DM7A

DL0TUD a OK2KKW v UHF - SHF Contestu IARU 2005

          
(please select language version of this extraordinary contest report)

Protože nemám žádné informace o tom, že by se již někdy v minulosti uskutečnila podobná radioamatérská česko-německá akce, je možné, že oba kluby (OK2KKW a DL0TUD) se svým společným účinkováním pod jednou contestovou volačkou zapsaly do radioamatérské historie obou zemí. Ale začněme pěkně od začátku:

Celá léta pošilháváme po pěkné kótě nedaleko našeho stálého contestového QTH - německém Fichtelbergu, který společně s Klínovcem se svými více, než 1200 m nadmořské výšky tvoří dominantu Krušných hor. Není tajemstvím, že je to kóta ověnčená radioamatérskými vavříny a často také obsazovaná německými QRO stanicemi, mezi nimiž v posledních letech dominuje DL0TUD (klubovní stanice drážďanské univerzity), případně její sesterská DF0MTL. A asi také není tajemstvím, že se čas od času během závodu navštívíme, abychom si postěžovali na vzájemné rušení, či na rušení jiných stanic.

A protože oba týmy se svými možnostmi dosti podobají - například ani jeden z nich nejezdí na kopec, kde jsou, jako je to u jiných radioamatérských týmů obvyklé, vybudovány nějaké stálé stožáry a anténní systémy, naopak obě party si musí všechno to nezbytné haraburdí na kopec pěkne dovézt ze vzdálenosti 150 až 200km, vše postavit a po závodě zase složit, postupem času jsme zjistili, že se sobě navzájem docela podobáme - a pak už byl jen krůček k myšlence zkusit to někdy společně v jednom z celoevropsky vyhodnocovaných závodů a společným úsilím porazit své dlouhodobé rivaly, kterých se na obou stranách česko-německé hranice vždycky našlo dost a dost. V této myšlence nás ještě povzbudil loňský úspěch v UHF Contestu 2004, kdy OK2KKW dosáhla na jedno z nejvyšších ocenění v celoevropském měřítku, mimo jiné také díky podpoře lidí z OL9W.

A tak slovo dalo slovo a zhruba 2 týdny před závodem jsme si navzájem odsouhlasili: pojedeme jako DM7A (což je nová contestová volačka DL0TUD) společně z německého Fichtelbergu JO60LK s cílem udělat co možná nejlepší výsledek v celoevropském hodnocení.

Na straně OK2KKW byl úkol zajištění provozu v pásmu 70cm, podpora provozu na 23cm, na straně DL0TUD potom hlavně mikrovlnná pásma, 23cm počínaje a 47 GHz konče. Před závodem tedy nastala čilá emailová komunikace, věnovaná propojení zařízení obou stran, zajištění vhodného sekvenčního řízení, aby nedošlo k "odkouření" předzesilovačů, ale mimo to také zajištění pracovišť pro jednotlivá pásma, stožárů, rotátorů a antén. Konečná dohoda zněla: na kopec vyjedeme ve čvrtek večer a sejdeme se v pátek ráno v JO60JJ, společně odtransportujeme stožáry, rotátory a antény do Německa, postavíme to a potom se vrátíme, abychom dořešili technické podrobnosti, týkající se propojení technologie.

Leč člověk míní a život přitom jde úplně jinými cestami. První obavou bylo počasí. Nevím, zdali si nekdo všimnul toho, že pokud je UHF Contest v termínu 1 až 4 října, je počasí obvykle mizerné, zatímco pokud se koná v termínu 5 až 8 října, počasí bývá obvykle pěkné a stabilní. A tak tomu bylo i letos - celé dva předcházející zářijové týdny jsme se těšili z nádherného babího léta a přitom pozorně sledovali vývoj počasí. Když nám meteorologové týden před závodem slibovali, že rozsáhlá tlaková výše oslabí a bude vystřídána deštěm již o víkendu, předcházejícího závodu, věřili jsme, že očekávané zhoršení počasí stačí během týdne polevit a na další týden se bude směrem na západ rozprostírat nová oblast vyššího tlaku, která zaručí sucho a dobré podmínky šíření. Bohužel, zářijová tlaková výše se držela zuby nehty, první nevýrazná fronta přišla až v úterý a již ve středu před závodem bylo jasné, že bude zle - na západ od našich hranic byly naskládané fronty, přinášející déšť. Doufali jsme ještě, že to nebude tak strašné, že fronty přejdou během soboty a alespoň v neděli se za nimi otevřou trochu slušné podmínky šíření, ale jak se posléze ukázalo, naše doufání mělo od reality bohužel dost daleko.

Na závod jsme vyrazili v průběhu čtvrtka a na hory dorazil nejdříve OK1BAF, OK1XNG a Jirka OK1JFR. Měl jsem ho následovat já (OK1VPZ) spolu s OK1TEH. Všechno probíhalo dobře, až najednou, u obce Lubenec asi tak v 10 hodin večer, při rychlosti okolo 110km/h nám náhle na našem karavanu praskla zadní náprava. Kolo se vzepřelo napříč, karavan se vzepjal jak kůň a jenom díky tomu, že v autě i v karavanu byla naložena spousta "železa" a právě nikdo nejel v protisměru, podařilo se soupravu udržet na silnici. Krátký pohled ověřil, že oprava je nemožná. S pomocí OK1UVY (díky!) se podařilo zajistit odtah, na pomoc byl přivolán OK1BAF, mezitím na místo nehody dorazil i OK1DIX, nakonec se nám podařilo odvézt vše potřebné. Ale - naše dohodnuté contestové "pracoviště" pro 70cm se již na Fichtelberg nepodívá... Následovalo několik telefonů s DH1FM, a potom během pátečního dopoledne zoufalé shánění karavanu na půjčení v západočeském kraji, ale naše snažení bylo bohužel bezvýsledné.

 

Ráno k nám dorazil Fred DH5FS a Tilo DH1FM. Srdečně jsme se přivítali, naložili vše, co se dalo a vyrazili. Naše obavy, odkud pojedeme 70cm chlapci mezitím vyřešili jednoduše - na kopci je otevřený dřevěný přístřešek - takže se okolo něj natáhnou stanové celty a bude. Tedy - otevřeně řečeno - jsme už přece jen zvyklí na trochu lepší zázemí pro VKV závodění - zvláště v nadmořské výšce okolo 1200m a v říjnu - ale jiné řešení situace už bohužel neexistovalo.

Behem pátku jsme postavili náš 20-ti metrový stožár s anténou K1FO a druhý, cca 10-ti metrový stožár se 70cm anténou DL0TUD - takovou víceméně kopií 38 elementové M-square s označením I0JXX. Při testu této antény se bohužel ukázalo, že její PSV je někde nad 1:1,6, takže stožár zase dolů a ladit bočníkový dipól. Zatímco ráno ještě chvíli zasvitlo sluníčko (viz fotky) v pátek popoledni nám do stavění antén už začalo pršet. DH1FM se zatím snaží sestavit antény pro 23 cm - je to čtyřče dlouhých Yagi antén DL6WU, ale práce jde pomalu. Mezitím ostatní staví antény pro 6 a 3cm a montují 2,4m drátěnou parabolu na 23cm. Přijíždí David OK1RK. Ale za chvíli je již tma. Fouká a prší. Anténu I0JXX jsem stáhnul přibližně na PSV 1:1,3. Nic moc, ale stále lepší, než drátem do oka. Jedeme společně na českou stranu do hospůdky na večeři. Cestou na teploměru v autě vidím, že venku již mrzne. To by nám tak ještě chybělo... Mráz, déšť a  radioamatérské antény dohromady moc neladí.

Večer diskutujeme se Steffenem DH1DM, jak zajistit správné ovládání obou PA na 70cm a proč DL0TUD produkovali šum během VHF Contestu. Okolo půlnoci jdeme na kutě. Sobotní ráno je kalné - déšť, déšť. Naštěstí nemrzne. Na Fichtelbergu  už stojí všechny antény, stále ale ještě není namontován krásný nový 200W PA, který přivezli Harald DG3UH a Hartmut DG2DWL a který by měl trůnit uprostřed čtyřčete na 23cm. Stavíme ještě naše 3 cm a "poslouchací" pracoviště na 23cm . Mezitím na 70cm bojujeme s propojením obou PA - ten náš je starý už 15 let a dokumentace od něj není. Podařilo se odprásknout jeden zdroj, ještě narychlo předěláváme sekvencer a bojujeme s časem.

Mezitím začíná závod. Už je jasné, že to nestihneme. QRV je zatím jen pracoviště pro 13, 6 a 3cm. Stále hustě prší a podmínky jsou mizerné. Přibližně po 40-ti minutách zprovozňujeme 70cm a protože právě není nablízku nikdo z 1.st class operátorů, sedám si k veslu. Naši konkurenti již mají desítky spojení. Asi po 20 spojeních mě vysvobozuje David, který potom na 70cm pracovišti vydrží až do neděle. Padá síťové propojení postavené na novém VUSC4WIN, nicméně Láďa OK1DIX problém během 5-ti minut řeší. Také zprovoznění hlavního pracoviště pásma 23 cm se zpožďuje, prozatím tedy alespoň rozdáváme body z dohledového pracoviště, kde je nainstalována jen malá kolineární anténa a 15-ti W transvertor. PA pro 70cm jsou nevybuzené, z prvního leze jen něco okolo 450W, druhý dává jen okolo 300. Prší a po všem teče voda.

Konečně se daří zprovoznit 23cm. K zařízení si sedá Matěj OK1TEH, který se na tento okamžik těšil celého půl roku. Mezitím se pěkně rozběhnulo pásmo 13 a 9cm, kde kraluje Fabian DJ1YFK a 6 a 3cm, kde sedí velmi dobrý operátor Jan DL3JAN. Konečně se závod alespoň trochu doopravdy rozbíhá. Jsme fascinováni, jak to z Fichtelbergu chodí na východ. Ta spojení, která z JO60JJ, na východ krytého Klínovcem, děláme s odřenýma ušima, jsou zde 59+. Bohužel západ mlčí. Daří se několik do PA, ale v širokém Německu, které nám leží u nohou, je aktivita prachbídná. Prší a prší.    

Na 70cm přichází pár YU, potom Simon G3LQR. Také něco málo ze severu. OK1DFC točí svou parabolu na 23cm na západ. Rušení od něj nám znemožňuje vysbírat zbytky stanic na východě. Tilo DH1FM (směju se, že dělá na kopci technika, ačkoli má na rozdíl od nás všech ostatních úplně jinou profesi) asi v 9 večer konečně  dodělal interface k našemu 23cm PA. Zkoušíme jej pustit do 240cm paraboly. Bohužel sekvencer DL0TUD odpíná anténní relé u 23cm paraboly příliš brzy, náš PA 23cm proto vžycky při přechodu na příjem zakmitne. Je jasné, že pokud bychom zařízení ponechali v tomto stavu, 23cm PA do rána zlikviduje anténní relé i předzesilovač. S těžkým srdcem se tedy vzdáváme podpory tohoto PA  a to pravděpodobně (společně se zpožděním na začátku závodu) rozhoduje o našem slabém výsledku na 23cm. Od teď půjde do této paraboly jen 20W VF výkonu. Stále prší. Je bezvětří a fronta se posadila  na nás. Podobně jako v roce 2004 se stále nehýbe, aby svým vlivem oblažila také naše moravské soupeře. Na východ i na západ od nás se dělají DXy, zatímco u nás je na pásmu víceméně mrtvo.  Necháváme u zařízení Davida OK1RK, Matěje, Fabiana, Jana a Freda DH5FS a jdeme se vyspat. Mezitím si Matěj pochvaluje spolupráci s Fabianem, který je i přes svoje mládí opravdu dobrým operátorem.

 

                

Nedělní ráno je kalné. Prší a prší, i v 1200m nad mořem jsou všude kaluže a bahno. Jsme stále uvězněni ve frontální oblačnosti.  Teplota  je + 3°C. Odchází předzesilovač na 23cm. Stožár i s čtyřčetem  pro 23cm musí dolů. Opět tedy více, jak hodinová ztráta.  Naštěstí se daří zařízení opravit a závod i pro nás může pokračovat. Hartmut DG2DWL se v dešti snaží udělat několik dalších spojení na mikrovlnnách. Po sobotním úspěchu s Pavlem OK1AIY, který je na protějším Klínovci, se snažíme o spojení na 24GHz i s dalšími. Třeba s OK1UEI, OK1VHF i OK1DST. Snažím se pomoci a volám na "domlouvacím" pásmu 3cm OK1UEI. Podobně, jako řada dalších, je i on překvapen češtinou na straně operátora DM7A. Bohužel, spojení na 24GHz se nedaří. Zato při přelaďování 24GHz přijímače, do kterého bohužel zatím prší, narážíme na pěkný signál OK1EM. Random spojení na 1,2 cm se ale nedaří. OK1EM nás slyšel jen chvilku, potom náš oscilátor kmitočtově odskočil. Z desky plošných spojů Hartmutova zařízení pro 24GHz zatím kape voda...

Vracím se k zařízení pro 70cm, přijíždí OK1BAF a přiváží oběd, který nám mezitím obětavě připravila Majka OK1DYX na české straně. Honza BAF si stěžuje na německé celníky, kteří jeho auto narozdíl ode všech ostatních, vždycky důkladně prověřují.  V neděli odpoledne se aktivita stanic na pásmu snižuje. Znovu přecházíme na CW. O slovinských a italských stanicích, které obvykle děláme na konci závodu si tentokrát bohužel necháváme jen zdát. V uvedeném směru ční mokrým lesem pokrytý Klínovec a nepustí k nám z tohoto směru ani malý signálek.

Závod končí. Stále prší. Skládáme antény a konečně déšť pomalu slábne. Ještě fotku na rozloučenou, poděkování  a konečně domů. Spěcháme. Zatímco v DL je v pondělí svátek, nás čeká ráno nástup do práce. Fred DH5FS nám pomáhá odvézt do Čech náš stožár (resp. spíše dvacetižár).

Domů se už dostáváme relativně bez problémů. Tento závod máme za sebou. Přítel Murphy nás tentokrát opět navštívil hojnou měrou. Přesto máme dobrý pocit. Dokázali jsme si navzájem, že to dokážeme. Bez ohledu na národnost se nám podařilo vytvořit jeden efektivně spolupracující tým. Našli jsme navzájem nové přátele.  A pokud položíte otázku jak jsme komunikovali, odpověď je snadná - přirozeně anglicky, dnešní univerzální mezinárodní řečí.

Nebylo by fér, pokud tady na závěr nenechal vyjádřit aktéry této mimořádné, mezinárodně soukromé akce. Takže na závěr nechme zaznít alespoň hlas některých operátorů:

_________

DH5FS: vydařený  provoz společně s  přáteli, a to  navzdory nepříznivému počasí. Zajímavá zkušenost v tom, jak bylo možné sdružit rozdílné technologie pro společné využití. Výsledky na některých pásmech sice nebyly tak dobré, jak jsme očekávali, ale nezkazilo to dobrou náladu naší společné party. Pokažené zařízení  během závodu:  23cm předzesilovač a po 12-ti hodinách provozu také 9cm přijímač.
73! Fred
_________

DL3JAN:  Ahoj všichni. Můj komentář bude zejména z hlediska provozu na 6 a 3cm. Především bych vám všem chtěl poděkovat za to, že jsem se mohl zúčastnit této společné akce a jsem hrdý na to, že jsem byl jedním ze společného týmu. Opravdu mě to potěšilo.  Závod na 3 cm začal skutečně pomalu a s malým počtem spojení během prvních několika hodin,  nicméně později se odvíjel docela normálně. V porovnání s rokem 2004 jsme dokonce mohli poněkud zlepšit náš výsledek v pásmu 6-ti cm. Podmínky byly poněkud horší a zejména aktivita byla velmi nízká.  Postrádal jsem hodně stanic z oblasti okolo Drážďan (pravděpodobně z důvodu počasí), také některé OK1 stanice, které normálně děláme v neděli dopoledne a rovněž některé další  velmi dobře známé 3cm stanice (jako OE5VRL a DK1KR) nebyly QRV.  Zlatým hřebem byl SM7ECM na 6cm, který, jak to vypadá, je dělatelný na vzdálenost 584 km i během opravdu špatných podmínek (již jsme ho v tomto roce na 6cm dělali 3x) a také PA5AO na 3cm, ačkoli tropo spojení do PA se nám běžně nedaří. Co dalšího jsme mohli udělat? OE3A a DD7MH  byli sice na KST-WWC, ale nepodařilo se mi na ně dosáhnout, stejně tak jako na DK2GR a DL7YC. Nepodařil se ani test na 6cm s SK7MW,  také PA0BAT byl sice slyšitelný, ale signály byly nečitelné. Takže tak.
73`s, Jan, DL3JAN
_________

OK1RK: Ahoj všem. Především díky všem za hezkou zkušenost během contestového víkendu v takovém vyborném QTH, jakým  Fichteberg bezesporu je.  Bohužel počasí nám  opět ukázalo, kdo je tady šéfem a podle mého názoru byly podmínky opravdu špatné. To, co je pro nás obvykle výhoda, jezdíme-li z našeho čtverce JO60JJ, se na tak dobré kótě změnilo spíše v nevýhodu, protože jsme nedokazali udělat mnohem lepší výsledek. V porovnání s výjimečně úspěšným loňským rokem vidím několik věcí, které šly proti tomu, abychom mohli opět dosáhnout stejné nebo srovnatelný výsledek.
1) výstupní výkon - nevím, proč výstupní výkon z PA s GI14 byl pouhých 400W. Otevřeně, myslel jsem si, že HA8UG dává méně. Nebyli jsme schopni (na 70cm) produkovat "dospělý" signál a mnohokrát během závodu  se mnohé další stanice snažily "posadit" na náš QRG, nebo tak blízko, jako by o nás vůbec nevěděly - skutečně si myslíte, že například DL0GTH byli ve stejné situaci?
2) obě antény byly naprosto stejné na příjem - ale jen mezi 45 a 150 DEG.  Z toho důvodu jsem se snažil směrovat nižší anténu vždy jen do těchto směrů  a vyšší mezi západ a sever, což mohlo způsobit ztráty na jihu a jihozápadě.
3) podpora KST chatu a DX Clusteru  byla na 70cm nulová.  Na začátku provozu jsme neměli přístup na DX Cluster, potom během celé doby (během mého provozu)  jsem sice měl íinformace z KST chatu, ale nepřicházely žádné použitelné spoty z Clusteru. Na druhé straně je pravda, že 70cm pracoviště nedávalo vyšším bandům mnoho skedů. Bohužel jsem rozpoznal  některé triky nového VUSC příliš pozdě.  Je mi například  líto, že jsem například nedohodil YU1EV na 23cm. Taková možnost (viz DL0GTH) oznámení je opravdu efektivní.
4) a nakonec - jako obvykle jsme začali později. Ztráta 40-ti minut na začátku závodu způsobila ztrátu zhruba 40-ti QSO.
5) nebyla k dispozici horká káva !!! ;-)

Nicméně, pozoruhodná zkušenost s opravdovým  multi-multi provozem, a tedy díky všem, kteří se podíleli na realizaci této úspěšné akce.

73's David OK1RK
(ex OK1AUT, 5N0ZKD, 5N0W )
_________

DJ1YFK:  Společný provoz s OK2KKW byl jedinečnou zkušeností! Přirozeně, některé věci šly špatně a také Mr.Murphy nás navštívil několikrát, ale nakonec všichni byli spokojeni a já se těším na další podobné společné úsilí naší contestové party.
_________

OK1VPZ:  Díky za hezký, i když deštivý contest. Doufám, že najdeme příležitost k dalšímu podobnému setkání.
_________

DG2DWL: Výsledek, zejména na 24GHz není dobrý. Důvodem bylo zejména deštivé a větrné počasí. V sobotu jsme čekali na testy východním směrem, ale nepodařilo se nám uděla stanice v oblasti Drážďan (a také OL4A ještě nebyli QRV na 24GHz). Při provozu západním směrem nebyl stativ dostatečně stabilní z důvodu větrného počasí. V neděli ráno jsme to zkoušeli s Pavlem OK1AIY na Klínovci - zkoušky byly úspěšné na všech mikrovlnných pásmech 24,47 na 76 GHz, ale musel jsem na sked čekat zhruba hodinu. Potom jsme se věnovali opravě 23cm, přičemž jsme museli sundat stožár se 23cm čtyřčetem Yagi antén a sundat vyhořelý předzesilovač. A v neděli odpoledne  už byly nejlepší hodiny pro mikrovlnné skedy bohužel pryč. Počasí bylo celou dobu velice deštivé a studené. Moje mikrovlnné zařízení bohužel dosud není pro takové extrémní situace dostatečně vodotěsné a bude nutné ho v tomto směru poněkud vylepšit. Zkoušeli jsme to na 24GHz také s OK1UEI a dokonce jsme na pásmu 24GHz náhodou našli OK1EM s velmi silným signálem, ale spojení se již dokončit nepodařilo, takže dohromady máme na 24GHz pouze 5 kompletních spojení (pro srovnání - minulý říjen se nám na 24 GHz podařilo 19 a navíc ještě jedno laserové QSO).
Ale jinak to byla příjemná zkušenost pracovat společně s českými přáteli. Měli bychom si zopakovat takovou akci a věnovat více času přípravě. Pokud přitom budou  lepší povětrnostní podmínky, bude to určitě mnohem úspěšnější.
73 Hartmut

_________

A zcela na závěr několik slov k použitému zařízení, operátorům a výsledkům:

70cm: FT847 + 2 x PA 450+ 300W, 33el K1FO and 38 el I0JXX,

ops: David OK1RK, Láďa OK1DIX, Matěj OK1TEH, Vladimír OK1VPZ

result: téměř 460 QSOs
 

23 cm: FT1000 + transvertor, PA 200W, 20W a 12W, 4 x 41 el DL6WU Yagi and 2,4 m dish,  4 x 4 el kollinear, 6 el kollinear

ops: Harald DG3UH, Matěj OK1TEH, Fred DH5FS, Tilo DH1FM, Fabian DJ1YFK

result:  138 QSOs
 

13 + 9 cm: TR751e + transvertor, PA 100W + 25W,  1,4m dish + duoband feed

ops: Harald DG3UH, Fabian DJ1YFK, Fred DH5FS,

result:  48 + 9 QSOs


6 cm: IC202+DB6NT-TVTR, 8W, 65 cm offset dish

3 cm: TS850+modified DEM28/144+ DB6NT-TVTR, 5W, 55 cm offset dish

ops: Jan DL3JAN, Seb DM1KL, Fred DH5FS,

result:  28 and 59 QSOs
 

24 GHz: IC202 + DB6NT TVTR, 1W, 50cm dish

47 GHz: IC202 + DB6NT TVTR, 0.1mW, 25cm dish

76 GHz: IC202 + DB6NT TVTR, 0.01mW, 25cm dish

ops:  Hartmut DG2DWL, Vlada OK1VPZ

result: 6 + 1 + 1 QSOs
********************************************************************************************************

DM7A UHF-C 2005 mapy:

 

 
 
 
TOP 20           km
-------------------
YU1EV	KN04CN	850
YU1ES	KN04GT	845
YU1JB	KN04GT	845
YT1MA	KN04GT	845
G3LQR	JO02QF	829
M1CRO/P	JO01PU	829
US5WU	KO20DI	804
YU1OB	KN05CD	800
F1DBE	JN19BC	792
HA8AR	KN06UQ	767
UR7D	KN18JT	731
YU7KMN	JN95QS	705
HA8V	KN06HT	693
9A7D	JN95CI	688
OM3KDX	KN19DB	688
PE1EWR	JO11SL	670
PI4Z	JO11WM	648
PA6NL	JO21BX	639
ON4KBE	JO20BI	627
F6KIF/P	JN29HA	620

 

 

 

432 MHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  457                                       *
*                                                                  *
* Best DX: KN04CN   850 km  call: YU1EV        Average: 277 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  250xDL 107xOK 21xSP 16xOM 7xOE 12xPA 12xHG 2xG 4xOZ 6xYU 3x9A   *
*   4xS5 2xSM 2xF 2xUR 5xON 2xHB                                   *
*                                                                  *
*                                Total sum of points: about 127000 *
********************************************************************


 

 


TOP 10           km
-------------------
SM7ECM	JO65NQ	584
PA0EZ	JO22OF	574
SK7MW	JO65MJ	552
HA5KDQ	JN97LN	542
HA5FMV	JN97KR	526
PF2D	JO21WX	523
HA7P	JN97KW	512
OZ5W/P	JO64GX	506
S51ZO	JN86DR	480
PA5AO	JO31GW	478


 

 

 

 

 

 

  


1296 MHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  138                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JO65NQ   584 km  call: SM7ECM       Average: 220 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  68xDL 50xOK 4xSP 6xOM 1xOE 3xHG 1xSM 1xS5 3xPA 1xOZ             *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:  about 30500 *
********************************************************************


 

 

 


TOP 10           km
-------------------
PA0EZ	JO22OF	574
PA5AO	JO31GW	478
DK3OS	JO30EM	467
OM3W	JN99BB	402
DK0XA	JO43WJ	392
DL1SUN	JO53PN	366
DF0OL	JO40BP	343
OK2KFJ	JN88HU	318
OK2KYZ	JO80NB	300
OE5MKM	JN67UT	297

 

 

 

 

 

 


 2320 MHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   48                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JO22OF   574 km  call: PA0EZ        Average: 200 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  17xOK 27xDL 1xOM 2xPA 1xOE                                      *
*                                                                  *
*                                 Total sum of points:  about 9600 *
********************************************************************


 

 

 

TOP 10           km
-------------------
OL2R	 JN89BO	245
DL0GTH	 JO50JP	155
DB6NT	 JO50TI	 96
DK5NJ	 JO50TI	 96
DF0MTL	 JO61JF	 89
DL6NCI	 JO50VI	 84
OK1KKD	 JO60WD	 73
OK1KIR	 JO60PM	 26
OK1AIY/P JO60LJ	  5

 

 

 
3400 MHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:    9                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JN89BO   245 km  call: OL2R         Average: 102 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  4xOK 5xDL                                                       *
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   1024 *
********************************************************************


 

 

 

 

 
TOP 10           km
-------------------
SM7ECM	JO65NQ	584
OL7Q	JN99FN	406
OK2KYC	JN99BM	384
OK2KJT	JN99AJ	383
DL1SUN	JO53PN	366
DL1SUZ	JO53UN	358
DF0OL	JO40BP	343
OK2KFJ	JN88HU	318
OK2QI	JO80NC	299
OL9W	JN89DN	258

 

 

 

 

 

 


 5,7 GHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   28                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JO65NQ   584 km  call: SM7ECM       Average: 212 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  15xOK 12xDL 1xSM                                                *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:   about 6000 *
********************************************************************


 

 

 

 
TOP 10           km
-------------------
PA5AO	JO31GW	478
OM0C	JN88VJ	417
OL7Q	JN99FN	406
OM3W	JN99BB	402
OM3CLS	JN99CG	399
OK2KYC	JN99BM	384
OK2KJT	JN99AJ	383
DK0BN	JN39VX	372
OM3LQ	JN88MK	370
DL1SUN	JO53PN	366

 

 

 

 

  

10 GHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   59                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JO31GW   478 km  call: PA5AO        Average: 210 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  30xOK 22xDL 4xOM 1xOE 1xSP 1xPA                                 *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:  about 12500 *
********************************************************************

24 GHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   5                                        *
*                                                                  *
* Best DX: JO61JF     89 km  call: DF0MTL      Average:  59 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
2xOK 3xDL                                                       *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:  about 300   *
********************************************************************

47 GHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   1                                        *
*                                                                  *
* Best DX: JO60LJ    5 km  call: OK1AIY/p      Average:  5  km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
1xOK                                                            *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:  5           *
********************************************************************

76 GHz
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   1                                        *
*                                                                  *
* Best DX: JO60LJ    5 km  call: OK1AIY/p      Average:  5  km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
1xOK                                                            *
*                                                                  *
*                                Total sum of points:  5           *
********************************************************************


A ještě fotky:

 

       

        
       

        

        

       

       

       
       

        

       

       

        

       

 

73! OK1VPZ a celý kolektiv DM7A, OK2KKW a DL0TUD