OK2A - 66. Polní den  a 25. let značky OK2KKW v éteru

For translation from Czech you can use
the Google translator.

OK1VPZ: Polní den 2015 se vyznačoval především úmorným vedrem. Aby se v Krušných horách  v nadmořské výšce 1000m pohybovala ve stínu teplota kolem 37°C, to jsme tedy ještě opravdu nezažili. Na druhou stranu je fakt, že jsme byli varováni. O tom, že bude opravdu velké horko, meteorologové mluvili celý týden. Alespoň jsem se konečně dokopal k zakoupení a instalaci větráku v operátorské místnosti, což nám pomohlo zvládnout situaci natolik, že teplota v operátorské místnosti výrazně nepřekročila 40°C a na žádném z na 70cm používaných zařízení nedošlo k poruše. Bylo by zajímavé vědět, kolik tranzistorových PA skončilo během tohoto závodu v křemíkovém nebi jen proto, že jejich konstruktér nerespektoval zásadní podmínku dostatečného chlazení a automatického zablokování provozu při překročení teplotního limitu...


Obsáhlejší report od Matěje, OK1TEH z pásem 23 a 3cm:

Během letošního Polního dne jsme nenápadně oslavili čtvrtstoletí od okamžiku, kdy se na pásmu poprvé objevila značka OK2KKW. Nicméně Polní den 2015 byl poněkud jiný, než v roce 1990. Posuďte sami.

Na závod jsme vyjeli jako již tradičně ve čtvrtek večer a po 300km dlouhé cestě nakonec v pořádku dorazili do Krušných hor. I když bylo už po půlnoci, u ohně panovalo stále bouřlivé veselí ;-) Láďa s Majkou, Davidem, Tomášem totiž na kopec dorazili již ve čtvrtek během dne. Zejména musím ocenit Tomáše, který nám přijel pomoci se svojí YL Kristýnou na Jawě 250 z Českého Krumlova, TNX. David 1RK přijel na závod s tranďákem a tak jsme mohli mít u ohně luxusní lavice, stůl, stan proti slunci a tradičně nechyběl ani 30l sud s jedenáctkou Svijan a pípa. Neméně tradičně se sud podařilo posléze vypít již v sobotu před začátkem závodu. No a radost nám udělal i Jarda, OK1JFB z bývalé party OK1KRA, takže bylo o čem povídat, škoda jen, že s námi nemohl být i Jarek OK1KN..

Páteční ráno nás přivítalo krásným slunečním počasí a tak jsme se hned vrhli do díla. Nejdřív ale bylo třeba jít "ničit" krásnou Krušnohorskou louku  křovinořezem, aby ve vysoké trávě bylo volné místo na stavění antén (mimochodem - trávu sečeme na našem pozemku ;). Před polednem dorazil i Slava, ER1LW se svým synem Maximem. Slava byl původně autem na výletě na setkání ve Fridrichshafenu a tak se na mě obrátil 14 dní před závodem, jestli by se s námi nemohl Polního dne zúčastnit, že ho velmi láká poznat, jak to je to u nás s aktivitou stanic.
Stožáry pro 70cm byly vztyčeny relativně rychle, jediný problém byl ve špatně zaletovaném N konektoru k čtyřčeti 10el antén. Jelikož náš hlavní odborník na stavění dvanáctiterčete Ivan, OK1DAQ měl dorazit až večer, vrhli jsme se mezitím na stavění stožárů na 3 a 23cm. Pro vysvětlenou, Ivan jakožto horolezec vymyslel velmi efektivní a hlavně i bezpečný způsob vztyčování našeho monstra 12x6el za pomocí svého horolezeckého náčiní a tak jsme rádi počkali. Navíc, o Polňáku není za pěkného počasí třeba moc pospíchat, protože je vidět až do 22h.

Jediný problém, který jsme na bunkru měli byla teplota, která se na Slunci vyšplhala hodně přes 40°C a tak jsme dokonce i místo piva po delší době pili chlazenou minerálku (není nadto mít na kopci funkční lednici s mrazákem ;). Horko se postupem doby stávalo nesnesitelným a ne všichni ho zdravotně dobře snášeli. Do toho všude ve velkých rojích poletovali ovádi.. Nakonec se ale vše podařilo postavit včas včetně vyzdění odvětrávacího otvoru pro ventilátor do vysílací místnosti na 70cm (TNX VPZ,JFB). A byl nejvyšší čas, jelikož na kopec dorazil i Jirka, OK1JFR, který je naším odborníkem na pracovní přestávky :-) A tak zatímco osazenstvo relaxovalo u ohně, jal jsem se v pátek večer stavět zařízení. Zapojit TX i RX všech 4 směrů není úplně jednoduché, takže nějakou tu hodinu mi to zabralo a když jsem skončil, zábava u ohně mezi tím dost polevila, naštěstí nějaké maso se ještě našlo, hi. To už se o půlnoci probudil po podvečerním šlofíku i David, takže zábava u ohně dostala nový impulz a tak jsem šel spát až někdy ve 3h ráno..

Mimochodem, Slávovi jsme postavili i FT847 s 5el LFA yagi na malém 4m teleskopickém stožárku, takže mohl rozdat body na 2m jako OK/ER1LW. Původně jsem mu přivezl i 100W PA, aby se lépe dovolával do Anglie a YU, bohužel v závodu ho nemohl použít, protože tím rušil příjem na 70cm. Ještě poznámka, jelikož náš barák stojí téměř přesně na rozhraní čtverců JO60JJ a JO60KJ, tak ze zvyku a v souladu s podmínkami VKV závodů dáváme na 70cm JO60JJ (dávat jiný loc na 70 a jiný na 23 a 3cm by stanice asi dost mátlo) ale to nebránilo tomu, aby Sláva jel z JO60KJ hi.

V sobotu jsme měli vše připravené již v předstihu a tak byl čas na různé experimenty. To je totiž tak, Polní den je pro nás v klubu asi nejslabším závodem v celém roce (snad až na 3cm pokud je RS) a tak se snažíme spíše vyzkoušet různé novinky pro hlavní závod sezóny v říjnu - UHF Contestu. Já jsem si tentokrát vyrobil náhlavní soupravu ke klasickým sluchátkům Lenco K106, které používám na 23cm. Láďa DIX na 3cm mimochodem používá letecké sluchátka Bayerdynamic HS200, které potlačují okolní hluk o 30dB, takže nemá pak takový problém lovit 3cm čajíčky za hluku výkonných ventilátoru z 23cm PA. Mikrofon jsem do sluchátek na 23cm použil z nejlevnějších Tesco PC sluchátek "TH300", jenom bylo třeba dodělat interface. Na tom vlastně není ani nic, co by stálo za zmínku, hlavní trik ale spočíval ve spínání PTT. Nerad totiž používám spínání šlapkou, protože po pár hodinách mě z toho bolí nohy a krom toho v karavanu je velmi málo místa. Nakonec jsem se rozhodl vyzkoušet ovládač ze starého zdroje Lambda, který má pěkný jistič s velkou páčkou (viz odkaz zde), takže pro vysílání stačí stisknout dolů a pro příjem se ho jen stačí dotknout a jistič "vyskočí" do polohy vypnuto. Výhodou je, že během vysílání máte obě dvě ruce volné a v mém případě se tak můžu plně věnovat chatování na KSTéčku - m.j. i pro dohazování skedů pro pásmo 70cm. K tomuto udělátku  jsem ještě dodělal kabely pro propojení dávače SSB výzvy ve VUSC a v týdnu před závodem jsem si v klidu výzvu nahrál. Výsledek teď je, že pokud chci dát SSB výzvu, stačí ve VUSC na notebooku stisknout klávesu F1 a o zbytek se již postarají stroje, po dohrání výzvy se TRX přepne na RX. VUSC to umí, ale až dosud mi k tomu na 23cm chyběl HW.

Před závodem jsem si vyzkoušel na spojení s OL9W na 400km, jaký je rozdíl v signálu mezi normálním mikrofonem a home made náhlavní soupravou a spokojen s výsledkem jsem již jen čekal na závod, který onedlouho vypuknul. Napřed ale nesměl chybět vynikající contestový guláš, díky Majko. Venku mimochodem neustále stoupala teplota hodně přes třicet stupňů, takže když začal posléze závod, tak byl velký problém s chlazením 23Cm PA. I když jsem jel na minimální výkon, tedy 150 místo 400W, tak ho i tak už po 10-ti minutách výzvy vypínala teplotní ochrana.

V první hodině závodu se povedlo jen nějaký slabých 20 QSO(!), navíc ve srovnání s červnovým mikrovlňákem byly velmi špatné tropo condx do OK2, HA, OM... Zatímco před měsícem HA6W procházeli na první zavolání, tentokrát to byl pěkný "porod" a stejně tak to bylo i s dalšími stanicemi. Potěšilo QSO s Vladem z OM3RRC, kteří jeli na náš starý transvertor, který jsme na 23cm používali až do 2.subru 2010. Poměrně dobrá byla účast jako již tradičně v S5,9A,IK,HA a hodně špatná v F/PA/DL/OZ... Speciální kapitolou jsou Poláci, kteří už několik závodů na pásmu nebyli QRV. Marně jsem tak například hledal stanice jako SP5QAT, SP4MPB, SP1JNY, SP1O, SQ1HMA, SQ1GU a další, v logu nemáme žádnou SP1, kam to máme ze Spáleniště velmi dobře otevřené a SP9 bylo QRV jenom pár... Naopak po delší době se podařilo udělat 2xON, kam to máme přivřené nedalekým Blatenským vrchem a 3xG, které mi dávali poměrně vysoká čísla QSO. Hranici 100 QSO se mi podařilo dosáhnout o hodinu dříve, jak v PD 2014, ale co mě vysloveně překvapilo byl velmi vysoký průměr. Normálně mám kolem 290-300km/QSO, tentokrát byl ale průměr neuvěřitelných 348km/QSO.. Na 3cm se mezi tím odehrávaly neskutečné RS pile-upy do PA,OZ,DL a Láďovi se zdařilo udělat i 2xF. Bohužel trpíme nedostatkem CW operátorů, a tak kolem 22h už ze sedění v karavanu Láďu začaly bolet záda a jelikož RS signály byly stále S9+, 23cm jsem opustil a věnoval se převážně už jen 10GHz. DL0LN z JO31 mě zavolal via RS FMkou signál jako noha, pěkný byl chat i s DC6UW z JO44. Bohužel nebyl QRV SM7ECM, ale alespoň na chat přišel SM7LCB, s kterým jsem v zápětí udělal QSO. Následovalo i několik FB SSB RS QSO do severního Dánska. Bohužel v Západní Evropě potom již chyběly stanice a tak i  když signály z PA byly po celém Smetru, v logu se PA stanic nachází pouze 6. Kde například skončily VKV legendy jako PA6NL?..

Přes noc jsem se příliš v karavanu nevyspal, protože mě šíleně okusoval hmyz, takže jsem měl (a dosud mám) štípance po celém těle a místa na spaní v karavanu moc není. Teplota se navíc i přes noc držela kolem 20C.. Vsávám někdy kolem 4h UTC a jelikož na 23cm je ještě relativně prázdno, věnuji se opět převážně 3cm. Na tropo se konečně daří udělat stanice jako OM3KII, OM6A, OK2R, OL9W a další. To ale již pozoruji na radaru, že se v JO31 tvoří mohutný RS. Zanedlouho si do logu zapisuji PI4Z z JO11. Slyšel jsem asi tak 42S G3XDY, který měl ode mne všechno, já jsem bohužel ale nepřijal kompletní číslo QSO a jelikož neholduji ostré tužce, QSO zůstalo NC... Myslel jsem totiž, že až se bouřka trochu posune k východu, QSO nebude problém dokončit, ale nepočítal jsem s tím, že s u G3XDY udělají přímo nad východní Anglíí další silné bouřky z tepla, které představovaly na trase příliš vysoký útlum.. To ale už přichází vyspalý Láďa tak jsem zpět na 23cm. Aktivita stanic v DL je v tomto závodě ale opravdu nízká a na mé CQ z JO31 nikdo nový již neodpovídá. Potěšil alespoň LX1DB s perfektním SSB signálem, což se moc líbilo Slávovi, který zrovna nakukoval přes naše ramena. Dále například G3XDY, F6DKW, HB9CLN, PI4Z, OZ3ZW, I1KFH. Velkou radost jsem měl z pěkného QSO s YU1LA na 853km a před koncem závodu se povedlo posunout ODX UFB AP QSO s YT5W KN04OO na QRB 902km, což byl i konečný ODX v závodě. Potěšilo i QRP QSO s Claudiem, IV3DXW, který byl u nás doma týden před PD na návštěvě.

Venku bylo podle teploměru kolem +37°C a postupně se začaly zatahovat těžké mraky. Naštěstí pravé krupobití se spustilo asi 5km severně, ale na našem čedičovém kopci se špatnou zemí to není nikdy nic moc příjemného. Vysílali jsme ale statečně dál a blesky bouchaly všude kolem nás. Následoval doslova tropický liják i krupky, takže jsem šel asi na 30min QRT a odpojoval kabely od antény. Naštěstí, ač byly blesky nad námi v mracích, opět do nás neuhodilo a tak jsem mohl 30min před koncem závodu znovu zapnout zařízení. A právě včas, vodu potěšilo i pěkné AP QSO s S53XX a 9A4M a závod byl u konce.

Když udělám bilanci, výsledek na 23cm i přes nezvykle pomalý začátek je velmi slušný, nová náhlavní souprava se osvědčila, na 3cm jsme jen "o chlup" nedosáhli hranici 100 QSO a 30 000 bodů, ale i tak šlo o rekordní výsledek. Výsledky na 70/23cm mohly být minimálně o 10 000 bodů lepší, protože tentokrát síť neustále vypadávala (vypadá to na zatím nezjištěný vyviklaný konektor RJ45..) a tak jsme ztratili spoustu potenciálních skedů, jako například ten s F1CXW na 23cm.. Ve srovnání s PD 2014 je vidět alarmující nízký počet DL stanic, kterých jsme tentokrát na 70cm dělali méně o 42 a na 23cm o 22.. Pokud jde o rušení, tak na 23cm to celkem šlo, ale na 3cm byl opět problém s jednou nejmenovanou stanicí, u které nebylo jednoduché zjistit co je hlavní signál a co parazit... Největší problém s QRM byl ale na 70cm s OK1KAD, kteří slibovali, že budou jezdit v kategorii Low Power s KV rádiem a transvertorem, ale tentokrát si na nás připravili PA s GI7b buzenou 20W z TS2000 (podle slov jejich OP na pásmu).. 20W in, 100W out podle odeslaného deníku, účinnost teda nic moc dalo by se říci.. Jinak ale pohoda, nic zásadního se nám neporouchalo, balení jsme absolvovali v suchu a bez stresů, protože v pondělí byl státní svátek.

Na závěr ještě dovětek, aby měla konkurence radost, asi už není žádným tajemstvím, že u nás na Spáleništi budujeme menší příhradový (nekotvený) stožár, který by nám měl do budoucna pomoct při stavění antén pro pásmo 70cm. Tímto bych chtěl všem zúčastněným poděkovat za odvedenou práci, které věru nebylo málo. Nejdříve bylo třeba stožár přivézt (cca 400km), největší horor ale bylo zajistit vhodný otvor, kam stožár zasadit a zalít betonem. Hned zpočátku bylo jasné, že využijeme starou fekální jímku, která je v rámci půdorysu baráku. Problém byl, že byla plna šíleného bordelu, který byl do ní od roku 1962 naházen a to včetně takových chuťovek jako vylité nafty a exkrementů vojsk spřátelené ráže. V měsíci po 2.subregionálu jsme se tedy sešli na Spáleništi ve složení OK1DIX, OK1TEH a OK1RK a jali se potřebný bordel vyklízet ven za pomoci kbelíků na kladce. Nejhorší práci měl člověk, který musel do jímky vlézt (dík Láďo) a v respirátoru a ochranném oděvu pomocí lopaty a krumpáče bordel vyndávat ven.. Do jednoho kbelíku se vešlo v průměru kolem 30kg odpadu a taky jsme si užili chuťovky, jako z 2m hluboké jímky tahat přes 50kg těžký pytel se zatvrdlým betonem... Když už jsme byli "na šrot", tak nám přijel pomoci Venca ex. OK1XNG, TNX! Pro představu, na zalití jímky a vsadění prvního 6m dílu bylo potřeba celkem 6 kubíků betonu hi. O Polním dni VPZ první díl natřel a jestli práce půjdou podle plánu, tak bychom již o UHF Contestu mohli nový stožár použít.

A to je zatím vše, děkuji všem zúčastněným za pohodově strávený víkend, Slávovi s Maximem za návštěvu, díky také všem, kteří nás v závodě zavolali a nejpozději v říjnu se těšíme pod značkou OK2A zase na slyšenou.

Matěj, OK1TEH

PS: sháníme operátora pro pásmo 70 či 3cm, podmínka alespoň základní znalosti CW a zkušenosti z provozu na VKV v závodech nutná, nechcete se k nám někdo přidat?


OK1RK: David jen pozdravuje všechny čtenáře a vzkazuje, že příště už určitě něco napíše ;-)


OK1DIX:  Letošní PD byl především horký. Přes 30 stupňů v 1000 metrech nad mořem nepamatuji. Toto počasí s pomalu postupující frontou ze západu vytvořilo jedinečné podmínky na 3cm. Jestli byl Mikrovlnný závod před měsícem na 3cm rekordní, tak tentokrát byl PD superrekordní. Škoda že podobné efekty nefungují i na 23 a 70cm. Vylepšilo by to situaci, jelikož již tradičně je v tomto závodě nižší účast v DL.

Zařízení bylo připraveno včas a vše fungovalo, i když jsme se opět nevyhnuli problémům s Internetovým připojením. Zdá se, že idea provozu 3G adaptéru s routerem v blízkosti kilowattů na 70cm nebyla správná. Navíc ani PLC při namoknutí vedení nefunguje dobře a výsledek byl, že Internet často vypadával na 23 a 3cm, kde byl nejvíc potřeba.

Nicméně začátek na 3cm byl skvělý a RS podmínky nevídané. Několik silných a vysokých SCP na západ od nás umožnilo mnoho QSQs do PA, OZ a vzdálených DL. PA0BAT, PI4GN, PA4ZP, PA0S, OZ1ALS, PA3AWJ, OZ3ZW, ON4HCC, OZ6OL, OZ2LD a množství DL stanic přes 400 km jako DK0PU, DK2MN, DL4BBU, DL0VV atd. Jako třešnička na dortu přichází na sked ODX F6DKW z JN18CS 784 km. Skvělé, ale po šesti hodinách sezení ve skrčené poloze v karavanu toho mám dost. Při takových podmínkách by to chtělo ještě operátora navíc. Matěj v noci odskakuje ze 23cm a dělá další pěkná spojení OZ5N, SM7LCB, OZ9ZZ. Velká škoda, že se nepodařilo dokončit QSO s G3XDY. Ráno funguje i tropo a tak dělá na 3cm i několik delších spojení do OM.

Já jdu před půlnocí spát, neboť na 70cm máme na noc posilu v podobě hosta ER1LW, který střídá okolo 03.00 Davida. CW mu jde výborně, na SSB statečně bojuje s češtinou. Střídám ho brzy ráno. Na 70cm je cítit slabší účast v DL, podmínky ale zas tak špatné nejsou, dělám G3XDY a zavolá i M0BAA/p aby se ujistil, že předchozí QSO je v pořádku. Pak už mě volá Matěj, na 70cm mě střídá David a já pochoduji opět na bunkr na 3cm. SCP na západě jsou stále v provozu a tak se dělá F1NPX/p z JN19PG, PI4Z a ON4CDU. Škoda, že tam není víc PA stanic, protože PA0S a PI4GN stále burácejí velkou silou. Odpoledne se objevují i menší SCP nad OK a tak se podaří dodělat pár QSO do OK i OM. Pak ještě sháním zbylé OZ na chatu ON4KST a odměnou jsou OZ1LPR a OZ7Z. Poslední spojení dělám zvenku ve stoje skrze okno karavanu, abych nemusel sedět ve skrčené poloze. Jenže to už na mne dopadají první kapky deště a na nebi se míhají blesky. Musíme půl hodiny před koncem provoz ukončit. Je to škoda. Byla dobrá naděje na překonání magické hranice 100 QSO a 30000 bodů na 3cm. Takhle se zastavujeme na 95 QSO a 29171 bodech. I tak je to opět náš nový rekord.

Na 3cm to byl závod nevídaný. Jsem zvědav, kdy se něco takového bude opakovat. Negativa jako obvykle, co už bylo řečeno při MW závodu. Operátoři neovládají CW, což při RS dělá potíže a vypadávající Internet. Vysoká teplota a následný déšť též přivedly k životu nejrůznější hmyz, který se v této nadmořské výšce není obvyklý a který nás celou dobu ožíral.

NSL nejpozději v UHF/SHF Contestu, OK1DIX

PS od OK1VPZ: pokud vás zajímají detaily, tak contestové logy OK2A z Polního dne najdete zde: http://www.ok2kkw.com/log_cz.htm


ER1LW: (z ruského chatu na téma Polní den volně přeložil OK1TEH)

Zápisky moldavského radioamatéra z jeho cest po Evropě

Poslední část mého výletu po Střední Evropě proběhla právě v době konání Polního dne na VKV ("Polevoj děň"), kterého jsem se vždy odtud chtěl aktivně zúčastnit. Oslovil jsem tedy radioklub OK2KKW (v závodě používají značku OK2A) http://www.ok2kkw.com, který je na VKV pásmech velmi aktivní, obsazuje často přední místa v soutěžích a je známý svými zajímavými konstrukcemi. Matěj, OK1TEH s mojí účastí souhlasil a měl radost, že jim trochu pomůžu při stavění antén i jako operátor.

Stanoviště OK2A se nachází v hornaté části Čech, 20km severně od Karlových Varů - v Krušných horách ve výšce přes 1000m nad úrovní moře. Když se podíváte na mapu, je to vlastně nejzápadnější kout České republiky, který se zařezává hluboko do německého území, QRA JO60JJ. Jak mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, opravdu se zde nalézá centrum evropské VKV aktivity. Mimochodem, nejbližší stanice OL7C byla vzdálena pouze 3km západně. Klub OL7C používá na 2m velké anténní systémy na mnoho stožárech a aby nedocházelo mezi kluby ke konfliktům, byla učiněna dohoda, že OK2A nejezdí na 144 MHz (s výjimkou MMC) a OL7C zase nejezdí na pásmech 432 MHz  a výše.

Musím popravdě napsat, že je opravdu velký rozdíl mezi tím vyzkoušet si a vidět VKV závodění v této části Evropy na vlastní oči, než o něm stokrát slyšet. Mnoho z toho, co jsem viděl u OK2A zvýšilo moje znalosti i zkušenosti. Jistě, jít průkopnickou cestou je vždy zajímavé, ale když vidíte, jak kterou věc máte přesně dělat, je celý proces učení rychlejší i efektivnější. Získat dobré zkušenosti z oblasti mikrovln je v Moldávii možné jen teoreticky ze čtení článků atd. A nyní mi vše dobře ukázali a vysvětlili OK1DIX, OK1TEH i další členové OK2KKW. Způsob, jaký k našemu hobby přistupují členové tohoto klubu se mi velmi líbil. Účastní se z této kóty závodů třikrát až čtyřikrát za rok, i když bydlí v Praze vzdálené 250km a s velkou pečlivostí se věnují výrobě a vylepšování potřebné techniky (od transvertorů až po antény), která je na vysoké úrovni.

Během Polního dne v Moldávii bych si nikdy nemyslel, že je možné a důležité vysílat v pásmu 432 MHz do čtyřech antén současně, přičemž každý anténní systém používá svůj PA a při příjmu si přepínáním můžete rychle vybrat ten který směr, odkud protistanice volá. U OK2A byla jedna anténa (12x6el) fixně otočená na Anglii, protože je velmi široká. Další směr (4x10el) se otáčí v sektoru 60 až 210 stupňů.  Další dvě yaginy o délce ráhna 8 a 10m jsou pak na 20 a 16m vysokých stožárech a pokrývají zbytek horizontu. Dva zesilovače mají výkon kolem 700W a dva kolem 300W out. Některé předzesilovače byly nahoře u antén a některé dole u PA, ale všude byly použity tlusté koaxiální kabely.

Na 1296 MHz bylo použity 2 paraboly nainstalované od sebe o 180 stupňů, do kterých šlo kolem 400 a 100W výkonu. Pro pásmo 10 GHz byla použita jedna parabola s 25W PA, který dává reálně 20W na feedu.

Všechny antény se točily na rotátorech od různých výrobců. Nepoužívá se "manuální" točení antény, které je běžné během Polních dnů u nás v Moldávii. Pro centimetrové vlnové délky toto řešení považuji za velmi rozumné, protože hlavní diagram antén je poměrně úzký a pro DXová spojení je nutné natočit anténu do přesného směru a tento směr udržet. Indikace rotátorů je zobrazena s vysokou přesností na displeji a pro rektifikaci se používá řady majáků v různých vzdálenostech.

Co jsem viděl, tak na konci závodu počet spojení dosáhl  necelých 100 QSO na 10GHz, přes 150 QSO na 1296 MHz a 330 QSO na 432 MHz. Členové OK2A říkali, že se jim již jednou během říjnového IARU R1 UHF contestu, který je pořádán začátkem října, povedlo udělat na 432 MHz 700 spojení. Podle toho, jak jsou do závodu připraveni, si myslím, že je to možné.

Jak jsem to pochopil, tak se tady (v Evropě) výkonové limity většinou dodržují, ale i když je povoleno použít výkonu v součtu až 3kW na jednom psásmu, jsou prý kluby, které používají i výkony podstatně vyšší, někdy i 7kW. Nicméně nemůžu potvrdit, že bych si všiml na 2m pásmu  k těmto výkonům i odpovídajících spletrů.

Pro ty, kteří čtou, jak jsou v Evropě VKV pásma během závodů stejně bohatá, jako na KV a nevěří tomu, tak můžu tuto skutečnost potvrdit z vlastní zkušenosti. Vzhledem k tomu, že se OK2A neúčastní závodů na 2m, ale jen na 432 MHz a výše, zeptal jsem se, jestli bych mohl udělat pár spojení na 144 MHz pod svojí značkou jako OK/ER1LW. Matěj mi proto přidělal 5el LFA yagi na 4m stožárek, ovšem bez rotátoru. Nejdříve jsem měl anténu otočenou ve směru na jih a takto jsem pracoval po dobu asi 8 hodin, potom se můj syn Maxim rozhodl, že je nutné otočit anténu na západ, aniž by mi dal vědět hi.  Na pásmu jsem tak postupně změnila čeština a srbština na němčinu. Během noci, kdy všichni v Evropě spí, byl 2m stále plný stanic! A ne jen kolem 144.050 nebo  144,300 MHz ale v celém rozsahu. Telegrafní stanice bylo slyšet od .035 do .150 kHz, zatímco SSB od .150 až po 400 kHz, aniž by bylo patrné, že by se stanice shlukovaly kolem jednoho centra aktivity. Někdy bylo kolem 144.110 - 120 slyšet až 5 stanic, zatímco na .050 nikdo nevolal.

Mým cílem nebyl výsledek, takže jsem vysílal jen pro radost a celkově jsem na pásmu strávil asi 12 hodin. Někdy jsem také sledoval provoz OK2A na vyšších pásmech, jak se například pracuje odrazem od letadel, přes Rainscattter atd. V noci jsem také na čas vystřídal Davida OK1RK na 432 MHz. Celkově jsem na 144 MHZ dělal  130 QSO s ODX YT1X na QRB 880km. Nyní pár slov o značce, s ní byl u VKV amatérů opravdu nemalý problém. Některé spojení se protáhly až na 5minut a některé se nepodařilo dokončit vůbec a nezáleželo na tom, jestli to bylo na CW nebo na SSB. Někdy také protistanice otočily anténu do ER. Nejdřív jsem myslel, že je to způsobeno mým nízkým výkonem (používal jsem pouze FT847 s 50W), ale předat číslo spojení a lokátor a volaly i stanice, s kterými jsem měl již spojení, takže jsem jim nejednou dal QSO B4. Prostě jim kombinace značky OK/ER1LW nedávala smysl. Možná, že tento příspěvek bude pro některé čtenáře užitečný

Kladně hodnotím VKV contest log VUSC od Ladislava, OK1DIX - VUSC  http://www.ok2kkw.com/vusc4win_eng.htm, který je velmi dobře popsaný a pochopitelný.

Na závěr bych chtěl poděkovat celému týdnu OK2A (OK2KKW) za umožnění návštěvy, která mi umožnila zjistit nová a zajímavá technická řešení a nápady. Ne na všechno jsem si v tomto reportu vzpomněl, takže kdokoliv by měl dotaz, budu rád, když se zeptá.

Sláva, ER1LW

Dotazy na www.vhfdx.ru:
> UA3DJG Nikola
j > TNX ER1LW za velmi zajímavý report! ... 100 QSO na 3cm v PD v Evropě - to je nářez! Když jsme pracovali s UA3ATS v PD na 3 a 6cm z Kaliningradu, tak jsem také zaznamenali, že je na 3cm vyšší aktivita než na 6 cm... Je zajímavé, že silný český tým sebou nevzal i zařízení na 6cm, čím to asi bylo?

> UA3ATS, Oleg> Slávo, moc děkuji za report. Vždy je zajímavé získat nové perspektivy pro další rozvoj našeho hobby :) Jak tomu rozumím, tak PD ve střední Evropě není hlavním VKV závodem roku, jak je u nás zvykem. Mnohem zajímavější jsou pro ně asi závody v září a říjnu. Říkám si co bychom asi mohli udělat v říjnu s UA3DJG na 3cm random z UA2 přes Baltské moře do Evropy? Uvidíme na podzim..

> RA3WDK Ivan > Děkuji, děkuji za příběh a QSO s HB0 / ER1LW / p !

ER1LW odpovídá:
> proč ne 5,
7 GHz? To mě také zajímalo, ale jasnou odpověď jsem nedostal, snad kromě tvrzení, že "pásem je mnoho a nás málo" :) Ale asi je to pravda, protože kromě 5,7 GHz, jsou zde také pásma 2,3 GHz, 3,4 GHz, a tak dále a jak jsem tomu porozuměl, u OK2A nechtějí dělat věci polovičatě.

Chtěl bych mimochodem také ocenit dobrou organizaci mezi operátorskými stanovišti. Všechny počítače s deníky jsou propojeny v síti. Operátoři vidí na které frekvenci jejich kolegové pracují a mohou si posílat z pásma na pásmo skedy. Někdy probíhaly skedy i z vyšších pasem na 70cm a osobně jsem viděl, jak se dělají skedy via tropo i na 3cm. Skedy hlavně aktivně zprostředkovával Matěj. VUSC také umožňuje každému operátorovi samostatně pracovat na ON4KST chatu pod vlastním jménem. Také jsem jako operátor velmi uvítal, že VUSC obsahuje databázi, na které frekvenci ta která stanice v minulosti pracovala a z jakého QRA lokátoru (a jak často). Láďa OK1DIX, který hovoří rusky, mi vysvětlil kde co v deníku nastavit a jak ho používat.

Na mikrovlnném pracovišti v karavanu se navíc používal samostatný notebook pro sledování poloh bouřek pro Rainscatter a monitorovaní vzdušného provozu. Někdy se podařilo dělat na 10 GHz spojení s rychlostí jedno QSO i za 25s, což vypadalo opravdu úžasně.

V QTH OK2A není příliš silný GSM signál od českých operátorů a připojení na internet nebylo vždy stabilní, což způsobilo bodové ztráty pro spojení odrazem od letadel a RS, takže kluci z OK2A byli trochu nervózní, ale tyto problémy naštěstí netrvaly příliš dlouho.

Mimochodem, musím trochu naše domácí kluby pokárat, že u nás v Moldávii je nejčastější odpověď na žádost o sked na 70cm ze 2m ve stylu "ne, máme pouze 144 MHz".... Dovolte abych vám připomněl, že klub OK2A pracuje pouze od 432 MHz výše.

Pokud jde o to co psal Oleg UA3HTS, je to pravda. Češi říkají, že v říjnu nebývá na východ příliš vysoká aktivita.

Odpověď RA3WDK: Ahoj Ivane, TNX i tobě. V HB0 jsem bohužel nebyl schopný vysílat po dobu delší, než 4h. Cesty po Evropě mi zabraly dost času a v Lichtenštejnsku jsem měl problém s akumulátorem. Ale to je jiný příběh. Můj výlet bych měl správně rozdělit do 3 částí: VKV, KV, evropské hory a Polní den. Během prvních 2 části jsem chtěl hlavně využít faktu, že se mi povedlo získat první moldavskou CEPT licenci. Ještě jednou děkuji za spojení.

> R3GC, Vladimír > Zajímavý report! A jak je to u nich s posílám deníků? Už byly všechny poslány? A je někde možné zobrazit minulé výsledky? 73

ER1LW: Výsledky OK2KKW je možné najít na jejich webu například zde http://www.ok2kkw.com/diplomy/prehled_diplomu.htm

Evropské výsledky se většinou posílají přes server http://iaru.oevsv.at a je tam možné najít i výsledky z předešlých závodů, statistiky a další informace


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 111 041 329 337 LA0BY        JO59IX 1074 1800 1x33, 2x38el, 12x6 133 (-42) 85 (+5)
23 cm   55 710 160 348 YT5W       KN04OO  902 500 2x150cm dish   56 (-22) 39 (+5)
 3 cm   29 713  95 312 F6DKW       JN18CS  784 20 70cm dish   45 (+16) 20 (-1)

*) Note: comparison with last year July contest  
(ve srovnání s loňským Polním dnem)     

 

 

 

 

 

PS: obrázky srovnání vývoje počtu QSO a bodů konkurentů byly získány na webu http://www.vhfcontest.net/


Někdy je lepší vidět, než 100x slyšet. I když teplotní a jiné vjemy těch pár fotek zprostředkovat nedokáže.
 
(pro zvětšení fotek si na ně klikněte. Viz také zde. A prohlédněte si také naše videa tady.)

(další fotky najdete tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/pd2015)


OK1TEH před závodem ladí formu

Byli jsme varováni

Balení

auto už sedí na dorazech

a ještě připojit contestový karavan

netaháme toho železa už opravdu

přespříliš?

Nebo jsme už  zapomněli?

a ještě 3cm...

Čtvrtek večer: jedeme

a sledujeme konjunkci Venuše a Jupiteru

pátek ráno - aplikace opalovacího krému

to není pantomima

to se Jarda OK1JFB natírá proti spálení

přijeli Moldavané

Sláva ER1LW a David OK1RK

začínáme stavět

pomůcka od fy Rossignol

i při stavění ovšem dodržujeme

pitný režim

step by step

prvky antény nesmí rýt v zemi

a už stojí základní díl

ještě zatlouct kotevní kolíky

a teď se bude stavět 4x10 el.

jenže se přišlo na vadný konektor

takže na řadě bude nejprve 12x6el.

což ovšem dá dost práce při sestavování

LNA s anténním relé RX/TX

OK1VPZ se moc nechce

pata stožáru 4x10el.

konečně přišel čas na oběd

Patejdl mezitím letuje vadný konektor

Zato Herr Valenta vede školení

Když to dole všechno stojí, jdem stavět 3cm

a přitom je na sluníčku asi 50°C

3cm stojí (zatím trochu křivě)

Uff

Odjíždí Tomáš se svou YL. Díky!

Ponecháváme karavan osudu a jdeme na pivo

ještě že máme to naše pivíčko

společenský večer

a sobotní ráno..

při snídani se přijeli podívat kluci z OL7C

všechno je jim třeba dobře vysvětlit

třeba tohle je 70cm pracoviště

a antény

naše zařízení pro bezdrátovou telegrafii

v sobotu v poledne už bude sud prázdný

pokus o připojení k 3G internetu

se tentokrát moc nedařil

klíčový upgrade HW - nový ventilátor!

70cm contestový hamshack vcelku

a s tímto prostorem se musel spokojit Sláva

klid před závodem

krušnohorská květena

v sobotu odpoledne je už fakt vedro

a to dokonce i na Slávu

opatření k zabránění opaření

začal závod - úvodní směrování

náborová fotografie: 12 x Yagi stack

a ještě celková kompozice

datové propojení pomocí PLC

hezké, ne?

stožár 4x10el je ovšem povážlivě nahnutý

večerní idylka focená zdálky

3cm při soumraku

pohled zblízka: plné soustředění

v neděli jsme zase obklopeni ovcemi

z kterého stáda asi jsou?

krušnohorský bača

v neděli ve 14h ve stínu...

OK1VPZ přesto natírá...

ale potom už jen zasedá v komisi

která je připravena

zhodnotit vaši kvalifikaci

hodinu před koncem přichází bouřka

končíme: ještě zabezpečit výstup ventilátoru,

dobalit všechny hejbly a tradá domů...!