Dříve než začnu popisem EME konference v Bretani, rád bych něco napsal i o 3600km dlouhé cestě, kterou jsme s OK1VPZ pojali jako letní dovolenou. Ve Francii jsem byl již mnohokrát, ale vždy jsem přes ní pouze přejížděl buď do Anglie, nebo na nějakou akci typu UHF Contest 2007 a 2012, což ale bylo v německy mluvícím Alsasku nedaleko hranic s DL. Pokud vás tedy zajímá i povídání z tohoto výletu, můžete se podívat sem.

     
(language version)

16. Mezinárodní EME Konference 2014 (Pleumeur-Bodou)

Hlavní program s přednáškami probíhal 25. a 26. srpna 2014 v Pleumeur-Bodou v Bretani, nedaleko pobřeží Atlantského oceánu. Konferenci, která byla od roku 1968 již šestnáctá v pořadí, organizoval ORPB (Observation Radio Pleumeur Bodou, zejména F1GVU, F2CT, F3ME, F6DBI a Andreé Gilloire) a francouzská národní radioamatérská organizace REF. Na konferenci zavítalo 110 účastníku z celkem 18 zemí, jako například z Austrálie, Brazílie, Ruska, Kanady nebo Japonska, reálný počet lidí se ale téměř blížil číslu 180, protože do počtu zmíněných 110 účastníků se nepočítal doprovod rodinných příslušníků.

Satelitní centrum Pleumeur-Bodou se představuje

Přenášky probíhaly přímo v areálu satelitního centra Pleumeur-Bodou, které vzniklo spolu s obdobným centrem v Goonhilly v jihozápadním Walesu a v USA - Andoveru pro potřeby prvních telekomunikačních přenosů přes družice v roce 1962 a to zejména pro spojení prostřednictvím první aktivní telekomunikační družici na světě Telstar  (RX 6,4 GHz / TX 4,2 GHz viz článek OK1GM). Díky chybě s polarizací na stanici Goonhilly měla stanice Pleumeur-Bodou tu čest zapsat se 11. července 1962 do historie prvním příjmem satelitního transatlantického TV vysílání mezi Evropou a Amerikou. Mimochodem Michel Guillou, F6GBM vyprávěl na tu dobu humornou vzpomínku, že když na inauguraci Pleumeur-Bodou přijel president Charles de Gaulle, tak před jeho příjezdem byly odstraněny všechny tabulky, které měly na sobě anglické názvy tak, aby se prezident nedozvěděl, že použité vybavení bylo made in USA :) Nyní ale ještě pár slov o satelitním centrum v Pleumeur-Bodou.

V areálu dříve stálo celkem 15 velkých antén, některé ale byly v průběhu posledních let již bohužel odstraněny, zvláště po oficiálním uzavření areálu CTS v květnu 2003. Největší anténa PB1 je (asi překvapivě) typu HORN s délkou 54m a ziskem v pásmu 4170 MHz 57dB, hmotnost je 340 tun a reflektor zabírá plochu 360m2. Radom kolem této antény má úctyhodný průměr 64m a od roku 2000 je chráněn jako národní technická památka. Ostatně stejná anténa v USA byla již rozebrána a tak se jedná o světový unikát.

Druhá největší anténa, která ještě v areálu zbyla, je PB3, což je gigantická parabola o průměru 32m a která stála přímo vedle areálu, kde se konala konference. Bohužel osud této paraboly je nejistý, protože od roku 2003 stojí v zaparkované pozici a nejsou peníze na její údržbu. I tak byla prohlídka tohoto 300 tunového kolosu pro účastníky konference silným zážitkem.. 

Nejzajímavější ovšem zůstala návštěva antény PB8, což je parabola o průměru 13,5m, kterou se v roce 2007 podařilo místní skupině radioamatérů ORPB zrestaurovat včetně využití jejího cassegrainového zrcadla a vlnovodného napáječe pro EME v pásmu 5,7 GHz a radioastronomii. Výkon na feedu je 80W, šumové číslo 0,6dB, šum Slunce 26dB při SF 148 K, šum Měsíce 5dB, přesnost trackingu 0,01° a echo na 6cm až 45dB nad šumem.

Během konference bylo toto EME pracoviště aktivní pod značkou TM8PB a účastníci měli možnost si poslechnout odražené echo na 6cm od měsíčního povrchu na živo. Ozařovač má podle slov Luciena F3ME dobrou geometrii i pro pásmo 9cm, takže je možné, že až bude toto pásmo ve Francii povoleno, tak se bude tato parabola používat i tam. Kromě této 13,5m paraboly se tým ORPB snaží získat finance i na zprovoznění 32m paraboly PB3 a PB5.Parabola PB5 má průměr 16,5m a navíc v minulosti pracovala přes družici INMARSAT na frekvencích kolem kmitočtu 1,5 GHz, takže je předpoklad, že by její cassegrainové zrcadlo mělo dobře fungovat i pro radioastronomické účely kolem čáry vodíku na 1420 MHz a snad i v pásmu 23cm. Více o satelitním středisku Plemeur-Bodou je možno se dočíst v tomto článku.

Program konference

Zpět ale ke konferenci, na úvod přivítali účastníky setkání předseda organizace REF Lucien, F1TE a ORPB André Gilloire. Tady musím ještě na chvíli od programu konference odbočit, Lucien F1TE je velmi aktivním 2m EME op a je možné s ním snadno dělat JT65b spojení i s jednou anténou yagi. Na EME konferenci si ostatně přivezl i 2m EME zařízení v podobě 2x10el yagi a QRO SSPA, které bylo provozováno hned vedle 13,5m paraboly PB8. Počasí ale bylo během konference velmi deštivé, na 2m bylo hodně lokálního rušení (pravděpodobně od velkého LED displeje sluneční elektrárny na střeše konferenčního střediska), takže se mnoho EME QSO Lucienovi udělat nepodařilo. Konference pokračovala vzpomínkou na neštěstí F2TU a potom následovaly první přednášky. Přednášek bylo během 2 dnů tolik, že bylo poměrně dost obtížné se všech zúčastnit, protože začínaly již brzo ráno a pokračovaly až do pozdních večerních hodin. Kromě toho ještě na setkání probíhala ve vedlejší místnosti výstavka různého historického i současného VKV zařízení, na které jsme se prezentovali tranzistorovým 1kW "z kuchyně" OK1VPZ, které se skládá z 8x tranzistorů MRFE6S9160HS. V další místnosti bylo možné si u F6CIS změřit šumová čísla a zisky předzesilovačů, bohužel díky poruše zařízení pouze v pásmech do 1,4 GHz. Výsledky soutěže najdete zde.

V sálu měření se konala i malá přednáška PA3FXB z klubu PI9CAM spolu s Danielou De Paulis o přenosu obrázků přes EME a na to navazujících budoucích uměleckých projektů. Pokud vás zajímají podrobnosti, doporučuji navštívit tyto webové stránky. Mimochodem Daniela zve všechny české a slovenské radioamatéry na její umělecký EME projekt, který po úspěšném minulém ročníku opět uvede na 50. mezinárodní festival populárně-vědeckých filmu v Olomoci 14-19/4 2015.

Detailní seznam a popis všech přednášek je uveden na konci této stránky.

Po ukončení konference, kde se mimochodem, narozdíl od setkání v Cambridge 2012, sešla i celá řada EME radioamatérů z 2m, následovala téměř jednomyslná volba místa konání další konference, která se bude v roce 2016 konat v Benátkách. No a pak následovala slavnostní večeře s vynikajícím jídlem i pitím, vyhlášení výsledků Dubus SSB EME Contestu, kde si svou plaketu přišel převzít Franta, OK1CA a při té příležitosti rovněž převzal cenu pro Marka OK2DL, bohatá tombola a vyhlášení výsledků ze soutěže o nejlepší šumové číslo, kde se mi neočekávaně podařilo zvítězit v pásmu 70cm, hi. První cena tomboly byl nový IC-7100 a poté následoval slavnostní dort, bretaňští dudáci a taneční soutěž o poslední vydání knihy Dubus Technik, kterou vyhrál Dirk, ON5GS hi.

Po rozloučení a opožděné rychlo-prohlídce města následovala 1700km dlouhá cesta domů, během které jsme se zastavili na zajímavých návštěvách u známých VKV radioamatérů F8BRK, ON4KHG, LX1DB a LX2LA. Děkuji organizátorům i ostatním francouzským přátelům za profesionálně zvládnutou konferenci a pokud nám to zdraví a ostatní okolnosti dovolí, budeme se těšit na setkání na příští EME setkání v roce 2016 v Itálii.

Matěj, OK1TEH


EME Konference 2014 jak ji viděl OK1VPZ

Na EME setkání do Francie jsme se rozhodli vyrazit už před půlrokem - a hned tehdy jsme tenhle výlet plánovali nejenom amatérsky, ale také jako takový poznávací zájezd. Proto jsme na cestě nespěchali a nehledali jsme nejkratší cestu. Z Prahy jsme vyrazili v pátek dopoledne a po zastávce v Lucembursku jsme to vzali přes bojiště první světové války (Sedan, Verdun) a pozdě večer jsme dojeli do středověkého městečka Laon SZ od Remeše (Reims). Protože Franck Tonna byl v té době už v Bretani, z návštěvy jeho QTH sešlo a tak jsme si prohlédli nádhernou, 900 let starou katedrálu v Laonu, která je opravdu impozantní a sama o sobě stojí za návštěvu, přestože z Prahy to je po silnici okolo 1000km. V sobotu jsme si proto prohlédli a nafotili tuhle perlu středověké architektury a vydali se okolo oběda do městečka Caen (sousední městečko se jmenuje St.Contest, hi), kde jsme si prohlédli muzeum vylodění spojenců v Normandii. No a protože to už je dost na západ, bylo tam i okolo deváté večer ještě spousta světla a tak jsme po zajištění noclehu vyrazili podívat se na pláž Omaha, kde americká vojska utrpěla při vylodění 6.6.1944 obrovské ztráty. Celé bojiště jsme si důkladně prohlédli a nafotili a již potmě jsme za pomoci navigace po vedlejších silničkách dojeli do St.Lo, kde jsme měli objednaný hotel. V neděli jsme navštívili známý Mont St.Michel a pomalu dojeli do Bretaně.

Městečko Tregastel, kde bylo v rámci EME setkání zajištěno ubytování, je přímořské prázdninové hnízdo s krásnými plážemi, zakulacenými žulovými skalisky, jen teplota vody nás ke koupeli zrovna nelákala. Večer jsme absolvovali hezkou večeři v místní restauraci, kde obsluha bohužel odmítala nejen používat, ale i rozumět anglicky a tak jsme uvítali, že právě včas dorazil Dirk ON5GS (který s námi byl dvakrát na Spáleništi) se svými přáteli z Holandska. No a protože Dirk je Belgičan (byť nikoli Valon) a mluví tedy i francouzsky, povedlo se nám dobře navečeřet, což jsme posléze, už u hotelu korunovali společně s mnoha ostatními Jägermeisterem, který přivezl Sláwek DL6SH a naším plzeňským, které jsme zase přivezli my.

  Skupina VKV radioamatérů z oblasti "východně od Rýna" - zleva:

Hide JH5FOQ, Anatoly UA4HTS, Matěj OK1TEH, Vladimír OK1VPZ, Sergej RW3BP

Ráno už okolo 8 ráno čekal autobus, který všechny účastníky odvezl do střediska kosmické komunikace Pleumeur-Bodou asi o 5km východně, kde bylo celé setkání. EME operátory samozřejmě zaujaly velké parabolické antény, z nichž jednu menší - o průměru 13m - měli radioamatéři k dispozici pro EME testy na 6cm. V operátorské místnosti byl nainstalován cca 200W PA a nutno říci, že odrazy byly nádherné, a to i na SSB. EME testy na 2m byly horší, protože na budově byly namontovány panely sluneční elektrárny a velký LED display, který návštěvníky informoval o provozních parametrech, na dvoumetru trochu rušil. John G4SWX (který je mimochodem britským VKV manažerem) proto používal pro příjem jak místní instalaci (k dispozici byl QRO++ PA), tak i svou remote EME stanici v UK.

Přednášky byly zajímavé a díky laskavosti pořadatele i přednášejících můžeme většinu z nich zveřejnit na webu OK2KKW. Proto se nyní těmto přednáškám, z nichž každá byla svým způsobem nějak zajímavá, nebudu podrobně věnovat. Představili jsme tam i náš kW 23cm PA, který u některých účastníků vzbudil pozornost a tak bylo o čem diskutovat.. Našel se čas i na schůzku s britským VKV a francouzským mikrovlnným manažerem (F4GKR) a popovídat si s nimi a budoucnosti pásma 23cm v EU a 3cm v OK a požádat je o pomoc ve věci podpory zachování 3cm v OK. Neméně zajímavá byla i obecná společenská stránka setkání, kde jsme se osobně setkali a popovídali se spoustou známých EME operátorů z celého světa. Namátkou budu jmenovat například lidi z PI4GN, PA0EME, K1JT, K2UYH, VE1KG, VK4CDI, F5SE, PY2BS, OE5JFL, I1NDP, RW3BP a spoustu dalších dobrých známých .........

Z OK se setkání zúčastnili také OK1CA a OK1CS (ten si na konferenci vysloužil přezdívku Mr.Obelix, hi), chlapci z OK1KIR letos na setkání nebyli a chyběli i někteří dobří známí z EME setkání v Cambridge 2012, jako např. G3XDY, G4LOH, G4CCH, G3LTF, CT1HZE, VK3UM, JA4BLC, VK2KU.. Organizace setkání byla velice dobrá a zejména příkladná byla záležitost stravování, které bylo opravdu luxusní. Na večeři 26.8 navázal společenský večer s tombolou, vyhlášením vítězů šumového "contestu" LNA (také se nám podařilo zabodovat, hi) a nakonec přišla na pořad diskuse, kde bude další EME setkání 2016. Nabídku předložil Giulio, IW3HVB (syn IK3COJ) a protože žádná další nabídka nebyla tak propracovaná, přítomní odsouhlasili, že EME Konference 2016 se bude konat v Benátkách. Doufejme, že nám zdraví a celková situace v EU dovolí se tohoto setkání opět zúčastnit.

Ještě ve středu ráno po snídani jsem měl příležitost si popovídat se známým SM5BSZ a musím říci, že jsme si vzájemně padli do oka tím, že jsme oba hned vyjádřili výhrady k technickým aspektům některých přednášek, zejména (z mého pohledu) přednášky HB9DRI o používání SDR pro účely vysílání. Alex podle mého názoru k té věci přistupuje až trochu moc podnikatelsky a některé jeho závěry jsou poněkud optimistické. Je však pravda, že Leif později vyjádřil rozdílný názor k Alexovu pvýrobku v jeho komentáři, adresovaném Matějovi, ale já jsem stále pevně přesvědčen, že zejména provoz ve VKV závodech je specifická technická kategorie a optimismus, týkající se použití Alexova "obráceného SDR" není správná cesta, jak zajistit contestový vysílač. Potom jsme si povídali o problémech VKV závodů ve střední Evropě, boji s fázovým šumem používaných zařízení a krystalových MF filtrech. A o radioamatérské stavbě zařízení a závodění na VKV v 70 letech minulého století. Musím říci, že tohle setkání pro mne bylo velice příjemné!

 A potom mne už čekal volant a dvoudenní cesta domů...


EME Konference 2014 jak ji viděl  OK1CA

V pořadí již šestnáctá EME konference proběhla letos v dnech 25. a 26. srpna ve Francii v oblasti Bretaně. Účastnící konference bydleli v hotelu Belembra ve městě Trégastel a řada účastníků konference se zde již setkala večer pátek 22.8. a tak se po večeři rozproudila živá diskuse. Vlastní program konference proběhl v objektu Musea telekomunikací v Pleumeur-Bodou. Toto museum vzniklo na území stanice pro komunikaci se satelity, která byla otevřena v roce 1962 a uskutečnil se odsud prvý přenos TV signálu mezi Evropou a Amerikou přes družici Tellstar.. V době otevření této stanice a v dalších létech se na tomto území nacházela celá řada antén, z nichž se zachovalo pro účely musea jen několik. Museum navštívili účastníci konference v neděli před vlastním programem konference. Největším exponátem je anténa typu horn o celkové délce 54 m, která pracovala v pásmu 4 – 6 GHz. Anténa váží 340 tun a je po mechanické stránce plně funkční a lze si ji prohlédnout přímo uvnitř plastového krytu (radomu) o průměru 64 m. Z původních antén zůstala parabola o průměru 32 m, která není funkční a parabola 13,5 m kterou používá stanice TM8PB a řada dalších menších antén různých typů.

Informace o Telekomunikačním museu jsou na www.leradome.com . V areálu je též planetárium, které jsme navštívili a replika Galské vesnice, kde jsme celodenní pobyt zakončili večeří s následnou přátelskou diskusí.

Vlastní program v pondělí zahájil A. Gilloire prezident ORP (Observation Radio Pleumeur-Bodou) a pokračoval přednáškami v jednotlivých blocích. V pondělí to byly Propagation, components & subassemblies a Antennas. Program pokračoval i po večeři blokem o Historii EME, na kterém se společně s F2CT podílel také OK1TEH. Závěr prvého náročného dne byl až kolem půlnoci diskusí o spolupráci radioamatérů věnujících se EME a profesionálních institucích. V úterý následovaly bloky přednášek na téma Large antennas opened on the amateur radio, Modulation schemes & digital coding a Radio sources & space.

Mezi jednotlivými bloky přednášek bylo dost prostoru na diskuse, prezentace některých konstrukcí přítomných amatérů. K vidění byl např. SSPA 3kW pro pásmo 2m setavený ze tří modulů RF HAMP konstrukce F1TE nebo SSPA 1kW pro pásmo 23cm, který prezentovali OK1VPZ a OK1TEH. Po celou dobu trvání konference, bylo možno si též nechat změřit technické parametry donesených zařízení, např. šumové číslo,výkon a další parametry. V diskusi se též řešil problém s novým kmitočtovým uspořádáním v pásmu 13cm, týkající se JA stanic. JA stanice budou mít do roku 2015 přidělen segment 2400-2405 MHz, tím by odpadlo rušení WI FI na součastných 2424MHz. JA stanice ještě upřesní, které kmitočty budou preferovat pro provoz EME.

Po bloku úterních přednášek následovala informace o místu pořádání příští EME konference. Návrh na uspořádání příští konference v roce 2016 v Benátkách předložila Italská radioamatérská asociace. Návrh by přijat většinou hlasů přítomných delegátů. Po slavnostní večeři následoval společenský večer s tombolou. Během večera předal Al K2UYH diplomy vítězům SSB Contestu 2014. V obou kategoriích zvítězily OK stanice, OK1CA v pásmu 432 MHz a OK2DL v pásmu 1296 MHz.


 

 

16 . Mezinárodní EME Konference 2014 (Pleumeur-Bodou) - PŘEDNÁŠKY (s komentářem OK1TEH)

CD se všemi přednáškami a stejně tak i Sborník lze objednat přes F2CT nebo stránky http://eme2014.fr

 

1) EME Radio Propagation
Hervé Sizun TM8PB

V úvodní přednášce se Dr. Hervé Sizun soustředil na fyzikální podstatu šíření na trase EME, jako jsou obecně známé problémy depolarizace signálu, změny polarizace Faradayovou rotací, útlumy na trase, vliv šumového pozadí a některé konkrétní výpočty a simulace.

Prezentace mimo jiné vycházela i z článku K1JT o EME pro ARRL VHF Handbook 2010.

 

 

2) Understanding Doppler Shift
Al Katz, K2UYH

Hlavním tématem této přednášky bylo podrobné seznámení s problematikou Dopplerova posunu signálů při EME, zejména od pásma 70cm a výše. Tuto přednášku hodnotím jako velmi užitečnou a dobře napsanou, protože spousta nových stanic má s volbou frekvence problém, zejména pak na 23cm, kde doppler při poloze Měsíce blízko horizontu dosahuje hodnot až 2,5 kHz. Stanice by tedy měly znát svojí přesnou frekvenci, na ní volat CQ a vždy poslouchat přes RIT na frekvenci, kam se vlastní echo posune právě díky Dopplerovu jevu.

V rámci přednášky jsem pouze trochu postrádal zmínku o WSJT na SHF pásmech, kdy se při digitálních druzích provozu, zvláště JT4F, používá korekce Doppleru plynulým automatickým přelaďováním transcieveru. Je to kvůli tomu, že Dopplerův posun signálu je největší ve chvíli, kdy je Měsíc blízko horizontu a tím, jak se blíží do maximálního bodu své dráhy po obloze, tak se tento posun zmenšuje, což má vliv i na rychlost změny frekvence signálu. Drift signálu je patrný zejména na vyšších frekvencích a může zejména při WSJT vést k horšímu dekódování signálů, v extrémních případech dokonce až o několik desítek dB, jak je ostatně patrno i na tomto grafu.
 

3) Ionospheric interactions with EME signals
Giorgio Marchi IK1UWL, Flavio Egano IK3XTV

V této zajímavé přednášce, kterou uvedli společně IK1UWL i IK3XTV, se hovoří o možnosti sledování změn polarizace signálu na 2m v závislosti na uváděných datech ze serveru LiveCQ, kde se díky MAP65 zobrazují kromě síly signálů i aktuální hodnoty stočení polarizační roviny. Na základě těchto dat pak autoři prezentovali extrapolaci, vedoucí k určení předpokládaného stočení polarizace v ionosféře s využitím podpůrných dat z měření na KV, což by mohlo sloužit pro předpověď Faradayovy rotace a určení nejlepších podmínek. Z měření vyplývalo, že je zde patrná jasná denní variace podobně, jako je tomu s rozmazáváním signálů librací, o jejíž predikci již napsal pěkný článek G3WDG.

Musím se přiznat, že tato přednáška se svými závěry je z mé strany považována za poněkud diskutabilní, protože stáčení polarizační roviny může být výsledkem celá řady dalších  proměnných, které mohou tyto výsledky ovlivnit. Nicméně je to určitě zajímavý nápad a tak se těším, že se ho snad někdo další chytí a bude to snad mít do budoucna nějaké konkrétní výsledky, například v podobě predikčního softwaru.

 

4) 24 GHz TWTA modifications
Manfred Ploetz DL7YC

Přednáška Manfreda, DL7YC se věnuje modifikaci elektronek TWT RW1127, které jsou primárně určeny pro pásmo 10 GHzl, kde dávají výkon až 90W, ale jsou schopny po úpravách v pásmu 24GHz vygenerovat až 40W out. Přednáška se věnuje konkrétním mechanickým úpravám, chlazení a opakovatelnosti.

 

 

 

5) 10 GHz EME converter without SHF local oscillator
Yoshiro Mataka JA4BLC (prezentována Mikem, JH1KRC)

Na začátku této prezentace Mike, JH1KRC vyjádřil své přesvědčení, že hlavní důvod této přednášky, tedy výstavba konvertoru pro japonské pásmo 10 450 MHz, které se liší proti evropskému o 82 MHz brzo padne, jelikož japonský telekomunikační úřad údajně povolí příští rok radioamatérům využívat (stejně jako je tomu nově i na 13) i evropský 3cm segment. Potom následovala přednáška, kterou připravil JA4BLC o konvertoru pro pásmo 10 GHz, který používá filtr pro rejekci zrcadla, což zlepší zejména šumové číslo a tím i příjem. Zlepšení příjmu JA4BLC v přednášce dokumentuje porovnání síly svých EME odrazů na Spectranu.

 

 

6) Receiving 10 GHz EME with small equipment
Hans van Alphen PA0EHG

Pro mě a řadu účastníků jedna z nejzajímavější prezentací francouzského EME setkání, kdy Hans, PA0EHG přednášel o možnosti příjmu EME signálů s minimálním setupem, kterým byla v jeho případě  pouze 48cm parabola, LNA na feedu, transvertor a SDR RX. Toto je umožněno hlavně protistanicí DL0SHF, která už od prosince 2013 využívá svojí 7,6m parabolu a 50W PA s TWT pro vysílání signálu na bázi EME majáku včetně možnosti zvýšení výkonu až na 550W out. Hans v přednášce představil program SpectraVue Ver 3.15, který vyhodnotil jako nejlepší program pro detekci těch nejslabších EME signálů, pustil nám audio nahrávky z testů s DL0SHF a na další den připravil předvádění příjmu EME signálu DL0SHF před teleskopem PB8. Počasí se nakonec na cca 3h umoudřilo a tak si každý zájemce mohl poslechnout 3cm EME signály z 48cm paraboly na vlastní uši. Nejdůležitější závěr přednášky byl, že největší problém je správné směrování antény na Měsíc, Hans tento problém vtipně vyřešil rotátorovou jednotkou, která se vyrábí pro automatické otáčení menších astronomických teleskopů, obsahuje v sobě GPS přijímač a je možné ji sehnat pouze za cenu 200$ (a ve verzi bez GPS pouze za 100$).

http://home.planet.nl/~alphe078/receiving-dl0shf.htm

Přednáška PA0EHG i předvádění příjmu EME signálů DL0SHF před budovou konference se setkalo s velkým zájmem a tak je pravděpodobné, že se tímto počinem podaří zvýšit i počet zájemců o toto zajímavé EME pásmo.

7) 15 Watts on 24 GHz at reasonable price
Pierre-François Monet F5BQP

Téma této přednášky je získání 15W na 24 GHz za co nejnižší cenu díky sloučení výkonových tranzistorů TGA4915-CP, která umí až po hraniční pásmo 31 GHz vyprodukovat do saturace až 8W výkonu. PA s tímto druhem tranzistorů již v Dubusu 2/2014 popsal G3WDG a PA s těmito tranzistory používají pro EME OK1KIR. Verzi PA s jedním tímto tranzistorem popsal také na svém webu DL2AM. U Mousera stojí jeden tento tranzistor cca 330$ tedy asi 7000 Kč.

 

 

 

8) A modern 144 MHz transverter
Sam Jewell G4DDK                                               - http://www.g4ddk.com/Anglian144v1_1.pdf

Přednášky G4DDK patří vždy k tomu nejzajímavějšímu, co lze na EME setkání shlédnout. V tomto případě Sam představil konstrukci nového 2m transvertoru Anglian, který pracuje s mezifrekvencí na 28 MHz, šumové číslo má kolem 1,6dB, zisk 24dB, vstupní IP3 + 0,5 až 1,5dBm a potlačení zrcadla na 88MHz přes 70dB, výstupní výkon kolem 22dBm. Vyčerpávající popis transvertoru vyšel v posledním čísle Dubusu a tak snad zmíním jen cenu stavebnice, kterou je možné od G4DDK zakoupit za £125, tedy v přepočtu 4375 Kč + poštovné. Výsledky měření transvertoru spolu s TRXem K3 najdete zde.

 

 

9) Feedhorn analysis for parabolic dish G/T
Paul Wade W1GHZ

V této přednášce Paul pojednává o analýze ozařovačů na mikrovlnných frekvencích. V pásmech 1 až 10 GHz je nejnižší šum oblohy, také šumová čísla předzesilovačů jsou nízká a tak vlastní šum antény nejvíce ovlivňuje citlivost přijímače. W1GHZ zde proto uvádí informace o tom, jak dosáhnout co nejvyšší zisk a nejnižší teplotu, tedy poměr G/T pro různé typy ozařovačů. Své závěry staví na měřeních reálných ozařovačů u WD5AGO a v přednášce porovnává i rozdíly mezi síťovými a plnými parabolami.

 

 

10) Measurements on a small dish with septum transformer feed
Dave Powis G4HUP

G4HUP ve své přednášce popsal měření přesnosti ozáření povrchu 2,4m paraboly se septum Feedem (RWST). Vycházel z předpokladu, že ozáření povrchu nebude díky kruhové polarizaci stejné po celém jeho povrchu. Výsledky jeho měření se údajně shodovaly se simulací W1GHZ.

 

 

 

 

11) Homebuilt 7,3 m offset dish
Hannes Fasching OE5JFL

Pěkná přednáška OE5JFL, ve které popisoval přestavbu jeho středové paraboly na typ offset. Hlavní výhoda rozšíření byla kromě vyššího zisku i v dobře přístupném ozařovači a relativně jednoduché mechanické konstrukci. Hans uvedl, že po mnoholeté zkušenosti s experimentováním s více typy doma vyrobených parabolických antén, pokud by začínal s EME a přemýšlel by o stavbě antény, určitě by se soustředil právě na tento typ offsetové paraboly.

Ostatně že tento typ paraboly velmi dobře chodí na 23cm, a že není nutné se bát ztráty zisku z nedostatečného ozáření povrchu, je mimo jiné patrné i z měření slunečního šumu, kde RW3BP s tímto typem antény pravidelně dosahuje velmi dobrých výsledků, viz například link: http://www.do9bc.com/?page_id=632 a srovnejte měření RW3BP například s výsledky OK1DFC.

 

12) The precise rotation mechanisms and directional indicators for EME
Michiaki Watanabe JH1KRC

V této přednášce Mike, JH1KRC ukázal různé fotky známých japonských stanic z EME, kde bylo patrné, jakým způsobem mají řešení snímání a otáčení antén v azimutu i elevaci, zajímavé byly zejména fotky stanic JA4BLC, JA6AZD, JA6AHB a dalších. Mike také pohovořil a ukázal, jak proběhla aktivace 18m paraboly Katsuura 8J1AXA v roce 2008, jakým způsobem bylo třeba ovládat přesné směrování a jaké jsou plány na aktivaci do budoucna. Přednáška končila prohlídkou a popisem stanice JH1KRC s jeho domácí 4,4m TVRO parabolou.

 

 

 

13) EME Communications: History and evolutions
Guy Gervais F2CT (helped by OK1TEH)

Přednáška byla plánovaná až po večeři, které se ovšem dost protáhla a tak jsem byl požádán, jestli bych F2CT improvizovaně s prezentací nepomohl. Na začátku jsem tedy připomenul kulaté výročí prvních EME QSO na 23cm z Evropy v roce 1964 mezi HB9RG (+HB9RF, DJ4AU, DL9GW, DJ3EN) a W1BU a na 70cm mezi HB9RG a KP4BPZ. Součástí přednášky jsem promítl i 15 min dlouhý film, který HB9RG o jejich prvních pokusech poprvé promítal na setkání ve Weinheimu v roce 1964 (TNX HB9HAL). Film je ke stažení zde a anglické titulky jsou zde. Poté následovala přednáška F2CT, kterou jsem doplňoval svojí prezentací ze Zielence 2011 a 2013. Bohužel pro pozdní hodinu z programu přednášky vypadl připravovaný telefonát s F8DO, který měl vzpomenout na první EME spojení z Francie s W6DNG v roce 1967.

 

 

14) Amateur radio and scientists: how amateur can help
Sylvain Azarian F4GKR + K2UYH + K1JT

První přednáškový den uzavřel F4GKR před půlnocí shrnutí možných způsobů spolupráce radioamatérů s elektro-průmyslem a zamyšlení, co by šlo zlepšit do budoucna. Do přednášky se zapojil také Al, K2UYH a Joe, K1JT. Bohužel pro pozdní noční hodinu a značnou únavu publika se pokus o vyvolání podrobnější diskuze na toto téma minul účinkem..

 

 

 

15) PI9CAM, a new start
Jan Van Muijlwijk PA3FXB

Na této ranní přednášce PA3FXB zopakoval informace o renovaci 25m paraboly v Dwingeloo, na kterou přispěl stát jako na národní kulturní památku a jehož renovace je krásně zdokumentována
v této fotogalerii. 5. dubna 2014 byl radioteleskop Dwingeloo oficiálně znovu otevřen Joem Taylorem, K1JT. První spojení na 23cm po renovaci se podařilo s H44HP a další renovace bude potřeba až za dalších 50 let. Dále v přednášce Jan uvedl, jak se Dwingeloo úspěšně podílel na záchraně nano-družice Triton-1.

Po přednášce Jana, PA3FXB pokračovala i Daniela de Paulis představením svého uměleckého projektu "Blue Marble" - vizuální SSTV via EME - http://www.opticks.info

 

 

 

16) The PB8 Cassegrain antenna revisited for L-band
Jean-Pierre Blot, Jean Pierre Daniel, André Gilloire, Lucien Macé F3ME

Na další přednášce vystoupil kolektiv ORPB (Observation Radio Pleumeur Bodou) a prezentoval budoucí plány na úpravu 13,5m teleskopu PB8, který je v současně používán pro EME na 6cm pro L pásmo, tedy pro EME na 23cm a radioastronomii na 21cm. Přeladění původního systému s cassegrainovým zrcadlem byl simulován ve speciálním francouzském softwaru SRSR a
CST-MWS.

 

 

17) Analysing EME path loss at 77 GHz
This presentation was canceled, (Al Ward W5LUA cannot attend the conference)

Tato přednáška bohužel odpadla díky neúčasti W5LUA, který se nemohl kvůli zdravotním problémům konference zúčastnit. Al pro webové stránky OK2KKW alespoň poskytnul svojí prezentaci v PDF (TNX!).

 
18) 4M Mission: a Lunar FlyBy spacecraft
Ghislain Ruy LX2RG

Na této zajímavé přednášce uvedl LX2RG připravovaný projekt radioamatérského majáku na malé družici, která ke konci října 2014 provede oblet Měsíce. Maják bude vysílat v pásmu 2m na 145,980 MHz ± 2kHz doppler, bude vysílat kromě analogové telemetrie i v modu JT65B a výkon bude 1W do antény lambda/4. Pokud se mise podaří, v blízké budoucnosti je prý v plánu vyslání radioamatérského majáku i na měsíční oběžnou dráhu.

 

 

 

19) Optimized small-station EME: X-pol at 432 MHz
Joe Taylor K1JT

Pěkná přednáška K1JT o návrhu malé EME stanice pro princetonský radioklub W2PU. Konstrukce antén vycházela 15LFA-JT yagi od G0KSC, provedení bylo cross-pol, což umožnilo obejít problémy s rotací polarizace. Antény jsou 3,5m dlouhé a 4 tyto antény by mělo poskytnout zisk 22,4 dBi, pro ráhno byl použit sklolaminát.

Pro mě osobně byl zajímavý závěr přednášky, kde se Joe zmínil o měření šumu Slunce. Šum Slunce se používá k zjištění kvality přijímacího řetězce, protože je invariantní k použité polarizaci, ale kromě některých erupcí zároveň velmi stálý. Změřená hodnota šumu na pásmu, kde chceme pracovat, se pak porovná s výpočtem a tím je možné zjistit, jak blízko teoretické hodnotě jsme se při optimalizaci systému přiblížili. To vše jsou obecně známé věci, které se pro optimalizaci a porovnávání stanic používají již od 60. let. Co mě ale osobně zaujalo byly grafy, které Joe prezentoval a které popisovaly úměrnost mezi jednotlivými frekvencemi a intenzitou šumu, konkrétně na frekvencích 2695 MHz, 1415 MHz a 410 MHz. Zatímco křivky grafu 10,7cm a 21cm jsou víceméně lineární, rozdíl mezi 21cm a 73cm je již značný. Na toto téma jsem pak s Joem měl po přednášce diskuzi, zajímalo mě to zejména z hlediska extrapolace hodnot šumu v EME Calculatoru VK3UM pro pásmo 144 MHz. SW VK3UM totiž obsahuje volbu "GET IPS SFU DATA", která podle dat z pásma 10,7cm přepočítá jednotky SFU do radioamatérských pásem. Joe mi potvrdil, že způsob extrapolace (algoritmus navržený VK5DJ a VK3UM) pro nízké kmitočty je velmi nepřesný a v pásmech okolo 50 MHz až zcela chybný. Závěrem tedy pravděpodobně je, že mnoho měření a porovnávání v tabulce http://www.do9bc.com/?page_id=632  mohou být zejména v pásmech VHF velice nevěrohodných.

20) A coherent digital mode for EME
Klaus von der Heide DJ5HG

Přednáška DJ5HG byla věnována jeho novému módu jako možné budoucí alternativě k WSJT. Výhod SW byla celá řada, jako například eliminace Dopplerova posunu, zvýšená citlivost při práci s EME signály až o 4dB slabšími, než umí dekódovat WSJT. Nevýhody byly během přednášky i po ní konzultovaný s K1JT který prohlásil, že tento systém může teoreticky fungovat, vyžaduje ale velkou výpočetní sílu a velmi dobrou stabilitu signálu, což  je v běžných amatérských podmínkách velmi problematické, ne-li nemožné a že se o to klidně vsadí o krabici nejlepšího francouzského vína hi. Více zde: http://www.dj5hg.de/digitalmodes/digitalmodes.html

V diskuzi věnované novému módu DJ5HG jsem se přihlásil i já, protože ač uznávám zásluhy DJ5HG na vývoji nových digitálních módů, vadí mi na jeho práci některé, dá se říci, filozofické přístupy. Předně nové módy DJ5HG umožňují dělat počítačům spojení zcela bez přítomnosti operátora, což například K1JT v WSJT kategoricky odmítl a navíc umožňují dekódovat zprávy čistě jen mezi dvěmi stanicemi. Některým stanicím, které obtěžuje příliš velký pileup během expedic se to možná může líbit, ale podle mého názoru jsou tyto věci zcela proti duchu hamspiritu. DJ5HG tyto otázky nebyl dle mého mínění schopen před publikem věrohodně obhájit a po skončení přednášky jsem byl osloven celou řadou lidí z publika, kteří můj názor na automatická EME QSO podpořili.

21) IQ+XT, 144 MHz SDR exciter
Alex Artieda HB9DRI

HB9DRI je známý zejména svým přijímačem IQ+, který umožňuje u cross-pol antén kombinovat signál z obou polarizačních rovin a tím odstranit i problém s Faradayovou a prostorovou rotací polarizační roviny. V této přednášce Alex představil nový IQ+ XT, který kromě příjmu umožňuje i vysílání (pouze na 144 MHZ) a hovořil zde zejména i o kvalitě výstupního signálu, na který jsou ve Švýcarsku prý velmi přísné požadavky na jeho kvalitu. Ve své prezentaci hovořil i o parametrech nového SDR XT umožňujících jeho použití pro QRO stanice v závodech a že nový IQ+ XT bude již brzy díky pomoci K1JT zakomponován do nové verze programu MAP65.

Více zde: http://www.linkrf.ch/IQ+XT.html                                            Poznámka OK1VPZ. Více.

Osobně musím říci, že ač s celou problematikou SDR TRXů nejsem plně obeznámen a oceňuji práci HB9DRI, domnívám se, že Alex není příliš zasvěcen do problematiky QRO vs. QRM na VKV (které se svojí dynamikou zcela liší proti KV), jako jsou fázové šumy, kvalita převodníku atd, a pokud bude jeho nové SDR IQ+ XT použito pro závodění, může to vést k dalšímu vzrůstu rušení v závodech. O novém SDR a přednášce HB9DRI proběhla po skončení oficiální části konference zajímavá debata mezi SM5BSZ a OK1VPZ, o které snad něco více napíše OK1VPZ ve své části příspěvku.

22) Radio sources: useful data for EME equipment evaluation and optimization
Franck Tonna F5SE

Na pro mě velmi zajímavou přednášku Francka F5SE (syn F9FT) jsem bohužel nestihnul přijít včas a tak zde uvádím pouze informace, které jsem přečetl ve sborníku z konference. Přednáška byla na téma radioastronomických měření šumů nejsilnějších zdrojů na obloze, jako je například Cassiopeia A, Cygnus A, mlhovin Omega a velké mlhoviny v Orionu, Virgo A, ale i Měsíce a dalších. Zajímavá byla popsaná detekce šumu Venuše v pásmu 10 GHz, což je ale možné až s parabolou o průměru nejméně 4,5m. Franck doma používá síťovou parabolu o průměru 10m a tak jeho prezentace byla podložena jeho skutečně naměřenými daty.

 

 

23) Solar noise measurements at 76 GHz
Jean-François Lampin F4BAY

F4BAY ve své zajímavé přednášce pohovořil o LNA WA1MBA  s MMIC CHA1077 následovaným diodovým detektorem použitým k měření slunečního šumu na 76 GHz. Zisk tohoto LNA je kolem 30 dB a šumové číslo až 4,7 dB. Pro anténu posloužil hornu s dielektrickými čočkami o průměru 125mm, zisk se pohyboval kolem 38,4dBi. V přednášce jsou uvedeny výsledky měření, i problémy s útlumem atmosféry v závislosti na různém elevačním úhlu (pro 50 % vlhkost za dobrého počasí je prý útlum atmosféry v nulové elevaci na 76 GHz až 0,5dB / 1km).

V další částí přednášky F4BAY zvážil nahrazení šumu Slunce, stabilnějším zdrojem šumu pro měřící účely nezávislým na útlumu atmosféry, v tomto případě rtuťovou výbojkou. Na závěr přednášky bylo krátce pohovořeno o možnostech další generace MMIC umožňujících posunutí měření až po frekvence kolem 400 GHz.

24) EME antenna and Jupiter noise at 77 GHz
Sergey Joutiayev RW3BP

Poslední přednášku EME setkání ve Francii uvedl Sergej RW3BP na téma jeho pokusů v pásmu 77 GHz s jeho offset parabolou o průměru 2,4m (a 60W TWT pro EME). Kvůli útlumům atmosféry se Sergej rozhodl optimalizovat svojí parabolu na majáku umístěném ve dvacátém patře 900m vzdálené budovy. Při těchto měřeních zjistil, že vyzařovací diagram daný nerovným povrchem paraboly je velmi špatný zejména ve vertikální ose a tak se rozhodl tento problém vyřešit návrhem speciální dielektrické čočky z teflonu. Měření přesnosti povrchu paraboly se následně podařilo 3D laserovým scannerem s přesností 0,1mm, díky čemuž mohl Sergej optimalizovat polohu ozařovače, která vyšla posunuta 11mm blíže k reflektoru a 32mm níže. Výsledkem úprav dialektrické čočky bylo zmenšení prvního postranního laloku paraboly až o cca 6dB a celkový přírůstek zisku o 0,4dB.

V přednášce je dále popsáno měření šumu Slunce za využití radiometru CT1DMK a měření šumu Měsíce při jeho různých fázích, které jsou velmi dobře patrné v grafech měření. Přednáška je zakončena popisem pokusů o detekci šumu Jupiteru, jehož průměr byl mimochodem 9x menší než šířka prvního laloku antény a konečně úspěšným měřením. Zdroj přednášek viz tento link.

 

 

 

16. Mezinárodní EME Konference 2014 (Pleumeur-Bodou) - VIDEA

 

by SM6CKU:

OK1TEH + OK1VPZ


Odkazy na některé další webové stránky, věnující se tomuto EME setkání:

Web pořadatele: http://www.eme2014.fr/spip.php?rubrique5

Web HB9AFO: http://www.von-info.ch/hb9afo/histoire/20140825_eme2014/eme_2014.htm

Web DJ5HG: www.dj5hg.de/eme2014_photo.zip

Web G4DDK:  http://g4ddk.blogspot.cz/2014/08/return-from-eme2014.html

Web K1DS:  http://www.arrl.org/news/moonbounce-enthusiasts-enjoy-conference-brittany-coast


Naše fotky si můžete prohlédnout níže, nebo (asi pohodlněji) na těchto stánkách:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_4den_250814/ (1st day of EME Conference 2014 in Pleumeur-Bodou)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_5den_260814/ (2nd day of EME Conference 2014 in Pleumeur-Bodou)

© OK2KKW


Pro web OK2KKW napsal v září 2014  Matěj, OK1TEH


       

And even more - few pics from history of EME.

VHF hamradio milestones in OK.

QRPP EME - few slides by OK1TEH.

For final: go back to OK2KKW's home page.