platných QSO na 70cm, 100 QSO na QRP zařízení 23cm  a naše první spojení do G na 3cm s celkově něco pod 50 QSO je perfektním ukončením našeho UHF a mikrovlnného contestového provozu roku 2006. Zcela určitě jsme nevyhráli, ale svůj úkol jsme si splnili. Sice trochu jinak, než jsme si to před začátkem závodu v duchu předsevzali, ale i tak u nás na kopci zavládla plná spokojenost! Pokud se budeme poměřovat s ostatními stanicemi, které také jely v "kategorii" jeden PA, jedna anténa, nemáme se za co stydět. Máme co zlepšovat, víme co a víme jak. Když nám to zdraví a přízeň osudu umožní, nedáme se v příštím roce zaskočit dosavadními chybami a snad si zase alespoň jednou trochu zlepšíme náladu. Ostatně podobně, jako se nám to podařilo na konci posledních dvou UHF Contestů 2004 a 2005

Na slyšenou (pokud to počasí dovolí) v Marconi memorial contestu

Tolik moje tak trochu subjektivní dojmy ze závodu. Dále ještě najdete mikrovlnný report OK1TEH.

73! OK1VPZ


Podrobnější report z mikrovln od Matěje, OK1TEH:

Jelikož mám nejraději bandy od 432 MHz nahoru, je UHF Contest mým nejmilejším závodem. Bohužel, protože nový konec pro 23cm stále ještě čeká na dokončení a v PD se podařilo dosáhnout 2. místo na 3cm, zvolili jsem strategii jet na výsledek 3cm a 23cm postavit jen pro dohazování.

Nedělní pohled na 23 a 3 cm pracoviště OK4W během UHF Contestu 2006

 

Závod na 3cm jsem začal jet pořádně až hodinu a půl po začátku, kdy se zprovoznilo CW, bohužel transvertor nedával plný výkon, takže do antény šlo asi jen 3W. Podmínky nic moc, bohužel nad Krušnými horami se zase postavila fronta, takže zatímco na slunné Moravě se dělaly RS spojení o sto šest, u nás to byla jen krátká lokální RS s OK1KLL, OL3Z a OK1WDR. Marně jsem pátral po 9A1Z nebo S51ZO, zatímco je Lexa OK1DST dělal 59S. Bohužel sít nefungovala, takže dohazovat ze 70cm nešlo a konkurence měla už náskok i o 100 % ...

Díky tomu, že venku silně pršelo to směrem do OM chodilo daleko hůře než o PD, z OM jsem dělal pouze OM3W, OM5M a OM3LQ, stanice jako OM0Č, OM8A, OM3KHE nebyly slyšet vůbec. Směrem na západ to bylo podobné.

O půlnoci jsem dělal OL4A, Karel má už o 16 spojení víc ale DL0GTH se nějak opozdili a spojení máme stejně. Alespoň něco hi :) Po půlnoci jsem se krátce přesunul na 23cm, kde jsem dělal fb qso s SK7MW, je vidět že jejich nová 3m parabola opravdu táhne, jejich signál jsem přijímal na naší mrňavou 14dBd anténu 59+. Bohužel 3cm tentokrát nejeli..  Potom se zanedlouho daří qso s DF0YY, velmi pěkné qso s DM0Y (ex.DF0TEC) a což mě velmi potěšilo také poprvé qso s Norbertem, DL1SUN 367km s perfektním signálem. S Norbertem jsem to už zkoušel mnohokrát ale nikdy se nám to na 3cm nepodařilo až konečně teď. V 5. ráno se konečně trochu otvírá východ a daří se qso s OK2KJT (zase to šílené QRH, co s tím chlapci něco už udělat?).  V 6 ráno si dávám krátkou cca hodinovou pauzu na spánek vedle zařízení a potom pokračuji v snažení o nějakou tu OM stanici. Bohužel díky malému výkonu jsem tento závod neudělal přes dobrou slyšitelnost OK2KYC, SP9TTG/P, DR5A a další stanice (jako OE5MKM, OE3A, SP6VGJ/P, OK2KFJ, OL7Q...), které by odhadem přinesly minimálně 2000 bodů... Před obědem jsem byl asi ze sedmi 400km nedokončených spojení trochu v depresi, no aspoň to počasí bylo už konečně ufb. Pře všechnu snahu před obědem opravdu slabota. Navíc na jih do S5 to nechodilo ani na 23cm a to prosím qso s Jozem S51ZO děláváme bez větších potíží přes 10let na SSB!

 

Po poledni se situace začala vylepšovat, na 23cm se objevují i nějaké ty PA stanice, ale 3cm stále nic. S PI4TUE jsem měl asi 5 skedů a nic, přesto, že tam mají 20W TWT a DL0GTH je dělali 59+.  Až konečně ve 12:31 přichází na mé CQ DL4BBU/P z JO31, signál je to fb, ale hrozně nestabilní, takže něž se qso dodělalo, byl to horor. Ale bylo to přes 400km :). Na 23cm mezitím Jirka OK1ZAD zkouší G3XDY, qso se na první pokus nepodařilo protlačit do závěrečného RRR. Stejně tak s PI4GN. Mezi tím vidím na DX Clusteru, že Francouzi z IN97 spotují naše 70cm, takže že by přece jen nějaké condx? Na 23cm hrají velmi silně HB9, bohužel 3cm nemá ani jedna.. Hodinu před koncem závodu zkoušíme poslední test s PI4TUE a po přeladění super signál 599 !, což pro nás znamená první qso na 3cm do PA.  20min potom se na 23cm dělá G3XDY, super signál a že to zkusíme i na 3cm. S nedůvěrou se přelaďuji na .150 a něco tam opravdu je! Říkám si že půjde asi zase o jeden ze slabých parazitů od OK1VAM, kterých je po bandu desítky, ale opravdu v síle tak S2 s úniky OK4W de G3XDY G3XDY KKK. WOW! Spojení doděláváme bez větších problémů a když si vyměňujeme 73 tak sílá signálů stoupá až na S7!! QRB jest 827km. Do konce závodu zbývá nějakých 30min, tak rychle ještě nějaký DX. Bohužel G4EAT na chatu nereaguje. Potom zkouším ON4SHF cca 550km, ale je to opravdu velmi velmi slabé a mě s 3W out nebere. Škoda, byl by to náš první ON. Na 23cm zatím pile up PA stanic ve velkých silách, PI4Z JO11 například 59+20dB ze vzdálenosti přes 630km, ale Angličani nikde, jenom G3XDY. Na 3cm pak v posledních okamžicích zavolá DL0V z JO31 422km v síle 599 a závod je u konce...


Výrazné inverzní rozhraní při pohledu na sever asi hodinu po skončení závodu. Inverze je tmavá, takže je zřejmé, že se atmosférický dukt nacházel nejméně o několik stovek metrů výše, než bylo naše stanoviště a dostávali jsme se do něj nepochybně se značným útlumem. Ale i tak to pro nás byla opravdu milé zakončení UHF Contestu 2006.Po téměř 24h zase vylézám z přívěsu a pohled na horizont dává odpověď, jak to s těmi condx je. Je tam silná inverzní čára, v našich 1040m ASL bohužel ještě černá, takže jsme byli pod duktem. Zato u DM7A a OK1VAM ve výškách přes 1200m asl byla opravdu mela, museli jim tam přece chodit Angličani jeden za druhým a to i na 3cm v silách přes 59+. Score se u nás zastavilo na 9004bodů (magická hranice 10000 bodů je tedy u nás bohužel opět nepřekonaná), což asi bude tak odhadem 4.místo v OK pořadí. Na 23cm se díky Jirkovi, OK1ZAD podařilo dotáhnout score na cca 24000 bodů a 100qso, což na cca 6W do 14dBd antény je velmi pěkné. Kdyby fungovalo dohazování ze 70cm, anténa by byla na západ ve větší výšce nad stromy a místo 3W by šlo do antény plných 6W a zařízení by fungovalo bez problémů hned od začátku závodu, bylo myslím v silách dosáhnout bodové hranice kolem 13000 bodů a nějakých 60 qso. No uvidíme, jak to dopadne během květnového závodu, kdy už snad bude plně funkční i 23cm s qro.

73's de Matěj, OK1TEH


UHF Contest 2006 v OK2KKW / OK4W  - výsledky (results):