OK2A v zimním 2.subregionálu 2019

For translation from Czech you can use the Google translator.


Zlé jazyky tvrdí, že není důležité, zda zážitky jsou dobré, nebo špatné, ale důležité je, aby byly silné. A přesně takové byly v tomto spíše zimním, než květnovém závodě. V tomhle počasí by bylo bývalo lepší zůstat doma. Jenže zase zvítězila mužská pýcha, obecná nedůvěra k předpovědi žabičkářů a po dlouhé zimě a už se nám zase chtělo na kopec. A když pár dnů před závodem dali vědět i kluci z DM7A, že by přijeli pomoci, bylo rozhodnuto. A tak pauzírovali pouze dva jedinci, tedy Tomáš a Jirka, kteří se chystali přijet na motorce a moudře usoudili, že to je blbost.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


             V Praze 7 v den odjezdu na závody

S ohledem na volnou středu  jsme se na kopec vypravili po různých skupinách už během čtvrtka. A dobře jsme udělali. Bylo sice chladno, ale plánované opravy a úpravy na vršku stožáru se podařily udělat podle plánu, jen přitom Karel pěkně vymrznul. Naštěstí v době, kdy jsme dorazili, už bylo v kamnech žhavo. Sestavili jsme na zemi dva anténní systémy a zbytek nechali na pátek.  V pátek jsme dali getrovat staré elektronkové PA a začalo stavění. Občas pršelo, foukal nepříjemný vítr, ale do večera nám všechno stálo, nebo alespoň pevně viselo. Za zaznamenání stojí jen to, že nám zahořel (před náštěvou, hi) VN zdroj v PA s GS31b, ale to jsem během dne neřešil, jen jsem opravu odložil na večer. 

Večer jsem PA otevřel a konstatoval nějaké shořelé odpory ochran ve VN části. Věnoval jsem se spíš důvodům, které k poruše vedly a našel jsem zbytek uhlíkového škvarku se dvěma nohama – pavouk v zařízení sice nadějně přezimoval, ale chybělo mu školení o bezpečnosti práce u zařízení pod napětím… Takže jsme do závodu museli nastoupit bez obvodů nadproudových ochran, což se nám později vymstilo.    


                v sobotu ráno - sněží a mrzne

V sobotu ráno se déšť změnil asi v 8 hodin na husté sněžení. Během dopoledne napadlo asi 15 – 20 cm sněhu a protože vytrvale foukal ledový severní vítr, začaly se tvořit i závěje. OK1TEH postavil zařízení na 70 i 23cm, OK1DIX začal rektifikovat směrování antén a zjistil, že zapomněl připojit kabel k rotátoru nahoře na stožáru. Nahoru se mu po páteční ledové eskapádě už nechtělo. Naštěstí právě v té chvíli dorazili Fred DH5FS s Jankem DM3JAN, a ten se do toho pustil a v tom ošklivém mrazu, větru  a sněžení vylezl nahoru na namrzlý stožár a kabel tam připojil. TNX Janek!  

Před závodem jsem ještě zkontroloval přizpůsobení postupně namrzajících antén – s výjimkou 33.el M2 to ještě jakž-takž šlo, takže jsme začali vysílat s téměř plným výkonem do 3 stacků a jen tak trochu do postupně téměř všesměrové antény M2 . Situace se však postupně zhoršovala a jestliže už na začátku závodu to šlo dost špatně, večer už byly omrzlé všechny antény a bylo jasné, že tentokrát nebude výsledek dobrý.  Ale večer ještě nebyl u konce. Přišel OK1JJI s kamarádem, kteří slíbili, že nám pomůžou s anténami a chtěli lopatu - že si v závěji udělají prima spaní. Vida, jaké naturální kamarády máme... :-) 

                      Ledem pokryté 23cm antény

Naštěstí všechny polovodičové PA vydržely zlý led na anténách a díky vestavěným ochranám  i  špatné přizpůsobení antén a jen občas zoufale pípaly, svítily a hrály a nutily tím operátora k dalšímu stažení výkonu. Asi ve 3 ráno, když už venku bylo okolo -3°C měl s nepřizpůsobením zátěže toho dost elektronkový konec, nastal v něm výboj  v elektronce a ten vzal do křemíkového nebe zdroj předpětí. Takže zase o jeden PA méně... V neděli ráno i při zatažené obloze začal mráz trochu polevovat, ale nad nulu se dostal až v poledne, kdy se dokonce jednou ukázal kousek modré oblohy. Pásmo trochu ožilo, ale ztracené večerní a ranní contestové QSO už nikdo dohonit nemohl. Výsledek je tedy na 70cm dost špatný, nicméně pochybuji, že by někdo v této nadmořské výšce a počasí udělal výsledek lepší.  Snad jen s remote TRX někde v JO30, hi. 

Na 23 a 3 cm byla situace  celkem dobrá, všechny antény mají protinámrazové plastové kryty a tak je sníh a námraza příliš neovlivňovaly. Samozřejmě, aktivita na pásmu byla nízká, komu by se chtělo v takové slotě jet na kopec, hi. 

Třešničkou na dortu bylo 24GHz QSO s DK0NA a bohužel neuskutečněné QSO na 47GHz – pravděpodobně pro nějaký problém u protistanice. Ale to už bylo nedělní poledne a svět zase vypadal lépe.  Když jsme z kopce v 9 večer odjížděli, byla teplota už zase pod nulou a v noci bylo prý až -9°C. Zkrátka jaro :-) 

Ostatní jistě rádi napíšou, jak se jim závodilo. Pochopitelně nám tam všem moc chyběl Davidův humor…

Díky všem za QSOs a doufáme naslyšenou v Mikrovlnném závodu

73, OK1VPZ



      Iron man... bez DM3JAN by nebyl zapojen rotátor...

DM3JAN napsal: 

From my perspective the activity on 3cm was very low due to the bad weather on this weekend. However some good contacts could be established via tropo, aircraftscatter and some rainscatter. Despite the scatterpoint somewhere above OK2 on Saturday evening the activity was very low there. The setup by our friends was very impressive and (almost) everything has worked flawlessly under the harsh weather conditions.

Especially the setup on 70 and 3cm was a big difference in comparison with our usual setup in JO60OM/LK. It was nice how loud the signals from station from PA on 70cm were in example.

All in all a great weekend with nice people, good food and some great qsos :)


Thanks a lot Janek for support! And what about the others?

DH5FS wrote:

Due to shortness of OPs (just me and DM3JAN) we had no chance to operate as DM7A and we asked our friends at OK2A to join their operation. Glad that they accepted. We arrived in winter landscape JO60jj on sSturday, which gave some problems due to icing on Sunday night/morning. The 3 groups on 70cm nevertheless worked very well, although the freezing weather certainly affected the result. Thanks go to SM6BFE for persistently trying several times via aircraft scatter and being our ODX in the end on 70cm.   73 Fred DH5FS
 


A jak si  ten závod užíval OK1DIX:

Co napsat k letošnímu 2. Subru? Byl to zkrátka hardcore na úrovni předloňského UHF Contestu . U vědomí nedobré předpovědi počasí jsem přijel na kopec už ve čtvrtek po poledni tentokrát sám, moje XYL Majka, OK1DYX byla pracovně mimo. Hromada sněhu, která byla ještě před týdnem na cestě k baráčku už naštěstí roztála. Činnost jsem zahájil jak jinak než naražením soudku již osvědčeného ležáku z pivovaru Mlýn. Zanedlouho dorazil Karel, OK1FLY a v jakž takž přijatelném počasí se pustil do svářečských oprav a prací nahoře na stožáru (TNX). Později přijeli i OK1VPZ a OK1TEH a tak jsme mohli zkompletovat na zemi stack 12x6 a připravit konstrukci pro stacky 2x8x10. Pátek byl ve znamení přeháněk a větru. Dopoledne dorazili OK1DAQ a OK1KN a tak jsme mohli začít se stavbou. Bohužel můj obvyklý stožárový kolega Tomáš se tentokrát z rodinných důvodů nemohl zúčastnit a tak práce na stožáru jsme provedli s Matějem, OK1TEH.

Díky osvědčeným postupům a souhře s OK1DAQ na zemi proběhlo všechno bez závad, avšak zima a vítr z nás udělaly téměř rampouchy. Asi touha zahřát promrzlá těla způsobila, že jsme zapomněli nahoře připojit ovládací kabel k jednomu rotátoru, na což se ovšem přišlo až druhý den. K večeru se vítr trochu utišil a tak jsme ještě vztyčili obvyklé stožáry 23 a 3cm na bunkru. Stále se však ochlazovalo. Pak už byl čas zajet do K. Varů k autobusu pro Majku. Na její obvyklé pochutiny z grilu na ohni však nebylo při teplotě kolem nuly ani pomyšlení. Po návratu  jsem večer ještě postavil "computerovou" část 70cm zařízení. Též dorazili se na nás podívat OK1BAF a OK1XNG a po nezbytné konzumaci přivezených nápojů, kdy jsme si též připomněli zesnulého OK1RK, se odebírám spát spánkem spravedlivých.

Sobota nám připravila nemilé překvapení. K ránu začalo intenzívně sněžit. Kolem osmé již bylo kolem 5cm sněhu a stále padalo. Před polednem přijeli naší němečtí přátelé Jan, DM3JAN a Fred DH5FS. Jan, kterému je pouhých 17 let, vyřeší problém zapomenutého kabelu od rotátoru, promptně vyšplhá na stožár a připojí (TNX). Fred přivezl SDR, který se dá připojit na MF mezi TRX a transvertor a příslušný software, který emuluje skimmer. Stačí nakonfigurovat VUSC logger a spoty chodí přímo do logu. Pěkná věc, jen těch CW stanic je na pásmu pomálu. Na Marconi Memorial Contest bych si to ale určitě pořídil. Matěj staví uvádí do chodu 70cm zařízení. Zdá se, že všechno funguje i po opravě PA s GS31B, kde pavouci nalezlí přes zimu způsobili částečný zkrat na VN a vyhoření několika odporů.


Rozjíždíme závod na 70cm, zatímco venku stále sněží. Chápu, že extrémní počasí mnohé lidi odradilo, ale prvních 5 minut mě nikdo nezavolá až znervózním, že je nějaký problém s rigem. Pak se to konečně rozjelo. Na začátku ještě jakž takž procházejí stanice z JV jako 9A8D (711 km) a 9A5M (684 km), ale je cítit, že se podmínky tím směrem zhoršují, jak přechází fronta, ze které dostáváme sněhovou nadílku. Kolem 1800Z přestává konečně sněžit a my jen zíráme na 15 - 20cm sněhu a přemýšlíme, jak zítra odjedeme. Díky zapadanému vedení také nechodí PLC síťové spojení na pracoviště 23 a 3cm. Podmínky jsou bídné. Trochu to chodí za Z a SZ, ale jsou tam docela hluboké úniky. Jih z večera chvíli chodí podél té fronty a tak zapisujeme IU4FNO (668km) a I5MDE (747km). Přesně v 1600 UTC zavolá nebývalou silou G8P. Doufám v další QSOs z G, případně ON a PA, ale nic moc. Situaci osvěžuje jen F6HMQ (765km), účast je prostě slabá. Z JV se i přes frontu podaří udělat YU7A (736km) a YU7Q (758km) a nakonec i YU1LA (853km), k tomu i několik 9A a S5 stanic, je to ale boj. Kolem 1900Z předávám veslo Fredovi. Ten dělá nejdříve M1CRO/P (819km) a pak na sked i ODX SM6BFE (923km). Na Z to stále chodí, jen účast je tam slabá. Dělá se PI4GN a PE1EWR (660km),  i delší QSO do DL. Sem tam vypomáhám Fredovi s OM stanicemi, ale těch je opravdu poskrovnu. Okolo 2300Z se pásmo vylidňuje. Jdu spát a k rigu sedá noční směna v podobě Karla, OK1FLY. Ten na prázdném pásmu jen paběrkuje. Vzbudí mne ale okolo 0400Z, že mu prý spadl program.  Ukazuje se však, že se stal obětí ne zrovna vhodného chování Windows 10 při použití rozšířeného displeje, kdy při určité manipulaci s myší mohou chvilkově zmizet z desktopu všechna otevřená okna. Pozitivní zprávou je, že v důsledku zamrznutí vody a sněhu na drátech začalo chodit PLC na 23 a 3cm pracoviště. Méně pozitivní je, že mráz zaúřadoval na anténách, které mají špatné PSV takže se může jet jen okolo 200W, aby neřvaly ochrany SSPA.  Nejstarší PA s GS31B to kruté PSV ale nepřežil. Po prásknutí v elektronce se odporoučel.

Nad ránem se začínají objevovat na CW stanice, ale je jich málo a se sníženým výkonem se i špatně dělají. Za zmínku stojí PG5V (612km) a náš známý Maurice F6DKW (784km) na sked. Jinak je to ale bída. Omrzlé antény ani dobře neposlouchají. Střídáme se opět s Fredem, chvíli si zavysílá i Jan, ale kromě našeho přítele Dirka ON5GS (510km) a skedu s SM6CEN (780km) není nic, co by stálo za řeč. Tak to jde celé dopoledne. Kolem poledne se však začíná trochu oteplovat, využíváme pomocných stavěcích lanek u stacků a oklepáváme námrazu. Trochu to pomůže, ale dlouhá M2 nahoře je stále pokryta ledem.
Zvýšení výkonu z minima se trochu projevuje a tak se dělají IK3MLF/3 (533km), IK4LFI (681km) a 9A2UV (691km). Je vidět, že by to směrem S-J i chodilo, ale s omrzlými anténami to moc nefunguje. Ještě se střídáme s Fredem a paběrkujeme co se dá. Funkční PLC umožňuje dohazování z 23cm i chat ON4KST. Mohutně píšeme všem možným stanicím, ale odpoví stěží každá desátá. Závod končí QSO s ON4KBE (615km), ale výsledek 331 QSO a 104000 bodů je jeden z nejslabších v posledních letech.

Naštěstí se s mírným oteplením i utišil vítr, sníh trochu slezl a na chvilku i vykoukne sluníčko, takže skládáme za relativně snesitelných podmínek. Pomocníkem na stožáru mi je tentokrát Jan, DM3JAN. Na pomoc přicházejí i tvrdí horalé Jarda, OK1JJI s kamarádem Michalem (VY TNX), kteří nocovali i za tohoto počasí někde venku, takže je složeno celkem v pohodě. Všichni postupně odjíždějí, loučíme se s Fredem a Janem. Já s Majkou zůstáváme na kopci, neb se nám nechce jet v noci a nikam nespěcháme. Dobře se vyspíme, jenže ouha. Ráno nás opět pokrývá sníh, kterého je opět asi 5cm a stále padá. Takže v rychlosti dobalíme a honem odjíždíme, protože na letních gumách a s vlekem bychom nemuseli sjet dolů s kopce v pořádku.

Příroda nám zase dala jednou pěkně za uši. Vzpomínám na krásné slunečné počasí loni, kdy nad námi létal OK1BAF ve svém Piperu OK-KKW a mával křídly. Doufejme, že jsme si rozmary přírody pro letošek vybrali a na další závody bude počasí alespoň trochu odpovídající roční době.

Díky všem za QSO! 73 OK1DIX


OK1TEH konstatoval: 

Naše reportáž ze závodu by se tentokrát asi měla spíš jmenovat "dobytí severního pólu Čechem Karlem Hájkem". Ale postupně. Přípravy na závod vlastně začaly již o víkendu před závodem, kdy jsem z hamshacku postupně snesl o 2 patra po schodech těch našich asi 400kg věcí a předmětů s tím, že na závod vyjedeme již ve čtvrtek ráno - kein štres. Dokonce jsme měli s sebou i lopatu na sníh, protože ještě týden před závodem byla u vjezdové závory asi 30m dlouhá a 1,5m vysoká závěj ze sněhu, naštěstí poslední sníh na cestě roztál včas.. Na kopec jsme přijeli netradičně již ve čtvrtek kolem 18h a tak jsem ještě mohli nejen rozvinout 400m kabelu na bunkr, ale i připravit 12x6el. Zatím ještě nepršelo. Novinkou byly nové kozy pro stavění stacků, které bude ovšem nutné do PD ještě trochu překonstruovat. Negativním zjištěním bylo, že nám opět zatéká do vysílací místnosti, takže až se květnové počasí umoudří, bude to chtít opět položit novou IPU.. Vcelku příjemné večerní posezení zhatilo jen rozbití brejlí VPZ, který bohužel neměl náhradní, SRI.. Karel se vrátil dolů po 4h svářečské výpravě na vršek stožáru a měl toho dost - prý je jak po pobytu na severním pólu, hi.

V pátek nás ráno probudil vlezlý déšť a tak stavění antén nabralo jisté zpoždění.. Bylo nás také na kopci málo, protože Tomáš zůstal kvůli rodinným problémům doma a předpověď počasí odradila i Jirku JFR a Jardu JFB. Nakonec jsem tedy musel vylézt spolu s Láďou DIXem na naší beobachtungsstelle a tam jsme strávili "příjemných" cca 5h stavění antén na 70cm. Občas pršelo, občas sněžilo a občas padaly i krupky, vichr v nárazech cca 80km/h, už sme si říkali, že by ještě mohly pršet z oblohy třeba ryby a žáby.. naštěstí nepřišel klikatej a teplota se držela někde kolem 5°C.. Jelikož na radaru bylo vidět, že nad Německem se na nás valí sněhový bizár blizárd, ještě jsme po rozmrznutí pod stožárem provedli úkrok stranou na bunkr a tam postavili 23 i 3cm. Naštěstí i když je nás málo, tak nový systém stavění funguje jako hodinky a tak antény brzy stály jak měly.

Večer jsme toho už měli všichni po krk
(a když to srovnán s tím výletem na Kokořín, pískovcový skály, vobčerstvení a co je tady? prd..) a tak zatímco Vašo Patejdl opravoval zgrilované pavouky od VN v GS31 PA, zbytek osazenstva s bosenskou slivkou vzpomínal na Davida OK1RK, dokonce se na kopci večer objevil i Venca OK1XNG a Honza OK1BAF.

Sobotní probuzení a výhled na hustou chumelenici venku nevěstil nic dobrého, ale alespoň že už se s anténami nemuselo nic dělat, takže od rána do začátku závodu jsem nedělal nic jiného, než zapojoval všechna zařízení pro 4 bandy, zatímco ostatní se pekelili s vynikající bublaninou od Karla FLY a Ivana DAQ, díky kluci a taky díky Jarkovi a Karlovi za guláš a Chili con carne. Tó dobó už na kopec dorazili i Jan DM3JAN a Fred DH5FS. Stavění zařízení v karavanu byla ale trochu jiná challenge, protože sněhová vánice útočila ze severního směru, z kterého je do karavanu i vstup a tak nošení věci dovnitř vždy znamenalo vymést asi 10cm závěj uvnitř.. Naštěstí měli jsme dost plynu a tak bylo zase dobře.. Venkovní teplota spadla asi na  -3°C, pocitová teplota v silném větru byla tak -10°C, bardzo fajne...

Začátek závodu jsem prošvihl kvůli stavění pidi 9cm, ale na pásmu zatím nebyl moc velký nával a navíc jsem byl díky 20cm vrstvě sněhu na kabelu pro PLC odříznut od pracoviště na 70cm. Obsluha ON4KST chatu tak zůstala na Láďovi a Fredovi, což ale nejsou žádní velcí četmani, takže jsem asi dost ztráceli, m.j. zejména kvůli  námraze antén a chybějících 9 aktivních směrech, kterými disponuje konkurence. Naštěstí s námrazou alespoň na 23 a 3cm počítáme, máme protinámrazové kryty na feedech a jelikož mám velká žebra na parabole, nehrozí, že by se nám parabola vypletla ledem, jako kdybych měli parabolu s povrchem z pletiva. Takže zařízení pracovalo jak mělo a jediný drobný problém nastal s fázovým závěsem pro 3cm, který v té ledárně nebyl zpočátku vždy zavěšený tak, jak by se slušelo.

23cm:

Na 23cm to mezitím docela odsejpalo, IQ1KW hráli na 765km jako utržení z řetězu, IK3GHY hrál taktéž famózně, celkem pěkně chodil směr na Západ. Jediným výrazným negativem byly šílené podmínky směrem do S5 a 9A. Nejen že nebyla aktivita a když už někdo známý vyjel na 70cm, tak že neměl 23cm, ale i jindy snadno dělatelné stanice jako např. YU1LA nebyly z JV k zaslechnutí, neprošel ani Ivica 9A2UV, kterého jsem udělal teprve až v neděli. Alespoň potěšil M1CRO/P na 819km, jediné to naše QSO přes 800km. John, G3XDY ani SM6VTZ nebyli kvůli rodiným záležitostem doma a SM6CEN neměl 23cm... Naopak velkou radost jsem za spojení s Henrikem, OZ8ZS, který si pořídil novou IC9700, která dává na 23cm 10W a s delším kabelem do cca 23el yagi chtěl zkusit pár QSOs. Zabralo to nějaký čas, ale CW QSO se nakonec povedlo celkem bez problémů dokončit, QRB 609km super. Pro OZ8ZS jsme byli nejen novým čtvercem, ale novou zemí DXCC, congrats. Dále s do logu daří doplnit se super signálem OR6T, ON4CDU a další. Kolem půlnoci mám v logu již 100 QSO, nicméně večerní pohodu kazí mrtvá propanbutanová bomba a tak teplota uvnitř v kravanu útočí na nulu... Naštěstí náhradní je k dispozici a tak mohu přečkat noc uvnitř. Karavan není teplotně moc dobře zaizolovaný, na všem se sráží voda, pod tenkou podlahou profukuje severák šedák a tak vydežet spát v sedě v overalu a přehozeným spacákem přes sebe není nic moc.. Kdo ví proč někdy kolem půlnoci alespoň začalo chodit PLCéčko propojující karavan s o 400m vzdáleným pracovištěm na 70cm.

Ráno se budím do vymrzlého karavanu, při otvírání dveří nejprve musím olámat 30cm dlouhé rampouchy, oklepat... anténu, a hurá do vysílačkování.. Daří se pěkná QSOs do Itálie, PA, 9A, Maurice F6DKW z Paříže 784km, takže to celkem jde. Velkou radost mi udělalo QSO s Masimem, I5MZY/5 669km, který 2 týdne před závodem zavítal poprvé do Prahy a kterého jsem přesvědčil, že by měl zkusit 23cm, snad se mu závod líbil. Později dělám i Zlatka 9A2SB 691km a další, potěší i spojení s SQ3NMV z Poznaně 360km, bohužel se mi nedaří zkompletovat spojení s Emilem SQ2QVH a jen velmi slabě jsem se též slyšel s RA2FGG, bohužel tento směr vede přes omrzlý Wagnerberg, který způsobuje výrazný útlum, sri, tak snad příště. Před koncem závodu pak zavolá DJ6EP a doslova bombou je spojení s F8DLS z JN19, který mi přišel na mé SSB CQ, QRB 678km, snad se budeme teď dělávat častěji. Do logu přibude i Dušan, S51WX, dále S51DI, radost mám z QSO s OM5UM, který má jen 10W QRP. Signál je sice čajíček, ale projde to, díky. Předposlední QSO přichází ze Sárska s DF2VJ a 3 minuty před koncem dělám i I1KFH 656km. Škoda že nikdo použitelný nebyl v HB9, HB9BAT zůstal kvůli počasí jen doma v dolině a nedařilo se mu udělat ani QSO na 100km, sri.

Celkový výsledek na 23cm sice není nic moc, jenom slabých 129 QSO a 43738 bodů, ale na to, že v závodu kvůli SW upgradu nefungoval Airscout a s ohledem k povětrnostním podmínkám to ještě nakonec šlo..

9cm

Na 9cm je pásmo se 100mW a pidianténkou stále jen popelkou, slyšel jsem například DA0FF, DD7MH, DK1KC/P a další, bohužel tentokrát se povedlo zalogovat jen běžných 9 QSO, ODXem je Rudi OE5VRL/P 244km, tnx.

3cm

Na 3cm v sobotu úřadoval téměř výhradně Jan, DM3JAN, s kterým je potěšením spolupracovat a tak se povedlo několik pěkných QSO do OM s QRB kolem 400km od snowscatteru, později v neděli se mi nad ránem podařilo udělat přes letadlo PA4ZP 527km, IK3GHY 544km. Zejména s GHY se teď dělám již téměř každý závod, QSO je brnkačka. Potěšil také DL1SUZ 360km, bohužel díky omrzlým stromům se nepovedli PI4GN a DR5T a na pásmu jsem postrádal též OZ7V. Tentokrát jsme s Janem nic neslyšeli ani od jindy dělatelného Jožeho S51ZO a 9A1CMS, směr na JV prostě nechodil po celý závod.. V neděli pak do karavanu dorazí i Jarek OK1KN, takže jsme si na 3cm všichni, kdo chtěli, spokojeně zavysílali a jedinou vadou na kráse byla opravdu nízká aktivita, špatné počasí. Naštěstí nebylo ani velké rušení, a tak  jediný exot kdo nás bojkotoval a urputně s námi odmítal udělat QSO se našel pouze u OK2C, což tomuto klubu udělalo u naší německé návštěvy "moc pěknou reklamu", tak jen tak dál hoši. Zkrátka pohodový závod s pěknými DXy a s dobrou partou.

24+47 GHz

V neděli, když se počasí alespoň trochu umoudřilo a na 5min dokonce bylo zahlédnuto i Slunce (!) postavil Steffen DH1DM s Hartmutem DG2DWL trojnožku a jali se zkoušet DK0NA na 24 GHz. Na tomto pásmu hráli S9+, bohužel na 47 GHz se spojení pravděpodobně kvůli chybnému směrování na straně DK0NA neuskutečnilo, ačkoliv jsme na 47 GHz mezi stromy velmi pěkně slyšeli DB0FGB, QRB cca 80km. Bohužel Jirka OK7RA na Klínovci nebyl, stejně tak Zdeněk OK3RM u OK1OPT a do Krkonoš nebo k OK1KKD to máme přes kopečky, takže jsme nenašli další protistanici. Osobně si myslím, že z našeho kopce je potenciál udělat s dobrým zařízením na 24 GHz mnohem více QSOs například s DL6NCI, OK1VEI a dalšími, takže jestli budeme ještě zdraví, tak možná nás na tomto pásmu znovu uslyšíte. Spřádáme také plány na 76 GHz.

A to je asi tak vše, balení proběhlo v zimě, ale již bez pršení či sněžení, během kterého nám vydatně pomohli krušnohorští znalci OK1JFB junior (OK1JJI) s kolegou (diky!), do postele ulehám někdy v pondělí kolem 4:30h ranní, pak 3h spánku a hurá do práce.. Nyní 1 týden po závodu se ještě většina kolegů léčí z silného nachlazení, tak jen doufám, že další závody už k nám bude počasí poněkud milosrdnější a někdo na nás nepošle ze Země Františka Josefa cvičené lední medvědy, stačí že už máme na kopci vlky..

Mimochodem nenajde se někdo z mladších SSB operátorů s ambicí nám vypomoci v PD s pásmem 70cm?

73 & díky za body
Matěj, OK1TEH


A ještě jeden, bez kterého bychom to zřejmě nedali - Karel OK1FLY píše:

Tož já bych si s dovolením taky přitrolil: Klasicky jsem vyrazil o hodinu déle, než jsem plánoval, tentokrát výjimečně z důvodů ryze objektivních, a ještě se na českých silnicích usilovně ťokalo, takže jsem měl sekeru. Ostřejší jízdu navíc nelibě nesl hrnec s gulášem na pozici spolujezdce a za Výsluním chtěl v levých zatáčkách vystupovat. "Ani kapku nazmar!" říkám si, zastavuji, gulášek vícebodově poutám a zvolňuji. Takže jsem nedorazil před obědem, ale až po druhé.

Počasí úspěšně maskuje, co chystá na další dny, Láďa už do kamen přikládá, v chaloupce je sqělá nálada, naražený soudek, gulášek, áááááách! Znaje hrozby ČHMÚ nepodléhám mámení a rychle do plánovaného zámečnického díla na vršek stožáru. Láďa OK1DIX nahoře připravil pracovní scénu (lana, kladku, karabiny, uvolnění části herberku), vytahal většinu potřebhného haraburdí a klesl zpět k zemi. Moje důchodcovské lezení na stožár po víc jak patnáctileté pauze sice postrádalo potřebnou dynamiku, ale za necelou půlhodinku jsem těch 12m vysupěl a na 4 hoďky se ponořil do zámečničiny. Přitom jsem svrchu stihl i zaregistrovat příjezd OK1VPZ + OK1TEH s hlavní částí setupu. Můj hlavní cíl nespadnout, nezabít Láďu padající flexou nebo svářečkou, nepolít ho barvou a nenadělat ostudu zámečníkům se snad podařil a sám zmalován barvou až za ušima jsem živ a zdráv stanul zpět na rodné hroudě.

Ve zbytku denního světla sedlám oře, abych přitáhl k ohništi dvě souše, ležící od loňska u závory ve škarpě. Na vlek kmenů mám řádný řetěz, který jsem prodloužil fungl novým ocelovým tažným lanem na 3 tuny. Roštuji, všechny čtyři hrabou, guma smrdí, náhle cosi ruplo, cosi sviští luftem do široka, daleka, vysoka a prudce vyrážím vpřed. Ten pružný element uprostřed tažného lana byl na čínské tuny a v nejtěžší chvíli mě opustil.... Dávám místo něho maticový třmen a první souš mě následuje k ohni, za chvíli i druhá. Ovšem již záhy zjišťuji, že jsme ze stožáru slezli dva: já a bacil moribundus za mým krkem. Na druhý den plánovanou drevorůbačskou etapu jsem vzhledem k vývoji počasí (a aktivitě moribunduse) nakonec odložil na indy, kdo by v té sibérii seděl u ohně.

Celkově znaven fyzickým výkonem i počínajícím hlodáním bacila jsem hrubě nespolečensky odfláknul degustaci Marconiho (nikoliv Mattoniho!!) nápojů a lahodného nefiltrovaného piva a zalezl po guláši do dek. Když po rozednění rozlepím víka, vidím déšť, vítr, psa by nevyhnal, kašlík, rýmička a citím rostoucího Celsiusa v těle. Nasazuji do boje citronové čajíčky s kořaličkou, buchtu, a ještě lezu do kanafasu. Během dopoledne přijíždí další a déšť přechází do mrholení, až později ustává, vítr a zima nikoliv. Nutno topořit antény a končetin dost jen s těmi mými, vyrážím pracovat. Při obědě zjišťuji, že mi přestalo chutnat pivo (sic!), proklatý moribundus! K večeru již bylo sucho, ale navíc se ozvaly plotýnky. Přemýšlím, komu jsem co provedl hrozného, že mě tak trestá. Opět jsem urazil večerní učenou sešlost, a po kombinaci guláš + čajíček + citrónek + kořalička zalezl do dek.

Sobotní probuzení, mnu bulvy - a opravdu, začíná sněžit. A opravdu mi je na chcípnutí. Celý den jsem odpočíval a pochrupoval, pracovali jiní, plnil a vyprazdňoval útroby, s vděčností přijímal catering od Majky OK1DYX, drtil moribunduse čajíčky a kořaličkou a chystal se na šichtu po půlnoci.Budí mě mocné bušení, OK1VPZ se pokouší převrátit auto, vařím kýbl čajíčku s kořaličkou a hlásím se do služby, díky kašlíku a rýmičce však jen CW - což v této hodině není na škodu. ALE: na SSPA hraje barevná hudba vysoké PSV, takže snížené buzení a nutno ještě ubírat a hlídat, výsledkem skoro poloviční výkon, vyzařovaný tím omrzlým železářstvím ještě pánu Bohu do oken. Za slabou hodinku "plesk" a lampový PA končí účast v závodě, dál pokračuji s necelým 1kW a dociluji závratný rate 1 spojení za hodinu a půl.... Bicykluji na pásmu a slyším 3-4 stanice, které už máme, na KST nepadají spoty, na žádost o sked bez reakce, nejsou lidi, bacil hlodá, radost až do rána, kdy soustrojí opět ovládne OK1DIX. Celkem jsem dal asi 15 kousků s lehce nadprůměrným QRB, spřátelil se zase víc se setupem (jen to pádlo mi zatím nesedí) a snad nic nepokazil. Následuje buchta + čajík, kořalička již jen malinko, večer kočíruji oře. A šup do dek, zbytek dne víceméně chrrrrrr.

Po skončení závodu v rámci sil přikládám ruku k demontážnímu dílu a hned jak nejsem nepostradatetelný balím a zbaběle opouštím dějiště dramatu, kšáááá domů, už v mrákotách hned do pelechu. Po deseti dnech je herberk stále naložený v autě, já za pecí a nejsem s bacilem hotový. Lékařka mi prozradila, že těžká bronchitida, jen o fous před zápalem plic, a pro jistotu mě v zimě a dešti s horečkou prohnala tramvají do Holešovic a Letné na rentgen a odběry krve. Štěstí, že lékař jen léčí, ale uzdravuje příroda, nicméně dnes už mi zase začíná chutnat pivo!!!
Další případný díl jarmareční frašky až na UHF kontest, páč přes léto jsem busy a musím být na dostřel od domu.  Zdravím od Vltavy! Karel


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *)
70 cm 103 934 331 316 SM6BFE         JO68DQ  923 2400 **) 195 el. Y. 191 (-10) 56 (-10)
23 cm   43 738 129 339 M1CRO/P        JO01PU  819  500 2x150cm dish   63  (-7) 21 (-11)
 9 cm     1 350    9 150 OE5VRL/5       JN78DK 244 0,1 8el PATCH    5  (-1)    (+1)   
3 cm      7 951   34 240 IK3GHY         JN65DM 544 20 70cm dish 20 (+0) 6 ( -5)
1,2 cm          83 1 83 DK0NA            JO50TI  83  3 48cm dish 1 (n.a.) 0 (n.a.)

*) Poznámka: ve srovnání se stejným závodem v předchozím roce  **) however in reality abt. 500 to 1200W only due to ice on antennas
Note: *) in comparison with last year contest .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  http://www.ok2kkw.com/log_cz.htm

 


compare last year (no ice on antenna) statistics






Pro další statistická data, grafy a obrázky spojení, prosím navštivte tuto stránku zítra.
For more statistics data, graphs and QSO pics, please visit this page tomorrow.

 

Fotky:
(většinu fotek ze závodu najdete ve vysokém rozlišení tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2019_u_OK2KKW_OK2A/)


víte kde to je?  (JO60OK)

cestou na Měděnec

foukalo tu

Karel je už na stožáru

Večer toho má plné kecky..

ráno kompletujeme stacky 8 x 10 el.

Bezdrátové technologie

Příprava na lift up

lehký upgrade

Západní stack

a za chvíli už je všechno nahoře  - a teď ještě 23 a 3cm

OK1VPZ - přišel čas zkontrolovat, co to v PA hořelo

Příprava na táborák, který se nakonec nekonal...


zůstaly jen stopy ve sněhu

Takhle vypadalo sobotní probuzení


Alespoň, že už nám to všechno stojí! Tedy spíše visí 

 


ještě je třeba zapojit rotátor


OK1TEH zatím sestavuje HW setup pro 70cm

Nakonec je jeho snaha korunována úspěchem

nyní je zapotřebí sestavit HW pro 23 a 3cm

Zatím ještě antény moc omrzlé nejsou, ale bude hůř

Matěj zprovoznil GHz pásma a už je tu začátek

na 70cm zahájili OK1DIX a DH5FS

3cm rotátor

Na 3cm začal Janek a za skříní vykukuje Fred

zatím se celkem daří

jenže přituhuje

zatímco operátoři spokojeně jedou pile-up

antény i všechno ostatní se postupně obaluje ledem

a mění to VKV antény na nedefinovaný kus drátu

v noci jsme kvůli namrzlým anténám přišli o PA s GS31(vpravo)

nedělní ráno - je to hezké, ale na vysílání moc ne

před polednem ještě stále mrzne, nicméně...

...přijíždí supermikro dvojice - DG2DWL + DH1DM

a daří se jim na 24GHz QSO s DK0NA. Škoda, že na Klínovci ani na Čerchově nikdo nebyl.



Jen na 47GHz to skrz zapadané stromy nešlo

V neděli po poledni se teplota konečně vyšplhala
nad nulu a tak jsme mohli začít balit.

sníh začal roztávat

demontáž antén - tnx OK1JJI a jeho kámošovi

a několik epických obrázků na závěr


A pozdrav na rozloučení: vlevo Majka OK1DYX,
uprostřed Ivan OK1DAQ, vpravo Vláďa OK1VPZ




Jarek OK1KN



Fred DH5FS