OK2A U
HF/SHF Contest 2013 - zase doma

(for Google translation click here)


Po loňské výpravě do F, kde jsme na třech pásmech rozdali body jako TM2W jsme z personálních důvodů zůstali poněkud při zemi a jeli zase "na betony" do JO60jj. A i  když to zní samozřejmě, předcházela tomu delší příprava - už před více, jak rokem jsme požádali ČEZ o třífázovou přípojku, kterou se po celoklubovní brigádě v září (a několika dalších víkendech strávených při rekonstrukci vnitřních rozvodů) podařilo dokončit týden před UHF Contestem. Sice zatím nemáme, co do třífázové přípojky připojit, ale život snad tímhle závodem ještě nekončí, takže něco se do příštího roku snad narodí a my už nebudeme patřit jen mezi výkonové outsidery jako dosud. Ale i když jsme stále jen "jednofázoví", nová přípojka se projevila velice pozitivně v tom, že bylo možné jednotlivá pracoviště připojit na různé fáze, což přineslo výrazné potlačení "prolamování" sítě. Takže dokonce i na 23cm pracovišti bylo možné po létech zase použít klasický transformátorový zdroj. K nelibosti některých kolegů z Moravy tak oznamuji že legenda JZD (jednofázového závodního družstva) z JO60jj již bude patřit jen historii. :-)

Další velký projekt zůstal ve stadiu rozpracovanosti. Nová 70cm anténa sice byla dokončena 2 dny před UHF Contestem, ale když jsme po příjezdu na kopec konstatovali, že chystaná kladka nám neumožňuje ji bezpečně postavit a zase složit, rozhodli jsme se postavit raději klasickou sestavu tří single antén, než experimentovat s nejistým výsledkem. Takže také někdy příště... Máme tedy nakročeno do budoucnosti a proto věřím, že až se Lesy ČR rozhodnou vytěžit dřevo z lesů okolo naší kóty, které svým signálem ohříváme natolik, že to přispívá k jejich bouřlivému růstu, budeme moci opět atakovat vyšší místa ve výsledkové listině (tedy pokud budou všichni účastníci dodržovat pravidla, nebudou se brutálně překračovat legální výkony a používat remote RXy...).

Na kopec jsme standardně přijeli ve čtvrtek a v pátek se podařilo opravit jeden stožár, který v posledních závodech nešel vysunout na plnou délku. Potom přijel host, Pavel OK2PMA, který přivezl velký karavan a hlavně pásma 13 a 6cm, protože si chtěl zkusit, jaký je rozdíl mezi slunnou jižní Moravou a deštivým Krušnohořím. Protože nás tentokrát nebylo dost (další ekipa přijela až v pátek večer), velice potěšila pomoc OK1HWU, který nám z Prahy přijel pomoc jen postavit antény, protože večer musel zase odjet. Díky! Stejně tak se patří poděkovat Tomášovi (no call, ale také s ušlechtilým koníčkem), bez něhož bychom se neobešli, OK1DYX a Ivanovi OK1DAQ, bez jejichž pomoci by všechno bylo mnohem těžší. Večer tak stály oba stožáry se třemi 70cm anténami a 3cm na bunkru na cca sedmimetrové trubce na bunkru. Pro 3cm jsme použili starý rotátor OK1DIX, který již měl být v tomto závodu spočívat na věcném odpočinku - a později na to zase hořce doplatili... V sobotu ráno jsme dokončili montáž antén pro pásma 23cm (and up) a vytáhli na bunkr Pavlův karavan. Až na klasické mikrosoftí potíže (pod WIN7 nefungovaly nějaké drivery k ovládání rotátoru), jsme byli hotovi s přípravou už cca 2 hodiny před závodem, takže aktéři si mohli v klidu vychutnat klasický contestový guláš (tentokrát 5-ti bandový, hi). Robert F1OET a Denis F6DCD přijeli právě včas  :-)

A potom se již závodilo. Během první hodiny, zatímco jsem chodil okolo zařízení a sledoval všechny rafičky, to "odsejpalo" nebývale dobře. Na Spáleniště až nebývale dobře. Potom, co se u konkurentů ohřály jejich silostroje, přišlo rušení. Zejména u
DM7A na 23cm, ale stranou nezůstal ani tým OK1KAD, který na svůj spíše QRP rig dokáže vyprodukovat neočekávanou úroveň širokopásmového šumu. Zatímco s DM7A jsme v neděli dospěli k dohodě (jako zdroj problémů byl jednoznačně identifikován přehřátý SSPA, ve kterém při vysoké teplotě začíná něco kmitat), nad ostatními rušiči jsme mávli rukou. Ale o zážitcích během contestování jistě něco napíší přímo jeho aktéři níže.

Na 70cm došlo ke střídání Davida za Láďu OK1DIX okolo 4hodiny ranní, před polednem se k pádlu vrátil OK1RK. Ovšem nevydržel tam dlouho. Contestovat na 432MHz je tvrdá práce, vyžadující nasazení celého člověka a Davidovo (po autohavárii) nalomené žebro to nevydrželo, takže skončil na medikamentech. Láďa tak 70cm musel neplánovaně závod dotáhnout až do konce. Pouze 2 operátoři na 70cm nás asi nějaké ty bodíky stály, i když pravděpodobně vážnějším důvodem je, že za konkurencí výkonově velice zaostáváme... (chvílku si ale zavysílal i F6DCD). Stejně tak se úplně nedařilo na 6 a 3cm. Na Pavla byla obsluha 3 pásem trochu moc a neumožňovalo mu to se věnovat jeho favoritnímu pásmu 6cm tak, jak zamýšlel, což podtrhnul problematický rotátor, ovládaný z VUSC. (Po loňských potížích s indikačním potenciometrem to vypadá, že tentokrát bylo na vině vnikání VF do A/D převodníku.) A protože na naší straně navíc chyběl osvědčený 3cm operátor OK1KN, zůstali jsme i na tomto pásmu poněkud za očekáváním. Takový je život.

Závod skončil s pěkným výsledkem 485 QSO na 70cm a i na 23cm si Matěj zapsal Spáleništní rekord 219 QSO. Opět se prokázalo, že 13cm od nás chodí docela dobře. Možná to bude do budoucnosti vhodná náhrada za nejpopulárnější mikrovlnné pásmo 3cm, které ČRK svou nečinností nechal v OK napospas WIFIstům. :-(  Protože v říjnu zapadá Slunko už před 7 večer, z kopce jsme odjížděli už za tmy, okolo osmé. A následující týden se z těch silných zážitků sbírali...  Trochu vyšší počet QSO než obvykle jsme cestou diskutovali a dospěli k názoru, že podmínky byly víceméně průměrné, jen možná byla v DL trochu větší aktivita než jsme očekávali.

UHF Contest 2013 jsem sám za svoji osobu vyhrál. Nic se nepokazilo (rotátor OK1DIX není v mé gesci, hi) a všechno fungovalo na první zapojení. Do příštího roku zůstává úkol vyřešit rotátor, využít nové 70cm antény a když všechno půjde dobře, možná připravit i nějaký ten třífázový 70cm silostroj. Uvidíme... Dodatečně se omlouvám Pavlovi za rušení na 13cm z našeho 23cm zařízení, ale opravdu jsem v tom asi nevinně. 23cm PA mají na výstupu dolní propust a navíc cirkulátory. Také kluci z DM7A, kteří s námi byli na kopci v květnu, QRM na 13cm neměli. Asi to tedy bude chtít instalovat na vstup 13cm nějakou vychytávku. :-)
73 OK1VPZ


A jaké dojmy měl náš host Pavel OK2PMA z contestování na Spáleništi? Poslal do reportáže tento příspěvek:

 Jak jsem nevyhrál 6cm aneb story o šilhavém rotátoru:

Je konec května a leje a leje a leje… Laskavý čtenář se nemýlí, opravdu čte reportáž z říjnového závodu. Zmíněné události totiž měly zásadní vliv na věci příští. Ti z vás, kdo letos byli na červnovém závodě vědí, o čem asi hovořím. Bláto, bláto a voda opravdu úplně všude. A hlavně ty skvělé zážitky jak ze Saturnina – zkuste v červnu shánět sněhové řetězy (jako náhrada těch, které se při dolování auta z bláta rozpadly na prvočinitele). Tak dost. Přece někde musí existovat kopec, na který se dá při deštivém počasí vyjet, aniž byste museli použít vznášedlo. Jednou za rok mi bahnivé vzrušení opravdu stačilo.
Značka OK2KKW mi rozhodně není neznámá. Však také pochází z mého domácího QTH, z Brna (viz http://www.ok2kkw.com/hist_cz.htm ). Vyjet na Spáleniště (pokud není metr sněhu) by snad neměl být takový problém. Oslovil jsem Matěje s nabídkou přivézt na kopec zařízení, která by zaplnila mezeru mezi pásmy obvykle na kopci provozovanými. Má nabídka přivézt 6 cm byla vřele přijata a ihned jsem obdržel důležité organizační informace:  „ … a nezapomeň si vzít konferenční sklo, sud je jako obvykle zajištěn“. Ještě natankovat benzín do kanystrů pro centrálu (to kdyby má rádia nezvládala kolísání sítě na bunkru) a jede se. Vezu také 13cm, které by na kopci jinak chyběly. Kus nařaseného železného drátu jako anténa a 5W by na rozdávání bodů mělo stačit. To až na 6cm nebude co dělat.

Ambice a odhodlání nejsou malé. Zařízení na 6cm, které vezu, už mnohokrát bylo „na bedně“. Ve výsledkových listinách hledejte OL6R, OK2KFJ nebo OK2RKB. Jedu letošní UHF na tomto pásmu vyhrát.

Začíná závod. Nebude to žádná odpočinková záležitost. Sen, že budu následujících 24 hodin obsluhovat jen jedno pásmo (6cm) se nesplní. Bude mi asi navěky souzeno obsluhovat nejméně 3 pásma: 13, 6 a 3cm. Na 13cm obludné rušení. Kdo by to tak mohl být? Klínovec, Fichtelberg? Matěj! Michael, DB6NT, se snaží udržet výrobní náklady na snesitelné úrovni, takže 13cm transvertor, verze zakoupená v roce 2002, selektivitou a odolností rozhodně neoplývá. Dosud se na kopci podobný problém nevyskytl. No jo, jenže změřených 23W do kabelu k ozařovači (OK2KFJ v JN88HU) a Matějových 500W je trochu jiná liga… Hlavně, že na 6cm a 3cm je klid. Co se děje? Vůbec to nejde. Pár lokálních stanic je v logu ale veškeré pokusy jiným, než jihozápadním směrem jsou neúspěšné. Půlnoc se nezadržitelně blíží, dělám na 13cm OK1EM a jdeme na 6cm. Ale co to? Starý dobrý rotátor ovládaný přes program VUSC, který točí stožárem s parabolami 6 a 3cm se nechce na azimut 75 stupňů otočit. Beru baterku, lezu z karavanu a nestačím se divit – antény míří kamkoliv, jen ne směrem, který ukazuje počítačový ovladač. Už víme, kde byla chyba. Záchranný oddíl v podobě Ládi, OK1DIX, sice problém kalibrace rotátoru napraví, ale ztracené hodiny provozu už nikdy nedoženeme. Je pozdě večer, stanice se na pásmu a chatu ON4KST objeví nejdříve ráno.
Mezitím se však na 13cm dějí neuvěřitelné věci. Signály protistanic jsou solidní, kupodivu mne slyší a trpělivě opakují chybějící údaje tak dlouho, až je v mezerách, kdy Matěj nevysílá, přečtu. Přichází sked s SP4MPB. Že se dá z JN88HU na 5W a železnou drátěnku udělat IK3COJ (500km) to už vím. Ale 656km? Signál přichází v excelentní síle. Hulákám na Matěje, aby mě přes sluchátka a ventilátory 23cm konců slyšel: „Stopni to!!!” Nesmím ztratit ani vteřinu, než letadla odletí. Odklepávám dokončené spojení a Matěj, který to díky síťovému VUSCu okamžitě vidí znovu pouští výzvu… Jel jsem na Spáleniště vyhrát 6cm a místo toho jsem objevil zcela netušené možnosti QRP setupu na 13cm. ODX se nakonec zastavil na 701km, HA8V. Nemusela by to být konečná, pěkně byli slyšet např. 9A1SB, IQ1KW.

Celou neděli jsem pak bojoval s únavou a 3/6cm rotátorem, který nadále vypovídal poslušnost a zbláznil se téměř pokaždé, kdy jsem jím chtěl otočit. Přes veškeré potíže se díky Matějovi, který pilně dohazoval skedy, podařilo vydřít alespoň průměrný výsledek i na těchto pásmech. Jak to jen dokáže stihnout? Domlouvat skedy na všechna možná i nemožná pásma, piplat čajové stanice přes otřesný humus, který na 23cm produkují DM7A na Fichtelbergu… Snad se na mne moc nezlobí za všechen ten ztracený čas, kdy přestával vysílat kvůli dokončení spojení na 13cm.

6cm jsem sice nevyhrál, ale zato jsem poznal tým skvělých radioamatérů a posunul rekordní výsledek použitého 13cm zařízení téměř na dvojnásobek. Děkuji všem protistanicím za trpělivost a doufám příště naslyšenou. Bude nějaké příště? Nevím. Pokud ano, budu se snažit mít antény otočené správným směrem.

Pavel, OK2PMA


OK1DIX:

Letošní UHF Contest na 70cm byl charakterizován průměrnými, ve směru západ-východ spíše podprůměrnými podmínkami, avšak na poslední léta nebývale vysokou účastí stanic. Závod se celkem vydařil, také proto, že nás poctili návštěvou naši francouzští přátelé Robert, F1OET a Denis,F6DCD, kteří umožnili naše dřívější expedice do pohoří Vogézy.

Odjel jsem slabou polovinu závodu. Žezlo jsem převzal od Davida, OK1RK brzo ráno okolo 02 UTC. Bohužel v tu dobu už byla nad námi nasunutá fronta a pásmo bylo úplně mrtvé. Přes 2 hodiny se neudělalo žádné spojení. Mohl jsem jen tiše závidět pile-up z počátku závodu, kdy  v první hodině dosahoval rate ve spičkách i 150 QSO/hod., za 2 hodiny bylo doma téměř 40000 bodů a 100000 se dosáhlo již před 01 UTC. Situace se začala měnit až kolem 04 UTC. Začala chodit alespoň ranní ptáčata z DL. Osvěžením bylo jen několik stanic z F a OZ. Přibyli ještě tradiční SK7MW a PA0WMX a to bylo všechno. Na východ a jihovýchod byla situace špatná. Před polednem si k rigu opět sedl David, ale po pár minutách vydal zoufalý skřek a opustil stanoviště. Projevily se následky nedávné autonehody. Tak jsem dojel závod bez dalších zvláštních událostí a dali jsme i příležitost našim hostům, aby si vyzkoušeli provoz z pro ně expediční lokality. Z delších spojení stojí snad za zmínku známý F6DKW a 9A6C. Skedy s LA0BY a G3XDY  se však nezdařily.  Výsledek necelých 153 tis. bodů 485 QSO, i když není zas tak špatný, zůstal nakonec za očekáváním vzbuzeným na začátku závodu,  kdy jsme doufali, že bychom mohli překonat hranici 500 QSO.

Co se týče rušení, projevilo se velmi pozitivně, že DM7A z Fichtelbergu tentokrát 70cm vynechali. Bohužel je zastoupili OK1KAD z Klínovce. I když podle vlastního vyjádření jeli jen na holý TRX, šum, co produkovali, téměř zmemožňoval práci ve směru sever OK2 a zejména SP9. Nepříjemné bylo též rušení, které již téměř tradičně produkovali OK1OPT na CW. Snad by stálo za to rig zkontrolovat, protože na SSB žádné potíže nejsou. Mnohem horší překvapení než rušení však bylo chování OK2EW, který v odpovědi na moje zavolání prohlásil, že s námi ani nechce spojení navázat. S tím jsem za téměř 40 let radioamatérské činnosti ještě nesetkal. Ať už jsou názory i případná animozita jakékoli, nepatří podle mého názoru takové věci na pásmo do závodního spojení. Dnes v době Internetu snad existuje množství jiných možností, jak své názory vyjádřit. Situace byla o to trapnější, že v tu chvíli poslouchal se mnou též F1OET a i když česky nerozumí, tak poznal, že něco není v pořádku a měl jsem velký problém mu situaci nějak přijatelně vysvětlit.

Škoda také, že jsme nemohli nakonec použít nové antény, které i když kompletně připravené, nešlo dobře vztyčit a raději jsme se po úvaze rozhodli neriskovat jejich případné poškození. Jinak ale to byl závod povedený, počasí nám přálo a tak se budeme těšit na novou sezónu příští rok.

DIX


F6DCD: 

Hello, tnx for report of results and congratulation !

Robert and me came back a little bit tired, but with nice memories of this week-end. I would thank you for your friendly welcome, especially Ladislav OK1DIX and Vlad OK1VPZ for their attention and also the xyl's. It was a good experience for me even if I worked not many qso's, but it was at live at OK2A. I enjoy always contacts with OK, your efficiency is at the top ! During summer, often I move on a little hill (330 m asl) near my qth during the OK activity contests. Generally, I can work about 30 OK during the 3h activity with about 600 km/qso on 2m. Now I have send a reports at OK1KPA

I often go also with some microwaves friends to the "Grand-Ballon" or some other montain for 6, 3 and 1.2 cm (see pdf). Perhaps one day we can take skeds with OK. We are active during French Microwaves activity days (last sunday morning of the month from April to October) when the wx is not to bad.

Best 73 to you and all the team, hope to cuagn at air or at live !

regards Denis F6DCD


Co se dělo na 23cm na Spáleništi - v komentáři Matěje, OK1TEH:

UHF Contest je pro nás v klubu vždy vyvrcholením závodní sezóny. Minulý rok jsme vyjeli jako TM2W z pohoří Vogéz, v letech 2010 - 2011 jsme vysílali z Klínovce a tak jsme UHF Contest jeli z našeho domácího QTH na Spáleništi poprvé po dlouhých 4. letech. Na rozdíl od jiných závodníků, kteří se v závodě dobře umístili i když "jen nalehko rozdávali body", my jsme se na závod tentokrát připravovali docela důkladně.

Hlavním počinem bylo zprovoznění 3-fázové elektrické přípojky, které si vyžádalo m.j. velkou brigádu během VHF Contestu a několik dalších menších akcí v průběhu září. ČEZ postavil přes 1km nového vedení včetně zbrusu nových sloupů, příhradového stožáru, rozvodné skříně, nového robustního uzemnění, parádních bleskojistek a tak bylo nutné ještě v baráčku udělat úplně novou elektroinstalaci, vybourat velkou díru pro nový elektroměr, předělat rozvaděčovou skříň a natáhnout desítky ne-li stovku metrů drátů a nové lišty. Nemenší problém bylo ale plně zlegalizovat připojení, revize, smlouvy, až se skoro zdálo, že se tuhle papírovou válku nepodaří do závodu stihnout. Naštěstí po dlouhé anabázi vše nakonec za 5 minut dvanáct klaplo a při poslední návštěvě QTH v sobotu před závodem jsme si mohli konečně po několika měsících znovu rozsvítit, ufff. Další veskrze pozitivní věc bylo kromě vyspravení zdiva baráčku i rozšíření místa pro spaní díky instalaci nové palandy ve vysílací místnosti a odvoz velkého počtu různých starých krámů do sběrného dvora. Vše samozřejmě vždy znamenalo udělat si výlet 150km tam a dalších 150km zpátky :-)

To ale ještě nebylo vše, na závod jsme připravili zbrusu novou anténu na 70cm, kterými jsou 6el DK7ZB ve vertikálním stackingu ;-)  Základní myšlenka byla, že po inspiraci u OL9W s jejich 8x5el Y na 2m umístíme na 20m magirus dodatečně další anténní systém.  Konstrukce ale musí být nejenom elektricky správná, ale zároveň také robustní, jednoduchá pro montáž, skládání a přepravu na vozíku, protože na kopci nelze nic nechat.. Dokončování výroby antény týden před závodem bylo opravdu stresující, největší problém byl s fázovacím vedením, protože se ukázalo, že jednotlivé kluba kabelů  stejného typu od jednoho výrobce (ale různého data výroby) nemá stejný zkracovací činitel. Antény byly nakonec hotovy ve čtvrtek před závodem, ale ještě bylo nutné je dostat z balkonu v 8. patře do vozíku na parkovišti. Každé již smontované čtyřče jsme museli jednotlivě spustili ze střechy na provaze dolů, což byl celkem horor, nakonec ale kupodivu všechno prošlo OK a tak za další 2h jsme již mohli vyjet s plně naloženým karavanem na cestu.

 

Na Spáleniště jsme přijeli ve čtvrtek před půlnocí a přivítala nás vichřice s poryvy cca 90km/h, teplota těsně nad 0°C. Naštěstí v baráčku na nás již čekal Láďa 1DIX, Majka 1DYX a Tomáš, kteří již zatopili v kamnech, takže zakrátko již bylo uvnitř příjemně teplo, opravdu není nadto mít na říjnový závod patřičné zázemí hi. Ráno jsme vstávali brzo, protože bylo v plánu ještě zkusit opravit magirus, který už dlouho nešlo vytáhnout přes výšku 16m a mimochodem bylo dobře vidět jak přes noc mrzlo, protože v lavoru na vodu pro mytí rukou plavaly velké kusy ledu ;) Na kopec mezi tím dorazil na výpomoc Jirka, OK1HWU (TNX) a tak jsme magirus na zemi roztáhli do plné výšky 20m, pořádně promazali vnitřní lanka, odstranili kovové piliny a a několikrát zkusili vysunout poslední 4m úsek. Při stavění jsme poprvé šli umístit kladku na a zjistili jsme, že je příliš krátká pro dosed a tak jsme ji ještě museli nastavit kroužkem z jiné trubky, pak ale zase nebylo čím tu trubku uříznout, protože chyběla pilka na železo atd. Prostě klasické potíže ;) Po vztyčení magirusu s 33el K1FO do základní polohy už bylo jasno, že jsme se s novou anténou dřeli na tento závod zbytečně, jelikož připravená kladka měla mělká kolečka, ze kterých by lanko zaručeně spadlo a nemohli bychom tak ani nahoru ani dolů, takže jsme nakonec rezignovali a rozhodli se postavit klasické "parohy" a tenhle nový projekt nechat na příště.... Pozitivní alespoň bylo, že ranní resuscitace stožáru se podařila a tak alespoň jedna anténa byla ve 20m. Při stavbě druhého stožáru mezi tím dorazil na kopec Pavel, OK2PMA a to právě v čas, protože Jirka 1HWU už musel jet zpátky do Prahy. Bohužel naše "paroží" s 2x 38el M2 opět nešlo vysunout do více, jak 16m, což nás jak se posléze ukázalo, asi  stálo jedno místo ve výsledkové tabulce..

Odpoledne již zařízení na 70cm stálo postavené a plně zapojené a tak jsme se věnovali stavbě 10m stožáru s 3cm s tím, že 23cm postavíme až v sobotu. Spodek stožáru zůstal zafixovaný do betonu bunkru šrouby a tak jsme se jen báli, aby nějakého myslivce z okolí nenapadlo uvolnit kotvu.. Večer pak přijel Ivan OK1DAQ a zakrátko i David OK1RK s Lenkou a jeho harmonickou - malým Vaškem, kteří nám přivezli pípu se sudem Chýňského 15-ti stupňového tmavého svatováclavského speciálu a tak zábava trvala až do brzkých ranních hodin.

V sobotu ráno bylo vstávání trochu kalné, ale naštěstí počasí bylo agfa color. Už za chvíli jsme se tak vydali na bunkr stavět mikrovlny. Protože Pavel přivezl velký karavan, padlo rozhodnutí vyjet na bunkr s ním, aby bylo více místa na všechna pásma. Díky 4x4 starého contestového Passatu se to podařilo a odměnou byl závod odjetý v naprostém luxusu, protože v tomhle karavanu bylo asi tak 2x tolik místa, jako v tom našem contestovém "speciálu"..

6cm jsme namontovali ze střechy do cca 3m nad zemí a pak už jen stačilo smontovat antény na 23cm, rotátor a postavit zařízení. Venku mezi tím byla vidět nádherná inverze v údolí, která bohužel zmizela asi tak hodinu před začátkem závodu, což se pochopitelně projevilo na podmínkách. Ještě 3h před začátkem závodu, když jsem poprvé zapnul zařízení, tak byl i přes Klínovec slyšet maják OK0EA 559, půl hodiny před začátkem závodu ale začal foukat vítr, takže jeho signály slábly, až jsem ho v šumu ztratil úplně.. Zařízení na všech pásmech fungovalo bez problémů, horší to ale bylo s počítači. Protože Láďa DIX musel ve firmě vrátit starý notebook s WIN XP a ten Davidův s Windows 7 měl problémy s driverem ke konverzi USB na RS232, takže bylo nutné na 13/6/3cm použít můj notebook s velkým displejem, který tradičně používám pro připojení internetu a hlavně ke sledování příležitostí odrazů od letadel. Musel jsem tak nakonec vzít zavděk Davidovým notebookem, který ale, jak se ukázalo, měl díky Win7 problém rovněž se sdílením připojení do internetu... Na kopci se připojujeme do 3G sítě, která má úroveň jen na 2 čárky, ale např. během PD bylo toto připojení naprosto stabilní. Tentokrát internet každých cca 5-10min vypadával a choval se podobně i při přepnutí do GPRS, který bylo na plných 5 čárek.. Sdílení internetu jsem sice vyřešil asi 5min před začátkem závodu, ale internet bylo díky popsaným SW potížím nutné celý závod pravidelně restartovat a nepomohly ani pokusy o různé "vychytávky", jako např. použití USB prodlužovačky a prsty v tom neměla ani VFka z našich vysílačů. Mimochodem asi hodinu před začátkem závodu dorazil na kopec i Robert F1OET s Denisem F6DCD, kteří dle jejich slov jeli celou cestu na Spáleniště v silném lijáku a který se měl již brzy přihnat i na Krušné hory..  Potom ještě následoval skvělý tradiční předzávodní guláš od Majky a závod mohl začít.

Závod

Začátek závodu na 23cm byl vskutku impozantní, i přes problémy s internetem jsem měl za první hodinu v deníku 44 QSO a v další hodině stále nádherných 26 QSO. Hranici 100 QSO jsem dosáhl již v 17:47. Příval stanic byl hlavně ze severu a jihu, potom přišly i některé spojení z OK2, OM, 9A, potěšilo bezproblémové spojení s HA6W KN08 615km a Zlatkem 9A2SB 691km, ale i do Polska např. s Markem, SP1JNY, SP2DDV, SP7TEE. Vyloženě špatně to ale chodilo do oblasti JO31 a to zejména díky rušení od DM7A, které se odráželo od zmoklého severozápadního lesa.. QRM S9+ znemožnilo dělat běžná spojení se stanicemi jako DJ5BV a porod bylo i spojení s PA6NL.. V pauzách, kdy DM7A byli na příjmu jsem udělal od letadel spojení s Johnem, G3XDY 827km a překvapivě i s TM2K z JO10 723km. S pěkným signálem mě zavolali i HB9FX, bohužel vyšší pásma tentokrát neměli. Vůbec směr do HB9 a JN48 byl tento závod poznamenán obecně nižší aktivitou a  přes veškeré CQ jsem z HB dělal už jen HB9XC.. Kromě stálého rušení od DM7A a občasného od OK1KAD ale závod odsýpal celkem bez problémů. Když jsem šel po 1h ranní spát, v logu bylo už nádherných 161QSO což dávalo předpoklad, že se mi podaří poprvé ze Spáleniště překonat magickou hranici 200 QSO.

Venku mezi tím foukal vítr a pršelo, takže vodou nasycené vyšší mikrovlnná pásma nechodila nic moc, do toho se ještě přidalo rušení 13cm z provozu na 23cm. Díky dobré spolupráci s Pavlem OK2PMA se nám ale dařilo udělat pěkná QSO i na 6cm, osobně mě překvapilo spojení s S51ZO, který na 23cm je slaboučký, ale na 6cm ho Pavel udělal bez problémů. Na 3cm jsme ale Jožeho slyšeli strašně slabě, takže tropo QSO na 483km se podařilo až ráno.

Po cca 3h spánku jsme se s Pavlem probudili až v ca 04:30h UTC a zkoušeli jsme, jestli se rozchodí západ. Na sked se mi podařilo vypotit PI4GN, PA0WMX a další PA stanice. Nejsilnější signál z PA měl jako už tradičně Hans, PA0EHG, potěšilo i spojení s TM0W z JN26 734km, 9A2L 544km, F6DKW, F5DQK a F5HRY, QRB cca 780km (TNX!). Ze severu se mi přes QSB a slaboučký signál podařilo udělat i OZ9ZZ JO46 709km, OZ3Z JO45 607km a OZ6OL. Jubilejní 200. QSO se mi shodou náhod podařilo udělat v 11:12h UTC i s Ivanem, YU1LA do Bělehradu, což pro mě znamenalo posunutí konečného ODXu na hodnotu 853km (TNX!).

Mimochodem musím ještě připojit krátkou poznámku k pásmu 6 a 3cm. Jak už píše Pavel, OK2PMA, velkou řadu bodů jsme ztratili díky problému s USB interfacem k rotátoru.. Když jsme se s Pavlem na chvíli vystřídali a na 3cm jsem měl 490km sked s DC6UW, tak vůbec nechápu, jak Pavel mohl na tomto pásmu vysílat, protože ovladač během 5minut se samovolně několikrát odsměroval a dodělat QSO bylo možné jen tak, že jsem z rotátoru musel vytáhnout napájení.. Nicméně pro příští sezónu již v klubu vyrábíme nový přesný rotátor i s ovladačem, takže snad to už bude veselejší..

Zpět ale k závodu na 23cm, před koncem zavolal Salvo DK3SE, SN5R (super signál a naše první KO01!), F/DK3PS, F1EZQ JN27 621km, IW2BNA 600km, IK3HHG 535km a jako poslední i DJ5AR a závod byl u konce. V poslední hodině Pavel, OK2PMA dělal ještě QSO na 13cm s 9A2SB, bohužel 5W bylo na QSO málo. Mně se zase na oplátku nepodařilo dodělat spojení s 9A2UV, měli jsme oboustranně vše přijaté, ale díky QRM od DM7A jsem si nebyl jistý číslem, sri..

Konečný výsledek 72 462 bodů a 219 QSO na 23cm je pro nás na Spáleništi novým rekordem a dobrým předpokladem pro slušné umístění v mezinárodním vyhodnocení. Za dobrým výsledkem stála zejména dobrá aktivita v DL a vyšší počet stanic z Francie a Polska. Jediná věc která mě mrzela, bylo znovu rušení od DM7A, které se ale po domluvě nakonec snad podaří do příštího závodu vyřešit, protože kluci z DM7A uznali, že problém je na jejich straně a souvisí s teplotou PA.

Díky všem kdo zavolali a na slyšenou v dalším závodě se těší

Matěj, OK1TEH

PS: Po zveřejnění předběžných výsledků mě překvapil náš v poměru ke konkurenci relativně slabší výsledek na 70cm a tak jsem si udělal menší analýzu (tnx DL0GTH za zaslání statistik!). Pro srovnání jsem si vybral UHF Contest 2004, kdy jsme jeli ze Spáleniště závod s kluky z OL9W a kdy jsme měli podstatně menší výkon, zato ale o 10m vyšší stožár, dále UHF Contest 2013 u OK2A a DL0GTH, vše na 23cm. Jak je vidět, ztrácíme zejména díky nízkému stožáru a prudce rostoucímu smrkovému lesu body ve směru do JO31. Zvláště pokud prší a na stromech visí kapičky vody, je útlum v tomto směru značný. Počet udělaných stanic z JO31 byl v tomto závodě u nás 14, u OK2M 24 a u DL0GTH 40, což mluví samo za sebe. Zajímavé je také počet dělaných stanic z JO50, kde DL0GTH jich mají v deníku 40, OK2M 25 a my jen 9!? Že by to m.j. znamenalo, že jsme špatně zvolili frekvenci? Žádný remote SDR nemáme a je proto těžké to posoudit.. Zajímavá je také mapa viditelnosti ve srovnání QTH a výšky antén, kde rozdíl ve výšce stožáru se výrazně projevuje na síle stanic z oblasti JN99. Také tam nám roste les... Handicapem na naší straně je ale jistě také (ve srovnání s ostatními) i relativně malý výkon, kdy ze 700W PA v hamshacku je na svorkách antény pouhých cca 500W, s tím ale snad půjde díky nové elektrické přípojce časem něco udělat.. Jedna věc je však jistá - pokud Lesy ČR nezačnou dostatečně rychle těžit v okolních lesích dřevo, prudce rostoucí smrky nám za chvíli znemožní dělat slušné výsledky i na pásmu 23cm, které (zejména díky o 10m vyššímu stanovišti na starém bunkru) zatím nad níže umístěným 70cm QTH relativně slaví úspěchy. Nevíte, kde by se dal pořídit tak 40m lehký skládací stožár, jenž by se dal odvézt na vozíku za autem a k jehož postavení by stačilo tak 5 lidí, hi?
 

Srovnání výsledků v UHF Contestu 2004/2013 mezi OK2KKW / OK2A / DL0GTH na 432 MHz

 


PS: srovnejte si obrázky azimutů contestových QSO u OK2KKW a OK2A z let 2004 a 2013, abyste pochopili, proč říkáme, že aktivita se přesouvá na východ!

 

 

 


UHF Contest 2013 OK2A JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 152 925 485 315 YL3AG        KO06WK 901 1800 1x33, 2x38el 256 (-46) 88 (-34)
23 cm   72 462 219 330 YU1LA         KN04FR 853 500 2x150cm dish  98 (-18) 44 (-14)
13 cm   12 819 53 241 HA8V          KN06HT 701 5 90cm dish 23 19
 6 cm     4 332 21 206 S51ZO         JN86DR 483 5 120cm dish 10 9
 3 cm     8 446 38 222 DC6UW       JO44VJ 490 20 70cm dish  24 10

*) Note: comparison with UHF contest 2011   


     

 

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29


WWL: 23xJO61   22xJO60   22xJO51   22xJN69   21xJO70   21xJO50    QSO vs QRB
             19xJO62   18xJN59   17xJN58   15xJN49   14xJO31   14xJN99     -----------------
             13xJN79   11xJN68   10xJN89    9xJN97    8xJO43    8xJO42           < 100   48x
              8xJN98    8xJN88    7xJO80    7xJO65    7xJO52    7xJO40       100 - 199  115x
              7xJO32    7xJN76    7xJN75    7xJN67    7xJN48    6xJO71       200 - 299   89x
              6xJO53    5xJO73    5xJO30    5xJN86    4xJN95    4xJN87       300 - 399   71x
              4xJN65    4xJN39    3xJO90    3xJO82    3xJO44    3xJO21       400 - 499   78x
              3xJO20    3xJN63    3xJN54    3xJN37    2xJO91    2xJO81       500 - 599   47x
              2xJO63    2xJO54    2xJO41    2xJN77    2xJN57    2xJN47       600 - 699   18x
              1xKO06    1xKN18    1xKN09    1xKN08    1xKN06    1xKN05       700 - 799   17x
              1xKN04    1xJO94    1xJO83    1xJO72    1xJO66    1xJO64       800 - 899    1x
              1xJO46    1xJO45    1xJO33    1xJO23    1xJO22    1xJO11       900 - 999    1x
              1xJO10    1xJN85    1xJN84    1xJN78    1xJN73    1xJN64           > 999    0x
              1xJN55    1xJN46    1xJN44    1xJN38    1xJN36    1xJN34     -----------------
             1xJN28    1xJN27    1xJN26    1xJN25    1xJN19    1xJN18                     

Hour   QSO Points  AVG  DX  Call            N  NE   E  SE   S  SW   W  NW
-------------------------------------------------------------------------
14-15   87  19410  223  724 I3NPF/4        22   4  13   6  13   8   5  16
15-16   62  16000  258  578 9A3NI           4   6  10   9   7   6   6  14
16-17   35  12564  358  853 YU1LA           4   1   9  10   3   2   1   5
17-18   25   9843  393  765 IQ1KW           1   -   4   2   2   5   6   5
18-19   28   8352  298  599 OZ5UKW          5   1   1   2   3   -  11   5
19-20   15   4662  310  694 IZ3NOC/5        1   -   2   4   3   1   -   4
20-21   23   8999  391  725 9A2KK           1   -   2   8   7   1   2   2
21-22   20   8320  416  770 IK4WKU/6        2   2   1   6   5   3   -   1
22-23   13   5487  422  901 YL3AG           -   3   5   4   -   -   1   -
23-24   12   4995  416  629 PA6NL           -   -   1   5   -   2   3   1
00-01    9   3240  360  615 HA6W            -   2   3   2   -   1   -   1
01-02    2    213  106  128 OL3Z            1   -   1   -   -   -   -   -
03-04    1    135  135  135 OK1TRW          -   -   1   -   -   -   -   -
04-05    8   3218  402  723 TM2K            1   -   -   -   -   2   2   3
05-06   18   5832  324  733 TM0W            1   1   5   -   1   1   7   2
06-07   11   3796  345  573 HG5BVK/P        2   -   -   4   1   2   1   1
07-08   16   5080  317  773 9A6C            1   3   1   5   2   2   -   2
08-09   22   6856  311  784 F6DKW           4   2   4   1   -   7   4   -
09-10   13   4104  315  721 9A4V            2   -   -   2   2   4   3   -
10-11   19   6581  346  761 F1TDO           3   1   5   -   4   3   3   -
11-12   17   5903  347  684 OZ9PZ           3   1   -   -   1   4   5   3
12-13   16   5192  324  450 OM5UM           1   -   2   1   2   2   4   4
13-14   13   4130  317  551 HG5W            1   -   3   3   1   -   3   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 485 152912  315  901 YL3AG          60  27  73  74  57  56  67  71

 


 

 


WWL : 14xJO60   10xJO61    9xJO70    9xJO62    9xJO51    9xJO50    QSO vs QRB
              9xJN79    7xJN99    7xJN59    6xJN89    6xJN69    6xJN48     ----------------
              5xJO80    5xJO52    5xJO31    5xJO21    5xJN86    4xJO73           < 100  25x
              3xJO91    3xJO65    3xJO53    3xJO43    3xJO42    3xJO30       100 - 199  42x
              3xJN98    3xJN97    3xJN87    3xJN77    3xJN76    3xJN65       200 - 299  35x
              3xJN18    2xJO64    2xJO32    2xJO22    2xJN88    2xJN75       300 - 399  33x
              2xJN68    2xJN49    2xJN39    2xJN37    1xKO03    1xKO01       400 - 499  41x
              1xKN08    1xKN06    1xKN04    1xJO90    1xJO83    1xJO81       500 - 599  22x
              1xJO71    1xJO54    1xJO46    1xJO45    1xJO44    1xJO41       600 - 699  11x
              1xJO33    1xJO20    1xJO11    1xJO10    1xJO02    1xJN95       700 - 799   8x
              1xJN78    1xJN67    1xJN66    1xJN58    1xJN54    1xJN47       800 - 899   2x
              1xJN46    1xJN45    1xJN38    1xJN34    1xJN27    1xJN26           > 900   0x
                                                                           ----------------

Hour   QSO Points  AVG  DX  Call            N  NE   E  SE   S  SW   W  NW
-------------------------------------------------------------------------
14-15   44   8062  183  474 S54AA          14   4   3   8   2   6   1   6
15-16   26   7677  295  667 IZ4BEH          3   1   3   3   7   -   4   5
16-17   16   5327  332  765 IQ1KW           4   2   1   2   -   2   2   3
17-18   18   6274  348  691 9A2SB           1   -   9   6   -   -   2   -
18-19   17   5601  329  723 TM2K            1   1   6   2   -   -   3   4
19-20   14   4204  300  827 G3XDY           2   -   5   3   -   1   2   1
20-21    4   1704  426  550 HA5KDQ          1   -   -   2   1   -   -   -
21-22    6   2251  375  468 OE6FNG          -   -   1   3   -   -   -   2
22-23    7   3147  449  562 ON4CJQ/P        -   -   1   2   -   -   3   1
23-24    5   1700  340  629 PA6NL           -   -   1   2   -   -   2   -
00-01    3   1260  420  494 OM3RBS          -   1   -   1   -   -   1   -
01-02    1    311  311  311 OK2KYZ          -   -   1   -   -   -   -   -
04-05    1    443  443  443 DK2MN           -   -   -   -   -   -   -   1
05-06    6   2164  360  532 PI4GN           -   -   3   -   -   1   1   1
06-07    2    416  208  237 DL7QY           -   -   1   -   -   1   -   -
07-08    6   1761  293  606 PA0S            -   1   -   1   -   1   2   1
08-09    9   4899  544  784 F6DKW           -   -   -   -   -   4   4   1
09-10    4   1667  416  775 F5HRY           -   -   -   -   -   -   2   2
10-11    9   3536  392  709 OZ9ZZ           2   -   1   -   1   3   1   1
11-12    8   4073  509  853 YU1LA           3   -   3   1   -   -   1   -
12-13    5   2344  468  641 F1EZQ           -   -   1   -   -   1   2   1
13-14    8   3630  453  600 IW2BNA          -   -   1   2   1   2   2   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 219  72451  331  853 YU1LA          31  10  41  38  12  22  35  30


 

 

 


 

 

 


 

 


A fotky:

a) pics by Denis F6DCD
 

 

b) pics by OK1TEH:


 

c) few pics by OK1VPZ (by mobile phone):

 

c) few pics by Tomas: