UHF Contest 2014 u OK2A (OK2KKW)
(for Google translation click here)


 

Po delší době spokojenost s prvním říjnovým víkendem. Sice jsme měli zpočátku obavy, jak celý ten náš cirkus stačíme v podzimních podmínkách zkracujícího se denního světla postavit a hlavně v neděli zbourat, posbírat a odvézt. Nicméně předpověď počasí se tvářila pozitivně a vše věštilo, že by nás mohlo potkat během letošního UHF/SHF contestu babí léto. To je v Krušných horách poměrně málo vídaný jev, hlavně pro nás "pražáky", kteří jezdí do našich nejzápadnějších hor pouze a jenom v termínech závodů.

Personálně to tentokrát bylo po stránce stavění stožárů a transportu materiálu celkem v pohodě. Díky všem kluci!! Už s ohledem na výše uvedené obavy z předčasné tmy jsme se tentokrát smluvili na příjezd převážné většiny osazenstva již ve čtvrtek večer s tím, že tradiční večírek na oslavu setkání v JO60JJ úměrně zkrátíme, abychom ráno pilně a zčerstva začali s přípravou technologií. V souladu s myšlénkou byl zvolen odpovídající obsah tentokráte 30L nádobky s točenými 11° Svijany - díky Jiří za předpůlnoční překvapení!!

Tou dobou jsme se nacházeli "v hoře" v sestavě Láďa DIX, Vláďa VPZ, Matěj TEH, Jirka JFR, Tomáš a David RK.

Ráno nás zastihlo ve formě a počasí nám nastavovalo svou přívětivou tvář. Dorazil zbytek výpravy Ivan DAQ a Honza VOX. Přípravy mohly naplno propuknout. Pár týdnů před kontestem přišla parta kverulantů s nápadem nahradit jednu ze dvou používaných 38 el. M2 vertikálním stackem kratších antén, konkrétně 4 x 10 el. z produkce WIMO. S vypětím všech sil a vydatnou pomocí Jarka KN a Honzy BAF bylo vše připraveno včetně fázovacích kabelů a přibližné představy o rozmístění jednotlivých stožárů a antén. Takže, tradičně 4 směry, ale tentokráte na jednom ze dvou RDM stožárů nebyla dvojice M2 mířících proti sobě, ale jen jedna dlouhá 38 el. anténa. Na nejzápadnějším stožáru "stařičká" K1FO a podél stožáru na kladce vztyčené, již ve dvou kontestech osvědčené, tucetiterče 12 x 6 el DK7ZB. Na místě kde obvykle Majka DYX žhaví gril jsme tentokrát vztyčili na pár tyčkách nový stack 4 x 10 el., který měl být určen převážně na vykrytí relativně dobrého profilu od cca 9A - S5 - I až po DL v JN58. Stack byl opravdu nízko, ale mě osobně několikrát příjemně překvapil na RX v porovnání s anténami v cca 20m výšce. Široké systémy mají nesporný význam a 12 x 6 el. na západ je úžasným přínosem. Stejně tak 4 x 10 el. přinesl QSO, která bychom asi při trefování se úzkou M2 nedělali.

 

            

Kamarádi z DM7A již dva týdny před kontestem oznámili, že na Fichtelberg nepojedou a protentokrát operátorsky a technicky posílí řady DR9A. Z DM7A se nám podařilo dostat na draft Freda DH5FS včetně jeho 70cm PA pro čtvrtý směr.

Postupně jsme na baráčku vztyčili oba RDM stožáry, natáhli "šťávu" na SHF pracoviště a zde erektovali již tradiční sestavu 3 cm a 23 cm. Slíbili jsme si, že v pátek večer již budeme mít postavený rig na 70cm pracovišti, abychom eliminovali případná HW a SW překvapení. To se povedlo jen zčásti. Fred dorazil v sobotu dopoledne a začalo martýrium se spřažením jeho PA do celého soustrojí. Zde si sáhl Vláďa VPZ na dno svých psychických sil. Ve fázi mailového vyjednávání nejspíš zaniklo pár důležitých detailů v komunikačním šumu či "překladu" a zjištění, že letitý Fredova GS31 z dílny HA8UG není vybavena tzv. dvouvýfukem, jen pár hodin před vypuknutím kontestu dávalo tušit problémy. O tom se nejspíš rozepíše on sám :-)

14:00 UTC a operátorské stanoviště 70 cm stále vypadá jako laboratoř nějakého výzkumného ústavu po zemětřesení. Vědci v bílých pláštích řádí, DIX spí a čeká na možnost nakonfigurovat VUSC, aby se pak urychleně chytil vesla na 3 cm pracovišti. V cca 14:20 se ozval vítězný ryk, vše spíná jak má a můžeme vyrazit. Pomalu začínají volat stanice, postupně přidáváme na zahřívajících se PA výkon a začínám se orientovat, která anténa je která. Nastává příjemný pile-up, západní tucetiterče odvádí svou práci na výbornou. Od rádia se zvedám v cca 19:30 UTC za stavu 300 QSO v logu a naplněn optimismem. Konkurence, včetně té západní, má momentálně o dost méně. Projevují se zvedlé condx na severozápad. Nechodí to nijak daleko, ale v pěkných silách. 12 x 6 umožňuje dělat stanice od JO10 po JO56 bez nutnosti manipulace, na 4 stack se čas od času ozve 9A nebo I stanice a překvapivé množství S5 s krásnými signály. Zbylé točivé dlouhé antény směřují od západu po jihozápad, jihovýchodu po sever a zametají zbytek. S Matějem si navzájem dohazujeme stanice 70 - 23 a semtam zavolá někdo z KST. Pěkně jdou HB9 a máme i mikro pile-up z YU po annonci na KST. V pěkné síle přichází SM6CEN a tak ho posílám Matějovi na 23 cm. Zde nejspíš neuspěli, proto se ozývá o něco později, tentokráte všechny antény míří úplně jinam, ale on je S9 a po sdělení QRG na 23 cm píše Matěj po síti SM6CEN 59+++++ Hezké, ale nejsou tam stanice. QRM se projevuje hlavně na jih mířícím širokém stacku, nehledám zdroj a přisuzuji to OL3Y na Čerchově. To se později potvrdí po jejich přechodu na CW, kdy jsou spletry čitelné v rytmu klíčování. Jinou kapitolou jsou naši východní sousedé z nejvyššího vrcholku Krušných hor. Jakmile zaklíčují, je celé pásmu plné chrchlání, šumu a křížovky, šumafuk na jakou a kam otočenou anténu. Paradox, už nevím kolik jsem jim dával nr? 150 nebo 200 a oni 17!! Naštěstí nevysílali kontinuálně a dalo se vysílat dál. V neděli jsem to však v jeden moment psychicky neustál a zavolal je, to když se naladili cca 30 kHz vedle, s prosbou, ať jdou pokud možno co nejníž od 432.282, kde jsme +- jeli celý test. Operátor se hrozně divil tomu, že signál je snad v nepořádku, vždyť má staničku jen 20W!! To jsem zvědav, co nás ještě čeká. Ono vysílat z takové kóty vyžaduje také trochu odpovědnosti za produkovaný signál. Dá se předpokládat, že asi neruším jen ty "pražáky" za bukem.

K rádiu opět usedám těsně před nr. 400 a podmínky v neděli ráno už nejsou takové jako v sobotu. Zvlášť východ a jihovýchod je pod normálem. DL0GTH a DR9A dělají UK a zvesela jim přibývají daleká QSO čímž zvyšují své průměry. U nás nic zvláštního, na tucetiterče občas přichází zapomenutí DL z JO30, 31 a poměrně dost PA. Přitáčíme anténu ručně více k západu, následují F z JN18 a JN19 a nějací ON. Sever už nechodí, nebo nejsou stanice, nebo točíme tam, kam nemáme :-)

Ještě se střídáme s Fredem a je na mně dojet závod do cíle. Již žádná překvapivá QSO, i když... daří se přes Klínovec na x-tý pokus UT5DV, který nemá zrovna QRO. Sleduji body ve VUSC, je to celkem pěkné, ale meta 200k určitě nepadne. Škoda, nedá se nic dělat, ale shrnuto podtrženo: Super závod, krásné počasí, pěkně jsme si zavysilačkovali, nikdo extra neprudil, nikdo neutrpěl zdravotní újmu, žádné napadení loudícími dvanácteráky nebo kousnutí slintající liškou.

Díky všem za zavolání a body. Díky všem z klubu za hromadu odvedené práce na přípravách, realizaci a bourání, odvozu všech těch potřebných cajků. Díky Fredovi, že se k nám přidal a přispěl k pěknému výsledku. Díky Jarkovi KN a Honzovi BAF za přípravu. Specielně na Jarka jsme vzpomínali a litovali smutných okolností, které mu neumožňují trávit s námi tradiční prodloužené víkendy spojené s vysíláním a společenskými aktivitami. Díky Majce DYX, která dorazila v sobotu a dala nám konečně najíst a poklidila natolik, že se v domečku dalo zase existovat. Díky všem, těším se na další závod.

David, OK1RK


Láďa OK1DIX: mnohé popsal už David OK1RK ve svém tentokrát neobvykle dlouhém příspěvku i další jistě napíší. Jak už David napsal, začátek na 70cm byl infarktový, o tom se jistě rozepíše i OK1VPZ. V okamžiku, kdy je zařízení provozuschopné skáču ke stolu a bleskově rozjíždím počítač s VUSC. Ještě, že jsem si připravil všechno předem a tak je to otázka spíše vteřin. První spojení dělám ve 14:20 UTC, Udělám jich ještě několik, aby se prověřila funkčnost a předávám to Davidovi. Vzhledem k neúčasti Jarka OK1KN na mě totiž spadlo pásmo 3cm, kam neprodleně běžím půlkilometrovou zrychlenou chůzí. :-)

Tomášova zcela analogová fotka zachytila Davida OK1RK a Ivana OK1DAQ, jak před závodem  přihlížejí stavění 23 a 3cm zařízení v karavanu

Na 3cm je v situaci bez rain scatterů pásmo téměř prázdné. Udělám těch pár blízkých cékvícich stanic a pak už jen chat ON4KST a dohazování z nižších pásem. Podmínky se ale zdají poněkud zvednuté zejména směrem na sever a severozápad. Sked s DL1SUN je tentokrát naprosto bez problémů, stejně jako "kolegové" DK2ZF/P a DL1SUZ ze stejné oblasti. S odřenýma ušima pak projde i OZ2LD. Je už večer a tak přepouštím 3cm na chvíli našemu hostu Fredovi DH5FS a jdu okusit něco opečeného na ohni. Když se vrátím vidím, že podmínky se zjevně ještě zlepšují a Fred udělal pěkné OZ3ZW, OM3KII a OM6A všechno přes 400 km.

I mně přicházejí 400 km DL0VV a DF0MU a řada dalších stanic. Je to ale systém co si nevychatuješ to nemáš a tak už před 11 je aktivita na nule a jdu se podívat na 70cm, kde bojuje Fred s češtinou, když některým stanicím hned nedochází, že je u rigu česky nemluvící operátor. :-) Na 70cm jsem zhruba 5 hodin. Oproti jiným závodům pásmo zůstává živé i přes noc. Aktivita v DL je tentokrát na výši a nové anténní stacky fungují skvěle.

I na poměrně nízké 4x10 el. přicházejí HA, 9A a I stanice z pěkných vzdáleností. Na 12terče pak stále chodí DL stanice. Dlouhé M2 na sever a jihozápad přinášejí stanice z HB i OZ. Dobrý dojem jen poněkud kazí dohady s OK1OPT ohledně rušení. Odladění o 10 kHz opravdu mnoho nepomůže. Kromě toho problémy s CW jsou u této stanice už letité. Moji misi na 70cm ukončuje rána ze starého PA s GI31. I když podle OK1VPZ je už všechno kritické vyměněno, stále je tam někde zakopaný pes nějak souvisící s teplotou. Zatímco se PA chladí, jdu vzbudit Davida a sám odcházím spát.

V neděli dopoledne jdu opět vystřídat Freda na 3cm. Přes noc tam udělal i Matěj pár spojení. I dávám se znovu do chatování, což nemám moc rád, ale takový je dnešní svět. Spojení však přibývají i Matěj mocně dohazuje ze 23cm. Téměř 500 km DC6UW při jeho výkonu hraje 59. Přibývají i 400 km OL9W a OM3W. Kupodivu projde i 490 km OM3RBS. Jako třešnička na závěr se podaří po delším zkoušení ODX OZ1ALS 544 km.

Celkový výsledek pásma 3cm 55 QSO/13400 bodů je bez RS nad veškeré očekávání. Dobré tropo a hojná účast v DL jsou hlavní faktory úspěchu a něco přinesl i program AirScout pro sledování přeletů vhodných letadel.
Cekový dojem tedy vynikající. Výsledek skvělý. Můj velký dík všem, kteří se zúčastnili a pomohli při stavbě i skládání. Zejména bych vyzdvihl výborný patent na zvedání 12terčete od Ivana OK1DAQ, který využil horolezecké zkušenosti i materiál a učinil zvedání mnohem snadnější a bezpečnější.

Na shledanou v A1 Contestu se těší OK1DIX.


Vláďa OK1VPZ: vloni jsem psal, že letos snad už budeme mít výkonově posíleno, ale skutek utek. A tak jsem naopak měli mít o jeden 400W PA méně, protože jeho majitel (OK1ZAD) se rozhodl si to zkusit jet na 70cm v singlu jako OK6R. Naštěstí se nabídl Fred DH5FS, že přiveze PA od DM7A, protože nedali dohromady tolik lidí, aby to všechno mohli na Fichtelbergu postavit. Tak se také stalo. Jenže když v sobotu v poledne přijel, ukázalo se, že jejich maďarský PA není "dvouvýfukový", jak bylo annoncováno a tak začal boj o jeho integraci do naší sestavy. Nebudu popisovat detaily, nakonec se "změna pohlaví" toho PA s pomocí externího koaxiálního relé a využitím sekvenceru z našeho budiče podařila, ale to ještě nebylo vše: už jste někdy viděli PA, který má vstup PTT udělaný tak, že se spíná minus 30V DC k nule? Připravená varianta klíčování PTT spínačem s otevřeným kolektorem tak jaksi vzala za své, neboť na kopci si výkonový PNP tranzistor z dřívka nevyřežu.. Nakonec se podařilo vyřešit i to a celá ta "partyzánština" kupodivu celý závod fungovala, i když zprovoznění jsme museli obětovat kus závodu. Finálně jsme tedy vyjeli se stejným počtem PA a stejným sumárním výkonem jako v předchozích závodech, jen se změnila jedna anténa. Během závodu nám navíc opět několikrát vypadla VN ochrana v našem letitém (r.v. 1989-1990) PA s GS31b. Zatím opravdu nevím proč, už jsem tam vyměnil prakticky všechno.. V neděli dopoledne začal navíc kmitat LNA, který Fred přivezl a tak nás to stálo taky několik QSO... Naštěstí se více technických problémů neprojevilo. Škoda, pokud by všechno šlo optimálně jak má, mohli jsme po létech opět jednou prorazit magickou hranici 200 tis bodů.. Před 10 lety jsme se stejným počtem QSO jako letos vyhráli Evropu, ale teď jsme k tomu výsledku museli postavit mnohem více antén i PA a stejně to možná nebude stačit ani na konkurenci v OK. Aktivita se zkrátka mezitím přesunula na východ, který máme zavřený. Potěšilo pěkné počasí, zvláště pátek byl jak vymalovaný.  :-)


Co se dělo na 23cm na Spáleništi - v komentáři Matěje, OK1TEH:

"Na "našem kopci" tentokrát po závodě zavládla opravdová spokojenost." Přesně tak začínala naše reportáž z UHF Contestu 2004 před deseti lety a bylo tomu tak i tentokrát, navíc se nám podařilo udělat i podobně dobrý, ne-li lepší výsledek. Ale pěkně popořadě.

UHF Contest bývá u nás v klubu hlavním závodem roku, proto jsme se na něj tentokrát i patřičně připravili. Přípravy začaly hned po skončení VHF contestu, kdy jsem začal s Davidem řešit, co uděláme se čtvrtým směrem. Nakonec jsme se rozhodli pro nový anténní systém ve složení 4x10el WY7010 1,6m dlouhé od firmy Wimo (TNX Davide). Ač bychom si mohli podobnou anténu postavit sami, času do závodu nebyl nazbyt a David měl navíc dobré zkušenosti s použitím podobných antén pro DXování ze svého QTH na 70cm. Antény mají trochu netradiční konstrukci, nejsou dle designu DK7ZB ani YU7EF, mají skládaný dipol, jsou poměrně širokopásmové, ale nakonec se v závodě velmi osvědčily, celkový zisk cca 17dBd při šířce hlavního laloku 34deg pro -3dB byl znát. Trochu problém byl chybějící PA, protože ten, který jsme použili v PD a 2.subru, byl vypůjčený a tentokrát si ho vzal Jirka, OK1RW, aby s ním odjel UHF Contest z JN79OW jako OK6R. Naštěstí se nás rozhodl operátorsky posílit Fred, DH5FS, který se nabídl, že k nám přiveze jejich PA s GS31 dle konstrukce HA8UG "UG:70-50/600", což jak název napovídá, je PA který umí dát do limitace max 600W PEP, ale v závodě je možné ho provozovat tak na 400-500W. Pro PA bylo ale nutné zajistit správné ovládání i buzení, které se Vláďa VPZ rozhodl vyřešit výrobou děliče.

Do Krušných hor jsme vyjeli jako již tradičně ve čtvrtek s tím, že tentokrát se nás večer na kopci potkalo víc (6 "člověků"), neboť jsme plánovali stavbu nových antén a nebylo jisté, jestli se vše stačí postavit včas. V pátek ráno se tedy začalo stavět netradičně brzo a jelikož na stavění nás bylo tentokrát dost, a to včetně Honzy OK1VOX a Ivana OK1DAQ, kteří na kopec dorazili v pátek ráno, práce nám šla docela rychle od ruky a našich 5 stožárů pro 3 pásma (z čehož bylo na 70cm rekordních 183 prvků) se povedlo proti všem předpokladům postavit již za 6 hodin, včetně natažení 400m dlouhého elektrického kabelu pro naše SHF pracoviště. Se stavěním pomohlo i perfektní počasí, jelikož mraky se válely pod kopcem a tak u nás celý pátek pražilo Slunko, bylo téměř bezvětří a na kopci jsme mohli pracovat v tričku, věc to v říjnu v Krušných horách v 1040m ASL věru nevídaná :) Stavění antén se povedlo dokončit 2h před západem Slunce, takže jsem měl čas i na několik pěkných fotek, z kterých je vidět, jak jsme každý rok čím dál tím více obklopeni lesem..

Večer mohla posléze začít kulturní akce u našeho ohniště za baráčkem, podpořená 30 l sudem Svijan, který přivezl Jirka OK1JFR (TNX!) a i jinými pochutinami.. Zatímco u ohně pokračovala zábava, rozhodl jsem se již v poněkud nestřízlivém stavu začít stavět zařízení na 70cm. Vše nakonec spínalo a poslouchalo jak mělo, již chyběl jen PA od Freda, který byl prozatím nahrazen zátěží. V baráčku se pak po půlnoci slezli od ohně, kde začala padat ranní rosa, kuřáci různých to dýmek, cíg a podobných pochutin, takže to u nás v kuchyni, kde byl improvizovaný výčep, začalo postupně vypadat jako v té pověstné Jedové chýši, což mělo mimo jiné za následek i přespání Vláďi VPZ v 400m vzdáleném karavanu, kterýž si nakonec tento přesun v sobotu ráno velmi pochvaloval, protože se tam prý vyspal "do růžova", nemusel čuchat ten kouř a poslouchat naše chrápání hi.

Radostnou náladu z pátečního bujarého veselí mi ale trochu pokazil problém s mým notebookem Lenovo R500, který si postavil hlavu a za pípání se odmítl byť jen nechat zapnout do BIOSu. To bylo dost nemilé, protože tento NB jsem měl v úmyslu použít pro Airscouta na 23/3cm a navíc se ukázalo, že je problém i s druhým NB pro 23cm (zadřený vetráček u CPU), takže se mi neusínalo lehce...

Nakonec Jirku JFR v sobotu napadlo, že problém bude v RAMce a opravdu, stačilo pouze zakvedlat s RAMkou a notebook začal konečně zpívat a hrát. Horší to bylo s druhým notebookem Thinkpad A31 rok výroby 2002, který používám na 23cm contest log (má RS232 pro klíčování pastičky). Jelikož internet nám v baráčku moc dobře nefunguje, jal jsem se do stavění zařízení v karavanu na 23/3cm, kde jsem se posléze přes jiný notebook připojil do internetu a byl konečně schopen si stáhnout manuál, jak se do starého Thinkpadu dostat. Naštěstí zařízení pro vyšší bandy pracovalo bez problémů a tak jsem se 2 hodiny před začátkem závodu dal do rozborky a sborky Thinkpadu. Operace byla nakonec úspěšná a oba notebooky jsem mohl 20minut před začátkem závodu přinést na o 400m vzdálené pracoviště, uffff.

Fred DH5FS a Ivan DAQ psychicky podporují OK1TEH,
který se právě snaží sestavit zařízení pro 23cm

Zatímco jsem ráno řešil problém s PC, dorazil na kopec Fred DH5FS i se svým PA a ukázalo se, že díky nedorozumění ten PA nejenže nebyl v konfiguraci "dvojvýjfuk!, ale ani se běžným způsobem nespínalo PTT přes zem.. HW mágové potom několik dalších hodin řešili jak tento PA skloubit s naší technologií, což se nakonec OK1VPZ podařilo. Super! Lehce depresivní ráno naštěstí zachránil příjezd Majky, OK1DYX, která nám připravila parádní oběd a tím i všem zvedla předkontestovou náladu (TNX).

Začátek závodu tak byl tentokrát opravdu hektický, na 23cm jsem v první minutě jen tak tak stačil zprovoznit PC a na 3cm nikdo nebyl, protože Láďa DIX čekal na vyřešení technických problémů s PC v rukách na 70cm pracovišti, potom se musela ještě propojit počítačová síť a když VPZ konečně dokončil operaci s PTT PA, už jen zjistil, že nám právě v té chvíli došlo pivo v sudu... ;) Naštěstí jsme ale v té chvíli už vše rozchodili, vše fungovalo a závod pro nás s malým zpožděním mohl konečně začít.

Závod:

Hned na začátku jsem na 23cm zjistil, že nevidím přes PLC PC na 70cm a tak v prvních 2 hodinách jsem výrazně ztrácel kvůli nemožnosti dohazování skedů mezi pracovišti. Naštěstí pro podobné problémy používám u své FT847 fintu - zátěž místo antény na 70cm, takže stačí z 28 MHz (kde je MF pro 23cm) přepnout na Davidův 70cm kmitočet a tam na něj houknout - např. pozor, máš tam sked s IQ1KW. Po zvládnutí začlenění čtvrtého směru naštěstí přišel Láďa na 3cm a Ivan s Tomášem ještě prošli 400m vedení, pověsili ho na podpěry, aby neleželo v mokré trávě a nakonec se jim tak PLC a tím i síť podařilo zprovoznit (TNX).

V první hodině jsme tedy na 70cm udělali pouze 60 QSO, ale potom se to hezky rozjelo a v druhé hodině padlo fantastických 94 QSO a dokonce 29472 bodu(!), takový hodinový průměr jsme od roku 1995 ještě neměli. David měl po prvních 4 hodinách krásných 80 571 bodů a 258 QSO, skoro jako bychom závodili na 2m, hi. Velmi dobře to šlo i na 23cm, kde jsem měl po první hodině 41 QSO a po čtyřech hodinách krásných 32 183 bodů a 108 QSO, což dávalo předpoklad, že se snad po druhé v historii podaří z JO60JJ dostat přes bájnou hranici 200 QSO.

Podmínky byly na západ i jih průměrné, do OM/HA až podprůměrné, výjimkou byl směr do OZ a SM, kde to chodilo dobře, dokonce i na 3cm a tak se dařilo dělat krásné spojení ve velkých silách do oblastí JO43/53/54. Jen škoda, že tam nebylo aktivních více stanic. Na 23cm mě někdo volá v síle S9+ a z volajícího se nakonec vyklubal starý dobrý známý Hakan, SM6CEN, QRB do JO67 780km. Bohužel Kjell SM7GVF na chatu nereagoval a v závodě bohužel nebyl QRV ani SM7LCB, SK7MW nebo SM7DTE.. Ve 3. hodině závodu se mi podařilo pěkné spojení s M1CRO/P, který do konce závodu zůstal našim ODXem. Pozdější sked s G3XDY jsem nakonec přesunul na neděli, protože takto pozdě večer už lítá o dost méně letadel. Bohužel kvůli tomuto rozhodnutí jsme pak QSO už neudělali, protože u Johna mezitím "odešel" vstupní RX trakt jeho transverteru..

Kolem 23h večer Láďa DIX odešel zpět na baráček a na mě zůstala obsluha jak 23 tak 3cm. To už se ale začaly podmínky na sever horšit a zvedat se silný vítr, který v nárazech měl rychlost až kolem 90km/h. Díky silnému větru a nedostatečně utaženým šroubům u naší paraboly na 3cm začalo postupně docházet k protáčení antény na stožáru a tím i vzniku nepřesnosti, která činila při půl-otočce až 5 stupňů.. Při zjištění a častější rektifikaci se mi pak posléze konečně podařilo udělat 255km dlouhé 3cm QSO s Honzou OK1CJH (přímo přes Klínovec). Radost mi udělalo i spojení s OK2KYZ, které na 3cm normálně ze Spáleniště via tropo neděláme. Bohužel nevím proč, ale sked se Staškem SP6GWB tentokrát ani po několikáté nevyšel.

Ve 3h UTC jsem se rozhodnul k cca 90 minut dlouhému spánku a pak závodění mohlo pokračovat. Ráno se podařilo pár pěkných QSO na západ. Jelikož DIX ještě spal a na 70cm byl Fred, na 23cm si asi hodinu sednul táta, aby si taky "omočil", zatímco já jsem se zatím věnoval CW na 3cm pásmu. Slyšel jsem slabě PI4GN, OZ7Z, PA0BAT a některé další DXy, bohužel sobotní tropo condx už byly pryč a tak se mi spojení nepodařilo dotlačit k finálním erkům.. Vrátil jsem se tedy zpět na 23cm, kde začal přes letadla chodit západ a tak dělám například s pěkným signálem PA3AWJ 601km, F6DKW 784km, F5REF 780km (u klíče F1PYR), dále pak PA0WMX, PA2CHR, PA0BAT, PI4Z JO11 (s UFB signálem), radost mi udělal úspěšný sked s 9A2UV 691km, SP7VVB, SP9CP a dalšími. O něco horší to bylo tentokrát ve směru do 9A, marně jsem na bandu hledal stanice jako S58RU, nebo 9A1W, slyšel jsem sice 9A3JN, bohužel signál byl moc slabý.. Velmi dobře mě prý slyšeli i u YT0A a YU1AW, bohužel jejich QRP na těch cca 850km z KN04 do JO60 na spojení nestačilo.. Před koncem závodu alespoň potěšilo pěkné 518km random QSO s HB9BAT/P, který používá jen 2W (vysílá z baterií hi) a Salvem, DK3SE. Proti minulému roku mi ovšem přišlo, že byla podstatně menší aktivita zejména ve Francii a v oblasti JO31, takže poslední 2 hodiny závodů byly už dost únavné, hi.

Konečný výsledek 221 QSO na 23cm je tak sice pro nás novým rekordem z JO60JJ na počet QSO, ale bodů jsem měl minulý rok o 2337 více, což je výsledek letošního trochu nižšího průměru na QSO (317 proti loňským 330km). Podmínky ve srovnání s rokem 2013 hodnotím jako velmi podobné, čímž vyniká vylepšení výsledku na 70cm o famózních 38 875 bodů a 77 QSO. Je to pro nás druhý nejlepší výsledek dosažený na 70cm z JO60JJ (první byl ten dodnes nikým z OK nepřekonaný výsledek o UHF Contestu 1995) a podařilo se nám tedy překonat úspěch z UHF Contestu 2004.

Kromě pásem 70/23cm jsme tentokrát měli velkou radost i s pásmem 10 GHz. V porovnání s minulým rokem jsme dosáhli téměř dvojnásobný počet bodů a i bez RS se podařilo udělat krásných 13 400 bodů. Lví podíl na dobrém výsledku měla určitě návštěva Freda, DH5FS, který nás operátorsky posílil i na 3cm, ale také digitální rotátor a nižší úroveň rušení. Na 70cm (co jsem slyšel od Davida) prý rušili OL3Y a rovněž (jako obvykle) OK1OPT, zato na 23cm až na občasné incidenty s OK1KAD bylo letos relativně čisto (nepočítám-li standardní rušení z azimutu 260 stupňů od nedalekého německého radaru) a větší rušení nebylo ani na 3cm.

Balení nám šlo dobře a z kopce jsem tentokrát oproti minulému roku odjížděli téměř o hodinu dříve - navíc s pocitem dobře odvedené práce a s plány, co do příště zlepšit.

Děkuji všem za body a těším se na slyšenou v MMC
Matěj, OK1TEH



PS: Stejně jako v minulém roce jsem se na závěr rozhodl udělat menší srovnání našich závodů 70cm - a to jak letošní výsledek ve srovnání s loňským UHF Contestem, kdy jsme ještě nepoužili naše dvanácterče, tak s UHFC 2004. Kladný vliv použití nových antén je výmluvný a tak asi není třeba nic moc dodávat, snad jen jednu věc - všimněte si, že už před deseti lety jsme udělali velmi podobný výsledek jako letos, ale stačilo nám k tomu mnohem méně antén i výkonu. Navíc i přes použití 4 směrů a širokých anténních systému se nám letos i tak podařilo udělat o dost méně stanic z DL než tenkrát.. A to bylo letos i v DL hezké počasí! I když je tedy směr do DL stále bodově nejdůležitější, je dobře vidět, jak aktivita DL stanic jde postupně dolů (DARC asi VKV závodění podporuje podobně jako ČRK, hi) a postupně přibývá stanic na jihovýchodě a východě. Bohužel tam máme převýšení Klínoveckého masivu a rychle rostoucí les...

Na obrázek klikni.


UHF Contest 2014 OK2A JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 191 800 562 341 YU1EV KN04CN 855 2000 1x33el, 1x38el, 4x10el, 12x6el 310 (+54) 83 (-5)
23 cm 70 125 221 317 M1CRO/P JO01PU 819 500 2x150cm dish 106  (+8) 45 (+1)
 3 cm 13 414 55 243 OZ1LAS JO44VW 544 20 70cm dish   30  (+6) 16 (+6)

*) Note: comparison with UHF contest 2013

70cm:

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

Pocet WWL  : 89
WWL        : 33xJO31   28xJO50   27xJO61   23xJO60   23xJO51   20xJN69  QSO v QRB
             19xJO70   18xJN58   17xJO62   17xJN49   15xJO40   14xJN48  -----------------
             13xJO42   13xJN79   12xJN68   11xJO32   11xJO30   11xJN89        < 100   52x
             10xJO52   10xJN99    9xJN88    9xJN59    8xJN76    8xJN75    100 - 199  109x
              7xJN97    7xJN39    6xJO43    6xJO41    6xJN47    6xJN37    200 - 299   93x
              5xJO80    5xJO71    5xJO53    5xJO44    5xJO21    5xJN98    300 - 399   92x
              5xJN54    4xJO65    4xJO64    4xJO54    4xJO23    4xJN95    400 - 499  105x
              4xJN87    4xJN86    4xJN85    4xJN65    3xKN04    3xJO73    500 - 599   52x
              3xJO33    3xJO22    3xJO20    3xJO11    3xJN78    3xJN57    600 - 699   33x
              3xJN38    3xJN36    3xJN19    2xKN18    2xKN05    2xJO90    700 - 799   19x
              2xJO46    2xJO01    2xJN94    2xJN77    2xJN63    2xJN18    800 - 899    7x
              1xKN09    1xKN08    1xKN07    1xJO94    1xJO93    1xJO91        > 899    0x
              1xJO83    1xJO74    1xJO67    1xJO66    1xJO56    1xJO45  -----------------
              1xJO10    1xJO02    1xJN96    1xJN74    1xJN73    1xJN67
              1xJN45    1xJN35    1xJN34    1xJN28    1xJN25 
 

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------

14-15   60  15130  252  674 OZ1SKY          9   4   4   5   4   2   9  23
15-16   94  29472  313  819 M1CRO/P        10   3  10   8   9  18  19  17
16-17   61  21204  347  773 9A6C           14   2   4   7  10   3  12   9
17-18   43  14765  343  853 YU1LA           3   4   6   8   5   2   6   9
18-19   36  11380  316  758 YU7D           11   1   2   6   5   3   4   4
19-20   21   8663  412  855 YU1EV           2   -   -  10   4   1   2   2
20-21   20   7656  382  807 G3M             4   1   4   2   1   1   3   4
21-22   15   5391  359  581 OZ9FW           4   -   2   1   4   1   2   1
22-23   16   7157  447  628 HA8XI           2   1   2   5   2   3   -   1
23-24   11   3773  343  720 UR7D            -   1   6   4   -   -   -   -
00-01    7   1803  257  439 SP9MM           -   -   3   1   -   1   2   -
01-02    4   1098  274  461 S56P            1   -   1   1   -   -   1   -
02-03    6   1965  327  846 YT0A            -   1   -   2   -   1   2   -
03-04    4   1945  486  586 HG6Z            1   1   -   2   -   -   -   -
04-05    6   2341  390  643 ON4LDP          -   -   1   2   -   1   1   1
05-06   15   5502  366  780 F5REF           -   -   3   -   3   1   6   2
06-07   23   8882  386  827 G3XDY           -   2   3   1   1   4   9   3
07-08   20   8382  419  761 F1TDO           1   -   2   1   4   4   6   2
08-09   25   6184  247  765 F6HMQ           3   1   2   1   -   1   9   8
09-10   21   7905  376  630 SP8WJW          1   -   2   1   1   2  11   3
10-11   17   6998  411  693 IZ3NOC/4        1   -   4   3   1   1   7   -
11-12   11   4205  382  618 HB9HLL          -   -   -   -   -   6   3   2
12-13   12   4076  339  715 UT5DV           -   1   4   1   -   3   3   -
13-14   14   5908  422  758 E7C             -   -   -   4   2   1   4   3
-------------------------------------------------------------------------

Celkem 562 191785  341  855 YU1EV          67  23  65  76  56  60 121  94

 

23cm:

 

Pocet WWL  : 66
WWL        : 18xJO50   12xJO70   12xJO61   11xJO60   10xJO31    9xJO80  QSO v QRB
              9xJN79    8xJN48    7xJO52    7xJO51    6xJN68    6xJN59  ----------------
              5xJN99    5xJN89    5xJN86    4xJO65    4xJO42    4xJN69        < 100  28x
              3xJO73    3xJO62    3xJO53    3xJO32    3xJO21    3xJN97    100 - 199  43x
              3xJN76    3xJN49    3xJN47    2xJO90    2xJO64    2xJO54    200 - 299  40x
              2xJO44    2xJO30    2xJN98    2xJN95    2xJN88    2xJN87    300 - 399  35x
              2xJN77    2xJN65    2xJN58    2xJN37    1xKO03    1xKO02    400 - 499  38x
              1xKN08    1xKN06    1xJO91    1xJO83    1xJO67    1xJO46    500 - 599  20x
              1xJO45    1xJO43    1xJO41    1xJO40    1xJO33    1xJO22    600 - 699  10x
              1xJO20    1xJO11    1xJO01    1xJN78    1xJN75    1xJN67    700 - 799   6x
              1xJN66    1xJN54    1xJN45    1xJN34    1xJN19    1xJN18    800 - 899   1x
                                                                              > 899   0x
                                                                        ----------------

 

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   41   9887  241  765 IQ1KW           4   3   8   5   6   3   6   6
15-16   28   7981  285  656 I1KFH           3   2   3   5   1   4   4   6
16-17   20   6721  336  819 M1CRO/P         5   1   1   1   3   3   3   3
17-18   19   7594  399  780 SM6CEN          4   -   3   4   1   3   1   3
18-19   12   3754  312  644 OZ2OE           3   -   4   1   1   1   1   1
19-20   14   3924  280  507 9A1Z            3   1   4   3   1   1   1   -
20-21    9   3631  403  700 HA8V            -   -   1   3   1   1   3   -
21-22    7   2822  403  709 OZ9ZZ           2   -   3   -   1   -   -   1
22-23    7   3013  430  550 HA5KDQ          -   1   1   4   1   -   -   -
23-24    4    896  224  557 OZ6OL           2   1   -   1   -   -   -   -
00-01    1    432  432  432 HA1KYY          -   -   -   1   -   -   -   -
01-02    2    740  370  483 S51ZO           -   -   -   2   -   -   -   -
02-03    1    274  274  274 DL4EAU/P        -   -   -   -   -   -   -   1
04-05    2    452  226  342 DL3YCW          -   -   1   -   -   -   -   1
05-06    3    737  245  345 DC7BQ           -   -   2   -   -   -   -   1
06-07    6   2875  479  784 F6DKW           -   -   -   -   -   -   3   3
07-08   10   4503  450  780 F5REF           -   -   -   -   -   1   7   2
08-09    8   2798  349  691 9A2UV           1   -   2   1   -   1   2   1
09-10    7   2233  319  490 DC6UW           1   -   1   -   -   -   4   1
10-11    7   1580  225  400 SP9AHB          1   -   4   -   -   -   1   1
11-12    3    325  108  151 DL1HLK          1   -   -   -   -   -   2   -
12-13    5   1628  325  518 HB9BAT/P        -   -   2   -   -   3   -   -
13-14    5   1317  263  417 DL0LN           -   -   1   -   1   1   1   1
-------------------------------------------------------------------------

Celkem 221  70117  317  819 M1CRO/P        30   9  41  31  17  22  39  32


 

3cm:

   


A fotky:

(a rovněž http://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2014_u_OK2KKW_OK2A )


ve čtvrtek večer..

...a v pátek ráno

duševní příprava na stavění antén,

které zatím ještě odpočívají na vozíku

"strojení" prvního stožáru

trubky na nové čtyřče

je třeba nejprve svrtat

OK1JFR je již připraven k akci

nejdůležitější je správně zasunout...

...příslušné šrouby a připevnit antény

kontrola krásy (a rovnoběžnosti)

teď správně propojit kabely

následuje sladká odměna..

nyní je třeba postavit RDM-kový stožár

a smontovat "tucetiterče"

jak to vlastně patří k sobě?

no přece takhle!

ještě propojit a namontovat LNA

potom je čas na cigárko

a už nám stojí - dva RDMkové stožáry

hezký to pohled

potom přišel čas vztýčit

novou anténu 4 x 10 el.

Raz dva tři - a už je nahoře

ještě zakotvit

a díky Ivanovi a jeho zlepšováku

je za chvíli nahoře i 12 x 6 el. Yagi

na rozdíl od PD to šlo jako nic

OK1VPZ předvádí šlapací výtah OK1DAQ

celkem 183 el. Yagi.  Wow!     :-)

máme ve srovnání s PD o 2 prvky více

Mně se to líbí.. A co říkáš Ty?

ještě ohlédnutí

a jdeme stavět 23 + 3cm

pohled na JZ

pohled na východ

technologie stavby s novým rotátorem..

je jiná. Nový je i fundament (by OK2BDQ)

10GHz anténa s transvertorem

technologická přestávka, protože..

OK1DIX něco vysvětluje turistovi z DL

po postavení 3cm následuje montáž

stožáru, rotátoru a antén pro 23cm

směr na východ máme na GHz špatný

ale OK1DAQ to zjevně nevadí

a je to nahoře! Sice trochu křivě, ale..

to nevadí. OK1VPZ připojuje elektriku

zatímco zapadá Slunko

stoupá nahoru Měsíc

a v trávě se táhne mlha

jsme na hranici přírodní rezervace

přiletěl se na nás podívat nějaký čumil

ještě pohled na 3 a 23cm od východu

a návrat k baráčku

(ve skutečnosti byly stožáry rovně)
Následuje několik

předváděcích fotek

našich 70cm antén

v pátek večer

přišel čas i na táborák

a nějaké ty buřtíky

myslivci měli během UHF Contestu smůlu

tohle vyrostlo Ivanovi hned vedle auta

sobota: fouká vítr a OK1VOX se má rád

ale i když nenastydnul,  přepadla ho
na něj dost neobvyklá zádumčivost

V sobotu už tak pěkné počasí nebylo

OK1TEH instaluje své technologie.
Identické jako o PD i v loňském roce.

OK1VPZ po zprovoznění PA od DM7A

Ivan OK1DAQ

 Fred DH5FS se snaží udělat nějakou tu OK

V závodě kupodivu všechno fungovalo
 a v neděli bylo i lepší počasí

stanici. Operátor je to jinak velmi dobrý.

OK1VPZ studuje v neděli jakési schéma

"veterinář" musel v neděli odjet dříve

před koncem se přijel podívat Honza OK5XM